Korona

V sredo potrdili 1925 novih okužb, umrlo še 41 ljudi

Ljubljana, 12. 11. 2020 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Neža Pušnik
Komentarji
335

Pristojni so v sredo opravili 6767 testov na novi koronavirus, potrdili pa 1925 novih okužb. Delež pozitivnih testov znaša 28,4 odstotka, kar je manj kot dan prej. Hospitaliziranih je 1210 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 200 na intenzivni negi. Umrlo je še 41 bolnikov, največ do zdaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Številke ne kažejo prepričljivega padca
    03:47
    Iz 24UR: Številke ne kažejo prepričljivega padca
  • Iz SVETA: Kje vse se lahko okužimo?
    03:21
    Iz SVETA: Kje vse se lahko okužimo?
  • Iz SVETA: V Pomurju največ okuženih
    03:10
    Iz SVETA: V Pomurju največ okuženih
  • Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji
    05:17
    Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji
  • Iz SVETA: Podaljšanje in zaostritev ukrepov
    03:49
    Iz SVETA: Podaljšanje in zaostritev ukrepov
  • Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek
    08:29
    Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek
  • Jelko Kacin o aktualnih razmerah glede covid-19
    08:10
    Jelko Kacin o aktualnih razmerah glede covid-19

V sredo so potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom, kar je manj kot dan prej, ko je številka presegla 2000. Pristojni so opravili 6767 testov, delež pozitivnih testov pa je 28,4-odstoten.

V bolnišnici se zdravi 1210 pacientov s težjim potekom bolezni, od tega jih 200 potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili 93 oseb, včeraj pa je bil najbolj črn dan od začetka epidemije, saj je umrlo 41 ljudi. 31 jih je umrlo v bolnišnicah, 10 pa v domovih za starejše. 

Številke na prvi pogled spominjajo na številke izpred nekaj tednov, ko smo dosegli vrh drugega vala, a so včerajšnje in današnje številke v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja, ki je posledica drugačnih navodil zdravnikom, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Vsi modeli še vedno kažejo, da se razmere tako na ravni celotni državi kot na ravni posameznih regij postopno umirjajo. 

Zmanjšuje se število novih okužb v večini regij, tudi na Gorenjskem in v pomurski regiji. Okužbe naraščajo samo še v goriški in podravski regiji.  R trenutno znaša 0,91 in še naprej pada. En okuženi tako naprej okuži manj kot eno osebo, je dejal Kacin. 

V sredo naj bi pristojni potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom.
V sredo naj bi pristojni potrdili 1925 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Bobo

Umirja se tudi število dnevnih novih hospitalizacij. Največ sprejemov v bolnišnice smo imeli 3. novembra, od takrat to število pada. Dodatne postelje, ki so jih čez vikend vzpostavili v UKC Ljubljana, se sicer že postopoma polnijo. 

Stanje je alarmantno v Splošni bolnišnici Murska Sobota, od koder so že v torek sporočili, da so že nekaj dni zasedene vse zmogljivosti za bolnike s covidom-19. A zahvaljujoč solidarnosti, pomoči in sodelovanju drugih bolnišnic ter drugih odgovornih so do zdaj pokrili vse potrebe bolnikov. 

Vlada je na današnji seji na Brdu pri Kranju odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Kaj so sprejeli, bo znano po popoldanski tiskovni konferenci. 

V UKC Maribor hospitaliziranih 182 pacientov s covidom-19

Število vseh hospitaliziranih covid pacientov v UKC Maribor znaša 182, od tega je 44 bolnikov na intenzivnem oddelku. Umrlo je še osem ljudi, skupno število vseh umrlih tako zdaj znaša 63. Trenutno je zaradi razlogov, povezanih s covidom-19 (karantena, varstvo otrok, okužbe, itd.) v mariborski bolnišnici odsotnih 235 zaposlenih, od tega 40 zdravnikov in 106 delavcev zdravstvene nege. Od 235 jih je 98 odsotnih zaradi varstva otrok. 

Logarjeva: Vrh še ni dosežen 

Mateja Logar z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je poudarila nujnost, da ljudje spoštujejo ukrepe. Pristojni lahko uvedejo še tako stroge ukrepe, a če jih ljudje ne bodo upoštevali, učinka ne bo. Zato se sprašuje, ali bo morebitno zaostrovanje omejitvenih ukrepov res prineslo pričakovani učinek. Je pa poudarila, da se epidemija ne bo začela umirjati, če obstoječih ukrepov ne bomo spoštovali.

Logarjeva je opomnila, da podatki o številu okužb prepričljivega padca še ne kažejo. Poudarila je tudi, da bo število umrlih po predvidevanjih v naslednjih tednih še nekoliko naraščalo oz. da vrh še ni dosežen. Podatki o umrlih se namreč kažejo z zamikom glede na podatke o pozitivnih testih.

V Domu upokojencev Nova Gorica skupno 90 okuženih stanovalcev 

Kot je pojasnil direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante, je v njihovi centralni enoti v Novi Gorici po zadnjih podatkih okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih. V enoti v Podsabotinu pa je okuženih 40 stanovalcev in trije zaposleni. “Sreča v nesreči je, da se, razen pri treh stanovalcih, ki so žal umrli, ne pojavljajo hujša stanja,” je dejal. Nekaj jih ima povišano temperaturo, a stanje ni tako slabo, da bi morali v bolnišnico. Zaradi pomanjkanja osebja bodo verjetno sprejeli ponudbo nekaterih drugih domov na Primorskem, ki jim bodo odstopili delavko ali dve, dokler se okuženih delavkam karantena ne izteče. 

V ptujskem domu trenutno že 76 okuženih

Potem ko po dobri polovici od 144 opravljenih testiranj v torek ni kazalo na to, da bi se koronavirusna okužba razširila v enoti ptujskega doma upokojencev v Muretincih, kjer kar polovica stanovalcev prebiva v enoti za demenco, se je v sredo izkazalo, da je prav v tej okuženih 12 stanovalcev. 

Dom upokojencev Ptuj
Dom upokojencev Ptuj FOTO: Kanal A

Kot je povedala direktorica Jožica Šemnički, se je izkazalo, da je okužba z novim koronavirusom v omejenem obsegu potrjena tudi v tej zelo zahtevni enoti. V njej od skupaj 115 oskrbovancev prebiva tudi 60 pokretnih dementnih stanovalcev, ki navodil sami ne morejo osvojiti in upoštevati. Tam so nemudoma uredili rdečo cono ter začeli izvajati vse protokole za zajezitev okužbe.

Skupaj so imeli v Domu upokojencev Ptuj, kjer v petih enotah prebiva 665 stanovalcev, v sredo 76 okuženih, med katerimi jih je 18 hospitaliziranih, ostali so v rdečih conah na Ptuju in v Muretincih. Ob tem je zaradi okužbe ali samoizolacije na Ptuju odsotnih 40 zaposlenih, v Muretincih pa pet. Po en zaposlen je trenutno odsoten tudi v Kidričevem in Kopru, medtem ko med stanovalci v omenjeni obalni enoti in Juršincih ni okuženih.

So pa zaradi okužbe hospitalizirali dva oskrbovanca iz enote v Kidričevem, kjer so ta teden opravili testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih. Po informacijah, ki jih je direktorica doma prejela do srede popoldne, je pri dobri polovici doslej prejetih rezultatov bilo okuženih pet stanovalcev, med njimi pa ni bilo nobenega novega zaposlenega.

Čeprav se povečuje odsotnost njihovih delavk zaradi varstva mlajših otrok, se po besedah Šemničkijeve nakazuje tudi trend izboljšanja razmer na kadrovskem področju. Tudi danes se je ena delavka že vrnila na delo ozdravljena.

Preprečevanje širjenja okužb za zdaj dobro uspeva zaposlenim v enoti Pobrežje mariborskega Doma Danice Vogrinec, od koder so v sredo sporočili, da so kljub zelo velikemu številu 609 oskrbovancev doslej okužbo ugotovili pri 19 stanovalcih. Te so premestili v prostor za zdravljenje okužbe, vsi pa se počutijo dobro in ne prebolevajo težje oblike bolezni.

Rezultati brisov so doslej potrdili tudi 15 okužb v Domu starejših občanov Tezno, nazadnje štiri v enoti na Gozdni ulici, pred tem pa tudi v enotah na Livadni ulici in Ulici begonij. Kot sporočajo, se stanovalci dobro počutijo, enega pa so zaradi okužbe morali prepeljati v bolnišnico. Na pomoč so jim priskočili študentje fizioterapije iz fakultete Alma Mater Europea, ki bodo pod vodstvom njihove fizioterapevtke prostovoljno izvajali razgibavanje in fizioterapijo.

O okužbah že nekaj časa poročajo tudi iz Doma upokojencev dr. Jožeta Potrča Poljčane in njihove enote v Slovenski Bistrici. V slednji so ta teden še drugič testirali 30 stanovalcev prvega nadstropja, kjer so vzpostavili drugo sivo cono, med njimi pa je bilo enajst pozitivnih. Ob tem so testirali tudi vse zaposlene v tem nadstropju in odkrili tri nove okužbe.

Zaradi takšnih rezultatov so na bivalni enoti D vzpostavili rdečo cono, kjer skrbijo za vse okužene stanovalce. Skupaj je teh trenutno v Slovenski Bistrici 30, ob njih pa še šest zaposlenih. Kot pravi direktorica Iva Soršak, so vsi brez simptomov in se počutijo dobro.

V domovih na Celjskem se razmere stabilizirajo, se pa soočajo s kadrovsko stisko

V Domu sv. Jožefa v Celju in Trubarjevem domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu pa se razmere glede okužb z novim koronavirusom stabilizirajo. V celjskem domu je tako trenutno pozitivnih 19 stanovalcev in pet zaposlenih. V Trubarjevem domu pa je okuženih še 21 stanovalcev in štirje zaposleni.

Kot je za STA povedal direktor Doma sv. Jožefa v Celju Jože Planinšek, se v domu soočajo s kadrovsko stisko. Zato so jim na pomoč priskočili iz Zdravstvenega doma Celje, celjske bolnišnice ter Doma starejših v Šmarju pri Jelšah.

"Priskočili so nam na pomoč tudi zaposleni iz štorskega doma Lipa, Doma ob Savinji v Celju in Lambrechtovega doma iz Slovenskih Konjic, ki pa so se sedaj morali zaradi potreb svojih domov vrniti na svoja delovna mesta. Z nami je tudi provincialka šolskih sester, sicer medicinska sestra in še ena prostovoljka iz celjske župnije. Pomanjkanje delavcev je seveda odraz obolelih, ki so v izolaciji, še posebej pa tudi zaradi drugačne organizacije dela, saj moramo oblikovati redno vsak dan kar pet različnih skupin, ki se ne smejo mešati," je še dejal Planinšek.

Medtem pa v Trubarjevem domu ta mesec niso zaznali nobene nove okužbe. Kadrovsko ob pomoči drugih institucij trenutno shajajo in nimajo več težav, skušajo pa zaposlenim, ki so bili zadnji mesec ves čas v službi, omogočiti kakšen prost dan, je za STA povedal direktor doma Robert Potočnik.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
12. 11. 2020 21.49
+3
Ko bo 100-500 mrtvih na dan bi bila kriza oz. res panika. Da pa umre 41 ljudi je to čisto normalen dan. Tale plandemija in statistika pri nekaterih ne pali več. Dajte malo dvignit statistiko, če upate. Boring. Zeh.
pravica5
12. 11. 2020 21.03
-1
kaj je zdaj kolesarčki,potrčki,čordiči,razni dilerji .... a boste prišli k pameti če jo sploh imate??
bojer
12. 11. 2020 20.41
+2
Po statistikah se primerjamo s sosedi in drugimi državami. Bi me pa vseeno zanimalo, če so tudi v drugih državah evidentirani med umrlimi primeri katerih posledica smrti je sinergija slabih zdravstvenih stanj. Pri nas ne vem, če je bilo kdaj objavljeno koliko smrtnih primerov zaradi virusa je bilo med tistimi, ki niso imeli drugih hujših bolezni.
Periot222
12. 11. 2020 19.14
+3
SPELJITE SE S TEMI LAZMI DOST JE BILO!!!!!!!
DemokracijaMolka
13. 11. 2020 08.07
tudi alkoholik, do zadnjega trdi, da to ni...
DEEP
12. 11. 2020 18.38
+4
41.pokojnin manje za isplačat, lahko si elita dviguje plaće, požeruhi, zadavte se!!
Uporabnik1727405
12. 11. 2020 17.18
+7
Kaj se to dogaja?!Kako je možbo ,da se število okuženih in ,zlasti,smrti ,kljub tako rigoroznim ukrepom ne umirja? Ali gre tudi za smrti zaradi nestrokovnega zdravljenja,ki je posledica pomanjkanaj ustreznega kadra?Naj pristojni čimpreij ugotovijo ali obstaja korelacija med številnimi smrti tudi zaradi kolizije delovanja cepiva za gripo ,ki so jo starejši prejeli pred kratkim...ljudje želimo vedeti ,tudi za skrite informacije...
slo_veter
12. 11. 2020 17.31
+1
coldplay1
12. 11. 2020 16.30
+1
Kacin ,Kacin, spet si lagal s podatki. Janša ti mora dobro plačat, ti si pa človek brez lastne morale. Na novinarsko konferenco pa tako ni več nobenega od NIJZ, ker se jim gnusijo te laži.
kapljač1
12. 11. 2020 16.26
+4
Sedaj je obdobje grip. Tudi ko ni bilo korone19 so ljudje kr dosti umirali za navadnimi gripami.
coldplay1
12. 11. 2020 16.24
+7
Gospe avtorici, Maruša Slana in Neža Pušnik, naj vaju podučim da navajata napačne podatke. Hospitaliziranih ni 1210 oseb, toliko jih je bilo hospitaliziranih skupaj od marca. Na intenzivni negi ni 200 oseb, toliko jih je bilo sprejeto na intenzivo od začetka marca. Število umrlih je pa tako ali tako laž. Glede umrlih počakajta raje na današnje podatke NIJZ. Za tolažbo , niste edine ki napačno tolmačite dnevno objavljeno tabelo, saj ima namensko zavajujoče naslove. Naslov "hospitalizirani" bi moral biti "Hospitalizirani od začetka marca skupaj", enako velja za naslov "Osebe na intenzivni negi" . Spremljajte tabelo dnevno, pa boste same ugotovile. Se pa opravičujem, če vam je tako bilo ukazano, ste pač samo na račun da obdržite svoje službe, kršile novinarski kodeks.
kakafonijaprava
12. 11. 2020 16.17
+7
zaposlenemu, ki ej izugubil vonj in okus, je delodajalec zagrozil, če bo šel k zdravniku in mu bo to povedal, da bo izgubil službo. potem se čudijo, če ukrepi ne delujejo....
Periot222
12. 11. 2020 16.16
+1
Dajte raje stevilke ven koliko jih je umrlo zaradi drugih bolezni!!!!!!!!!!
kakafonijaprava
12. 11. 2020 16.16
+11
Gostilne zaprte že 4 teden, policijska ura že 3 teden, 2 tedna že zaprti po občinah, ukrepi pa še ne delujejo. ne delujejo ker so ukrepi butasti! in jih delodajalci ne spoštujejo
kakafonijaprava
12. 11. 2020 16.15
+3
Očitno, da ukrepoi ne delujejo!in da nosimo nagobčnike zunaj!
Periot222
12. 11. 2020 15.56
+5
KAJ MASKE ZUNAJ NE POMAGAJO PA POLICIJSKA URA PA ZAPIRANJE V OBCINE PA ZAPIRANJE TRGOVIN TO JE PA CUDN DA VOJNA PROTI LJUDEM IN GOSPODARSTVU NE POMAGA!!!!!!!!!!!!!
kr'neki
12. 11. 2020 15.49
+8
verjetno samo Kacin v tej drzavi verjame, da je vlada uspesna pri izvajanju ukrepov..ce spremenis model belezenja podatkov in imas ob manjsem stevilu testov 200 manj okuzb kot prejsnji dan se ne pomeni, da se epidemija umirja..metanje peska v oci, za izvajanje malverzacij v ozadju
akize
12. 11. 2020 15.34
+7
umrlo še 41 ljudi... se ne upajo niti več pisati vzroka. Upajo, da ljudje ne bodo pomislili,da so umrli bili 90+ . Dajmo, objavite statistiko starosti umrlih
Nova Gorica
12. 11. 2020 21.26
simeoni
12. 11. 2020 21.45
Je objavljena, ampak vsi ne visijo na netu in si iščejo informacije,večina sledi nabijanju po tv in radiu in raznim drugim medijem, ki širijo napačne informacije.Nihče pa ne preračunava.
preprosto
12. 11. 2020 14.49
+8
Izvirni greh je potrebno iskati v vladi JJ in deloma EU, ki je podlegla kapitalu turizma. Če bi se na nivoju EU sprejela uredba, ki bi narekovala turizem izključno znotraj vsake države, se pravi Nemci le v Nemčiji, Italijani le v Italiji, Sloveni le v Sloveniji... bi bila slika v EU danes drugačna. Vlada JJ po prvem valu ni naredili prav nič v smeri zagotavljanja bolj učinkovitega boja zoper Covid. Lahko bi našla in uredila posebne lokacije za vse, ki bi jim bila odrejena karantena, na pa da se jih pošlje domov brez nadzora. Popolnoma jasno je bilo, da sistem rdečih con znotraj DSO-jev ne pije vode. Saj je bilo največ umrlih in okuženih ravno znotraj domov. In kljub temu jasnemu dejstvu je vlada JJ ravnalo tudi v sesaj enako. In glej ga zlomka največja žarišča so spet DSO-ji. Namesto, da bi če že ne prej pa po prvem valu Covid šla v pripravo lokacij, kamor bi takoj ob sumu na Covid preselili starostnike ven iz DSO-jev. Tako pa so jih puščali znotraj DSO-jev kjer se je in se še virus širi nekontrolirano saj je učinkovito vzpostavljanje rdeče cone znotraj DSO-jev nemogoče, kar ponovno potrjuje tudi stanje ta trenutek. SDS in JJ so dobesedno skakali po Šarcu, da je prepozno zaprl meje z Italijo… samo pa so čakali na konec turistične sezone in tedaj zaprli mejo s Hrvaško z obvezno karanteno, kar bi morali narediti že junija in konec avgusta. Pa še to so uredili z izjemami, kar je seveda bilo najmanj zmotno. Vsak, ki se je vrnil v SLO ob koncu mesece tik pred obvezno karanteno, je bil lahko potencialno okužen. Znake okužbe je torej začetek kazati med 15. in 20 septembrom. Se pravi da so, če sploh so poiskali pomoč konec septembra. Vse ta čas pa so sejali virus po celi Sloveniji, kar se je pričelo kazati oktobra in …. Če bi pravočasno zaprli mejo s Hrvaško državi ne bi bol potrebno dajati turističnih bonov saj bi tako Slovenci morali počitnikovati znotraj SLO. Denar pa bi lahko preusmerili v organizacijo lokacij za izvajanje karantene in lokacij za okužene iz DSO-jev. Bolje kot zaprtje znotraj države bi morali sprejeti trdnejše ukrepe, za tiste, ki so kljub rdečim državam (kot rečeno na tem seznamu bi morala biti ves čas tudi Hrvaška) šli tja bodisi domov (Bošnjaki v Bosno, Srbi v Srbijo…). Ukrepi bi lahko bili plačilo bivanja v karanteni na lokacijah in v primeru okužbe 100% plačilo zdravljenja. Enako za tiste okužene, ki niso želeli navesti stikov. Kot rečeno, vlada JJ ni storila nič (lokacije za karanteno, lokacije za okužene iz DSO-jev, ni pravočasno uvedla obveznih KARANTEN NA KONTROLIRANIH LOKACIJAH iz Hrvaške, BIH, Srbije… in imamo kar imamo. Še naprej pa bi zaostrovala pogoje, medtem ko je poleti bilo jasno da lokali delujejo ponoči kot diskoteke (npr. lokal bivšega župana Kopra), pa nikomur nič …. Pomislite na poletje, ko je vlada JJ dovoljevala neomejen obisk Hrvaške kjer so bila pravila Covida bistveno milejša, ni bilo obveznih mask, nočni lokali so delali nemoteno… kakšen namen so torej imeli 3 bolj stroji ukrepi v SLO če je bilo na sto tisoče Slovencev na dopustih kjer teh ukrepov praktično ni bilo, potem pa se čudijo za porast okužb, ki se je začel v septembru. Zakaj si je CRO zaslužila tak odnos do njih iz strani vlade JJ pa samo JJ ve.
SON?EK 12
12. 11. 2020 14.33
+10
DANES VSAK KI UMRE IMA KOVID19 ZGLEDA
User1280007
12. 11. 2020 14.30
+11
V Sloveniji je leta 2019 umrlo v povprečju 56 ljudi na dan.
flyair
12. 11. 2020 14.57
+5
Jaz že nonstop ponavljam... ko bo umiralo 65 in več ljudi na dan bomo vedeli da gre zares za hudo virozo. Pa se to ne bo zgodilo.
akize
12. 11. 2020 14.11
+9
Dajte prosim še voditi statistiko starosti umrlih... Je tam nekje 90+ in zaradi teh trpi celi svet
24tur
12. 11. 2020 14.43
-1