Korona

Po dveh mesecih se je znova pojavil novinar, ki je med prvimi poročal iz Vuhana

Vuhan, 23. 04. 2020 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.V., V.Š.
Komentarji
6

Na Kitajskem se je po dveh mesecih javnosti oglasil novinar Li Zehua, ki je bil med prvimi, ki so v Vuhanu poročati o krizi zaradi novega koronavirusa. Zdaj trdi, da ga je pridržala kitajska policija in v karanteni zadrževala dva meseca, najprej v Vuhanu, nato pa še v njegovem rojstnem kraju, kjer je bil pod stalnim nadzorom. Izpustili so ga konec marca, njegova sporočila pa so zdaj precej drugačna kot prej.

Znova se je pojavil kitajski novinar Li Zehua, ki je bil pogrešan kar dva meseca. Izginil pa je, potem ko je začel objavljati videoposnetke iz Vuhana v času najhujše krize. Li trdi, da ga je pridržala policija ter prisilno zadrževala v karanteni kar dva meseca, poroča Guardian. 

Li je eden od treh novinarjev, ki so poročali iz prvih 'bojnih' linij Vuhana, središča izbruha koronavirusa. Nazadnje so ga videli 26. februarja, ko je tudi objavil posnetek, na katerem je razvidno, kako ga zasleduje belo terensko vozilo, videoprenos pa se je končal, ko je več kitajskih agentov vstopilo v njegovo stanovanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ti naj bi ga odpeljali na lokalno policijsko postajo, rečeno mu je bilo, da ga preiskujejo zaradi motenja javnega reda in miru. Policija mu je nato dejala, da ga ne bodo obtožili, a da mora v karanteno, ker je bil na "občutljivih območjih" epidemije. Mesec dni je preživel v karanteni v Vuhanu, nato pa še en mesec v svojem rojstnem kraju v drugi kitajski provinci. Pravi, da je bil pod stalnim nadzorom varnostnikov, a da so mu dovolili gledati televizijo. 

Na prostost je bil izpuščen 28. marca, njegove besede in posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, pa se zdaj močno razlikujejo od posnetkov, objavljenih pred karanteno. "Ves čas je policija delovala legalno, skrbeli so, da imam dovolj hrane. Resnično so skrbeli zame. Naj bog blagoslovi Kitajsko," so njegove besede, ki jih je objavil v sredo, povzema Guardian. 

Li je sicer v času krize odpotoval v Vuhan, da bi od tam poročal, potem ko je v mestu izginil drugi novinar, pozneje pa tudi aktivist Čen Čiuši.  Li je poročal o tem, kako so lokalne oblasti poskušale prikriti nove primere okužbe, opravil je več intervjujev z okuženimi prebivalci. Med drugim je obiskal krematorij. Tedaj je dejal: "Ne želim ostati tiho, zapreti svojih oči. Ne gre za to, da ne morem imeti lepega življenja z ženo in otroki. Lahko. A to počnem zato, ker upam, da se bo več mladih ljudi, tako kot jaz, uprlo."  V sredo pa je vendarle citiral Konfucijev rek o tem, kako mora človek ostati zvest svojim prepričanjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AI2023
19. 08. 2020 15.29
+1
"Bog blagoslovi Kitajsko" je izjavil.????? To je,kot bi rekel,da se začenja prvi kongres zveze komunistov ZDA.???
anakondabox
24. 04. 2020 09.15
+5
Tale Covid- 19 je težka 'miškulanca'. Polno je nasprotujočih mnenj, ki se širijo iz dneva v dan., Toliko laži in goljufij politikov pri nabavi opreme za zajezitev pandemije, še nisem slišala od kar živim. Jasno, da se pojavljajo 'teorije zarote', za katero pa ni krivo zgolj ljudstvo, pač pa neverodostojno poročanje tako medijev kot zdravniškega osebja. Je to namerno ali nenamerno, naj vsak sam razmisli. #pomisleki
flojdi
23. 04. 2020 20.46
+5
...ne morem takole na brzino najti v kupih knjig mojega debelega zvezka prepisov iz njih mnogih prebranih. ampak gre nekako takole : v fizično povzročenih bolečinah lahko priznaš karkoli, nihče pa ne more v nikomur spremeniti Videnih in Vedenih stvari , razen če te odpelje k Matildi . ( in kimanje mi nikoli ni bilo všeč ; čeprav mi je bilo to že velikokrat plačano" z nasankanjem . Le da ne s tako hudim kot ponekod verjetno še vedno obstaja . / vedno me je pa čudilo , zakaj jih toliko ne prenese resnice
Rafael Kramar
24. 04. 2020 16.08
+5
Zanimivo, kako večina svoje mnenje enači z resnico!?
flojdi
25. 04. 2020 13.46
+1
.sj. gruntam. in se ( malo mimo morda )spominjam moje nove slikce za osebno ( kakih 20 let nazaj ). Veelika večina je bila hudoPrijazna"" ..kao : iiiiiiiiiii , uuuuuuuuuuu. Nekdo , ki ga od takrat cenim še bolj , pa mi je rekel : zgledaš ko po že 14ih dneh na parah . in to je res . / še danes imam dokaz na osebni , da je bila to nama obema vedena resnica. / žalostni so taki , ki ne znajo povedat tistega kar mislijo ...ampak kr neki nakladajo ; kot tudi tisti , ki nimajo sposobnosti razumetja da ni vsem tako kot njim , in da nikoli ne bodo vsi ravno po njihovem merilu
flojdi
25. 04. 2020 13.54
+1
.pa škoda res , da se mi ni dalo poiskat tistih mojih prepisov .. ker se mi zdi še eden povsem primeren. nekako takole gre : lahko se laže enemu človeku zelo dolgo , večim tudi leta in desetletja . Nikoli pa vsem večno.