2°C
Podatki za dan: 24. 11. do 24.00
Oboleli
411,230
+2668
+0.7%

Po konferenci zdravniki, nasprotniki cepljenja, zboleli za covidom, zdravijo se z ivermektinom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Maruša Slana /
KOMENTARJI
464
Le nekaj dni po konferenci, na kateri so razpravljali o alternativnih možnostih zdravljenja koronavirusne bolezni, je sedem ameriških zdravnikov zbolelo za covidom-19. Eden od njih je tudi 71-letni kardiolog in glasen nasprotnik cepljenja, ki je na konferenci povedal, da že 16 mesecev jemlje ivermektin. 'Čudežno zdravilo' naj bi praktično izničilo smrtnost zaradi novega koronavirusa, a je več študij pokazalo ravno nasprotno.

Na Floridi je v začetku novembra potekala konferenca, na kateri so zdravniki iz vse države razpravljali o alternativnih možnostih zdravljenja covida-19. Po besedah družinskega zdravnika Johna Littlla, glavnega organizatorja, se je dogodka udeležilo med 800 in 900 ljudi. 

Med govorci je bil tudi 71-letni zdravnik Bruce Boros, ki je zbranim povedal, da z ženo že 16 mesecev redno uživata ivermektin. "Nikoli v življenju se nisem počutil bolje." Le dva dni kasneje je nato Boros zbolel za covidom-19, poleg njega pa še šest zdravnikov, ki so se udeležili dogodka. 

Littell je za lokalni medij Daily Beast ocenil, da so zdravniki na konferenco že prišli okuženi. "Mislim, da so se okužili v New Yorku ali Michiganu ali od koder so že prišli." Po njegovih besedah vsi zdravniki, ki so zboleli, jemljejo ivermektin, Boros pa da se počuti dobro. 

A po poročanju medija Daily Beast, ki se sklicuje na vire blizu Borosa, je 71-letni kardiolog in odločen anticepilec hudo bolan, zdravi pa se na svojem domu v Key Westu. 

Ivermektin je antiparazitik, ki se uporablja za zdravljenje okužb s paraziti pri ljudeh in živalih; pri ljudeh najpogosteje za onkocerkiaze, strongiloidaze in kožne larve migrans. Stroka poudarja, da zdravilo ni dokazano učinkovito pri zdravljenju covida-19 in je lahko ob uživanju prevelikih količin nevarno. Ameriška uprava za hrano in zdravila ga ni odobrila za zdravljenje bolnikov s covidom-19. 

Ivermektin
IvermektinFOTO: Dreamstime

Boros je v preteklosti na družbenih omrežjih večkrat zatrdil, da verjame v učinkovitost ivermektina. Priznanega ameriškega strokovnjaka Anthonyja Faucija, ki vodi boj s pandemijo v ZDA, je označil za "prevaranta". V julijskem intervjuju za Florida Keys Weekly se je odzval na kritike in dejal, da želi le "pomagati bolnim in preprečiti, da bi umrli". Zatrdil je, da je hudo bolni osebi s covidom-19 predpisal ivermektin, v že šestih urah pa naj bi se ji zdravstveno stanje bistveno izboljšalo. 

Na konferenci na Floridi je tudi kritiziral svojega 97-letnega očeta, ker se je cepil proti covidu-19. "Oprali so mu možgane. Cepil se je in mi ni povedal. Bil sem zelo razburjen."

V začetku tega leta je bila umaknjena pomembna študija, ki podpira ivermektin za zdravljenje covida-19, potem ko je bilo ugotovljeno, da so bili podatki ponarejeni in da bolniki, ki zajema, ne obstajajo, še poroča Guardian.