Korona

'Neutemeljeno napovedovanje 90.000 smrti se odraža v diskreditaciji NIJZ'

Ljubljana, 20. 09. 2021 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
710

Nekateri epidemiologi v državi so se odzvali na nedavne izjave direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka in demantirali njegova dejstva, ki so letela predvsem na prejšnje vodstvo in odzivanje med epidemijo v začetni fazi. "Z lažmi, zavajanji oziroma netočnimi informacijami, ki jih je navajal Milan Krek, se povzroča nadaljnja škoda v odnosu državljanov do epidemije, s tem pa posledično tudi večja škoda zdravju prebivalcev."

Krek je bil v nedeljo gost oddaje Intervju na Televiziji Slovenija, skupno izjavo, v kateri so njegove trditve ovrgli, so podpisali epidemiologinji Nina Pirnat in Maja Sočan ter epidemiolog Ivan Eržen

Nina Pirnat
Nina Pirnat FOTO: 24ur.com

Naj spomnimo, da je Pirnatova do marca 2020 vodila NIJZ, ko je po očitni nezaupnici Janševe vlade odstopila. Za vršilca dolžnosti direktorja je bil takrat imenovan Ivan Eržen, ki je NIJZ vodil že med letoma 2013 in 2018. V začetku epidemije ni dolgo zasedal položaja direktorja, saj je bil javno kritičen do vladnih ukrepov. Podvomil je o smiselnosti obveznega razkuževanja skupnih prostorov večstanovanjskih stavb in omejitve gibanja na občine. V tistem obdobju je iz strokovne skupine NIJZ izstopila epidemiologinja Sočanova. Zatem pa je vodenje NIJZ prevzel Krek. Ta je bil pred nastopom funkcije vodja Območne enote Koper. 

V omenjeni oddaji je Krek svojim predhodnikom na direktorskem stolčku očital, da so "skrivali probleme, jih niso delili z nami, vodji na območnih enotah".  

Milan Krek: "Skrivali so probleme, jih niso delili z nami, vodji na območnih enotah."
Milan Krek: "Skrivali so probleme, jih niso delili z nami, vodji na območnih enotah." FOTO: Bobo

Na območnih enotah se strokovne naloge delijo na področja nalezljivih in nenalezljivih bolezni. Strokovne naloge Kreka so bile s področja nenalezljivih bolezni, "natančneje preprečevanja odvisnosti od prepovedanih drog"

"Z lažmi, zavajanji oziroma netočnimi informacijami, ki jih je navajal Milan Krek v oddaji Intervju, se povzroča nadaljnja škoda v odnosu državljanov do epidemije, s tem pa posledično tudi večja škoda zdravju prebivalcev."

Epidemiologi so pojasnili, da je komunikacija v povezavi z nalezljivimi boleznimi potekala z epidemiologom, ki je vodil področje nalezljivih bolezni na območni enoti. Dodali so še, da število epidemiologov določa Ministrstvo za zdravje na predlog Zdravniške zbornice Slovenije z razpisom specializacij in ni odgovornost direktorja NIJZ, "kar bi Milan Krek moral vedeti". "Tudi danes, ko je NIJZ pod njegovim vodstvom, se število epidemiologov ni spremenilo."

Znova izjava Kreka: "V tistem trenutku sem spoznal, sicer sem že vedel, da je situacija huda. Ko pa sem prišel tja, sem ugotovil, da smo popolnoma nepripravljeni na epidemijo." 

Nizko število obolelih ob prvi razglasitvi epidemije kaže na dobro vodenje odziva na pojav virusa SARS-CoV-2, pa so pojasnili epidemiologi, ki so v tistem času bili na čelu NIJZ. "Nadaljnje komuniciranje Milana Kreka, kot npr. neutemeljeno napovedovanje 90.000 smrti, se še danes odraža v nezaupanju javnosti in diskreditaciji NIJZ."

Izjave Milana Kreka je demantirala tudi Maja Sočan.
Izjave Milana Kreka je demantirala tudi Maja Sočan. FOTO: POP TV

Krek je nadaljeval, da danes nekateri pravijo, da bi NIJZ moral voditi epidemijo. "Ljubi Bog, upam da ... Ena velika zahvala vsem, da nismo mi tega vodili. Mi dejansko ne bi mogli voditi." Pojasnjeval je, da je "ključen problem pri epidemiji, da imaš en krizni center. NIJZ ni imel kriznega centra, ni imel niti dovolj epidemiologov, NIJZ ni bil niti kadrovsko usposobljen, niti ni bil digitalno usposobljen."

Epidemiologi so potrdili, da je res, da NIJZ nima kriznega centra, vendar je Svetovna zdravstvena organizacija v poročilu iz leta 2017 priporoča organizacijo kriznega centra za obvladovanje tveganj za javno zdravje na državni ravni in ne na ravni posamezne institucije."Pred nastopom Milana Kreka na funkcijo direktorja je njegov predhodnik večkrat opozoril na vlogo NIJZ v epidemiji," so izpostavili in dodali, da je Krek "pristal na to, da vodenje epidemije prevzamejo strokovnjaki z drugih področij in NIJZ odvzel vlogo, ki mu jo narekujejo tako zakonske podlage kot podporni dokumenti"

Finančno nevzdržno bi namreč bilo, da bi krizni center ves čas deloval na NIJZ, saj grožnje javnemu zdravju presegajo pristojnosti NIJZ. "To pa ne pomeni, da NIJZ ne more voditi odziva na epidemijo, saj je to v njegovi pristojnosti, kar mu narekujeta tako Zakon o nalezljivih boleznih kot Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije," so zapisali.

Politično delovanje?

Krek se je v nadaljevanju znova spravil na svoje predhodnike, saj je dejal, da "so bili vsi politični ljudje". "So bili sekretarji na ministrstvu, bili so pač del neke politične strukture, in so s tem, ko so prišli k nam, tudi to politično strukturo pripeljali v vodenje in so temu tudi sledili. In dejstvo je, da tam na tem sedežu, kjer jaz sedim, ne sme biti politična oseba. Tukaj mora biti strokovna, ker mi smo strokovna inštitucija, mi moramo strokovno delati, mi moramo stroko gojiti, jo razvijati in strokovno svetovati politiki in politika mora potem na podlagi teh naših zaznav, raziskav, študij in tako naprej ustvariti neko okolje, v katerem se lahko potem lažje živi."

Strokovnjaki so opozorili, da je nizko število obolelih ob prvi razglasitvi epidemije kazalo na dobro vodenje odziva na pojav novega koronavirusa.
Strokovnjaki so opozorili, da je nizko število obolelih ob prvi razglasitvi epidemije kazalo na dobro vodenje odziva na pojav novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Strokovnjaki so odgovorili, da sta oba Krekova predhodnika na mestu direktorja NIJZ specialista s področja javnega zdravja, "še več, epidemiologa". "Zaradi strokovnih dosežkov sta bila povabljena tudi na Ministrstvo za zdravje za opravljanje funkcije državnega sekretarja, vendar to ne pomeni, da njune odločitve v času vodenja NIJZ niso bile strokovno utemeljene."

Direktor NIJZ, ki svojima predhodnikoma očita politično delovanje, pa je povedal, da ima močno podporo sedanje vlade, so še opozorili. "Iz njegove izjave je mogoče razumeti, da njegova predhodnika nista imela tovrstnih političnih povezav, zato so očitki, da je bilo njuno delovanje politično motivirano, povsem neutemeljeni in neresnični. Tudi danes svoje strokovno delo nadaljujeta na NIJZ."

"Kljub temu je NIJZ v začetnem obdobju pandemije, ko so bila številna vprašanja in malo odgovorov, zagotavljal sprotne in pravočasne informacije o primerih in smrtih ter analiziral podatke z nadgradnjo obstoječega sistema." 

Krek je pojasnjeval, da ker NIJZ ni "razvijal demokratičnega prostora", ki bi ga moral zaradi cepljenja in to je bila naloga njegovih predhodnikov, "so pustili prostor, v katerega so lahko vstopili anticepilci"

Za uspešno obvladovanje epidemije pa ni ključna raven digitalizacije NIJZ, so zapisali, "temveč je uspešnost obvladovanja v prvi vrsti odvisna od pripravljenosti prebivalcev na sodelovanje oziroma enotno ravnanje, kar pa je v primeru zdravja in potencialne bolezni odvisno od zaupanja v državo in stroko". Zato tudi zavračanje cepljenja ni značilno samo za slovenski prostor, saj se pojavlja po vsem svetu. "Pripisovanje odgovornosti za proticepilska gibanja NIJZ kaže na nerazumevanje direktorja o razsežnosti in pomenu tovrstnih družbenih pojavov." 

"Mi smo zelo težko kot stroka prišli s svojimi strokovnimi predlogi. Ne do obstoječe vlade. Tam smo imeli vedno, preko stokovne skupine. Ampak do ostalih. Ostali so nas blokirali na mnogih, mnogih zadevah," je zaključil Krek. 

Pojasnilo aktivnosti NIJZ ob začetku epidemije

V nadaljevanju so epidemiologi pojasnili aktivnosti NIJZ ob začetku epidemije covida-19 lani. Navedli so, da se je NIJZ odzval že na prva neuradna obvestila o novem koronavirusu. 10. 1. 2020 so na spletni strani NIJZ objavili prve informacije o novem koronavirusu in z njim povezanim dogajanjem na Kitajskem. Na podlagi znanih podatkov je Center za nalezljive bolezni na NIJZ začel pripravljati potrebna navodila in priporočila za slovenski prostor. Pričeli so z definicijo primera in navodili za strokovno javnost ter priporočili za potnike. 29. 1. 2020 so o pojavu novega koronavirusa in izdanih navodilih za strokovno javnost obvestili direktorje javnih zdravstvenih zavodov, Zdravniško zbornico Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije ter na spletni strani objavili dokument Navodila za zdravstvene delavce.

K izjavi se je pridružil tudi epidemiolog Ivan Eržen.
K izjavi se je pridružil tudi epidemiolog Ivan Eržen. FOTO: POP TV

Sodelovali so s Koordinacijsko skupino za nalezljive bolezni na Ministrstvu za zdravje, predstavniki NIJZ so bili tudi eden od deležnikov, ki so presojali o potrebnih ukrepih, v začetku februarja so na MZ poslali pisni predlog za pripravo posebnih ukrepov ob novem koronavirusu. Ministrstvu za zdravje so predlagali, da začne postopke za spremembo oziroma dopolnitev Zakona o nalezljivih boleznih, "da se zagotovi pravne podlage za razglasitev epidemije, ter za postopke karantene in izolacije zbolelih ter da bo covid-19 postal prijavljiva bolezen, kar bi omogočilo zbiranje osebnih podatkov o zbolelih in da bodo izvedljivi tudi drugi postopki, če bo to potrebno"

Začeli so sodelovati na dnevnih skupnih izjavah za javnost, 12. marca 2020 je na pobudo za nalezljive bolezni NIJZ MZ predlagal razglasitev epidemije. Pripravili so letake s splošnimi preventivnimi ukrepi za preprečevanje covida-19 za vse prebivalce. Od 4. marca 2020 pa so na spletni strani začeli vsak dan ob isti uri objavljati takrat še manjše število potrjenih primerov v Sloveniji in zbir aktualnih novic s povezavami do relevantnih institucij ter večkrat dnevno objavljali strokovne vsebine na spletni strani NIJZ.

Strokovnjaki so zaključili, da bi moral direktor NIJZ spoštovati načela pravne države, ki predstavljajo družbeni konsenz delovanja družbe, so dodali. "Zato je izpostavljanje Hipokratove prisege kot pomembnejše od pravne ureditve vsaj neetično." 

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (710)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predator999
14. 10. 2021 09.46
+1
Krek: Cepil sem se ker imam sladkorno in sem rizična skupina. On kot glavni promotor (Ne)javnega, zdravja raje promovira brozge kot zdrav življenjski slog 🖕
predator999
12. 10. 2021 09.30
+1
Haha tako je, ko narkić vodi epidemijo
amedeo
23. 09. 2021 16.57
+3
Največji klovn v zgodovini slovenskega zdravstva...bravo vlada odlična izbira!
drago štubljar
22. 09. 2021 12.34
+0
TOTIM DOHTORJEM NEBI DAL NI KOKOSI CEPIT UFFFF
drago štubljar
22. 09. 2021 12.25
+4
a so tega kreka ze lecili od odvajanju dr og hahahaha
drago štubljar
22. 09. 2021 12.24
+2
a so tega kreka ze lecili od odvajanju drog hahahaha
User1538643
21. 09. 2021 09.47
+5
Tako kot njegovih 90.000 neuresničenih, je tudi eksp lozija odvečne populacije na svetu le mit, ki ga samoizbrani vase samozaverovani in pohlepni privilegiranci NWO (WHO, WEF,...) nameravajo prisilno, umetno ukrotiti, oziroma so to že začeli. Bog, narava in stvarstvo imata lastne mehanizme za to. Takrat ko je človek prevzel oblast, je postal sužnjem. Okusil je slast vladanja zdaj prihaja čas, da okusi grenkobo suženjstva. Ne gre za to, kdo, ampak le kdaj.
na22mor
21. 09. 2021 09.39
+7
gospod Krek a ste se kdaj vprašal koliko ljudi v sloveniji zaradi vas ne verjame ne v covid ne v cepivo vsaj 30% je vasih 30% od gospe Beovič 30 od JJ in druščine 10% pa FB+opozicija in ostali mediji
Nick.Mason
21. 09. 2021 08.53
+8
preprosto,vso zdravstveno osebje je priseglo hipokratovo prisego.To kar se dogaja zdaj nima več veze z tem ,čisto nič,pozabljeno in zgaženo ,potacano itd.Jaz osebno več ne verjamem nič,v bodoče bom zelo pazil h kateremu dr. bom šel , odpadejo prodane duše .Kdor me zavrne zaradi PCT-ja pa sploh,ta ni vreden da ga pes poščije
User1538643
21. 09. 2021 09.49
+4
Vse, prav vse dosežke zgodovine, človeštva in razvoja civilizacij so pohodili, kot rulja.
zoran pušenjak
21. 09. 2021 08.43
+8
Še ni nič shujšal od včeraj. Pameten človek ne bi tako zanemarjen in neurejen hodil pred kamere, samo on nima nobene pameti, samo tuj denar se mu sveti . Zdaj že misli na kakega zastonj mastnega odojka da celega zmaže
Janez Francl
21. 09. 2021 08.37
+11
Noben strokovnjak , ki nase in svoje znanje nekaj da , NE GRE V POLITIKO ! Pika !
enakatalena
21. 09. 2021 08.04
+9
Ljudje kot Krek, Janša, Beovič... podrejo dolga leta postavljene sisteme. Vse, kar naredijo, je to, da vse podrejo. Postaviti niso sposobni nič dobrega. Za takimi se potem pospravlja leta in leta, da se škoda vsaj omeji. Žalostno pa je, ker državljani s svojo pasivnostjo take osebke podpiramo.
Fifi 24
20. 09. 2021 21.52
+7
2/3 Slo strokovnajkov ki se niso prodali aktualnim je na nasprotnem bregu od diletanta Kreka&Co
Fifi 24
20. 09. 2021 21.53
+11
Ni boljšega ko osebek z metersko brado nosi pol metra od obraza FFP 2 masko in blebeta o zaščitnih ukrepih ob pandemiji
Kostorog
20. 09. 2021 21.50
+5
V Avstralski divjini so našli praktično neprepoznavno kosmato kepo, za katero se je izkazalo da je izgubljena in tavajoča ovca, ki je tam preživela več let. V zahvalo Jj za cepiva so mu nadeli ime Baa(K)rack, prevedeno Milan Krek.
Pametnjak0vi?
20. 09. 2021 21.24
+12
Nas Krek je pa ja simbol zdravja in dobrega počutja 💪💪💪
AntiFarseloncek
20. 09. 2021 21.23
+6
a ste vprasali kosovarja ce ste lahko proti cracku?
bik ferdo
20. 09. 2021 21.05
+12
O 90 tisočih mrtvih je izjava Kreka v svoji prvih nastopih , ko ga je Kaco privlekel iz naftalina !
plejadanka
21. 09. 2021 08.51
+7
@bik ferdo..tudi kacota so privlekli iz naftalina
RdečaKapica
21. 09. 2021 08.52
+4
To so si pripravili teren, da se bodo lahko na koncu tolkli po prsih, kako so preprečili 85.000 smrti zarad korone...Koliko jih je pa v tem času (in jih še bo) umrlo zaradi prepozno odkritih diagnoz, nezdravljenja,...?
M.G.R.
20. 09. 2021 21.01
+8
krek, saj se sam hecaš ane?
Lolo1
20. 09. 2021 20.57
+15
Joj joj joj koga vse imamo na polozajih
setisfekšn
20. 09. 2021 20.47
-12
Ta slovenska levica je nesposobna in so skregani med sabo ker so preveč razdrobljen in sppoh nimajo šans proti janš ki żal suvereno obvladuje večno stranko sds że 30 let skupaj v zadnjih časih s skrajnimi desničarji in rumenimi jopiči!