7°C
Podatki za dan: 15. 10. do 24.00
Oboleli
11,517
+834
+7.8%

Po podatkih WHO zdravila za covid-19 za zdaj neučinkovita

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
32
Od začetka epidemije so številni laboratoriji začeli z izdelavo zdravil za covid-19, a nihče še ni predstavil obetavnih rezultatov. Kot kaže, tudi zdravila, ki jih testira WHO, še niso učinkovita. V raziskavi, ki so jo izvedli po več kot 400 bolnišnicah v 30 državah, je sodelovalo več kot 11.000 ljudi. Nobeno od testiranih zdravil, med njimi so Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir in Interferon, ni imelo na bolnike pomenljivega učinka. "To je slaba novica, čeprav ne nepričakovana," pravi Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir in Interferon so imeli na hospitalizirane bolnike, okužene z novim koronavirusom, malo ali pa nič učinka, zaključuje WHO.
Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir in Interferon so imeli na hospitalizirane bolnike, okužene z novim koronavirusom, malo ali pa nič učinka, zaključuje WHO.FOTO: Shutterstock

Svetovna zdravstvena organizacija je včeraj objavila začasne rezultate testiranja štirih protivirusnih zdravil za zdravljenje bolezni covid-19, ki so pokazali, da nobeno od zdravil ni zmanjšalo smrtnosti, potrebe po uporabi ventilatorja ali trajanja hospitalizacije. 

"To, da nobeno zdravilo ni zmanjšalo smrtnosti, je slaba novica, čeprav ne nepričakovana, ker so tudi za Remdesivir že prej poročali, da nima vpliva na smrtnost," pravi biokemikRoman Jerala s Kemijskega inštituta. "Zame je sicer presenetljivo, da ni bilo efekta niti z Inteferonom, za katerega je bila to prva velika študija in testiranjem, ki so ga ustavili z današnjim dnem,"je dodal. 

WHO je s preizkušanjem zdravil začel marca letos, testirali so zdravila Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir in Interferon-β1a. Preizkušanje je bilo prilagodljivo do te mere, da so lahko med potekom raziskave izločili neperspektivna zdravila in vključili nova. Kot neperspektivni so sčasoma prepoznali Hidroksiklorokin in Lopinavir, zato so ju zavrgli, medtem dodatno želijo raziskati učinke uporabe monoklonskih protiteles. V objavljeno poročilo so vključili analizo učinkov prvotnih štirih zdravil. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Raziskava je najbolj obsežna doslej in dobro zastavljena"

Kot pravi Jerala, je raziskava najbolj obsežna doslej in dobro zastavljena. "Vzorec je bil zaradi sodelovanja velikega mednarodnega konzorcija velik,"pravi in pojasnjuje, da dajeta veliko število pacientov in randomizirana izvedba večjo težo statistiki.

V 405 bolnišnicah iz 30 držav so naključno izbrali 11.266 odraslih, od tega je 2750 bolnikov prejelo Remdesivir, 954 Hidroksiklorokin, 1411 Lopinavir, 651 Interferon in Lopinavir, 1412 samo Interferon, 4088 oseb pa ni prejelo nobenega zdravila. Kateremu bolniku bodo dodelili katero zdravilo, je bilo izbrano naključno, v obzir so vzeli le njihovo lokalno dostopnost. V primarnih analizah so učinkovitost zdravil primerjali tako s kontrolnimi skupinami kot tudi ujemanjem vseh štirih zdravil med sabo.

Rezultati so pokazali, da nobeno zdravilo ni zmanjšalo smrtnosti, potrebe po uporabi ventilatorja ali trajanja hospitalizacije. Remdesivir, Hidroksiklorokin, Lopinavir in Interferon so imeli na hospitalizirane bolnike, okužene z novim koronavirusom, malo ali pa nič učinka, zaključuje WHO. A kot pojasnjuje Jerala, se ta raziskava se nadaljuje," tudi z novimi zdravili, še posebej z monoklonci". 

"Obstaja nekaj možnosti, da bi bolj zgodnji začetek terapije izboljšal delovanje," meni in dodaja, da so zaenkrat najbolj obetavna monoklonska protitelesa, čeprav prav za te kaže, da jih je treba začeti aplicirati v zgodnji fazi. Trenutno je v fazi testiranja sicer več zdravil, a za rezultate bo potrebnega več časa."Žal so za eno od protiteles (Eli Lilly) pred kakšnim dnevom sporočili, da so začasno zaustavili testiranje, zaradi bolezni pri enem prostovoljcu,"je še dodal Jerala.

Pasica koronavirus oktober