Korona

S petkom se nadaljuje cepljenje z AstraZeneco: na vrsti državni politični vrh

Ljubljana, 18. 03. 2021 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija po odločitvi Eme, da je cepivo podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, nadaljuje cepljenje s tem cepivom. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob razglasitvi te novice opozoril, da opažamo trend rasti epidemije. Vse prebivalce poziva, da upoštevajo ukrepe. S cepivom AstraZenece se bo v petek cepil državni vrh – Pahor, Zorčič, Janša in Kovšca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin in Vladimir Prebilič o uspešnosti strategije cepljenja
    10:07
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin in Vladimir Prebilič o uspešnosti strategije cepljenja
  • Iz 24UR ZVEČER: Cepivo AstraZenece je varno
    02:45
    Iz 24UR ZVEČER: Cepivo AstraZenece je varno
  • Izjava ministra za zdravje
    06:30
    Izjava ministra za zdravje

 

"Sporočam, da je danes EMA ugotovila, da je cepivo AstraZeneca varno in učinkovito. Danes bomo cepilne centre obvestili, naj nadaljujejo cepljenje," je na novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar

"Kot zdravnik in minister za zdravje bom na prvo mesto vedno postavljal zdravje ljudi, zato sem pred dvema dnevoma iz previdnosti ustavil cepljenje," je v večerni izjavi za javnost spomnil Poklukar. 

Politični vrh bo cepivo prejel jutri 

Skladno s strategijo cepljenja, ki jo je sprejela vlada, se bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca v petek, 19. marca 2021, ob 13. uri, cepili s cepivom AstraZeneca. Po današnji odločitvi Evropske agencije za zdravila glede varnosti cepiva AstraZenece si predsednik republike Borut Pahor želi, da bi odločitev okrepila zaupanje ljudi v cepivo, saj meni, da bomo krizo premagali s precepljenostjo. Zato poziva vse, da razmislijo o tem, da se cepijo, ko pridejo na vrsto, so sporočili z njegovega urada.   

Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z novim koronavirusom, zato vlada pričakuje, da bomo v Sloveniji to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. Še vedno pa je do precepljenosti populacije treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja dva metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

Nadaljevanje cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, za katere je namenjeno cepivo AstraZenece, je odvisno predvsem od organizacije cepilnih mest. Poklukar je vse prebivalce v bojazni pred novim zagonom epidemije še pozval, naj upoštevajo vse osnovne zaščitne ukrepe, kot so nošenje maske, razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje, prezračevanje. V zadnjih dneh namreč opažajo trend rasti epidemije.

Po njegovi oceni odločitev, da cepljenje z vidika zagotavljanja varnosti in zdravja do končne odločitve Eme za nekaj dni prekinejo, dodatno vliva zaupanje v to, da proces cepljenja v celoti obvladujejo in da so cepiva varna. "Ta manever je kvečjemu dodaten razlog za to, da vsi pristopimo k cepljenju," je še pozval.

Koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za 24UR ZVEČER povedal, da ima Slovenija ta trenutek naročenih več kot sedem milijonov odmerkov cepiva. Glede poročil o tem, da so bili ponekod cepljeni že mlajši ljudje pa je dejal, je šlo v resnici za kronične bolnike. 

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič, kjer so uspeli cepiti praktično vse, ki so se prijavili k cepljenju, je povedal, da so se pripravljali že februarja. "Že daleč pred vsemi smo začrtali potek cepljenja, med drugim tudi uvedli posebeni računalniški program, v katerega se umeščajo tako pacienti koncesionarjev kot pacienti iz javne zdravstvene mreže. Izdelali smo dobre in natančne cepilne sezname. Ko so bili vsi seznami pripravljeni, smo naročili cepiva, s katerimi smo izvedli cepljenja. Zakaj smo dobili toliko cepiv, seveda ne morem biti krivi mi, ki smo opravili svojo domačo nalogo."  

Kacin je dejal, da je kočevski sistem težko prenesti na nivo države. "Ko pa nekje slišijo, da so vsi mlajši že pocepleni pa to prinaša enormno kolateralno škodo pri starostnikih kot pri njihovih sorodnikih."  

Spomnimo

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. V skladu s pričakovanji so sporočili, da njihova preiskava kaže, da je cepivo varno in učinkovito. Se bo pa možnost krvnih strdkov dodala seznamu potencialnih neželenih učinkov, prav tako bodo o tem bolje obvestili izvajalce cepljenja in populacijo, da bo mogoče bolje obvladovati potencialne težave in ob pojavu simptomov pravočasno ukrepati.

Slovenija je začasno ustavila cepljenje s cepivom AstraZenece po tem, ko so se zato po pojavu nekaj primerov krvnih strdkov, za katere so želeli preveriti, ali so povezani s cepljenem, odločili v več evropskih državah.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.07

Minister meni, da je odločitev o začasni ustavitvi, dodatno vlila zaupanje v varnost in učinkovitost cepiva.

18.07

V parlamentu bodo s cepljenjem pričeli že jutri

18.06

Poklukar: 'Cepiva so varna, zato se cepimo s tistim, ki je na voljo '

18.00

Z jutrišnjim dnem nadaljujemo cepljenje z AstraZeneco

Minister za zdravje je potrdil, da se cepljenje nadaljuje že jutri.

17.49

Spremljamo v živo

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri bo sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar, bo ob 18. uri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (710)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cmrlek
19. 03. 2021 09.12
+2
Na Norveškem so znanstveniki ugotovili, da je to isto cepivo (AZ) krivo za nastanek krvnih strdkov. Politiki so pri nas pred kratkim zatrjevali, da še niso na vrsti za cepljenje, zdaj, ko jim zadeve uhajajo iz rok, pa morajo uprizorit predstavo za naivne ljudi. Cepli se bojo pa s fiziološko, z AZ sem kar ziher, da ne. Sicer pa mi tako ne bomo nikoli vedeli.
User1538643
19. 03. 2021 09.02
Po drugod prebranem, od zdaj naprej pa bi v zelo rizične sodili tudi bolniki z rakom, oziroma vsi z oslabljenim imunskim sistemom. Pri njih naj bi potek bolezni, oziroma okužbe, bil dolgotrajen in počasen, kar virusu omogoča da velikokrat mutira in proizvede nove seve.
king11c
19. 03. 2021 08.59
Samo se vi pikajte😂
Kolani
19. 03. 2021 08.36
+3
A pri cepivih pa ne velja tista, vsako življenje šteje? Pri cepivih velja, je več koristi kot slabih učinkov. Pa četudi kdo skripne.
User1538643
19. 03. 2021 08.20
+1
Enostavno povedano, tisti, ki jih krkne krvni strdek od AstraZenece, ko kaklulirana kolateralna škoda, tako kot če eno letalo na keto pade, tudi. Šou gre naprej, tehtnica je prevagnila. Cepljeni mirda najboljš da jemljejo Aspirin.
palm
19. 03. 2021 08.20
+3
A bo voda v cepivu? Al alkohol? Aja, zdaj imajo novega na ministrstvu, je zrihtal kaj bolj opojnega? Zato zdaj cepit se?
Diverzanti
19. 03. 2021 08.19
+2
Že zdavnaj sem na pisal,da če se moraš it testirat za ta prehlad ,da izveš da ga imaš'pol je to en nek hud nateg ,da se prebivalstvo pocepi zaradi neke druge višje sile.To je nateg tisočletja.Še do zdaj ne poznam nikogar ,ki bi bil zbolel za corono'prehlajeni pa smo itak vsi tu pa tam.v trgovinah vedno iste trgovke že leto dni'ne umivam exstra izdelke pa nič" froci v šoli 'nič.še prehladek ne.Raje napišite koliko jih umre za lakoto 'dnevno'ne pa da se tak hecajo.
aaasss
19. 03. 2021 08.16
+5
Jaz se vsaj do naslednje zime še ne bom cepil, če se bo dalo se sploh ne bom, ampak itak bomo na tak ali drugačen način prisiljeni v to.
vax-o-mat
19. 03. 2021 08.10
+6
....kako nas "perejo" z vsem tem.... se ne sme pozabit !!!!
jesenvoyo
19. 03. 2021 08.10
+6
Seveda se Kacin trudi, da se podatkom povsem neenakomernega cepljenja ne da nobena pozornost, namesto da bi se na primeren način pojasnilo zakaj je temu tako. Tudi glede 24 letne rizične osebe lahko Kacinu povem, da je moja žena 70 letna rizična oseba, ki ni bila cepljena in kot kaže še hitro ne bo. Mogoče bi morali inšpektorji obiskati tiste manj uspešne občine in ugotavljati, zakaj tam niso bili cepljeni tako kot bi morali in ne gnjaviti tiste, ki so očitno vse dobro speljali. Postavlja se torej bistveno vprašanje, ali nekateri sploh niso naročili cepiv, ali pa so cepiva naročili vsi, samo pa so ga nekaterim dobavili, nekaterim ne. Torej odgovarjati morajo tisti, ki ga niso pa bi morali naročiti ali pa tisti, ki so ga delili po nepravilnem ključu. Žal pa je pri nas vedno tako, da so vedno kršitelji nagrajeni in ne obratno.
Cmrlek
19. 03. 2021 09.14
Res, in zakaj so drugje cepljeni zdravi še ne 50 letniki..🤷‍♀️ Pa ne da se sekiram zaradi tega, ampak enim to cepivo veliko pomeni, pa ne pridejo na vrsto.🤷‍♀️
medo90
19. 03. 2021 08.09
-6
vsi kateri ste proti cepljenju vas sprašujem; ali greste po zdravje avtomehaniku in smetarju ali greste po kruh v ambulanto,....... ali vam avto popravlja vrtnar??? Zakaj, ko zbolite hodite v zdravstvene domove delati gužvo, če je vse laž????? Pustite nam prostor , ki se cepimo, upoštevamo ukrepe in se trudimo končati to agonijo in zaživeti normalno življenje.
marmilan
19. 03. 2021 08.10
+3
Carpediem32
19. 03. 2021 08.14
+2
Kdo ti pa brani, da se cepiš? Samo da tudi za vas, ki se hočete cepit, ne bo cepiva. Vprašajte vodilne tega planeta, zakaj ne.
tron3
19. 03. 2021 08.07
+5
Ja kaga je zej tu, cepl se bojo, ja za kva, sej ne bodo prežvel, Biden je reku, da je Putin morilc pa to, silosi se že adpirajo, pa to, bo ognjemet, res, da na Slavenijo ne bo nobena raketa ta prava padla, ampak ozračje pa bo čist umazana, tak, da naslednih taužent let ne boš smel ven, pa škripal boš čist pačas, taku, da je teta koronca čist navadna milina, proti tistmu kar bo u luft.
tron3
19. 03. 2021 08.09
+1
Pa ta avrops vaditeljni so se tud prdružl mnenju ta najbolj pametnga v Amerik, vauuu ful bo pester pa fajn, ko bodo rakete letele z ene strani na drugo stran, bo ognjemet brez primere v člavešk zgadavin.
Carpediem32
19. 03. 2021 08.06
+16
EMA je sklenila, da je cepivo proti Covidu 19 družbe Astra Zeneca varno in učinkovito. Cepivo ni povezano s povečanjem splošnega tveganja za nastanek krvnih strdkov, a ostaja zaskrbljenost zaradi majhnega števila primerov redke in nenavadne, a zelo resne motnje strjevanja krvi. Kdo zdaj koga nat....e? In to so analizirali v dveh dneh?
luckysss
19. 03. 2021 08.09
+9
Zavrti si tisti komad od ABBE---Money, money..
Carpediem32
19. 03. 2021 08.10
+5
Ja, seveda, vsem jasno. Samo še vedno se povsod najdejo verniki, ki verjamejo vsemu.
Diverzanti
19. 03. 2021 08.06
+11
Cepivo je narejeno v miljonih in zapakirano.Cepivo se pač mora prodat 'tudi če bi bil not Strihnin bi verjetno rekli da je vredu.Tako pač je.da ne omenjam da proizvedeno cepivo vsebuje tudi celice fetusov splavljenih otrok,ki pa seveda mi edino.Tudi Pfizer ni boljši ta ima še več drugih posledic od paralize do večnega ležanja.Seveda je za te to samo kolateralna škoda 'cepivo je vredu ampak 'lahko pa jih umre enih petsto .No če bi bili oni sami znotraj te številke ne bi take lomli.
SDS Kopriva
19. 03. 2021 08.05
+5
Pa to je farsa, oni so se cepili že zdavnaj. Janša, Urška, tamau
Jan zan 1234
19. 03. 2021 08.05
+13
To ni cepivo....to je strup!! Ko umre 32 letni clovek...po 8 dneh cepljenja...to ni drugo.. !! EMA....pa trdi da je dobro...!! Vsi v tej komisiji....morajo dozivljensko v arest...!!
hotchilipoper
19. 03. 2021 08.04
+13
Čudno,da nobeden na vladi ne zboli za korono
palm
19. 03. 2021 08.16
+4
Pocakaj, ko bo seja, da jih odstavijo, pol bodo zbolevali, da bodo zavlacevali.
ad21
19. 03. 2021 08.04
+4
Žurnal24 : Slovenska škofovska konferenca je sprejela mnenje, da katoličani lahko za cepljenje uporabljajo cepiva, ki so pridobljena na etično sprejemljiv način. Po njihovem mnenju to velja za cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna, ne pa tudi za cepivo proizvajalca AstraZeneca.
Frasnel12
19. 03. 2021 08.04
+11
Kaj vrjamete da bo noter ASTRA ZENECA😂😂😂
marmilan
19. 03. 2021 08.09
+8
Priap
19. 03. 2021 08.03
+16
Dejansko so nam povedali sledeče...Nič se sekirat, cepivo je varno, je pa možno, da boste zaradi cepiva dobili krvne strdke, zaradi katerih lahko tudi umrete. Ampak je pa varno...Odgovornost prevzemate sami, ampak verjamite pa, da je varno...