Korona

Konec epidemije: v šole se vračajo vsi osnovnošolci, zaživeli bodo hoteli in kopališča

Ljubljana, 31. 05. 2020 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V., N.P., STA
Komentarji
493

Preklicana je epidemija covid-19, ki je bila razglašena 12. marca. Čeprav je epidemija uradno preklicana, nekateri ukrepi ostajajo, saj virus ni izkoreninjen. Pomoč samozaposlenim se z majem izteka, subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju pa se podaljšuje le še za mesec dni. V šole se postopoma vračajo vsi osnovnošolci, zaživeli pa bodo lahko večji nastanitveni obrati in kopališča.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpirajo se fitnesi in bazeni
    03:02
    Iz 24UR: Odpirajo se fitnesi in bazeni
  • Iz 24UR: Konec epidemije
    03:51
    Iz 24UR: Konec epidemije

Tudi v soboto v Sloveniji nismo potrdili nobene okužbe s koronavirusom in nobene smrtne žrtve. Opravljenih je bilo 264 testiranj. V bolnišnici ostaja šest oseb, dva obolela se zdravita na intenzivnem oddelku. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji v času epidemije ugasnilo javno življenje

Da bi zajezili širjenje okužbe, ki je prizadela zlasti tri domove starejših občanov – v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru, kjer je bilo tudi največ smrti bolnikov s covid-19, je vlada odredila restriktivne ukrepe, ugasnilo je javno življenje.

Tudi v Sloveniji je v času epidemije zamrlo javno življenje.
Tudi v Sloveniji je v času epidemije zamrlo javno življenje. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaprli so izobraževalne ustanove in vrtce, odpovedali vsa športna tekmovanja, zaprli meje, vrata so zaprle neživilske prodajalne in gostinski lokali, prekinjeno je bilo izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Na nujne zadeve je bilo omejeno tudi delo v sodnih, upravnih in drugih javnopravnih zadevah. Ustavila sta se javni prevoz in zračni potniški promet. Več tednov se ljudje z nekaj izjemami niso smeli zbirati in gibati na javnih površinah, nekaj časa je bilo prepovedano tudi prehajanje občinskih meja.

Ob pozitivnih epidemioloških podatkih je vlada proti koncu aprila začela rahljati nekatere ukrepe in maja odpravila skoraj vse. Javno življenje se tako vrača v stare tirnice, a gospodarske in socialne posledice epidemije bodo ostale vsaj na srednji rok. Za pomoč ljudem, gospodarstvu in tudi denimo zdravstvu je vlada pripravila več obsežnih protikoronskih zakonov, ukrepi so težki več milijard evrov.

Uraden preklic epidemije ne pomeni tudi konca bolezni. Virus še kroži, velik del prebivalstva je zanj še občutljiv. Zato se priporoča ohranjanje telesne razdalje 1,5 metra, v nasprotnem primeru je priporočena oz. v nekaterih primerih obvezna uporaba zaščitne maske. Drugi val epidemije bo po predvidevanjih strokovnjakov jeseni.

Konec pomoči samozaposlenim, zdaj poudarek na pomoči turizmu

Samozaposlenim, kmetom, družbenikom in verskim uslužbencem, ki so zaradi epidemije covid-19 utrpeli izpad prihodkov, je vlada za čas od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka.

Tega izplačuje Finančna uprava RS, in sicer je znašal 350 evrov za marec ter po 700 evrov za april in maj. Zadnje izplačilo lahko upravičenci pričakujejo do 10. junija.

Vsem delodajalcem s sedežem v Sloveniji pa je država zaradi zmanjšanja obsega dela kot posledice epidemije ponudila, da namesto njih poravna nadomestila plač ter socialne prispevke za tiste delavce, ki jih bodo poslali na čakanje na delo doma. S koncem epidemije bi se tudi ta ukrep iztekel, vendar ga je DZ na petkovi seji podaljšal za mesec dni.

Zadnje izplačilo temeljnega dohodka lahko upravičenci pričakujejo do 10. junija.
Zadnje izplačilo temeljnega dohodka lahko upravičenci pričakujejo do 10. junija. FOTO: Shutterstock

Marsikdo bi si želel ukrep, ki ga je mogoče koristiti od razglasitve epidemije 13. marca, ohraniti še dlje. A kot je pred dnevi v DZ pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj, so se za le enomesečno podaljšanje odločili v želji, da bi spodbudili čim hitrejše ponovno aktiviranje proizvodnje v polnem obsegu. Delodajalce je pozval, naj tudi s pomočjo tega ukrepa poskušajo čim bolj zadržati svoje zaposlene.

Ob tem se prispevek države nekoliko spreminja. Povračilo nadomestila plače se namreč znižuje na 80 odstotkov zakonsko določenega zneska za primer začasnega čakanja na delo, hkrati pa ne sme presegati najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Pogoj medtem še naprej ostaja padec prihodkov glede na isto obdobje lani za deset odstotkov.

Z uveljavitvijo tretjega protikoronskega zakona prenehajo veljati tudi določbe zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov iz konca marca, ki urejajo čakanje na delo.

Kot ustrezno nadomestilo za subvencioniranje čakanja na delo Cigler Kralj vidi subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Tega prinaša tretji paket protikoronskih ukrepov, ki ga je DZ potrdil v petek, uporabljal pa se bo od 1. junija do konca tega leta. Premier Janez Janša je pred nekaj dnevi omenil tudi možnost podaljšanja, če bi se za to pokazala potreba.

Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa bo lahko koristil vsak delodajalec, tako pravna kot fizična oseba, ki zaradi posledic epidemije vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bo mogel zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu do največ 20 ur tedensko. S tem poskuša vlada po ministrovih besedah preprečiti odpuščanja delavcev iz poslovnih razlogov.

Pomembno je, da sta ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo združljiva. Delodajalec bo torej lahko nekaterim svojim delavcem odredil delo s skrajšanim delovnim časom, drugim pa čakanje na delo.

Na pomoč turizmu 

Turističnemu gospodarstvu namerava vlada pomagati tudi s spodbujanjem državljanov, naj počitnice preživijo doma. S tem namenom bo vsak prebivalec prejel vrednostni bon, s katerim bo lahko do konca leta plačal nočitev oz. nočitev z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji. Za štiričlansko družino z dvema mladoletnima otrokoma to pomeni skupaj 500 evrov.

Še do konca novembra 2021 medtem ostaja v veljavi eden od prvih ukrepov, s katerim je vlada priskočila na pomoč pravnim in tudi fizičnim osebam, to je možnost odloga odplačevanja posojil pri bankah za največ 12 mesecev. V času odloga sicer banke obračunavajo obresti.

Podjetja imajo od začetka maja tudi možnost, da pri poslovnih bankah vzamejo likvidnostno posojilo, za katerega jamči država. Jamstvena shema je težka dve milijardi evrov, vendar pa v praksi še ni prav dobro zaživela. Odprtih namreč ostaja nekaj vprašanj, banke pa večjega povpraševanja po tovrstnih posojilih še ne zaznavajo in ga za zdaj rešujejo v sklopu redne ponudbe.

S ponedeljkom bodo delodajalci spet prevzeli kritje nadomestil zaradi bolniških odsotnosti svojih delavcev. Še eden od ukrepov, ki se z majem izteka, je namreč prevzem nadomestil za vse bolniške odsotnosti zaposlenih od prvega dne v breme zdravstvene zavarovalnice.

V ponedeljek bo slovensko in ameriško letalstvo pripravilo poseben prelet. Letala F-16 in pilatus bodo preletela slovenske bolnišnice, DSO in druge kraje v zahvalo vsem, ki so sodelovali pri preprečevanju širjenja virusa. Prelet bo trajal od 13.00 do 14.30, letala pa bodo v formaciji preletela več kot 10 krajev. Na zemljevidu si lahko ogledate predvideno lokacijo in čas preleta. 

Odprli se bodo wellness in fitnescentri, bazeni in vodne aktivnosti

V ponedeljek bodo začele veljati spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Tako se bodo lahko poleg manjših nastanitvenih obratov, ki so lahko odprti že dva tedna, odprli tudi nastanitveni obrati, ki imajo več kot 30 sob, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitnescentri, bazeni in vodne aktivnosti.

Zaprti pa ostajajo diskoteke in nočni klubi. Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. Ohranja se tudi minimalni obratovalni čas prodajaln z živili.

Oddelki v osnovnih šolah in vrtcih se ne bodo več delili

V osnovne šole pa se prihodnji teden vračajo še tisti učenci, ki so se do zdaj še šolali doma. Učenci prvega triletja so se v šolske klopi namreč vrnili pred dvema tednoma, devetošolci pa pred enim tednom. V ponedeljek se jim bodo pridružili še učenci 4. in 5. razredov, v sredo pa učenci 6., 7. in 8. razredov.

Od ponedeljka se oddelki v osnovnih šolah in vrtcih ne bodo več delili, bodo pa še naprej veljali splošni higienski ukrepi. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka učencem v razredu ne bo treba nositi mask, učiteljem pa svetuje, naj jo nosijo.

Srednješolci bodo šolsko leto zaključili doma, razen tisti iz zaključnih letnikov, ki so zadnja dva tedna prav tako že obiskovali pouk v šolah, ki pa so zaključili in v soboto že začeli maturitetne izpite.

Teči bodo začeli roki v sodnih in upravnih zadevah

Prenehali so veljati tudi začasni ukrepi v upravnih in javnopravnih zavodih ter pri sodnih zadevah. Od ponedeljka se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, omogočeno bo vlaganje pisnih in ustnih vlog pri organih, možno bo sodelovanje pri ustnih obravnavah. Roki v teh zadevah, ki so začeli teči pred uveljavitvijo začasnih ukrepov, bodo tekli naprej, roki, ki v času trajanja začasnih ukrepov niso tekli, pa bodo s tem dnem začeli teči.

Tako se bo delo sodišč s ponedeljkom vrnilo na predkrizne obrate, ponovno bodo normalno začele delovati tudi upravne enote, kjer bodo morali pri delu upoštevati vsa navodila in usmeritve NIJZ in vlade.

Od ponedeljka pa ne bodo več avtomatično podaljšane pravice iz javnih sredstev, kot je to veljalo v času epidemije. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija. Izjeme so vloge za otroški dodatek, državne štipendije, subvencije vrtca in subvencije malice ter kosila, saj so se te pravice že pred epidemijo podaljševale avtomatično.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (493)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lucinda
01. 06. 2020 13.49
+1
So pevski zbori še vedno prepovedani, ali so dovoljeni, če pevci nosijo maske? Jazz orkestri so dovoljeni, če trobentači nosijo maske, al zadostuje, da igrajo 1,5 m narazen?
Uporabnik1421433
01. 06. 2020 09.27
-3
Bravo Janez ti si nas rešil!!👍👌
periot22
01. 06. 2020 09.44
+5
Janez je zapufal drzavo za 20 let!!!!!!!!!!!
Pomemben petelin
01. 06. 2020 09.21
+0
Princ teme zna samo zaradi tega ker je na vzvodu moči uvest ponovno karanteno, če pride do drugega vala namesto da bi sprejeli Švedski sistem prekuževanja samo da vi slovenci naj travo jejte samo, da obstanem pri koritu.
ochi
01. 06. 2020 08.44
+3
Drugi val epidemije bo po predvidevanjih strokovnjakov jeseni. hmm.
FIGEC
01. 06. 2020 10.16
+1
Sam ne razumem, zakaj bi moral drugi val biti. Ali vojni dobičkarji niso oplenili dovolj? Bodo zasejali še eno rundo???
Dark Knight
31. 05. 2020 21.59
-10
Dol z levaki, svoboda Sloveniji! :)
Berdem
01. 06. 2020 08.37
+6
Krele. V Sloveniji ni levičarjev. So samo tebi podobni.
provni
31. 05. 2020 21.59
+9
Diktatura teme-
Dark Knight
31. 05. 2020 21.55
-7
Levaki bodo veseli samo takrat, ko bo vse po njihovo. VSE. DO takrat bodo pa vse ostale obtoževal diktature, katero si sami najbolj želijo uvesti.
Dark Knight
31. 05. 2020 21.52
-12
Bo kdo komentiral napad miroljubnih levičarjev na ekipo Nove 24?? Bo Tanja kaj twitnila?? :)
periot22
01. 06. 2020 09.45
+5
Dark Knight
31. 05. 2020 21.48
-11
Levaki pa še kar brenčijo :). Tako polni so sovraštva.
PejtGaPogledatBrane
31. 05. 2020 21.17
+26
Sedaj, ko je konec bi vam rad nekaj zaupal. Na začetku, sem bil prepričan, da nas bo ta kriza združila, nam odprla oči, odprla srca. Prepričan sem bil, da bomo postali prijatelji. Da bomo sočutni, se spoštovali. Prepričan sem bil, da bomo po krizi postali dobri ljudje. Verjel sem. A že na samem začetku...doganje v trgovinah, prerivanje, slaba volja, zavijanje z očmi ko smo stali v vrstah z vozički. Nestrpnost. Pa sem še naprej upal, da bomo morda le postali prijatelji. Ni minil dan, da nisem videl tukaj gor in prav vsak dan me je bolelo, ko sem bral komentarje. Levi in desni. Še več...celo pod članki, ki nimajo nikakršne zveze s politiko, so ljudje pisali o levih in desnih. Kriza nas ni združila. Obratno. Vrzel med nami je postala še večja. Ja vem, ni šlo vse kot po maslu. Štala z menjavo vlade, afera z maskami, protesti. Vsak dan smo se blatili ti gor. Pozabili pa na najranljivejše. Starejše ter otroke, ki komaj čakajo jutrišnji dan, ko bodo po dolgem času lahko nekaj toplega pojedli. Ukvarjali smo se s Počivalškom in Galetom, v času ko bi morali misli usmeriti drugam. Vase in ljudi okoli sebe. Hudo mi je, ko vidim v kakšni družbi živim. Vem pa, da nihče od vas ni slab človek. Če si levi ali desni. Rdeč ali bel. Moja roka bo vedno iztegnjena.......ker te imam rad kot sočloveka.
Pomemben petelin
01. 06. 2020 08.47
+0
Trenutna sredinska levica in desnica podpirata kapitalistično mantro deli in vladaj katera sama po sebi ustvarja negativnost namesto da bi zdruševala kot Levica v prejšnjih letih ko je delavec bil cenjen.Sedaj pa je skoraj vsepovsod če ti ni za bit je pa za it in vzadi je nevem koliko delavcev ki samo čaka na delo....
riss
31. 05. 2020 21.07
-10
srebrnibreg: rdeči virus pa je prisoten že od leta 1945 in vem, da si njegov velik zagovornik, eden najbolj gorečih. Mogoče si tudi na plačilni listi portala. Ampak, ne bodi ponosen, komunizem je naredil največ gorja človeštvu a le pri nas in v nekaj malega državah ga ohranjate in goreče zagovarjate. Smilite se mi, mene pa je sram kot zavednega Slovenca, da je temu tako. ŽAL in ŠKODA!
riss
31. 05. 2020 21.02
-12
Cin, cin, cin,..., kolesarjem odzvonilo. Zdaj bo treba spet delat.
srebrnibreg
31. 05. 2020 20.58
+17
Ta virus je bil prisoten v Sloveniji že takoj po novem letu pa nismo zganjali panike, ker smo mislili, da je narod zbolel za gripo.
Tone Mihel?i?
01. 06. 2020 09.49
-1
Po mojem mnenjutale tvoja trditev zelooo drži samo težko jo bo dokazati žal
Banion
31. 05. 2020 20.56
+19
Konec epidemije a ukrepi ostajajo, na kakšni osnovi. Tole smrdi po diktaturi
srebrnibreg
31. 05. 2020 20.57
+17
Ter na lažeh, korupciji (maske) hinavstvu...
Dark Knight
31. 05. 2020 21.53
-10
Vam vse smrdi po diktaturi. Hkrati pa ste veseli samo takrat, ko ste vi na oblasti. Samo vi. Kdo je pol tu diktator?? Ljudje so vas spregledali ;)
periot22
01. 06. 2020 09.47
Tone Mihel?i?
01. 06. 2020 09.51
-1
Pravijo da preventive...tako pravi vlada in jim pritrjujejo v stroki ..zdrabi bili pa bomo videli verjetno v jeseni in pozimi kako bo
riss
31. 05. 2020 20.48
-11
Konec epidemije in konec kolesarjenja. Dobili smo svobodo in ohranili zdravje. Bravo Slovenci in državljani, ter seveda vlada in opozicija, ki je omogočila vse to. Ne vem pa zakaj boni tudi tistim s stalnim prebivališčem, če nimajo državljanstva. Kakšna je ta številka?
MEDVED7
31. 05. 2020 20.33
-16
Vsi tisti pametnjakoviči za katere ta virus itak ni nič. JESENI, ko se bo pojavil, ne nosite mask, ne razkužujte si rok, hodite med full folka in se okužite. Sam potem, ko vas bo dušilo in se boste slabo počutili kot še nikoli, NE HODITE K ZDRAVNOKOM, naj vam pomagajo, ker ta virus itak za vas NI NIČ.
janez653
31. 05. 2020 20.36
+16
komot. Smo imeli v družini. Nikomur ni bilo nič hujšega, samo simptomi prehlada
MEDVED7
31. 05. 2020 20.39
-14
Itak za druge te pa itak ne briga. TIPIČEN.
janez653
31. 05. 2020 20.41
+16
tipičen paničar. Če bom okužen bom doma. Če ne bom okužen nimam kaj biti v karanteni. Tiverjetno tudi nisi bil 2 meseca v karanteni zdaj a?
MEDVED7
31. 05. 2020 20.44
-11
Nisem paničar, AMPAK MI JE MAR, tudi za koga drugega ne samo zase in svoje za razliko od tebe. IN JA, zelo sem se pravil držal.
janez653
31. 05. 2020 20.50
+8
Je kdo rekel, da se nisem držal pravil? V trgovino sem šel vedno z masko, tankal sem tam, kjer nisem rabil v poslovalnico. Če bi bil okužen bi bil pa doma. Dokler nisem okužen pa lahko hodim okoli kolikor želim. Bi pa komot hodil okoli brez mask in vsega tega sr4nja. Če boš v stiku z okuženim se boš okužil z masko ali brez.
janez653
31. 05. 2020 20.53
+3
in ko si rekel, da si bil v karanteni. Nimaš službe? si bil doma zaprt 24/7? Ker, če nisi bil, potem nisi bil v karanteni
MEDVED7
31. 05. 2020 20.57
-5
Ker si tako finančno močan, zakaj si upošteval vse to zate sranje. Bi hodil naokrog brez maske in vsakič plačal 420€, to je zate itak drobiž ne.
MEDVED7
31. 05. 2020 20.58
-4
Slovenija sploh ni imala karantene kot jaz vem, razen za tiste, ki so iz tujine prišli.
periot22
31. 05. 2020 21.03
+6
Pomemben petelin
01. 06. 2020 09.16
Mislim ,da bo treba sprejet Švedski in Beloruski sistem ,da se prekužimo, če ne bomo travo jedli.
Tone Mihel?i?
01. 06. 2020 09.54
Saj če boš ti okužen nič hudega samo drugih NE okuži
janez653
31. 05. 2020 20.30
+11
Realnost je taka, da bodo še tri leta srali z ukrepi innovimi vali. Medtem bo pa smetana kupčkala premoženje. Samo poglejte koliko je zraslo premoženje top 5 na lestvici najbogatejših. Jaz sem na srečo tudi to izkoristil v svoj prid, ampak me motijo neumni ukrepi, ker ne morem potovati.
MEDVED7
31. 05. 2020 20.35
-8
janez653
31. 05. 2020 20.35
+4
MEDVED7
31. 05. 2020 20.37
-3
Taki, ki res kaj imajo se ne hvalisajo po forumih kot ti.
janez653
31. 05. 2020 20.40
+4
se z ničemer ne hvalim. Samo omenil sem, da sem imel kanček sreče.
MEDVED7
31. 05. 2020 20.42
-4
Brakedirt
31. 05. 2020 20.46
+4
janez653
31. 05. 2020 20.48
+3
se ne vlečem nič ven. lol. te razganja, ker se ne zastopiš na finančne trge?
MEDVED7
31. 05. 2020 20.55
-3
Haha finančni strokovnjak. Si vložil 100€ v sklade marca in zdaj maš 150€.
Tone Mihel?i?
01. 06. 2020 09.58
Včasih so rekli kdo se hvali z denarjem mu malo daj kdor pa stoka z revščino mu malo vzemi
pozzo
31. 05. 2020 20.11
-2
Men se bolj zdi da smo imeli dva virusa in en še ostaja. No roko na srce nekatere stvari, ki jih je storila ta vlada podpiram.
Brakedirt
31. 05. 2020 20.47
+8
kaj podpiras, prticke ali nezakonito financiranje?
Prljavi prasek
31. 05. 2020 20.01
-7
Edini, ki ni zdržal pritiska je bi Dejan Židan Teran.. 😂
Prinašalec
31. 05. 2020 20.41
-1
rde?azvezdarde?a
31. 05. 2020 19.56
-27
Hvala vlada. Borili ste se z dvema hudima virusoma. Bili ste uspešni. Le tako naprej. Velika večina vam stojimo ob strani. Prišleki so pa pač prišleki. Pridejo in odidejo.
morituri
31. 05. 2020 20.34
-6
Leve zagovarjajo prišleki, istospolni, muslimani, kradljivci in lopovi.