Korona

'Delamo od šeste ure zjutraj pa do noči, ne poznamo prave meje'

Ljubljana, 22. 10. 2020 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
157

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij dr. Miroslav Petrovec je pojasnil, kako poteka delo v njihovem laboratoriju. Poudaril je, da ljudje, zaposleni na IMI, skupaj s kolegi z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, že osem mesecev garajo noč in dan, zmogljivosti pa so povečali z 1000–1300 testov na dan na 6000 testov dnevno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kacin, Jereb in Petrovec o stanju glede covida-19 v Sloveniji
    12:36
    Iz 24UR ZVEČER: Kacin, Jereb in Petrovec o stanju glede covida-19 v Sloveniji
  • dr. Miroslav Petrovec odgovarja na novinarska vprašanja
    06:20
    dr. Miroslav Petrovec odgovarja na novinarska vprašanja
  • dr. Miroslav Petrovec o zmožnosti testiranja in učinkovitosti PCR testov
    12:10
    dr. Miroslav Petrovec o zmožnosti testiranja in učinkovitosti PCR testov

 

"Priča smo nenavadni situaciji, v kakršni nismo bili še nikoli," je na tiskovni konferenci o ponovnem začasnem zapiranju države povedal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij  Povedal je, da skupaj z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) vlagajo vse moči v to, da mine čim manj časa med odvzemom brisa in rezultatom. "Vztrajati pa moramo na tem, da si vsak pacient zasluži diagnostiko, ki je kakovostna in primerna za njegovo stanje," je dejal.

 

Od spomladanskega vala se je spremenilo predvsem to, da se je v skladu z načrtom povečalo število testov. "Če smo spomladi poročali o 1000 do maksimalno 1300 testih, danes govorimo o 6000 testih dnevno. Še vedno pa poslušamo, da ljudje čakajo. Zagotavljamo, da je 98 odstotkov vzorcev obdelanih v roku 24 ur. Večina vzorcev je obdelana celo v šestih urah, a ponoči ne moremo zagotoviti enake produkcije," je dejal in dodal, da se morajo ljudje zavedati, da obdelujejo izvide iz vse Slovenije. Zapletena je tudi logistika, saj nekateri vzorci z drugega konca države potujejo od šest do 12 ur. Pacient mora pri čakanju na izvid upoštevati tudi čas, ki ga vzame transport vzorca, na primer iz Tolmina v Ljubljano, je opozoril Petrovec. 

Klasični molekularni test, ki ga izvajajo v serijah, v slovenskih laboratorijih že od začetka epidemije stane 65 evrov, hitri molekularni test pa zaradi višje cene reagenta 109,5 evra.

"Naš delavnik se je podaljšal … od šeste ali pol sedme ure zjutraj pa do noči. Ne poznamo prave meje, odločamo se intuitivno. A vsi se zavedamo tega, da človek po 12 urah ne more več kvalitetno delati," je spregovoril o fizičnih in psihičnih pritiskih zadnjih mesecev. "Že od februarja se vsi ukvarjajo z diagnostiko ne glede na uro in na to, kje so v hierarhiji. Njihova predanost dosega in presega vse človeške zmogljivosti in meje," je dejal in se zahvalil svojim kolegom za njihovo požrtvovalnost.  

Od začetka epidemije je bilo v Sloveniji opravljenih 312.395 testov, testiranih je bilo 234.000 prebivalcev

Zaposlili so tri nove zdravnike, da bi ublažili ta val, ki je pljusknil v vse laboratorije, je še povedal. Dejal je, da imajo nadzor nad vsemi brisi, ki jih opravijo, in to uspeva majhni ekipi že osem mesecev vsak dan. 

Miroslav Petrovec.
Miroslav Petrovec. FOTO:

Od kod takšno število testov? Petrovec pravi, da največ testov pride iz vstopne točke na Metelkovi v Ljubljani, ki dnevno zagotavlja tretjino vseh testov, ki jih opravijo. UKC Ljubljana pošlje v obdelavo okoli 10 odstotkov vseh testov. Seveda je število opravljenih testov odvisno tudi od tega, kje se pojavijo žarišča. Nekateri ljudje so testirani tudi po petkrat ali desetkrat, odvisno od njihovega dela. 

Bris se še vedno opravi v nosnem delu žrela, je razložil Petrovec. Po vseh strokovnih podatkih je najboljša kužnina namreč v tem delu žrela. Test, ki ga danes največkrat uporabljajo, je PCR test, dokazovanje genetskega materiala virusa. Gre za ekstrakcijo nukleinskih kislin, dedni material se pomnoži, nato pa iz krivulj, ki nastanejo v aparaturah, razberejo, če je pri nekemu človeku virus prisoten. Prisotnost virusa seveda še ne pomeni bolezni oziroma tega, da človek kaže simptome. 

Hitre teste želijo uvesti, da bi povečali število opravljenih testiranj. "Sam se kot strokovnjak zavzemam, da se to stori organizirano in kontrolirano, da se ne poruši sistem poročanja, ki je zdaj izčrpen in natančen," je poudaril. 

O testiranju celotne populacije je dejal, da bi bilo težko dobiti dva milijona testov, saj ni proizvajalca, ki bi v kratkem času to lahko zagotovil. A tudi natančna slika tega, koliko ljudi je okuženih, ne bi pomagala pri zaustavitvi virusa, če ljudje ne upoštevajo osnovnih ukrepov. 

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flisd
06. 11. 2020 21.53
+1
Zakaj noben novinar Petrovcu ne postavi vprašanje glede izjave, ki jo je dal za revijo Zarja nekje v maju/juniju? Takrat je jasno rekel, da ta virus ni nevaren in mu v laboratoriju ne posvečajo nobene pozornosti. Potem je dobil finančno injekcijo za raziskave in virus kar preko noči mutira na nivo ebole. Taki strokovnjaki delajo več škode kot koristi. In sam sem mikrobiolog in se nevarnosti covida zavedam že od januarja. Ta človek bi pa moral odstopiti s pozicije.
flisd
06. 11. 2020 21.56
+1
»Delam v laboratoriju, kjer se s tem virusom srečujem, pa niti hrane niti obutve ne razkužujem, mislim, da za to ni pravega razloga.« Zarja št. 18, 15.5.2020 Hvala vam gospod Petrovec. Tudi vi nosite svoj del krivde in ste soodgovorni za nacionalno katastrofo. In zaradi te izjave bi morali pred sodišče, ker jasno ogrožate nacionalno varnost.
Saloreich
23. 10. 2020 10.00
+0
Zdaj pa prosimo še razlago od kje toliko brisov dnevno?! Pred centri za odvzem ni nobene gužve. Razumemo, da se testira osebje bolnišnic in po dom. za ostarele ampak konkretno kje, koliko, kako pogosto?!
Amasakul
23. 10. 2020 09.58
+3
tako delam non stop in še več v teh letih, pa ne jamram.
najboljsa24
23. 10. 2020 09.42
-3
V Sloveniji bolj, da se strokovnjaki ne oglašajo več, tudi ne uspešni podjetniki, ker jih kavčarski fejsbuk strokovnjaki ali kakšni poslanci Levice popljuvajo do amena. V Sloveniji gre hvalospev in občudovanje s strani prej omenjenih raznim tupim bleferjem ala Zatko, Potrč in podobni.
TistoPravo
23. 10. 2020 10.39
+1
Sistem ščiti samega sebe...od 5500 testou jih naredijo 3500 za ozki krog posrednikov tega sistema. Kaj se pa bojijo? Sami so dovolili poletno letanje z vavčerji in k mejašu luftat ta zadnjo...zdej je vidno, po sezoni....da testirajo samega sebe po 10x na mesec...kaj pa preostali, so ogrozili celotno populacijo in to ni kaj drugega kot državljanska vojna
Benjamin Jernej?i?
23. 10. 2020 09.32
+3
Pol slovenije dela po 12 ur,kaj zdaj jamrate,rej ste pa 40 let v luft gledal.....
D.M.C
23. 10. 2020 09.38
+1
Po 16 ur so bili na delavnem mestu.. 9 ur so prespali v sobi za počitek in jurili sestre po hodniku, katera bo počepnila.. zaj pa panika
ironi
23. 10. 2020 10.19
Sedaj se vidi, kako mora neposredni delavec v proizvodnji delati skoraj celo življenje, pa o tem ni hotel nobeden nič slišati, za bogih petsto evrov!!? Precej elite in socialni podporniki tega niso navajeni, kajne? Zato ob petkih kolesarski trimi po mestih!?
maske-so-padle
23. 10. 2020 09.22
+2
Mene bolj zanima kaj so počeli prej, pred Covidom ? Gre za retorično vprašanje, ker v bistvu vemo. Drugo vprašanje, ki pa ni retorično je pa kako je mogoče, da krivulja testiranj in pozitivnih raste eksponentno, število hospitaliziranih in na intenzivni pa ni takšna. Ali ste zvišali kriterije za sprejem v bolnišnico, ali ste prej hospitalizirali brez potrebe. V vsakem primeru nekaj ni v redu. Nikoli tudi ne napišete koliko jih je umrlo na intenzivni in koliko doma ali v domu. Eno in isto trobite, iste podatke objavljate. Mi ne potrebujemo samo informacije ampak rešitve in jasne napotke. Zato vas plačujemo. Za objkavljanje statistike nam zadostuje statistični urad. Nehajte že prekladati papirje in začnite početi tisto za kar ste izobraženi in plačani.
revirji
23. 10. 2020 09.15
+5
A vi veste koliko gradbenih delavcev dela tako? Celo življenje ne samo par mesecev.
V SHESHELJ
23. 10. 2020 09.24
+4
Kaj je sele z gostinjci, kuhinja v nemogocih razmerah...po cele dneve-dokler se gospoda v kratkih hlacah sprehaja, pa namaka ali uziva na snegu, kuhraji ne vedo kj se jim glava drzi? Pozor za le redno placo, nadure jim gredo v fond da ko je mrtva sezona da lahko malo prej zakljucijo sluzbo?
V SHESHELJ
23. 10. 2020 09.11
+3
Naj nic ne jamrajo...imeli bodo mastne place, sami tako hocejo. In se zanima me, ali nimate toplega doma, otrok in zene/moza doma...me noben virus ne preprica v dodatno delo...za kaksen dan ja, za toliko casa niti Pahor, niti Jansa ne...vi niste normalni kam vam gre delovni cas! Ko boste zboleli ga nebo direktorja kateri bi vas poklical in pouprasal po vasem zdravju...kaj vam ni jasno?
TistoPravo
23. 10. 2020 09.22
+3
Za to friziranje rezultatov se itaq ne izplača...vse samo da sistem sam seb ščiti
pokraculja21
23. 10. 2020 09.10
-1
Tud število testiranih ne!
indal
23. 10. 2020 09.10
+3
A Pretnar je že piknu Kreka v guzu pred kamerami?
rekureku
23. 10. 2020 09.03
+2
Delate zdraho
hotchilipoper
23. 10. 2020 08.59
+3
Vi ne veste kaj se pravi delati.Lapanje ni delo
Principat
23. 10. 2020 08.47
+1
vem in razumem da delajo , so zmatrani in to je posledica dela sedaj v korona času , ne pa pozabit , ko je bil lajf in tudi tisti čas poznam iz prve roke , nekateri poklici bi lahko govorili , da so celo življenje v trpljenju za skorjico kruha in v nečloveških razmerah pa morajo biti tiho in so še od višjih zapostavljeni ,, ne vam se pa nesme ničesar očitati in v tem je da so bogovi v belem , verjamem da bomo premagali ta virus in sem vam hvaležen za delo , tudi znotraj vsake ustanove bi lahko te razbremenili , sedaj se vidi da je dosti dosti v teh ustanovah , ki si ne zaslužijo biti tam , ljudje imamo informacije in zdaj se cela ustanova istoveti z temi delavci , ne delajte panike
anabanana
23. 10. 2020 08.46
+5
Po cepljenju proti gripi so możni stranski učinki, v naslednjem tednu bo na ta račun okużenih ohoho 3000 .......
Mptric
23. 10. 2020 08.46
+2
Laznivci...frdaman banda politicna skupaj z mediji
anabanana
23. 10. 2020 08.44
+2
KOLIKO SE JIH JE ZA GRIPO TESTIRALO?????? TO GRE VSE V ISTI KOŠ, K O R O N A
Fery Zaka
23. 10. 2020 08.43
+5
Aha, prej so jih delali 1000 na dan, so bili vsi mokri in niso zmogli več kot to. Zdaj jih delajo 6000. Če bo treba, bodo pa povečali na 12 000. Javni sektor, pač.
I Zola
23. 10. 2020 08.27
+8
DOKAZITE STATNISTICNA BANDA DA JE VSE TO RES. DOKAZI DA IMAS PRAVICO UNICEVAT NAROD. KJE SO DOKAZI? NAROD ZBUDI SE. A NE VIDITE DA NAS BO POBRALO. ZAKAJ SE NE GOVORI NE O ŠVEDSKI, NE O BELORUSIJI? VSAKE TOLIKO PROBAJO KAJ ZLAGATI IN MANIPULIRATI. DAJTE GLEDAT KAKO ONI ZIVIJO. OD KJE VAM PRAVICA DO TAKSNE REPRESIJE IN MANIPULACIJE. LJUDJE MOJI A NI DOVOLJ...
drhook
23. 10. 2020 08.39
+3
Zaposleni-
22. 10. 2020 21.50
+3
saj so že marca vedl da bo treba kksna novga zaposlit a ne??
golllllll
22. 10. 2020 21.45
+3
Toti kekec sploh ne ve kaj delo je