Korona

Šest faz, šole bodo odprte, zapiranje pri 300 bolnikih na intenzivni negi

Ljubljana, 31. 08. 2021 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
691

Svetovalna skupina za covid-19 je pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Po neuradnih informacijah predlaga, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogojev PCT. Medtem pa si prizadevajo, da bi bile šole ves čas epidemije odprte. Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, na ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi meje različnih faz sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nov semafor ukrepov
    04:13
    Iz 24UR: Nov semafor ukrepov
  • Iz 24UR: Precepljenost šolskega kadra
    02:03
    Iz 24UR: Precepljenost šolskega kadra
  • Iz SVETA: Poklukar o slabi precepljenosti
    02:20
    Iz SVETA: Poklukar o slabi precepljenosti

 

Svetovalna skupina za covid-19 je v ponedeljek pripravila predlog omejevalnih ukrepov glede na različne faze epidemije. Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov, ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi meje različnih faz sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov, je neuradno izvedela STA.

Strategija za zdravljenje covidnih bolnikov, ki določa načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah, sicer predvideva šest faz. V prvi fazi, ki se je v Sloveniji že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Prva faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 bolnikov.

Vrnitev dijakov v srednje šole -1
Vrnitev dijakov v srednje šole -1 FOTO: Bobo

V drugi fazi, ki velja, dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov, oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik. V tretji fazi, v kateri se Slovenija nahaja trenutno, se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo kapacitete v obeh kliničnih centrih in v Celju ter in Kliniki Golnik. Tretja faza velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

V četrti fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice, povečali bodo kapacitete v dotedaj odprtih covidnih bolnišnicah. V četrti fazi velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov. V peti fazi bodo covidne bolnike ponovno sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Kapacitete se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. Peta faza bo aktivirana, dokler se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 700 covidnih bolnikov.

V zadnji, šesti fazi strategije bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana. Po strategiji šesta faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov. Skupna kapaciteta bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek kapacitet vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar pa je za N1 povedala, da je število 300 hospitaliziranih na intenzivni negi meja, pri kateri bi strokovna skupina predlagala zapiranje javnega življenja. Ob tem je dejala, da se nekaterim v skupini številka zdi visoka, zato bi bila lahko zgornja meja tudi nižja.

Poklukar upa, da bomo 70-odstotno precepljenost dosegli do oktobra

Minister za zdravje Janez Poklukar je v izjavi medijem ob robu obiska pediatrične klinike UKC Ljubljana potrdil, da predlog svetovalne skupine temelji na zasedenosti bolnišničnih postelj s covidnimi bolniki. "Tempo zaostrovanja bo narekovala zasedenost hospitalnih oz. intenzivnih postelj," je povedal. Predlaganih ukrepov glede na posamezne faze pa ni razkril, saj bodo predstavljeni na novinarski konferenci, ko bodo usklajeni.

Izrazil je pričakovanje, da bomo v Sloveniji 70-odstotno precepljenost dosegli do oktobra. Če jo bomo dosegli šele prihodnje leto, ne bo dovolj, da bi bila družba odprta, je dejal.

Zdravnik Matjaž Homan je ob obisku Poklukarja dejal, da čeprav poteka pri zdravih otrocih okužba s covidom-19 razmeroma dobro, "pa pri tej ogroženi skupini otrok, kot vemo, okužba predstavlja velik rizik".

Zato se na pediatrični kliniki trudijo, da do okužb ne bi prišlo. Pri tem po Homanovih besedah najbolj pomaga cepljenje in nošnja mask, zato poziva Slovence, da to upoštevajo. Priporočila za preprečevanje okužb na pediatrični kliniki namreč niso vedno prijetna za starše in za otroke, ki v kliniko prihajajo na pregled ali na bolnišnično zdravljenje, je še pojasnil Homan.

Pozivu k cepljenju in upoštevanju ukrepov se je pridružil tudi Borut Hafner, čigar otrok se zdravi v pediatrični kliniki. Pojasnil je, da je bolne otroke, ki morajo že zaradi narave zdravljenja biti izolirani, epidemija še dodatno osamila. "Otroci bi radi šli med ljudi, vendar ne morejo zaradi ukrepov, ukrepi pa so tu zaradi širjenja epidemije," je dejal Hafner.

Minister Poklukar se je ob obisku zahvalil zaposlenim na pediatrični kliniki in ugotavljal, da je za otroke dobro poskrbljeno. Vse državljane je pozval k cepljenju, s katerim lahko zaščitimo otroke, ki potrebujejo zdravljenje, in druge. Poudaril je, da ob vračanju otrok v šolske klopi v prihodnjih dneh obstaja bojazen zaradi naraščanja okužb. "Kot veste, smo v zadnjih dneh odpirali nove covidne oddelke. Napoved za jesen je negotova, popotnica pa ni dobra," je povedal Poklukar.

Po Poklukarjevih besedah bodo državljani v jeseni s svojim ravnanjem odločali o odpiranju in zapiranju dejavnosti. "Aprila se hvaliti s 70 odstotno precepljenostjo ne bo zadosti, da bi se upirali zapiranju gospodarstva, kulture ali pa šol," je dejal Poklukar.

Na vprašanje o začetku cepljenja s tretjim odmerkom cepiva, je Poklukar pojasnil, da bo posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Bojane Beović o tem odločala danes. Glede na primer Izraela, kjer so s tretjim odmerkom zagotovili manj obolelih pri starejših od 60 let, Poklukar pričakuje, da bo skupina pred velikim izzivom, da poda nove smernice. "Torej da pristopimo ponovno k cepljenju starejših v domovih občanov, morda cepljenju starejših od 50, 65 let, potem pa tudi vseh ostale, ki so se cepili med prvimi, torej zdravstvo, sociala in šolstvo," je pojasnil Poklukar.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (691)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
02. 09. 2021 19.07
+1
crazymoto
01. 09. 2021 14.32
+1
Glej kak je cepljene strah😂🤣😂 med enimi že vlada panika😂🤣😂 bolnice bi si kar za sebe rezervirali...😂😂🤣😂👍 😂🤣😂👍👍👍
-MARIBOR-
01. 09. 2021 10.17
+1
Tile hospitalizirani nimajo ravno kaj dosti skupnega z šolami, so večinoma njihovi dedki, babica...
crazymoto
01. 09. 2021 10.01
+8
Kaj preveč nas je preživelo... Virus ni tak smrtonosen??? Zato 3 odmerek cepiva??? Ker po 2 še ni bilo dovolj stranskih učinkov??? Lažnjivci zanima me kolko laži še nas čaka.... Kaj vse si boste še zmislili??? Nevedneži prodani!
Helena Hižar
01. 09. 2021 09.48
+6
DVOUMNO ali bodo šole po 300 hospitalizacij odprte ali ne reci bobu bob
bbb27
01. 09. 2021 09.19
-2
na inštitutu JŠ so po več mesecih raziskovanja po vseh mogočih modelih ugotovili, da pa bomo na koncu le vsi umrli :)
RdečaKapica
01. 09. 2021 08.03
+14
"...glede na različne faze epidemije..." Kolikor vem, v Sloveniji že en cajt nimamo več razglašene epidemije? In spet kar neki po domače dalje, mimo zakonov, mimo ustave moramo požret vse, kar nam "strokovna" vlada servira na krožnik... Bruh
bob0802
31. 08. 2021 21.49
+9
Vlada mora odditi čimprej, naredila je nepopravljivo škodo, zdravstvo hočejo privatizirati, uničiti javno šolstvo, uničila bo gospodarstvo, nastavlja svoje koruptivne ljudi, njihov dvorni norček Matoz se meša vsepovsod.. Če ta vlada ne spoka do konca leta.. Smo še v večjem m..
VoxP
31. 08. 2021 21.43
-1
dobro bomo zaprti od 10 septembra naprej
Senzor
31. 08. 2021 21.42
+11
Če imaš komplikacije zaradi cepljenja, kam se obrneš saj vsi telefoni zvonijo v prazno zaradi omejenih zdravstvenih storitev, zaradi drugih bolezni. V ZD moraš vstopiti zdrav? Taka so navodila NIJ Z.
kantor
01. 09. 2021 09.37
+2
Malin3
31. 08. 2021 21.28
-10
Tooo stare obvezno cepit,da še delajo.
dol?ela
31. 08. 2021 21.17
+12
ukinite dodatek vsem zdravnikom,ali pa vsem državljanom ki delajo enakega.ta banda zdravstvena je takoj za politiki v korupciji.zdravstvo požre preveč denarja ne nudijo ti pa čisto nič.brezveze niso tko bogi k pišete tule gor.
lilyallen
31. 08. 2021 21.31
-7
da bos up to date...dodatkov ze par mesecev ni...
Mother Russia
31. 08. 2021 21.11
+16
Poklukarju je ratalo nemogoče! Razčefukal je javno zdravstvo! Če zboliš, nimaš kaj iskati v zdravstveni ustanovi. Njegovi kolegi pa za delo na domu dobijo po 27.000 evrov neto na mesec.
daiči
31. 08. 2021 21.04
-8
Kva zapiranje pri 300 bolnikih na intenzivni ? A ste normalni banda. Kva ma šola z bolniki na intenzivni. Pa djte dojet da bo 99% bolnikov na intenzivn NE ceplenih, a to loh dojamete. In zdej kva, bojo otroc talci neceplene stare bande brezobrazne. Ne cepleni tastari bojo zaviral šolstvo ? Pa kje mi žvimo, kurrz bi jih steral na druh konc sveta, da mu to nardijo u držav. Kva bomo zdej necepljene starine ujčkal. Ne umni ste po bolncah da jih sploh zdravte, js jih nebi.
crazymoto
01. 09. 2021 08.28
+2
Daiči... Napaka postelje že polnite cepljeni👍 pa še več vas bo... Vi boste krivi da boste "zaviral šolstvo"... Lepo se kaže po svetu kdo potrebuje pomoč... CEPLJENI!!!
Uporabnik1542745
01. 09. 2021 09.19
+3
daiči Ena sama pamet vre iz tebe.Pa daj se nauči govoriti slovensko.
Kuku456
31. 08. 2021 20.59
+3
blazter
31. 08. 2021 20.59
+5
To je zdaj za 3 mesece? Potem pa po potrebi prilagodite? Ali bo prej? Dodatki bodo? Majo zdravniki vsi nov pleh, malo močnejši. Pa seveda dopustovali na polno v tujini….
E10
31. 08. 2021 20.58
+10
Se pravi folk se cepi da bojo doma zaprti? To bo udar
Uporabnik215111
31. 08. 2021 20.48
+11
Zakaj neuradno cez cas vedno postane uradno? Mogoce zato,ker je vse v naprej splanirano? Vedno bolj verjamem v teorijo...ampak ne ve teorijo zarote....samo v teorijo.
Bevskbevsk
31. 08. 2021 20.44
+11
lažejo ko psi vsi ti kvazi strokovnjaki ko jih pogledaš misliš da so brezdomci.
kmeckapamet
31. 08. 2021 20.38
+8
Zakaj bomo pa letos zapirali?Lani smo zato, da se me bi sesul zdravstveni sistem, sicer bi lahko ubrali naravno pot prekuževanja ( se še spomnite tiste famozne krivulje s katero so nas spat spravljali) Ampak zdravstveni sistem se je sesul. Ne moreš prit niti v Zd, če si bolan. Torej, zakaj bomo pa letos zapirali????
kantor
01. 09. 2021 09.40
+4
ZAkaj? Zaradi befela WHO in sociopatskega računalničarja in seveda zaradi evrskih dodatkov.