Korona

Dogovor o prehajanju hrvaške meje še pred uveljavitvijo covidnega potrdila

Zagreb / Bruselj, 25. 05. 2021 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Bruslju izjavil, da se je pogovarjal s slovenskim kolegom Janezom Janšo in nekaterimi drugimi evropskimi voditelji o rešitvah, ki bi jih izvajali na državnih mejah, preden bo začelo veljati evropsko covidno potrdilo. Zunanji minister Anže Logar in njegov srbski kolega Nikola Selaković sta se medtem na srečanju v Ljubljani dogovorila za vzajemno priznanje covidnih potrdil. V pogovorih sta sicer največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama in slovenskemu predsedovanju Svetu EU.

Na srečanju voditeljev EU v Bruslju so pozvali k hitri uveljavitvi digitalnega covidnega potrdila na ravni Unije, da bi evropskim državljanom omogočali lažje potovanje. Covidno potrdilo naj bi predvidoma zaživelo konec junija.

Hrvaški premier Plenković je potrdil, da bodo skušali doseči rešitve za prehod čez mejo, še preden bo potrdilo začelo veljati na ravni celotne Unije. O tem se je danes pogovarjal z Janšo in kolegi iz Madžarske, Češke, Slovaške in Poljske, je povedal Plenković, ki je za razliko od Janše po koncu današnjega vrha EU stopil pred novinarje.

"V našem interesu je, da lahko naše sosednje države oziroma njihovi državljani pridejo na Hrvaško. Mnogi med njimi so že cepljeni proti covidu-19 z enim ali dvema odmerkoma, nekateri so preboleli covid, nekateri pa so testirani. Našli bomo aranžmaje, kako bi lahko prišli na Hrvaško tudi prej," torej preden bo uveljavljeno covidno potrdilo na evropski ravni, je izjavil Plenković.

Povedal je tudi, da covidno potrdilo ni dokument za prehod čez mejo, temveč dokument, s katerim bo na mejnem prehodu možno jasno ugotoviti, ali so se potniki cepili proti covidu-19, ga preboleli ali pa imajo negativen test na novi koronavirus. Pospešil bo pretok potnikov čez mejo ter omogočal tudi varnejše bivanje na Hrvaškem, je poudaril.

Gneča na mejnem prehodu Jelšane -1
Gneča na mejnem prehodu Jelšane -1 FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, ali bodo vstop na Hrvaško dovolili tudi potnikom, ki so se cepili s kitajskim ali ruskim cepivom proti covidu-19, je odgovoril, da takšne odločitve na ravni Unije ni. Napovedal je, da se bodo o tem posvetovali z evropsko in hrvaško agencijo za zdravila (Ema in Halmed), pa tudi s hrvaškimi epidemiologi, da bi dobili enotno stališče o varnosti teh cepiv.

Meni sicer, da so tudi ta cepiva učinkovita. Uporabljajo jih tudi v dveh članicah EU, na Madžarskem in Slovaškem, je izpostavil.

Na Hrvaškem so napovedali, da bodo morda že do konca tedna dodatno zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Ob tem pa za zdaj niso omenjali spreminjanja ukrepov na meji.

Slovenija in Srbija z dogovorom o vzajemnem priznanju covidnih potrdil

Zunanji minister Anže Logar in njegov srbski kolega Nikola Selaković sta se medtem na srečanju v Ljubljani dogovorila za vzajemno priznanje covidnih potrdil, ki bo državljanom obeh držav omogočilo prosto potovanje v Slovenijo in Srbijo.

Sicer sta v pogovorih največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom in slovenskemu predsedovanju Svetu EU. Logar je spomnil, da bo Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. V okviru predsedovanja bo potekal tudi neformalni vrh EU-Zahodni Balkan, kjer bo po Logarjevih besedah odprtih kar nekaj vprašanj. Izrazil je upanje, da bodo skozi dialog zbližali stališča glede teh odprtih vprašanj, da bi med slovenskim predsedovanjem dosegli napredek pri evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana.

Logar je povedal, da mu je srbski kolega predstavil reformni proces v Srbiji in zavezanost vlade k reformam na vseh področjih, vključenih v pristopna pogajanja za članstvo v EU. Ob tem je izrazil slovensko podporo Srbiji na njeni poti v EU in ji ponudil pomoč.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Damjan Žibert

Ministra sta poudarila, da sta Slovenija in Srbija pomembni gospodarski partnerici. V zadnjem desetletju sta podvojili blagovno menjavo. Lani je znašala več kot 1,1 milijarde evrov, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa več kot 300 milijonov evrov. Če se bo ta trend nadaljeval do konca leta, bo letos menjava rekordna, je bil zadovoljen Selaković.

Ministra sta pohvalila dobre odnose med državama na najvišji politični ravni in se zavzela za nadaljevanje prakse skupnih zasedanj slovenske in srbske vlade. Kot je dejal Selaković, je v pripravi šesto skupno zasedanje vlad, s čimer se po njegovih besedah ne more pohvaliti veliko držav v regiji.

Govorila sta tudi o odprtih vprašanjih glede nasledstva po nekdanji skupni državi. 20 let po podpisu sporazuma o nasledstvu je po Logarjevih besedah napočil čas za konkretne rezultate, zato sta s srbskim ministrom pregledala konkretna vprašanja glede kulturne dediščine, diplomatskih predstavništev ter digitalizacije arhivov in dostopa do njih. Zavzela sta se za konkretne korake naprej in Logar je prepričan, da jim v prihodnjih pogovorih uspelo zapreti določena odprta vprašanja.

Srbski zunanji minister je izrazil tudi interes, da bi Srbija v Ljubljani odprla kulturno-informacijski center, ki bi bil prvi tovrstni center v regiji. Selaković je uradni obisk v Sloveniji začel v občini Črnomelj, kjer si je ogledal lokacijo bodoče muzejske zbirke o zgodovini Uskokov v Beli Krajini. Srbskega zunanjega ministra je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, v sredo pa se bo srečal še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
26. 05. 2021 10.48
-1
Sezona bo PROST PREHOD!
Žac
26. 05. 2021 11.08
V Slovenijo je ze zdaj. Cez zahodno in severno mejo. Hlapec,to ne smes omeniti?
borec91
26. 05. 2021 10.03
to ni noben dogovor o prehajanju mej ampak ravno obratno in ceprav ne bo veliko turistov bodo zaradi tega dolge kolone pred mejo tko za tja kot za nazaj ze lani ko so sam osebne vstavljali v citalec so ble guzve letos bo kaos pa ceprav turistov v primerjavi z letom 19 amo scepec
PorednaSliva
26. 05. 2021 09.40
Plenko bo vrgu mapco s papirji o orožju na mizo in sezona bo štartala... Jeseni bodo pa vsi srali s potrdili... Psi lajajo in karavana gre dalje.
trollolll
26. 05. 2021 08.50
+2
dogovori gor, dol... ko bo sezona zalaufala, bo prost prehod... nasi bodo itak dal dol gate tko kot lani, hrvatom je pa itak interes vsak k ma namen kak euro dol prnest
Žac
26. 05. 2021 10.04
Slovenija pa ne rabi denarja. Ze na vrbi raste. Oni se vsakem turistu dajo se kfaj odhajajo. Poses kot da je v Sloveniji vsega na pretek.
TheGreatRusia
26. 05. 2021 08.50
+4
GLEDE MEJA, LAHKO GOSPA FAJON KAJ POJASNI, "NJENI" OBVLADAJO HITRI PRETOK😂😂😂😂😂😂😂😂😂HAHAHAHHAAHA
TheGreatRusia
26. 05. 2021 08.49
+2
OPEVANA EVROPSKA UNIJA, ŠIROKIH PRAVIC IN SVOBOŠČIN, MED IN MLEKO, DEMOKRACIJA KAR CVETI, VSE KAR RABITE JE, DA STE TIHO IN KIMATE, PA MEDIJE PRIDNO BERETE, KER ONI INFORMIRAJO NEKDVISNO IN STROKOVNO😂😂😂😂😂
gmajna
26. 05. 2021 08.49
+1
Se ze druzimo nova Konfederacija Jugoslovanov BO👍
TheGreatRusia
26. 05. 2021 08.47
+5
😂😂😂😂ŠE ODPIRAL BOSTE TE MEJE NA ŠIROKO IN POČEZ! TISTI PROCENT NEUČAKANIH, KI SE NAIVNO CEPI IN TESTIRA, DA NAMAKA R.I.T. V SOLI, JE IN VO VEDNO MANJŠI!
hobotnica1
25. 05. 2021 21.56
+3
Moj znanec se je ravno okužil na Krku. Ni hec.
Žac
26. 05. 2021 10.05
DEEP
25. 05. 2021 21.23
+0
Vu Hrvaški je KoR0na, ne hoditi dol, naj propadejo!?! ❤️🇭🇷❤️🇭🇷💘
NLZ
25. 05. 2021 21.06
+8
bal, bla ,bla...................................................bla, bla.......................blllllllllllllllllla
Bavaria_freak
25. 05. 2021 21.01
+7
Pa ka si ti ja mal N.R...kako pa to vse skupaj politično smrdi...🤢🤮
Sajeta5
25. 05. 2021 21.01
+13
En kup ljudi so namocili v cepljenje, da bodo lahko prehajali meje, potem pa jih caka hladen tus, ure in ure cakanja na mejah, da bodo lahko kazali potrdila... hvala lepa za tak dopust, raje ostanem v Slo.... ampak cist resno, ze sedaj, konec maja se po dve uri caka na meji, kaj pa bo v poletni sezoni, bodo cakali po 6-8 ur?
Tona22
26. 05. 2021 08.29
+1
Čakanje na meji je baje že všteto v čas dopusta se nimaš kaj bunit,saj si že na dopustu!!!!!
Erin Straus
25. 05. 2021 20.56
+13
Joj kako bodo uživali v tujini vsi ki so si nafilali v pandemiji žepe❗Pa mastno bodo jedli,pili viski in kadili cigare❗
Erin Straus
25. 05. 2021 20.59
+11
Tudi tisti seveda ,ki so jim odpisali dolgove od 2mio€ vse do 40 mio €❗❗❗💚
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2021 20.55
+15
Ko bo moral Kacin vikend prezračit, bodo vsi lastniki nepremičnin lahko brez potrdila hodili na Hrvaško. Tudi spremstvo mame ne bo potrebno (Hojs).
turojen
25. 05. 2021 20.48
+20
Vse bodo naredili, sam da turisti pridejo, sicer pa, a nismo EU ena družina, kot nam plozajo, zakaj ne isti ukrepi in prehajanje mej nemoteno... budalaštine
Nimasmisla
25. 05. 2021 20.43
+4
Sedaj jih pa še hitro v shengen spustimo
Žac
25. 05. 2021 20.48
+11
To bodo drugi povedali kdaj bo to. Slovenija bo samo prikimala.
Erin Straus
25. 05. 2021 20.57
+6
Po hitrem postopku, umaknimo že meje in carine❗mi smo hrvaška❗💚
Ponent
25. 05. 2021 20.41
+24
Marca se je že vedelo, da bo poleti "virus" šel na dopust enako kot lani. Lepo število folka so uspeli nategnit z injekcijami pod pretvezo, da jih bodo zato spustili na počitnice čez mejo. Čez poletje bodo pa meje itak v glavnem prehodne, morda kak hitri testek pa bo šlo, vse bo zeleno, sezona bo zacvetela. Jeseni se bo pa strašni virus vrnil z dopusta v vsaj treh različnih še bolj smrtonosnih sevih. Cep(il)ce bodo seveda čakali že novi odmerki, itd. In svet se vrti dalje, in hlapec ostaja hlapec..
weed28
25. 05. 2021 20.41
+6
dejmo rešit hrvaško turistično sezono... ko pride zima bodo pa oni k nam prišli ane .... kre teni... tudi drugje so lepe plaže in za isto ceno.... pa tudi doma v Sloveniji lahko imaš lep dopust.....
Žac
25. 05. 2021 20.45
-4
Z svojim prigaranim denarjem grem kamorkoli. Kdaj bos ti placal dopust lahko tako pises.
NISEM OVCA
25. 05. 2021 20.39
-3
Več kot se bo ljudi cepilo, prej bo mir. .., ker smo ovce in ne upamo reči ne, razen doma v fotelju. Torej, pocepite se, prezivte ali pa pocr_kite, da bom jaz imel mir.
4krat
25. 05. 2021 21.15
+3