Korona

Po PKP 7 bi se moralo do konca 2022 upokojiti 10 odstotkov vseh zdravnikov in zobozdravnikov

Ljubljana, 28. 12. 2020 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
71

Zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, ne bo mogoče kar brez razloga odpovedati delovnega razmerja, kot je predlagala vlada. Tako je ob obravnavi predloga sedmega protikoronskega zakona odločil odbor DZ za finance. Črtanje so predlagali v opoziciji, med njimi poslanci DeSUS. DZ bo zakon potrjeval v torek.

Utrujeno zdravstveno osebje
Utrujeno zdravstveno osebje FOTO: Dreamstime

Vlada je možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je izpolnil pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma pri starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, v predlog zakona zapisala z namenom, da bi mladi lažje prišli do zaposlitve. "Gre za to, da se da prostor mlajšim, ki iščejo zaposlitev," je zjutraj dejal finančni minister Andrej Šircelj.

ZZS: Glede na spremembe bi pogoje za upokojitev že letos izpolnilo skoraj 500 zdravnikov

Na ZZS so vladni ukrep ponazorili s številkami. Glede na omenjene spremembe bi pogoje za upokojitev že letos izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov, do konca leta 2022 pa še 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov. To je skupaj kar 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10,51 odstotka vseh trenutno aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov. 

"Kakršen koli prisilni odliv v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost  zdravstva," so prepričani. Zato opozarjajo, da je ukrep, ki ga prinaša  PKP 7, "skrajno neprimeren". Dodali so, da takšno prisilno upokojevanje delodajalcem omogoča, da določenim delavcem delovno razmerje arbitrarno preneha, drugim pa ne.

Podobno izpostavljajo tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Kot so poudarili, je v tem trenutku potrebna vsaka zdravniška roka in bo neprecenljiva tudi v času okrevanja zdravstva po epidemiji, zato predlog v Fidesu ocenjujejo kot neprimeren in škodljiv.

"Eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih je treba izvajati vse protikoronske ukrepe, je pomanjkanje kadrov, ki je celo večji problem kot opremljenost prostorske zmogljivosti bolnišnic. Zato je popolnoma nelogično in kontraproduktivno, da bi v takšni situaciji kot interventni ukrep predlagali nekaj, kar bo število zdravnikov v javnem sistemu zmanjšalo in akutnost kadrovske situacije pri boju zoper epidemijo covida-19 še dodatno poslabšalo," je zapisal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

V zbornici se tudi sprašujejo, kako bodo zagotovili, da bodo ti postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje. 

Kot pojasnjujejo, bi sprejeti ukrep na področju družinske medicine do konca leta 2022 pomenil, da bi ob vsesplošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov v upokojitev lahko poslali še dodatnih 185 družinskih zdravnikov, kar predstavlja 13,43 odstotka vseh družinskih zdravnikov. Na področju pediatrije pa bi to pomenilo izgubo 76 pediatrov do konca leta 2022 (11,66 odstotka vseh) in 52 ginekologov s področja ginekologije (13,27 odstotka vseh). 

Na sekundarni ravni zdravstvenega varstva bi se s sprejetim ukrepom do konca leta 2022 upokojilo še 50 internistov, 32 psihiatrov in 19 ortopedskih kirurgov. "To bi močno poslabšalo dostopnost specialistične in bolnišnične obravnave," še trdijo.

"Močno bi se poslabšala tudi zobozdravstvena oskrba"

Prisilno upokojevanje bi po oceni zbornice močno poslabšalo tudi zobozdravstveno oskrbo prebivalstva. Čakalne dobe se tudi tu podaljšujejo, saj v Sloveniji že zdaj vsaj od leta 2018 primanjkuje do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva. 

Dodajajo, da so zobozdravniki v vedno večjih stiskah, ker svojim pacientom ne morejo zagotavljati takšne dostopnosti, kot jim jo obljubljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvo za zdravje. Po PKP 7 bi do konca leta 2022 pogoj za upokojitev izpolnilo tudi 164 zobozdravnikov (11,85 odstotka vseh). 

"Že sedaj smo v Sloveniji po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, s predlaganim ukrepom vlade pa se bo ta razkorak le še povečal," so še zapisali v sporočilu za javnost. Poleg kadrovske podhranjenosti, prekomerne administracije in preobremenjenosti slovenskih zdravnikov, ki jo je pandemija še povečala, bi bil ukrep prisilnega upokojevanja torej še dodaten šok za slovenski zdravstveni sistem, so zaključili. 

Ministrstvo: Z ukrepom ne bomo sprožili prisilnega upokojevanja

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve se medtem branijo, da z ukrepom ne bodo sprožili prisilnega upokojevanja. "Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, kar zagotovo velja za poklice v zdravstvu, bodo s soglasjem delodajalca lahko še naprej ostali v delovnem razmerju," pravijo. 

Ne glede na vrsto dela se bo torej zaposlitev lahko nadaljevala, če se bosta s tem strinjala oba akterja, zato ukrep ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice, menijo na ministrstvu. Ključen je torej obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem.

Ob tem so še poudarili, da želijo z ukrepom predvsem spodbuditi zaposlovanje mladih, kar se bo zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike. Zaradi koronakrize je namreč trg dela trenutno zelo prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi. Slednji tudi sicer ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo zatem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. Obenem pa bo ta sprememba izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati, so še dodali. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jozo Ponjavi?
29. 12. 2020 10.44
Vlado Janeza Janše podpiram vendar mislim da tukaj nimajo prav. Zakaj nebi omogočili zdravim ljudem delati po 60tem letu da bi si prislužil boljšo pokojnino. Lahko je tistim ki imajo dobre pokojnine, kaj pa poklicni delovni ki imajo pokojnino 550€ a njihova dela mladi nocejo delat, zakaj jim ne bi omogočili da delajo. Z to potezo sem se razočaral v to vlado in ne vem će već bojo dobili moj glas.
enaleteca
28. 12. 2020 21.18
-1
Pa kaj je zdaj to, da so odstranili ta predlog. Mladi brezposelni, stari pa skoraj do stotega leta v službi, samo če bi bili za tekočim trakom ali delali za minimalca, bi pa takoj izkoristili priložnost, da gredo v penzijo, da si končno odpočijejo. Tako pa so ti, ki izpolnjujejo pogoje, lahko po službah, kjer lahko le jezik vrtijo, skoraj do stotega leta in vlečejo megaplače.
Jozo Ponjavi?
29. 12. 2020 10.28
+1
Pol naj bo minimalna pokojnina 800€. Kdo bo delal v gradbeništvu, čistilni servis, trgovinah, hotelih.... tam mladi ne želijo delati.
komarec
28. 12. 2020 21.06
+0
To potezo vlade podpiram, ko napolniš 40 let dela v penzijo in odstopit mesto mladim. Podaljšali so itak le tisti, ki so imeli lahko delo. Torej lenuhi so imeli spet privilegije.
Marekr
28. 12. 2020 19.53
+1
Res nočem 60letnga zobarja k mi zobe vn ruva enga za drugim. Tega res ni več treba. Pa tud zdravnico je fajn vidt mal mlajšo. Vsaj pod 60. Sistem se spreminja. Tko k povsod. Upam da mi res nav treba še do 70ga delat
Jozo Ponjavi?
29. 12. 2020 10.32
Kolika je čakalna doba pri zobarju? To se pravi da jih je premalo, kdo bo delo če oni grejo prisilno v pokojnino, kakšna bo takrat čakalna doba.
kokoskakokodaka
28. 12. 2020 18.59
+7
Žal je v našem državnem zdravstvu en kup predstojnikov in primarijev, ki se oklepajo svojih stolčkov, verjemite mi pa da je stroka šla že tako naprej, da je niti približno ne dohajajo več. SO IZJEME AMPAK ZELO REDKE. Na bruhanje mi gredo starčki, ki se skrivajo za svojimi 40+ letnimi izkušnjami in ne delajo več skoraj nič, vlečejo pa super plačo, 50% penzije pa še sedaj ta korona dodatek. Na vsakem oddelku je pa vsaj nekaj kandidatov, ki bi jih lahko zamenjali in stopili v korak s časom.
Recenzor
28. 12. 2020 18.51
+6
Po domače povedano, tisti ki ni držal gobca in lezel nekam nesposobnim šefom, bo odpuščen! in to so ponavadi tisti ki so najboljši, analni alpinisti pa bodo lahko "nedelali" do smrti.
bossanoga
28. 12. 2020 18.47
+2
Pravilno bi bilo, da ko delavec dopolni oba pogoja za polno upokojitev, lahko (poudarek je na "lahko") delodajalec delavcu odpove delovno razmerje, delavec pa se lahko upokoji ali pa dela naprej pri drugem delodajalcu, če ga kdo hoče zaposliti.
Cool8
28. 12. 2020 18.13
+4
Učitelji se pritožujejo na metode vladnega govorca in na vlado samo, imajo pa svojo ministrico za izobraževanje S. K. prav v tej vladi. Ona z njimi sodeluje, jih podpira in z njimi dela prav vse to , kar učiteljem ni všeč, pa novinarjem ni všeč, pa policajem ni všeč, pa univerzam ni všeč, pa intelektulcem ni všeč, pa nevladnim organizacijam ni všeč, pa sodstvu in njeni ministrici Kozlovičevi ni všeč, ne naredite pa čisto nič za to, da bi se to nehalo . Grejete si riti v vladi in sodelujete z njimi, ne naredite nič , ampak čisto nič !!!
Gidiyoruz
28. 12. 2020 17.44
+2
Primarij, zdravnik kirurg travmatolog z vec kot 30 leti izkusenj ima sedaj placano 5 eur na uro v ambulanti UKC. To je ta vladin zakon. Mladi se vedno vpijajo njegovo znanje, toda zaradi ponizevalnega odnosa bo prenehal z ucenjem
bossanoga
28. 12. 2020 18.42
+2
To, da ima plačano 5 eur na uro, je navadna laž in se sprašujem, kdo si. Da pa ima morda (ne vem) plačano dodatnih 5eur/uro je pa nekaj čisto drugega. Zato prosim, napiši realne in smiselne podatke ali pa se raje pogrezni nazaj v temo.
ježevka123
28. 12. 2020 16.47
+3
Naj sprejmejo zakon, da se morajo upokojiti vsi tisti, ki zasedajo delavna mesta, ki so suficitarni poklic in so zlahka zamenljivi z mladimi ljudmi, ki so že več let izobraženi in prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje. Deficitarni poklici, kot so npr. zdravnikibi pa lahko še naprej opravljali delo, tudi po izpolnjenih pogojih za upokojitev.
123soba
28. 12. 2020 16.30
+2
Lahko se zahvalimo prejšnji vladi mislim da cmerarja, ki je tak neumen zakon sprejela. V službo so hodili v glavnem tisti ki so prisesani na državno balgajno, delali niso nič, samo vedrili so in greli stole, sedaj bodo vlekli 10 % večjo penzijo. BRAVO KDOR KOLI JE DAL PREDLOG DA SE TO ZAŽIRANJE DRŽAVE USTAVI. Prispevek omenja vedno zdravnike, zobozdravnike... ne pišejo pa o profesorjih, sodnikih, vojski, policiji, zavodih, županih, politikih in vso drugo kompanijo od katerih na tem svetu je zelo malo koristi. Primer, policaj ki ga poznam se je odločil, da bo še dve leti delal, ker žena hodi še v službo in ne bo sam doma in so mu zlahka odobrili še dve leti. In takih je na 10.000. Naj objavijo kje so ti, ki tako zaneseno in efektivno delajo zaposleni, pa da potem damo dokončno oceno. Predlog takoj v javno razpravo in sprejet zakon s 1.1 2021.
bossanoga
28. 12. 2020 18.43
+1
Teslo, tega ni sprejel cerar, to je v veljavi že veliko dlje. Mogoče bi ti pomagalo, če bi prebral zakon.
Beaa
28. 12. 2020 15.52
+3
Ali bo veljalo od politikov zdravnikov naprej, ali za nobenega!!! Stalno raja prireja sebi in boljše plače, in vse kar je mogoce za njihovo dobro. Navadnim ljudem pa brco v ta zadnjo kjer je le mogoce.
Jan zan 1234
28. 12. 2020 15.31
+11
Vsi po 65 letu v pokoj....takoj!!! Tudi politiki...!! Pa vzeti pravico do volitev....!! Svoje so odelali ...in volili... !! Sedaj pa mlajsi naj delajo....in volijo...!!
Realni
28. 12. 2020 15.15
-2
Vedno se nekaj komplicira. Ce ga delodajalec rabi, naj dela, če ne naj gre v penzijo ali delat, kjer ga hočejo. Če komaj cakas, da gre kdo v penzijo, potem ni vredu da ga se 5 let prenašas, mlajši pa čakajo na kavču.
Beaa
28. 12. 2020 15.55
+5
Delajo večinoma ljudje se tista 3 leta, da si zvisajo penzijo, kajti veliko jih za 40 let delovne dobe dobi mizerno pokojnino 500, 00...600,00 evrov! Sramota od države tudi na tem področju!
kiropraktik
28. 12. 2020 14.46
+2
Bo vsaj prišel mladi zdravnik do položaja! Zdaj ga primariji ne pustijo h koritu!
_endrug
28. 12. 2020 14.50
+4
gremolevo
28. 12. 2020 15.20
-1
kiropraktik si pa ena velika brihta saj bo prišel mlad zdravnik ti boš v slabem stanju in ta mlad zdravnik ne bo vedel kaj narediti s tabo pa se le odloči poklicati starejšega zdravnika z izkušnjami in predno mu ta razloži kaj narediti tebi že zvonijo desni zvonovi .Ja potrebno je uvajati mlade zdravnike vendar pod mentorstvom izkušenih zdravnikov kar pa mislim da so delali že do sedaj vendar premalo ker več kot toliko niso smeli zaposlovati zadaj pa se je ta kader staral napaka vseh vlad
123soba
28. 12. 2020 16.31
+3
In kako naj mladi dobijo izkušnje, če stari delajo do 70 leta
Misika1967
28. 12. 2020 14.27
+14
Ko bojo v penziji vsi fosili iz drzavnega zbora potem tudi velja za druge,starejsi so z svojimi izkusnjami neprecenjivi nekateri mladi nocejo delat.Sicer pa podpiram ampak potem prisilno v sluzbo razne socialne podpirance spravit
DareMonty
28. 12. 2020 14.24
+9
Se pravi vi bi porinili tiste ki bi lahko šel v pokoj po 40 letih dela , pa zaradi najnižje penzije 500€ nebi šel , seveda ob predpostavki da še zmore delat, običajno smo taki vsi nekje v proizvodnji in po raznih drugih delavnih mestih z minimalno plačo, kjer se pa mladi ravno ne trgajo za tako delo. Žalostno.
jestmam .
28. 12. 2020 14.45
+0
No dej no.. Pokazi mi enga, ki je na minimalcu in bi po 40 letih se vedno rad delal. To pride v postev predvsem za vse fosile na faksih in javni upravi. Je pa res, da bi tu morali izuzeti zdravnike
mccm
28. 12. 2020 14.46
+4
kot penzionist, še vedno lahko delaš 60ur na mesec... med nama, ste eden izmed najbolj iskanih kadrov tudi v sivi ekonomiji... razlog? ker imajo milenijci dve levi roki. Po drugi strani, ste pa tudi kader, kateri je pripravljen delati za minimalne stroške in kot taki zbijate ceno ravno tistim mladim, ki bi delali, ampak ne za toliko, kolikor znaša socialna. Pravilno je da greste v penzijo, saj ste si jo zaslužili in pravilno bi bilo tudi, da je ta penzija omogoča človeku dostojno bivanje. Za dvig penzij, je pa potreben dvig plač. To bojo pa dosegli milenijci, ker drugače nihče več ne bo delal
Uporabnik1262524
28. 12. 2020 13.55
+15
A oni pa lahko fosile nazaj iz penzije vlečejo, ker drugega nimajo. Zadnji tak primer na ministrstvu za zdravje. Bolano.
FrankCostello
28. 12. 2020 13.47
+6
Tole celo podpiram, pa nisem za to vlado. Fosili naj se upokojijo in naj dajo možnost mlajšim! Sploh fosilno sodstvo ter šolstvo bi bilo treba spucat!
boss2
28. 12. 2020 14.38
+13
medus
28. 12. 2020 13.47
+32
predlagam prisilno upokojitev tudi za vse politike po dveh mandatih