Korona

Šesti teden karantene končno občutnejše rahljanje ukrepov

Ljubljana, 20. 04. 2020 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan, STA, V.Š.
Komentarji
1648

Vstop v šesti teden karantene je pospremilo dodatno rahljanje nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Odprle so se nekatere trgovine, ki jim je vlada pred tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom. Med drugim je mogoče spet kupiti tehnični material ali peljati avto k vulkanizerju in na tehnični pregled. V nedeljo so sicer opravili 537 testiranj na novi koronavirus in potrdili pet novih okužb. Eno osebo so odpustili iz bolnišnice, tri pa so umrle, je sporočila vlada.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Preverjanje mask
    04:18
    Iz 24UR ZVEČER: Preverjanje mask
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdaj nazaj v šolske klopi?
    04:06
    Iz 24UR ZVEČER: Kdaj nazaj v šolske klopi?
  • Iz 24UR: Številne kršitve odlokov
    01:44
    Iz 24UR: Številne kršitve odlokov
  • Iz 24UR: Navdušenje ob odprtju tehničnih trgovin
    03:03
    Iz 24UR: Navdušenje ob odprtju tehničnih trgovin
  • Iz 24UR: Sprostitev nekaterih ukrepov
    03:44
    Iz 24UR: Sprostitev nekaterih ukrepov
  • Iz SVETA: Število novo okuženih pada
    01:21
    Iz SVETA: Število novo okuženih pada
  • Iz SVETA: Rahljanje ukrepov
    03:21
    Iz SVETA: Rahljanje ukrepov

 

Z današnjim dnem so se odprle nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Tako so vrata lahko spet odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom. 

Pred nekaterimi trgovinami z gradbenim materialom je bila danes velika gneča. Kot so poročali v oddaji 24UR , so kupci nad odprtjem navdušeni. "Končno bomo lahko začeli nekaj delati," je rekel eden izmed njih, drugi pa dodal: "Doma se nam je že mešalo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada je na Twitterju sporočila sveže podatke o okužbah v zadnjih 24 urah. V nedeljo so opravili 537 testiranj, potrdili pa pet novih okužb. Hospitaliziranih je 88 oseb, 26 jih je na intenzivni negi. Eno osebo so odpustili iz bolnišnice, še tri osebe pa so žal umrle.

V teh prodajalnah v času od 8. ure do 9.30 lahko nakupujejo izključno ranljive skupine, kot so invalidi, starejši od 65 let in nosečnice. Starejši od 65 let lahko, podobno kot to velja pri trgovinah z živili, nakup opravijo samo v tem času. 

Odprli so se tudi saloni z avtomobili in trgovine s kolesi. Prav tako so vnovič začeli delovati vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in druge servisne delavnice. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sinoči v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da se lahko odpravite v sosednjo občino k vulkanizerju, če imate tam shranjene pnevmatike za svoj avtomobil. Mogoče je opraviti tudi tehnični pregled motornega vozila, vendar pa se s tem ne mudi, saj so prometna dovoljenja podaljšana do 16. junija.

Ponovno so se odprli tudi kemične čistilnice in servisi, dovoljene so storitve na prostem, mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih. Prav tako so pod posebnimi pogoji od zdaj dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov.

Še vedno pa v trgovinah veljajo zaščitni ukrepi – nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok.

Zaprtje prodajaln z neživilskim blagom je vlada odredila s 16. marcem. Poleg trgovin z živili so bile lahko od tedaj odprte le lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in še nekatere specializirane prodajalne. 

Nabor možnosti za nakupovanje se bo vnovič razširil čez dva tedna, 4. maja. Takrat bodo vrata odprle še prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Sončen konec tedna minil brez večjih kršitev

Sončno vreme v tem koncu tedna je kar vabilo ljudi, naj čas preživijo zunaj, pri čemer pa še vedno veljajo omejitve in prepovedi glede gibanja in zbiranja na javnih površinah. Medtem ko je prehod občine, kjer ima posameznik prebivališče, še vedno večinoma prepovedan, pa imajo od sobote lastniki zasebnih zemljišč v drugi občini dovoljenje za opravljanje na tem zemljišču vzdrževalna in sezonska dela.

Vladni govorec Jelko Kacin se je v današnji izjavi o aktualnem stanju zahvalil vsem prebivalcem, ki spoštujejo vladne ukrepe, saj so policisti ta konec tedna zaznali še manj kršitev od preteklih vikendov. Omenil je, da so se danes odprla vrata marsikaterih trgovin in servisov ter dodal, da koncertov in drugih javnih prireditev po napovedih epidemologov še nekaj časa ne bo. Veliko odgovorov za prihodnja ravnanja vlade pa bo dalo testiranje prebivalcev na novi koronavirus, ki je steklo danes. 

Policisti za vikend zdravstvenemu inšpektoratu odstopili 661 predlogov

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da so policisti med 30. marcem in soboto izrekli 3796 opozoril glede neupoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Do zdaj so policisti v 4598 primerih odstopili predlog o kršitvi Zdravstvenemu inšpektoratu RS.

Policisti so minuli konec tedna prejeli 199 prijav kršitev odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije, sami pa zaznali 571 kršitev. Izrekli so 513 opozoril in zdravstvenemu inšpektoratu odstopili 661 predlogov, kažejo podatki policije. Dodali so, da so ljudje za prehode občinskih meja večinoma imeli pri sebi ustrezna potrdila.

Več dela so sicer imeli v nedeljo, saj so takrat izrekli 342 opozoril, v soboto pa 171. Medtem ko so v soboto zdravstvenemu inšpektoratu odstopili 221 predlogov zaznanih kršitev, so jih v nedeljo dvakrat toliko, in sicer 440. Največ kršitev so obravnavali na območju policijskih uprav (PU) Ljubljana in Celje. V Ljubljani so izrekli 259 opozoril ter 170 primerov odstopili inšpektoratu, na celjskem pa so izrekli skupaj 138 opozoril, 187 primerov pa odstopili inšpektorjem. Na območju PU Maribor pa v soboto niso izrekli nobenega opozorila, v nedeljo tri, 87 primerov pa so čez vikend odstopili inšpektoratu.

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.15

Delodajalci poiskali pomoč že za več kot 262.000 zaposlenih

Zavod RS za zaposlovanje je do nedelje zaradi posledic epidemije novega koronavirusa prejel prek 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih. Končno število vlog bi bilo lahko sicer za desetino nižje, saj so bile številne predložene večkrat, so pojasnili na zavodu. Kot so poudarili, so podatki začasni.

20.54

Del koalicije opoziciji očita blokade in politične igrice ob ukrepih za pomoč v epidemiji

V LMŠ, Levici, SD in SAB so danes na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti 103. člena protikoronskega zakona, ki govori o policijskih pooblastilih, ter 9. člena, ki posega v določbe zakona o nalezljivih boleznih. Po njihovem mnenju "ustvarja dodatno zmedo" pri pristojnostih inšpekcijskih služb na področju zdravja. V ustavno presojo dajejo tudi prepoved prehajanja med občinami, ki je po njihovem mnenju nesorazmerna. V koaliciji so se na zahtevo opozicije odzvali z različnimi sporočili. V SDS in NSi so kritični do ravnanja opozicije v času priprave ukrepov za blaženje posledic epidemije, izpostavljajo blokade in politične igrice. V SMC napovedujejo spoštovanje odločitev sodišča.

20.52

NIJZ: Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za okužbo

Posamezne občine, med njimi tudi Piran in Kamnik, so že v marcu zaščitile pitnike, a so danes z NIJZ sporočili, da je uporaba varna in da do okužbe lahko pride le z napačno rabo, ki pa predstavlja tveganje v vseh razmerah in ob vsakem času. Na NIJZ izpostavljajo, da se ob uporabi pitnika med pitjem ni dovoljeno dotikati ustja pipe, gumba za odpiranje vode pa se je dovoljeno dotikati le z umitimi ali razkuženimi rokami. Obenem svetujejo, da se gumba za sprostitev vode uporabniki dotikajo s čistim robcem ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom. Kot pri večini predmetov, ki jih uporablja več ljudi, na NIJZ še enkrat opozarjajo, da naj se ljudje po uporabi ne dotikajo obraza, ust, nosu in oči.

17.56

Do višje bolniške upravičeni tudi oboleli za covidom-19, ki jim okužba ni bila dokazana s testom

Pri varuhu človekovih pravic so ministrstvo za zdravje opozorili na vprašanje pravičnosti nižjega nadomestila plače za čas bolezni za tiste obolele zavarovance, ki niso bili testirani na covid-19 in se zato uradno ne štejejo med bolnike s to boleznijo. Kot so navedli, se je ministrstvo z njimi strinjalo in rešitev poiskalo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tako so po novem do višjega nadomestila za bolniško odsotnost upravičeni tudi tisti zavarovanci, ki imajo respiratorno obolenje, pa niso bili testirani, je pa zanje osebni zdravnik ugotovil, da so bili v nekem (bolj) intenzivnem stiku z osebo, ki je obolela za covidom-19 (npr. so njen družinski član), so zapisali pri varuhu

17.23

Pri vulkanizerjih in na tehničnih pregledih manj gneče od pričakovanj

Povpraševanje po menjavi pnevmatik je po več kot enomesečni prekinitvi izvajanja vulkanizerskih storitev veliko, a kljub temu nekoliko manjše od pričakovanj, so pojasnilina AMZS. Po petih tednih je med drugim spet mogoče opraviti tudi tehnični pregled vozila, kjer prav tako ni velike gneče. Pri tehničnih pregledih je bilo gneče zjutraj več, nato se je število strank zmanjšalo. Delovni čas so za nekaj dni nekoliko podaljšali

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1648)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

26277
21. 04. 2020 13.21
+8
Cilj elite je ustrahovanje ljudi. Lp
FAUSTOS1
21. 04. 2020 11.25
+2
Kmečka logika ,ko smo imeli nekaj deset okuženih in 17 mrtvih smo uvedli strogo karanteno-danes imamo več tisoč okuženih in preko 70 mrtvih in karanteno opuščamo-torej je cilj te vlade bilo prvo prestrašit ljudi-strahovlada-sedaj ko pa covid 19 na višku oz še bo le prišel pa vse sprostit-uživajte in čimprej se okužite in umrite-novo geslo sds in malega orbana.
resnicaboli007
21. 04. 2020 12.45
+2
nadali
21. 04. 2020 09.47
+8
A nebi že enkrat spremenili ukrep prepovedi iz občine v občino raje na pokrajine.. Ene občine so majhne, vse usluge in večje trgovine so v večjih krajih
maneno48
21. 04. 2020 08.35
-11
levaki, če bi vaš marjan vodil protikorona ukrepe jih zdaj ne bi bilo treba nič rahljat, bi samo britofe prekopaval!!!
mastablasta
21. 04. 2020 09.01
+5
tega ne veš. nenazadnje je marjan sprejel prve ukrepe. samo imajo nekateri spomin človeške ribice.
Myway
20. 04. 2020 21.55
-3
Rdeči kmeri so odvrgli maske in pokazali svojo pravo narav tudi javno. Kot Lenin, Satalin, TIto, jim ni mar za človeška življenja, še najmanj svojih soronjakov temveč preko trupel do svetega grala - izkoriščanje drugih zase.
Myway
20. 04. 2020 21.35
-10
Vojska bo samo krste odvažala, nič bat tovariši.
avioo
20. 04. 2020 21.43
-17
Sproščanje ukrepov velika napaka,in velika verjetnost ponovna karantena.
iga_biba
20. 04. 2020 21.30
+0
Znani novi podatki o migrantih. 75 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. in Oni bi se še vedno radi igrali z vojsko? Orban Style. Pa Pahoju vrhovnemu poveljniku povejte, ki svoji vojski kar zaporedoma daje negativne ocene1! Naredi nekaj, ni vse v sebkih.
madamgaga
20. 04. 2020 21.25
+28
Kdaj mislijo odpret šole in vrtce. Ministrica ne zna povedati nič konkretnega. Starši morajo nazaj na delo, nekateri so morali že ves čas delati. Šolanje na daljavo, ni kvalitetno, čeprav se ministrica hvali, da je oh in sploh. Mlajši otroci brez pomoči staršev ne morejo slediti šolskim obveznostim.
iga_biba
20. 04. 2020 21.42
+15
maneno48
21. 04. 2020 09.01
+2
tiga-biga, ti še zakašljat ne upaš brez dovoljenja palčka . . .
BUONcaffee
20. 04. 2020 21.10
+14
Jaz uživam v karanteni, ne delam nič, dobivam pa več denarja, ker vlada skrbi za mene, ker sem ogrožen. Sem mislil, kupiti Fabio, a sem sedaj naročil Octavio.
Myway
20. 04. 2020 21.07
-8
Očitno je, da mediji podpirajo tezo, da je kapital pred zdravjem. Ko se bo spet vse sesulo, kaj potem?
endva
20. 04. 2020 21.16
+7
Bo Marjan zrihtu. Al pa Miro. Al pa Alenka. Al pa Milan...
iga_biba
20. 04. 2020 21.31
+6
avioo
20. 04. 2020 21.46
+0
iga,kaj je pa naredil tvoj serpentinšek tišler
User468584
21. 04. 2020 08.50
+2
Saj je prav naredil. Kdo bi poslušal zblojence
VRFORTYSIX
20. 04. 2020 21.03
+2
Objavljali ste da se je singapore, rešil korone in sprostil ukrepe ter da so za vzor vsem državam. Danes 1500 okuženih. Lep primer česa se ne sme.
Myway
20. 04. 2020 21.00
-3
Kje so to pobrali, da število okuženih pada? Število odkritih okužb pada butalci.Da vidimo jutri, ko bo testov spet okoli 1000.
flojdi
20. 04. 2020 20.57
+4
. komu je avto nekaj najvažnejšega. / nekoč smo vsi lahko na šiht prišli s kolesom ,busom ali peš , pred tem otroke zvozili v vrtec z busom; ali tudi peš....
flojdi
20. 04. 2020 20.59
+2
..ali je to hud napredek ali preHuda scrkljanost....
Sars2
20. 04. 2020 20.52
+12
Tako,nisem levi,desni samo radi bi na kavico,kosilo,tudi ce so mize na 2 metra.
endva
20. 04. 2020 20.54
+3
maneno48
21. 04. 2020 10.07
doma skuhaj kavico pa še soseda povabi na čevape . . .
Hribovito2020
20. 04. 2020 20.50
+3
Mi smo najboljši
Dark Knight
20. 04. 2020 20.45
+1
Vladi zaupa 75.9% anketiranih, vir: NINAMEDIA. Lep pozdrav.
gudman
20. 04. 2020 20.48
+17
endva
20. 04. 2020 20.50
+4
pomlad 2020
20. 04. 2020 20.53
+7
To vam lažejo na Nora TV. Bebčeki pa verjamete. Anketa je bila izvedena na Madžarskem.
toxicox
20. 04. 2020 20.54
+1
endva
20. 04. 2020 21.00
+1
Kollerik
20. 04. 2020 21.38
+1
iga_biba
20. 04. 2020 21.40
+2
Naenkrat se desni strinjajo z Ninamedijo. Neprecenljivo. ampak imajo svoje številke. spet. slika simbolna MAREC 2020 Kako ocenjujete delo vlade, kot uspešno ali neuspešno? uspešno 42,0 neuspešno 48,3 ne vem 9,7 42+48,3-9,7= 80,6 pa minus štirje iz SDS ki so računali in je 75,9 zaupanja vladi
srp28
20. 04. 2020 20.42
+9
Naj kaksen novinar razisce kaj se dogaja v singapurju!!! Singapur je ena prvih drzav ki je bil odkrit virus izven kitajske...in ena redkih drzav ki je uspelo virus kontrolirati in zajeziti...v zadnjih parih dneh pa je skokovito naraslo stevilo okuzenih ..
endva
20. 04. 2020 20.44
+12
Ne bo šlo. Ne pri slovenskih novinarjih. Ti samo kopirajo, ali pišejo po nareku rdeče stranke...
Ljubljanski Snob
20. 04. 2020 20.46
+13
Tega na naših portalih ne boš zasledil. Nam je pomembna Severina in Ronaldo
joco nole
20. 04. 2020 20.42
+14
Žena me je premagala-monopoly mislim-pol sem pa reku-čuj ženska ,greva šah igrat,pa da te vidim-postavima figure,njen KRALJ pa čist plešast -sem kr nehu
endva
20. 04. 2020 20.39
-4
Bomo junaku Vuku Rupniku v Ljubljani končno postavili spomenik, al bo še ena džamija?
Ljubljanski Snob
20. 04. 2020 20.51
+2
Ne. Rupnik bo imel samo enega tistega pred džamijo 😂
endva
20. 04. 2020 20.53
+1
Misliš tistega, ki spominja na svinjsko pečenko?
Joze675
20. 04. 2020 20.34
+49
Sramota in absurd kaj nam delajo... najbolj neumen od vseh ukrepov je omejenost na obcine. Kaksen smisel je v tem da gres lahko v fabrko v sosednjo obcino, sam v hosto pa ne!? Pa vlada nas ima za norce, to je poneumljanje ljudi, diktatura.. dajte novinarji mnenja ljudi mal objavit pa izpostavit, samo lapanje vlade poslusamo...