Korona

Po petih dneh maratonskih pogajanj vrh EU le dosegel dogovor

Bruselj, 21. 07. 2020 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
113

"Dogovor!" je ob pol šestih zjutraj tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Vrh EU je tako dorekel prihodnji sedemletni proračun Unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje po pandemiji covida-19 v vrednosti 750 milijard evrov. Izplačila za zdaj niso vezana na spoštovanje vladavine prava, je pa Evropska komisija pripravila ukrepe za primere kršitev, ki bodo sprejeti s kvalificirano večino držav članic v svetu EU.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšen je dogovor EU voditeljev?
    01:30
    Iz 24UR: Kakšen je dogovor EU voditeljev?
  • Iz 24UR: Slovenija računa na deset milijard
    03:33
    Iz 24UR: Slovenija računa na deset milijard
  • Iz SVETA: Dosežen dogovor
    05:07
    Iz SVETA: Dosežen dogovor

Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj danes v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun Unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. "Dogovor!" je ob pol šestih zjutraj tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Uspelo nam je," pa je tvitnil premier Janez Janša. Po njegovih besedah bo Slovenija dobila skupno 10,5 milijarde evrov, od tega 6,6 milijarde nepovratnih sredstev.

Madžarska in Poljska vsaj za zdaj dosegli svoje

Med zadnjimi odprtimi vprašanji v razpravi je bilo vprašanje glede povezave izplačila evropskih sredstev in spoštovanja vladavine prava, čemur sta najbolj glasno nasprotovali Madžarska in Poljska. Njuna predsednika vlad Viktor Orban in Mateusz Morawiecki sta celo zagrozila z vetom. Slovenija pa je obe državi, kot je poročal Financial Times, pri tem podprla. Ta Janševa poteza je močno odmevala in sprožila burne odzive na domačem političnem prizorišču.

Dogovor, ki ga je naposled sklenil vrh EU, je, da so "finančni interesi Unije zavarovani skladno z načeli iz evropske pogodbe, še posebej s temeljnimi vrednotami iz 2. člena Pogodbe o EU". S tem so poudarili pomen vladavine prava, sta pa Madžarska in Poljska (vsaj za zdaj) dosegli svoje. Evropski voditelji so namreč na koncu odločili, da izplačila zaenkrat niso vezana na spoštovanje pravne države in temeljnih demokratičnih vrednot. Je pa Evropska komisija hkrati pripravila ukrepe za primere kršitev, ki bodo sprejeti s kvalificirano večino držav članic v svetu EU. To pomeni, da Madžarska in Poljska veta v tem primeru ne bosta mogli več sklicevati.

"Evropa je močna, Evropa je enotna" 

Michel je sicer dogovor označil za odločilni trenutek za Evropo. "To je dober dogovor, to je močan dogovor, predvsem pa je to zdaj pravi dogovor za Evropo," je dejal. Ne gre samo za denar, sporazum je tudi znak zaupanja v Evropo, je poudaril. "Uspelo nam je. Evropa je močna, Evropa je enotna," je poudaril.

"Prvič v evropski zgodovini bo naš proračun jasno povezan s podnebnimi cilji. Prvič bo spoštovanje vladavine prava odločilni kriterij za porabo sredstev. Poleg tega prvič v zgodovini skupaj ponovno krepimo naša gospodarstva proti krizi," je še dejal.

"Ne glede na to, da smo izčrpani, vemo, da je to zgodovinski trenutek za Evropo," pa je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je Michelu in nemški kanclerki Angeli Merkel zahvalila za njun trud pri vodenju zahtevnih pogajanj. Dogovor je dokaz, da Evropa zmore ukrepati, je poudarila.

"Podana je bila jasna zaveza za zaščito finančnih interesov EU in najstrožji nadzor nad evropskimi sredstvi," je še izpostavila.

Končni dogovor sicer ohranja krovni obseg sklada za okrevanje pri prvotno predlaganih 750 milijardah evrov, so pa članice v težavnih pogajanjih občutno zmanjšale obseg nepovratnih sredstev s 500 na 390 milijard, delež za posojila pa so zvišale z 250 na 360 milijard.

Merklova in Macron pozdravila dogovor vrha EU

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta pozdravila dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19. EU je pokazala odločnost, je dejala Merklova po maratonskih pogajanjih in priznala: "Ni bilo lahko." Po Macronovih besedah pa je bil dosežen "zgodovinski dogovor".

Merklova je na skupni novinarski konferenci z Macronom po vrhu v Bruslju, ki se je začel v petek zjutraj, izrazila olajšanje. EU je pokazala odločnost, to je dober signal, je dejala nemška kanclerka. Ni bilo lahko, a kar na koncu šteje, je, da smo dosegli dogovor, je dejala Merklova.

Proračun je usmerjen v prihodnost Evrope, je poudarila nemška kanclerka. Pomembno je tudi dejstvo, da lahko notranji trg še naprej deluje v eni najresnejših kriz v EU. V nadaljevanju pa pričakuje "zelo težka pogajanja" z Evropskim parlamentom.

"Sklepi so resnično zgodovinski," pa je dejal Macron, ki je dogovor prav tako označil za velik dosežek. Že pred tem je dogovor na Twitterju pospremil s zapisom: "Zgodovinski dan za Evropo."

Koliko evrov se bo steklo v druge države članice EU?

Tudi več voditeljev držav članic EU je pozdravilo dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je poudaril, da je to dober dogovor za Evropo in Avstrijo. Italijanski premier Giuseppe Conte pa je dejal, da je to zgodovinski dan za Italijo in Evropo.

"Dosegli smo dober rezultat za Evropsko unijo in dober rezultat za Avstrijo," je poudaril Kurz po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. "Sem nekoliko utrujen, a vsebinsko zelo zadovoljen," je dejal po koncu maratonskih pogajanj o svežnju.

S tesnim sodelovanjem varčne četverice, ki jo poleg Avstrije sestavljajo še Nizozemska, Švedska in Danska, jim je uspelo uveljaviti nekatere vsebinsko pomembne točke, je še povedal avstrijski kancler. Kot primer je navedel časovno omejitev sklada za okrevanje, da gre za enkraten instrument in da to ne pomeni skupnega zadolževanja ali dolžniške unije.

Avstrija si je ob tem uspela izpogajati povečanje rabata oziroma proračunskega popusta. Namesto 137 milijonov evrov letno bo znašal 565 milijonov evrov.

Nizozemski premier Mark Rutte je medtem dejal, da sveženj zagotavlja uresničevanje nizozemskih interesov. Poleg tega bo omogočil močnejšo in odpornejšo Evropo, je zapisal na Twitterju.

Dogovor je pozdravil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. Dejal je, da je to zgodovinski dan za Italijo in Evropo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zadovoljen je, saj so voditelji potrdili načrt za okrevanje, ki je po njegovem mnenju ambiciozen in ustreza razsežnostim krize, skozi katero gre Evropa.

Povedal je, da je zdaj pred Italijo velika odgovornost. Po njegovih besedah bo imela na voljo 209 milijard evrov in lahko na vso moč spet zažene gospodarstvo in spremeni državo. A zdaj moramo teči, je dodal. Takoj bodo ustanovili posebno operativno delovno skupino, ki bo pripravila podrobnosti načrta za okrevanje s konkretnimi projekti.

Španski premier Pedro Sanchez pa je dogovor označil za "pravi Marshallov načrt", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
21. 07. 2020 16.03
+0
Septembra + oktobra ko se virus vrne spet, bomo te miljone podelili spet slamnatim podjetjem ... in krog pravičnosti se bo ponovil.
Covid 19
21. 07. 2020 15.38
+0
Janša je zadovoljen z"iskupičkom za slovenijo"kupček za vladni tarok"mi od tega zagotovo,ma res zagotovo ne bomo imeli nič..kmetijstvo že zdaj res izdatno podpirajo,mi pa plačujemo vse dražjo hrano,gradijo se po večkrat preplačane ceste,mi plačujemo visoko cestno takso in še višjo ceno vinjet,sploh tisti,ki se peljejo po njih 2x na leto..izdatna podpora gre turistični branži,mi za njimi pobiramo samo smeti,podpirajo se projekti kot so teš 6,smučišča,kot naprimer kanin..vlagajo se milijoni,tržijo oziroma kradejo posamezniki,vsi ostali nimamo nič,zadeve niti sebe ne pokrivajo,.rešujejo se banke,mi posojila preplačujemo 10x..v zdravstvo vlagamo milijone,mi smo obravnavani kot številke iz čakalnih vrst...brez besed..ne bom napisal,kaj si dejansko mislim ob vseh teh"milijardah za slovenijo"ker bi me v sekundi izbrisali..
Domendo
21. 07. 2020 15.15
-1
To bi moral biti enoletni proračun EU. Denar se tiska in tile amaterji so dokazali, da nimajo pojma kaj sploh počnejo. Glede nato kateri ljudje iz različnih držav so se sestali so pa še te miljarde preveč.
kure bedne
21. 07. 2020 14.31
+0
Tako so veseli na slikah, kot bi vsak pod mizo dobil še deeeebelo kuverto. 5 dni so čvekali in se stiskali kdo bo dobil več denarja in kdo še eno porcijo kovida. Mi bomo dobili.......
riss
21. 07. 2020 12.41
+13
Mene je vglavnem minilo komentiranje, ker ni pomoči našim podpiralcem zavržnega komunističnega sistema, to je levičarjem na eni strani in branilcem desne struje na drugi. Mi, ki si želimo napredek in pogled v prihodnost, pa niti ne pridemo do izraza. Seveda pa je leva struja preživela. Slovenija spada v osrčje EU in kot taka naj bi vedno imela vsaj sredinsko vlado ali ev. mešano koalicijo, ki bo nadzirala drugo stran. Ampak, dokler imamo še vednoveč, kot 10.000 borcev NOB, ki naj bi bili stari blizu 100 let, in dokler komunisti harajo skoraj po vsej medijski krajini, do takrat ne bo premirja in sprave.
riss
21. 07. 2020 12.33
+17
Če bi bil tam "Šarko", "Cmerar" ali "Bratuška", potem bi se razpisali mediji o neverjetnem, strašnem, nepozabnem uspehu, tudi, če bidobili ssmo drobtinice od tegs zneska, kar bo dobila Slovenija. Iščejo se druge, dokaj nepomembne teme, ko gre za ta proračun in pomoč.
komarec
21. 07. 2020 11.03
-20
Ma dejmo no kakšen jajo, vrh EU- ja je odločal o tem po sistemu toliko dobite in tišina. Nekaj je nepovratnih ostalo bomo vračali in to je zmaga, lepo vas prosim.
PS2Xministri
21. 07. 2020 11.45
+17
PIPEK...JA 6.6 je nepovratnih..3.9 pa pod ugdinimi pogoji...daj ne komentiraj nimaš pojma oprani levnuh.
pravica5
21. 07. 2020 12.25
+11
Vest-naroda
21. 07. 2020 10.34
+14
ĐĐ se napihuje, da je dobil največ denarja do sedaj, zamolči pa, da je EU delila največ denarja do sedaj sploh zaradi COVID-19 ter da je Hrvaška dobila cca. 20% več na prebivalca, kot Slovenija. In to naj bi bil uspeh?
pravica5
21. 07. 2020 12.26
+3
kaj levnuh , pa bi pokazal tvoj komik kako se pogaja !!! aja je stisnil rep med noge in vrgel puško v koruzo aja pa skok v prazen bazen je tud pokazal:))
TomRab
22. 07. 2020 09.07
+0
Dobili so enako kot mi Hrvaška ima 4.1 mio. Slovenija 2.05 mio. Vsaj prav izračunaj, ima pa Hrvaška zaradi Covid-a veliko večjo krizo kot mi, res ne veš o čem govoriš.
nitiniti
21. 07. 2020 10.18
+38
Upam, da bo imela EU čim večji nadzor nad temi miljardami
pravica5
21. 07. 2020 12.27
+3
ja upam da res,da ne bodo levaki spet kakšen konstrukt naredili pa da bo raja sledila levakom da pridejo na oblast in trošijo dnar
tvojanona
21. 07. 2020 09.45
+10
fantje in punce... z 6 milijardami se da marsikaj naredit :)) AMPAK... Jajo bi rekel, da se z temi par milijardami ne da naredit nič... tip je kot čarovnik. Denar je in PUF! in denarja ni več. Kam je šel denar? buuuu kakšen denar? Mi nič ne vemo
nitiniti
21. 07. 2020 10.18
+15
Skoraj se je na trepalnice metal, da bi priklical trojko in nagajal Bratovškovi. Zato je pravi pokazatelj sposobnosti je vodenje države v krizi in to je edino Alenka Bratovšek speljala. JJ ima neverjetno srečo, da vlada takrat ko je v Sloveniji denar, tako da ja lahko naredi čim večjo škodo
Fu Manchu
21. 07. 2020 14.16
+1
Bogdan Kranjc
21. 07. 2020 09.37
+9
Vsi tu komentirajo levo desno živeli bomo pa samo od dela kar bomo ustvarili edino Marjan še manjka.
Zaphod
21. 07. 2020 11.04
+9
Se strinjam in dodajam, da je dandanašnji intelektualno delo (izumi, inovacije) tisto, ki ima največjo vrednost. Upam, da bo precejšen del denarja namenjen temu, ne pa spet neki gradnji. In še to - Bogdan, zakaj na pameten komentar nalepiš nekega Marjana?
MladInPerspektiven
21. 07. 2020 11.05
+0
Ja misliš Podobnik? Ja manjka jim za kartanje v polju...:-)
komarec
21. 07. 2020 11.06
+7
No sam sem celo življenje dela in garal za to kar ima in ni mi žal. Sedaj živim zelo solidno mirno življenje, pa mi nihče nič ni dal, le jemali, ampak tudi to mora bit. Vem pa, da lačen ne bom.
pika73
21. 07. 2020 09.15
+59
Jaz pa resnicno ne razumem kako je vecina tukaj prisotnih komentatorjev zaslepljena. Tako na enem kot na drugem ideoloskem polu. Vsak vidi in slisi in vzame iz konteksta tocno in samo tisto, kar hoce in mu je blizu. Vsi pljuvate cez javne usluzbence, kar vse povprek jih zmecete v isti kos. Kar naprej se obkladate z belimi, rdecimi in kaj vem se s cim, vlacite na povrsje stvari, ki so ze davno pase in s katerimi danasnje generacije nimamo nic. Postenih politikov ni, jih nikoli ni bilo in jih ne bo. Pregovor pravi, da priloznost dela tatu. Vse te miljarde so ta priloznost in pri tem ni vazno ali je tat desnicar ali je levicar. Ce prej ni bil tat, bo zdaj postal. Naj vsak pri sebi razcisti svoje vrednote, ce jih ima in poskusa ziveti v skladu z njimi. Manj bo nevoscljivosti, sovrastva, zlobe, privoscljivosti...pri tem ni pomembno ali je javni usluzbenec ali delavec v proizvodnji, mali ali veliki podjetnik, otrok, najstnik, upokojenec. Vsi mi zivimo v isti drzavi in smo odvisni od iste politike, ki jo sami volimo in smo tako sami krivi, da smo z njo nezadovoljni. Ljudje, spametujte se in pojdite na naslednje volitve, zacnite razmisljati o njih kot o dolznosti ne kot o pravici. In ko boste tam, glasujte po svoji vesti, kolikor najbolj lahko.
CIGU MIGU
21. 07. 2020 09.19
+17
plussssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
komarec
21. 07. 2020 11.09
+12
Lepo napisano, če lahko dodam, politikov je res malo poštenih ali pa jih ni, je pa res, da za nepoštenje jih lahko kaznujemo edino mi volivci.
FolkloraS
21. 07. 2020 12.44
+8
točno tako, in po vsej verjetnosti jamrajo največ tisti, ki se volitev ne udeležujejo!
Wahl
21. 07. 2020 09.12
-3
Španski premier Pedro Sanchez pa je dogovor označil za "pravi Marshallov načrt". Super, torej to pomeni, da bodo morali dovoliti ameriški nadzor nad vso ekonomijo EU?
CIGU MIGU
21. 07. 2020 09.06
+6
hrvati so ponudili savudrijsko valo in kasirali,mi smo ponudili blejca,pardon,pa še ta ni več naš je last rkc in s čim se hvalite ,ostali smo copatke europe brez lastnine
marker1
21. 07. 2020 08.50
-14
Janša je v Bruslju popravil napake naših zadnjih levih vlad. Bravo!
Wahl
21. 07. 2020 09.10
+21
Je bil tam kot Orbanov serviser bele tehnike.
komarec
21. 07. 2020 08.49
+14
Po petih dneh maratonskih pogajanj vrh EU le dosegel dogovor. A je jajo kakšen vrh, lepo vas prosim.
Thinc25
21. 07. 2020 08.44
-15
Janša je car! Predstavljajte si Serpentinška v Bruslju, mene bi bilo sram, da sem Slovenec.
prašek
21. 07. 2020 08.47
+27
Mene je pa sram , da nas predstavlja Forintoš !!!!
Turo
21. 07. 2020 10.00
-3
Bajsek če te je sram spakiraj pa hitro na jug, ker če ti v slo ni vredu....
komarec
21. 07. 2020 11.11
-1
Šarec je za njega pravi šarmer in lepotec, boljši retorik in vsaj zmeren politik.
prašek
21. 07. 2020 08.40
+23
Ištvan nam je zopet nakopal sramoto !!!!!!!!!!!!!!!!!!
adapter
21. 07. 2020 08.41
-12
ti si sam seb sramota. Kako te ni sram, da hodis po cesti?
prašek
21. 07. 2020 08.42
+11
Jaz po cesti hodim ponosno !!!! A ti se pa pokriješ z vrečko ????
Thinc25
21. 07. 2020 08.43
+4
Ti si nepoboljšljiv, stalno pišeš neumnosti, enkrat že prenehaj s komentiranjem, napravi kaj koristnega zase!
prašek
21. 07. 2020 08.45
-6
Thinc ...... Jaz nikoli ne bom desnosučen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
adapter
21. 07. 2020 08.47
+8
ne, to bi se moral ti! Vidis, ze delava korake v pravo smer. Sedaj se bo potrebno najti samo pravi napoj, da dvigneva tvoj miselni potencial na stopnjo normalnega, potem bos sele uvidel, da zivis z gatim na glavi svincnikom v riti
Turo
21. 07. 2020 08.34
-16
prašek
21. 07. 2020 08.36
+16
Alojz69
21. 07. 2020 08.27
-4
Prvic v zgodovini ima EU skupni dolg to smo ze imel v bivsi Jugoslaviji in vemo kdo je placal
Turo
21. 07. 2020 08.33
+21
adapter
21. 07. 2020 08.34
-1
V skupni Jugi so nas vodile srbske vojaske kumarce ter ne demokracija
Alojz69
21. 07. 2020 08.39
+7
Res tu nas vodijo pravi demokrati ni kaj omejijo ti gibanje kratijo clovekove pravice hocejo te nadzirat na vsakem koraku v drzavo pa lahko pride vsak ki premore pametni telefon adijo pamet in demokracija