Korona

Po Ischglu še St. Wolfgang? V Avstriji strah pred novim žariščem v turističnem kraju

Linz, 27. 07. 2020 21.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
3

V sosednji Avstrija narašča zaskrbljenost, da bi turistično priljubljenem St. Wolfgang lahko postal novi Ischgl - smučarsko središče, ki je postalo eno največjih žarišč v Avstriji, od tu pa se je virus širil tudi po Evropi. Zgolj od srede so v St. Wolfgangu potrdili 53 primerov, predvsem med praktikanti, ki so zaposleni v turizmu.

V kraju St. Wolfgang, ki leži ob istoimenskem jezeru v pokrajini Salzkammergut v Zgornji Avstriji, so zgolj od srede do danes potrdili 53 primerov okužbe s koronavirusom.  Kralj za priljubljeno turistično destinacijo, kjer so lani zabeležili več kot 400.000 nočitev. Od srede, ko so potrdili prvi primer, so testirali več kot tisoč ljudi, poroča Reuters

Trenutno zbolevajo predvsem mladi praktikanti, ki so zaposleni v turizmu. Okužbo pa so potrdili tudi pri najmanj enem gostu. "Okuženi praktikanti so bivali v različnih zmogljivostih, večinoma v dvo- in triposteljnih sobah," je povedal vodja turističnega združenja jezero Wolfgang Hans Wieser

St. Wolfgang velja za turistično priljubljeno mestece.
St. Wolfgang velja za turistično priljubljeno mestece. FOTO: Shutterstock

Praktikanti so se poleg tega srečevali v prostem času, med drugim v dveh barih, ki so ju medtem že zaprli. Lokalne oblasti so že odredile tudi zaprtje dveh priljubljenih hotelov, vsi gostinski lokali morajo svoja vrata zapreti ob 23. uri. 

Glavar okraja Gmunden Alois Lanz je poudaril, da za počitniške goste obstaja le majhna verjetnost okužbe, saj so vsi praktikanti pri delu nosili zaščitno masko. Vse goste, ki so obiskali St. Wolfgang od 15. julija naprej, pa bodo obvestili o izbruhu koronavirusa. 

A vse več primerov v turističnem kraju vzbuja spomine na smučarsko središče Ischgl, eno prvih in obenem večjih žarišč epidemije v Evropi. Do sedaj so s smučiščem po Evropi povezali kar 1600 primerov. Raziskava medicinske univerze v Innsbrücku pa je pokazala, da se je s koronavirusom v Ischglu okužilo 42,4 odstotka prebivalcev. Predvsem pa so na oblasti leteli očitki o malomarnosti, da so prepozno uvedli ukrepe za zajezitev širjenja okužbe ter celo o prikrivanju okužb - po tem ko so številne evropske države že opozarjale na številne okužbe v tem smučarskem središču, je to še nekaj dni obratovalo popolnoma običajno. 

Pristojni v Zgornji Avstriji sicer zavračajo primerjave z razmerami v Ischglu marca letos in poudarjajo, da so takoj, ko so izvedeli za prve primere, začeli s testiranjem. "Pomembno je, da imamo pregled nad verigo okužb," je dejala ministrica za zdravje dežele Zgornja Avstrija Christine Haberlander.

Prebivalci, mnogi izmed katerih živijo od turizma, se medtem bojijo izgube obiskovalcev. "Pokazalo se je, da je priljubljenost lahko tudi prekletstvo. Mislim, da je sezone bolj ali manj konec," je za Reuters dejal Gudrun Peter, ki ima v lasti gostinski lokal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
28. 07. 2020 14.59
+0
Meni se pa ljudje smilijo - in ne morem razumeti tako negativnih komentarjev.... Držite se!🧡🌺🧡
hotchilipoper
28. 07. 2020 09.50
-2
A so v tej vasi tudi bogatuni?
coalsack
27. 07. 2020 21.55
-1