14°C
Podatki za dan: 13. 10. do 24.00
Oboleli
9,938
+707
+7.7%

Po prepovedi zanikanja holokavsta, Facebook še nad 'anticepilce'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Tina Švajger /
KOMENTARJI
217
Le dan po tem, ko je družbeno omrežje Facebook prepovedalo zanikanje holokavsta, je zdaj potegnilo črto še pri cepljenju. Od zdaj bodo tako blokirani oglasi 'anticepilcev' oziroma vse vsebine, ki uporabnike nagovarjajo, naj se ne cepijo.

Pozivi Facebooku, naj na svojih platformah zatre vsebine, ki pozivajo ljudi, naj se ne cepijo, so bili vse glasnejši.
Pozivi Facebooku, naj na svojih platformah zatre vsebine, ki pozivajo ljudi, naj se ne cepijo, so bili vse glasnejši.FOTO: Shutterstock

Družbeno omrežje Facebook je včeraj na vseh svojih straneh prepovedalo zanikanje holokavsta. Kot so pojasnili pri podjetju, so se za to odločili, ker jih skrbi porast antisemitizma.

Danes pa je padla nova odločitev: Facebook bo prepovedal in začel blokirati oglase oziroma vsebine, ki ljudi odvračajo od cepljenja. Že dalj časa so namreč pod pritiskom tako zakonodajalcev kot inštitutov za javno zdravje, ki družbeno omrežje pozivajo, naj naredijo konec deljenju 'anticepilskih' vsebin in napačnih informacij, pogosto povezanih s tem. Kot so ob tem sporočili iz družbe pod okriljem Marka Zuckerberga, so se namreč pričeli zavedati, da je pandemija, čeprav cepiva proti covidu-19 najverjetneje še nekaj časa ne bo na voljo, poudarila pomen ustreznega samozaščitnega vedenja in preventive na področju zdravja. Facebookova pravila so do zdaj prepovedovala vsebine z napačnimi informacijami glede cepiv, oglasi, ki izražajo nasprotovanje cepljenju, pa so bili, če niso vsebovali lažnih trditev, dovoljeni.

Prvi mož Facebooka je sicer še pred dobrim mesecem dni zatrjeval, da Facebook kljub porastu vsebin z lažnimi informacijami in teorijami zarot, ki še dodatno 'pripomorejo' k neupoštevanju ukrepov za omejevanje širjenja okužb, ne bo odstranil objav proti cepljenju. Zuckerberg je prav tako zanikal, da bi bili algoritmi Facebooka zasnovani tako, da uporabnikom strežejo z objavami, ki ga bodo potencialno razjarile do te mere, da se bo odločil za interakcijo.

Družbeno omrežje je ob tem napovedalo tudi novo informacijsko kampanjo o cepljenju proti gripi, poroča Reuters.

Še zmeraj dovoljene vsebine o zakonih, ki urejajo področja cepljenja

Podjetje je sicer preko zapisa na blogu še sporočilo, da bodo oglasi oziroma vsebine, ki tako zagovarjajo kot tudi nasprotujejo zakonodaji oziroma vladnim politikam glede cepiv, vključno s cepivom proti novemu koronavirusu, še vedno dovoljene.

Poleti je Jason Hirsch, v družbi odgovoren za javno politiko, dejal, da so v podjetju prepričani, da bi morali njihovi uporabniki imeti možnost izražanja osebnih stališč, prepričanj in pogledov, agresivnejša cenzura pa da bi tiste, ki stališč glede cepljenja še nimajo povsem oblikovanih, prej potisnila proti 'taboru anticepilcev'.

Facebook bo novo politiko delovanja pričel uveljavljati v prihodnjih dneh.

PREBERI ŠE
Facebook prepovedal vsebine, ki zanikajo holokavst