Korona

Pfizer bo v prihodnje uporabljal BioNTechovo tehnologijo, a brez BioNTecha

Frankfurt, 30. 03. 2021 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
5

Ameriški Pfizer bo v prihodnje uporabljal tehnologijo mRNA za boj proti novim virusom – a brez nemškega BioNTecha oziroma "možganov" za trenutno najbolj iskanim cepivom na svetu. Pfizerjevi znanstveniki so se s sodelovanjem z BioNTechom naučili dovolj, da lahko gredo svojo pot, pravi izvršni direktor.

Cepivo BioNTech

V preteklem tednu je Wall Street Journal poročal, da ameriški Pfizer načrtuje, da bo s tehnologijo mRNA, ki je tudi podlaga za cepivo proti covidu-19, v prihodnje razvijal nova cepiva proti drugim virusom in patogenom. 

Izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je ob tem dejal, da so njihovi znanstveniki s sodelovanjem z nemških BioNTechom pri razvoju cepiva proti covidu-19 pridobili za desetletje vrednih izkušenj. Sedaj pa so tako pripravljeni iti svojo pot na področju mRNA-tehnologije – brez BioNTecha, podjetja, ki je sicer izpopolnilo omenjeno tehnologijo in tudi razvilo trenutno najbolj iskano cepivo na svetu. Pfizer pa je 'vskočil' pri proizvodnji, distribuciji in trženju cepiva. Zaslužek od cepiva proti covidu-19, ki naj bi v tem letu znašal več kot 15 milijard evrov, si obe podjetji trenutno enakomerno porazdelita. 

"Gre za tehnologijo, ki je dokazala, da ima ogromen potencial. Trenutno smo zaradi svoje velikosti in znanja najbolje pozicionirano podjetje, tako da lahko naredimo naslednji korak naprej," je dejal Bourla. In dodal, da podjetje BioNTecha po izteku trenutne pogodbe ne potrebuje več. "Radi delamo z BioNTechom. A ni nam treba sodelovati z njimi," je Bourla dejal za Wall Street Journal.  

Zato je Pfizer zaposlil tudi 50 novih znanstvenikov, ki se bodo v newyorškem laboratoriju osredotočili na mRNA-tehnologijo.

Pri BioNTechu so se v izjavi za javnost odzvali zgolj z besedami, da jih veseli priznanje, ki so ga izkazali njihovi tehnologiji. Podjetji sta prvič sicer sodelovali leta 2018 pri cepivu proti gripi. prvotni sporazum pa se izteče julija letos. 

BioNTech bo do konca leta okrepil proizvodnjo cepiva proti covidu-19 na 2,5 milijarde odmerkov

Iz BioNTecha so danes še sporočili, da nameravajo s Pfizerjem okrepiti proizvodnjo cepiva proti covidu-19 na 2,5 milijard odmerkov do konca leta. Pred tem so ocenjevali, da bi do konca leta proizvedli dve milijardi odmerkov.

Pričakovano število odmerkov do konca leta bodo lahko povečali tudi zaradi izboljšanih proizvodnih procesov, odobritve uporabe šestega odmerka v steklenički in okrepitve mreže proizvajalcev in dostavljavcev.

Pomembno vlogo igra tudi proizvodnja v tovarni v mestu Marburg, kjer bodo lahko ob polnem zagonu proizvedli milijardo odmerkov letno. Prve odmerke bodo na pot poslali v drugi polovici aprila, v prvi polovici letošnjega leta pa naj bi v tej tovarni proizvedli 250 milijonov odmerkov.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Egon Vatovec
31. 03. 2021 19.55
+2
Brez panike. BioNTech ima znanje in bo poiskal evropskega proizvajalca in razvijal naprej nova cepiva. Mislim, da sta drug drugega držala za vrat. Tudi BioNTech se je nekaj naučil-kako proizvajati cepiva in jih ne samo razvijati.
terran
30. 03. 2021 18.58
+5
Ameriški požeruhi... pogoltni... tehnologijo dobili ..... zastonj... sedaj pa hvala lepa.... ne rabimo vas... vse bo šlo v naše žepe...... bruh ......pravi obraz amerike... kamorkoli gredo... vojna, uničenje lokalnega, revščina, pomankanje in pumpanje surovin, dobrin in vsega kar je kaj vredno v Murico :(
emilzapata
31. 03. 2021 14.15
+4
potem se pa ne čuditi, da so Rusi s svojo ogromno, z naravnimi resursi bogato državo, ameriki največji sovražnik, že vedo, da so jih Rusi skužili.
bundy crocodile
30. 03. 2021 15.45
+2
Vpišite v iskalnik ime Geert Vanden Bossche in si poglejte kaj je človek rekel za cepljenje. Mimogrede za tiste, ki ga ne poznajo. To je verjetno prvi človek za cepiva na svetu. On je dejansko cepivo proti coroni odkril, je doktor znanosti, programski direktor pri Bill&Melinda fundaciji, investitor, sodeloval pri Novatisu in ostalih inštitutih na najvišjih položajih, med ostalim tudi specialist za prenosljive bolezni in nazivov in priporočil toliko, da ne gre vse našteti. Objavo, ki jo je podal pred enim tednom ne bom komentriral sem pa prepričan, da če si to preberete, se cepili sigurno ne boste pa gre za najbolj priznano in kredibilno osebo na tem področju. Če ima v svetu Beovič oceno 3 potem je ta čista 10 tako, da mi ne spet o kvazi strokovnjakih ali teorijah zarote. Cepiva bodo na krajši rok ustavila covid19 ampak konec leta in naprej pa se veselica šele začne. Cepljeni boste ostali brez vsake imunosti in zna se zgodit, da vas bo ubil navaden prehlad. Preberite in potem poročajte.
dracon
30. 03. 2021 16.10
+0
No, lepo da si prebral en članek, ki govori natanko tisto kar je tebi všeč. In da si tule gor pokomentiral. Sedaj pa prosim preberi 100 ostalih člankov, ki so demnatirali njegove izjave in celo komentar Geert Vanden Bossche, ko je razjasnil, da njegove napovedi veljajo samo za primere, ko telo ne razvije dovolj imunosti. Kar pa se v primeru cepljenja kot je sam dodal res ne zgodi. Kar želim povedati je to, da če človek malo pobrska, zagovoro najde natanko takšen članek, ko mu je všeč. Pa naj si bo pro ali kontra cepivom. Vse bo notri tako pisalo, kot si želiš. Ravno zato pa ne baziraš in predvsem se ne smešiš sam sebe s citiranjem enega članka izmed 100 ali 1000, še posebej ne, če 99% ostalih objavljenih člankov govori drugače. Ampak ja, čisto vsi znanstveniki so tako ali tako podkupljeni od nekoga (koga že, kuščarjev?), da nam lažejo. Ne razumi me narobe, zadeve so daleč od črno belih, ampak kot niso bele ravno tako tudi črne niso, če me razumeš ?