Korona

V nedeljo 744 pozitivnih na okužbo, več primerov na Onkološkem inštitutu

Ljubljana, 04. 01. 2021 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po zadnjih podatkih je bilo v nedeljo na okužbo z novim koronavirusom pozitivnih 744 oseb. Opravljenih je bilo 2041 PCR testov in potrjenih 634 novih okužb. Ob 630 hitrih testih pa so potrdili 110 novih okužb. Umrlo je 35 bolnikov. V Slovenijo je prispelo novih 16.575 odmerkov cepiva. Namenjeni bodo predvsem zaposlenim v zdravstvu. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah so v preteklem tednu izdali 8897 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Na meji so vstop v državo zavrnili 101 osebi. V primerjavi s tednom poprej so izdali za 82,5 odstotka več karantenskih odločb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Verniki pri bogoslužju
    01:47
    Iz 24UR: Verniki pri bogoslužju
  • Iz 24UR: 16.575 odmerkov cepiva
    03:56
    Iz 24UR: 16.575 odmerkov cepiva
  • Iz 24UR: Komu je množično testiranje namenjeno?
    02:57
    Iz 24UR: Komu je množično testiranje namenjeno?
  • Marija Magajne odgovarja na novinarska vprašanja
    27:20
    Marija Magajne odgovarja na novinarska vprašanja
  • Marija Magajne o novi pošiljki cepiva
    10:20
    Marija Magajne o novi pošiljki cepiva

Hospitaliziranih je 1209 bolnikov, v intenzivni enoti pa se jih nahaja 194. Trenutno je po ocenah 19.525 aktivnih primerov. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 38 oseb.

Sloveniji je do vključno 3. januarja umrlo več kot 2800 bolnikov s covidom-19. Po doslej zbranih nepopolnih podatkih NIJZ je med umrlimi preko 1400 žensk in več kot 1100 moških; vsi demografski podatki sicer še niso zbrani. Med okuženimi pa je večji delež umrlih moških.

Danes je v Slovenijo prispelov novih 16.575 odmerkov cepiva, je na današnji novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne. Namenjeni bodo predvsem zaposlenim v zdravstvu, v prihodnjem tednu pa bodo za cepljenje na vrsti najbolj ogroženi deli prebivalstva.

Marija Magajne
Marija Magajne FOTO: 24ur.com

Zaradi velikega povpraševanja so v mnogih zdravstvenih domovih po državi danes začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Med testiranimi so tudi učitelji učencev s posebnimi potrebami, ki se bodo v torek po skoraj treh mesecih učenja na daljavo vrnili v šole in zavode. Kakšni so rezultati testiranj učiteljev, Magajnejeva še ne ve, več bo lahko povedala v torek. Je pa dejala, da je v s splošni populaciji nekaj posameznikov, ki brez znakov prebolevajo okužbo, med njimi je zelo verjetno tudi kakšen učitelj.

Magajnejeva je dejala, da je množično hitro testiranje eden od ukrepov, ki bi lahko pripomogel k zmanjševanju širjenja okužb. Z večjim obsegom testiranja bi lahko v naslednjih tednih z lažjim srcem odpirali nekaterih dejavnosti, kot so denimo šole. Katere so tiste druge dejavnosti, ki bi jih lahko med prvimi odpirali oz. sproščali, pa ni želela pojasniti.

Glede zanesljivosti hitrih testov pa je dejala, da gre pri pozitivnem testu zelo verjetno dejansko za okužbo. Medtem pa je treba biti pri negativnem rezultatu pozoren, saj tak rezultat velja le za čas testiranja, obstaja pa tudi verjetnost lažno negativnega testa. Zato je poudarila, da če je bil posameznik v stiku z okuženim ali kaže kakšne znake bolezni, naj upošteva vse previdnostne ukrepe. Ob znakih bolezni pa naj o tem obvesti svojega zdravnika.

Glede možnosti cepljenja pri zdravnikih koncesionarjih pa je sekretarka Magajne dejala, da, kot je razvidno iz strategije cepljenja, so cepilni centri v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. "Vsak koncesionar se lahko dogovori z zdravstvenim domom za samo izvedbo cepljenja. Po našem mnenju pa je najbolj pomembno, da prednostno listo interesa za cepljenje vzpostavijo pri vsakem osebnem izbranem zdravniku." 

Državna sekretarka je v nedeljo poudarila, da je hitro množično testiranje namenjeno posameznikom, ki niso bolni, so pa morda v zadnjem času imeli kak stik, ki jih skrbi. Po njenih navedbah se je v hitrih testiranjih v zadnjih dneh leta izkazalo, da je bil pozitiven približno en odstotek testiranih.

Na onkološkem inštitutu prejšnji teden več potrjenih okužb z novim koronavirusom

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v preteklem tednu potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, od tega sedem pri bolnikih in osem pri zaposlenih, piše na njihovi spletni strani. Sprejeti so bili vsi ukrepi za zaščito bolnikov in zaposlenih. Zaradi potrjenih več okužb na oddelku H1 velja za ta oddelek poseben režim s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

Vse nove bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, sprejemajo na ostale oddelke inštituta. Ob tem na inštitutu zagotavljajo, da obravnava onkoloških bolnikov poteka nemoteno.

Kje izvajajo hitra testiranja?

V številnih zdravstvenih domovih po državi so začeli izvajati prostovoljna presejalna testiranja na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Zdravstveni domovi so se organizirali različno. Lokacije testiranj po državi preverite tukaj

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o izvidu pa bo obveščen prek SMS. Kot so ob napovedi ponedeljkovega splošnega hitrega testiranja poudarili v Zdravstvenem domu Logatec, naj tisti, ki bo pozitiven na hitrem testu, ostane doma in stopi v stik s svojim izbranim zdravnikom.

Za tiste s simptomi okužbe dihal pa ostajajo navodila enaka: poklicati svojega zdravnika in opraviti PCR-testiranje, je v nedeljo izpostavila Magajnetova.

Prejšnji teden na mejnih prehodih in kontrolnih točkah skoraj 8900 napotitev v karanteno

V preteklem tednu je bilo na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdanih 8897 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, od tega 6719 odraslim in 2178 mladoletnim osebam. Na mejah so zavrnili vstop v državo 101 osebi, so sporočili s policije. V primerjavi s tednom poprej so izdali za 82,5 odstotka več karantenskih odločb.

V soboto so se sicer spremenili pogoji vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije. Vstop v državo brez odrejene karantene se omogoči tistim, ki predložijo negativni PCR test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja, tistim, ki izpolnjujejo izjeme za vstop brez karantene, ali pa če ob vrnitvi na enega od petih mejnih prehodov s Hrvaško ali na Letališču Jožeta Pučnika opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat negativen.

Če je rezultat testiranja negativen, se osebi dovoli vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in v aplikaciji CovidObr opravi preklic potrdila za napotitev v karanteno na domu.

Tako so na omenjenih šestih mejnih prehodih, kjer se izvaja tudi testiranje s hitrim antigenskim testom, v soboto izdali 505 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 2360 obrazcev za napotitev v karanteno na domu. V nedeljo so izdali 447 potrdil za napotitev v karanteno in preklicali 3154 obrazcev za napotitev. Danes do 7.30 ure pa so izdali 285 potrdil za napotitev v karanteno na domu in preklicali 880 obrazcev, so še sporočili z Generalne policijske uprave.

Hitro testiranje v Novi Gorici-1

V torek se v šole vračajo učenci s posebnimi potrebami

Po skoraj treh mesecih učenja na daljavo se učenci s posebnimi potrebami v šole in zavode znova vračajo v torek. A pred vrnitvijo na delovno mesto se bodo njihovi učitelji in zaposleni danes preventivno testirali.

Testiranje bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju lahko opravili v zdravstvenih domovih po državi, ker se danes začenja tudi široko prostovoljno splošno testiranje na novi koronavirus s hitrimi testi. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je v nedeljo pojasnila, da "ko bo padla odločitev, da se odprejo tudi ostale šole, bodo taka testiranja v zdravstvenih domovih izvajali tudi za ostale zaposlene v vzgoji in izobraževanju".

Programi za otroke s posebnimi potrebami se morajo začeti izvajati v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je kot skrajni rok za to določilo 4. januar.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

16.44

Danes se je testiralo okoli 86 odstotkov učiteljev v šolah s posebnimi potrebami

V šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami se danes pripravljajo na torkovo vnovično vrnitev otrok in začetek izvajanja učnega procesa. Kot je na Kanalu A povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, se je danes testiralo okoli 86 odstotkov zaposlenih. Točnih podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih, še nima, jih pa je bilo pozitivnih kar nekaj, je povedala.

16.43

Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do zdaj prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covidu-19 ter eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je popoldne o tem obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so sporočili.

16.21

Na onkološkem inštitutu prejšnji teden več potrjenih okužb z novim koronavirusom

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v preteklem tednu potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, od tega sedem pri bolnikih in osem pri zaposlenih, piše na njihovi spletni strani. Sprejeti so bili vsi ukrepi za zaščito bolnikov in zaposlenih. Zaradi potrjenih več okužb na oddelku H1 velja za ta oddelek poseben režim s poostrenimi varnostnimi ukrepi.

16.11

Število okuženih v domu starejših v Črnečah še naraslo

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah je po nedavnem ponovnem izbruhu okužb z novim koronavirusom v domu število okuženih še naraslo. Trenutno je potrjeno okuženih 65 stanovalcev, od tega se trije zdravijo v bolnišnici, ostali so v rdeči coni doma. Med okuženimi je tudi 36 stanovalcev, ki so bili pred potrditvijo okužbe cepljeni proti covidu-19.

16.11

Preverite lokacije hitrih testiranj po državi

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (782)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gemma 1961
04. 01. 2021 21.20
+2
A bojo policaji strajkali da se pripravimo da pomagamo
Untatretjidec
04. 01. 2021 21.09
+1
744 pozitivnih? Imamo več prebivalstva kot Hrvaška?
Wahl
04. 01. 2021 19.11
+6
Važno, da imajo dobavitelji nezanesljivih kitajskih hitrih testov v tujini 'party time' brez mask, in da denar priteka. Ljudje v domovini pa v vrsto, distanco in čukastimi pogledi, ter še bolj čukastimi odgovori zakaj na testiranje, da bom prepričan, če nisem okužen. Res smo neverjetno lahko vodljiv narod, še ovratnic nam ni potrebno nadeti, to storimo sami.
Nosmoke
04. 01. 2021 19.08
-5
Nič o lokostrelcih . Izgleda da imajo podaljšane praznike . Nestrpno pričakujem ,da se posedejo okrog državnega korita . Zabave bo na pretek ...
Wahl
04. 01. 2021 19.17
+4
Ritke stiska druga stran, da bi se le obdržali pri koritih.
Moncsa
04. 01. 2021 18.35
+12
"Na onkološkem inštitutu prejšnji teden več potrjenih okužb z novim koronavirusom" odlično! Nihče več ne bo umrel zaradi raka.
TheGreatRusia
04. 01. 2021 18.35
+5
V NEDELJO SEM ŠEL KAMOR SEM ŽELEL, TAKO BO TUDI JUTRI, POJUTRIŠNJEM,...VEDNO!
Et54678
04. 01. 2021 18.29
+4
Anica Bidar pripravlja protest
Moncsa
04. 01. 2021 18.29
+12
Pod covid-smrti so šteli vse umrle, ki so umrli v roku enega meseca po potrjeni okužbi. A boste vse smrti, v roku enega meseca po cepljenju, šteli kot cepivo-smrt, tudi? Sam' prašam.
Diabloss
04. 01. 2021 18.43
+2
Moncsa
04. 01. 2021 18.44
+1
Aja takrat se bo kar na enkrat pojavila gripa :D Hvala, to je bilo priceless
kakafonijaprava
04. 01. 2021 18.23
+4
Ko boste manjšali število ciklov od 40 do 45 ciklov na test, na 30-32 ciklov, bo dnevno okuženih samo 500 oseb.
gripson
04. 01. 2021 18.15
+5
a onkološki še sploh dela?
kameltrajbar
04. 01. 2021 18.35
+2
InterReflectlons
04. 01. 2021 18.01
+2
Bil Gates je to dobro splaniral. Bolne in starejše bo cepil tako, da jih bo s strahom pred Covid-19 poslal v vrste. Ti namreč stalno bremenijo pokojninsko in zdravstveno blagajno. Tisti, ki živijo pod pragom revščine, pa bremenijo socialne transferje. Te pa bo prisilil tako, da bo uvedel plačljive HAT teste, eden pa stane 18€. Najprej jih uvedeš samo za večje prireditve kot so koncerti, nogometne tekme, itd. Če se bo javilo premalo revežev, pa greš na naslednji korak. Enkrat tedensko testiraš vsakega, ki otroke pošilja v vrtec ali v šolo. To za nekoga, ki ima 2 otroka, pomeni 36€ tedensko. Tako se cepiv rešijo samo tisti z debelimi denarnicami. Rešilna bilka pa bodo zdravniki:"Plačaj mi 100€, da ti dam potrdilo, da si cepljen." Jaz osebno spadam med take, ki bi raje dal zdravniku 100€ kot pa šel brezplačno k Pfizerju.
malib2
04. 01. 2021 17.47
+4
Ali se pozitivni hitri testi nič ne podvajajo s PCR pozitivnimi testi, glede na to, da vsakega, ki je na hitrem testu pozitiven potem napotijo tudi na PCR test? To je pri seštevku lahko 110 razlike🤔🤔 Samo vprašam!!
mackon08
04. 01. 2021 17.50
+4
malib2 Č e na hitrem testu pozitiven več ne delajo PCR test te smatrajo kot pozitivnega. Moja je na hitrem bila pozitivna na PCR pa negativna pa sploh ne upoštevajo karantena pa gotovo.
malib2
04. 01. 2021 21.16
anabanana
04. 01. 2021 17.46
+5
Slo 744 poz, pri sosedih pa 361, KAKO DOLGO ŠE PREKRIVANJE IN LAGANJE?
macek_garfield
04. 01. 2021 17.14
-4
okuzijo se, ker se druzijo po stanovanjih, najprej k enemu, potem k drugemu, pa naslednji dan k tretjemu pa to ... skratka twitkotovi ukrepi so kar nekaj pa to
Diabloss
04. 01. 2021 16.44
+13
A puklasti to vsakodnevno kliče na nijz koliko želi imeti okuženih?
MeaParvitas
04. 01. 2021 17.13
+5
Sploh ne kliče, določi jih kar s sklepom vlade...
Wahl
04. 01. 2021 16.21
+11
'Znižanje smuči, palic, pancarjev' mi kriči sosed, ki popolnoma podpira ukrepe in velikega vodjo. Zdaj bo nabavil komplet novo opremo, potem odbrzel na smučišče, po prihodu domov pa bentil, čez gužvo in porastom okužb.... krivi bomo pa mi doma. Totalni zblojenec, na črno bom zgradil 12 metrsko škarpo, samo da ga ne gledam.
setisfekšn
04. 01. 2021 16.37
+5
Ha veliki vodja ha! To me spominjaa na kima
Tir1
04. 01. 2021 16.21
+5
Dobro, da imamo Bruselj. Sicer se cepiva nebi zrihtala ta naša nesposobna vlada.
proofreader
04. 01. 2021 16.11
+10
A kdo razume, kaj hočejo povedati? "Po doslej zbranih nepopolnih podatkih NIJZ je med umrlimi preko 1400 žensk in več kot 1100 moških; vsi demografski podatki sicer še niso zbrani. Med okuženimi pa je večji delež umrlih moških."
Uporabnik1515261
04. 01. 2021 16.31
+4
Beda od evidence! Švedi in Italijani imajo dnevno ažurne številke pri vseh milijonih prebivalcev...Ja, so pač 100 let pred nami.
Antoniozmaj
04. 01. 2021 16.04
+11
kakšno "srečo" imamo v Sloveniji, da imamo najbolj "sposobnega" zdravstvenega ministra na svetu. Tako sta baje samo dve državi na svetu s slabšo covid sliko od slovenske.😝😝😝
M teorija
04. 01. 2021 15.59
+4
Ma sam da se ne bom v Janeza, al pa Trampa spremenu!? Vse ostalo je sprejemljiv rizik!?