Korona

Na Hrvaškem novih 53 okužb, vlada uvaja strožje ukrepe. V Srbiji 12 smrtnih žrtev

Zagreb, 13. 07. 2020 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
151

Na Hrvaškem so potrdili 53 novih okužb s koronavirusom. Naši južni sosedi uvajajo nove, strožje ukrepe, od zdaj je obvezno nošenje mask v vseh zaprtih prostorih, civilna zaščita in policija pa bosta nadzorovali združevanja več kot 100 ljudi. V Srbiji so medtem potrdili novih 279 primerov in 12 smrti. Raste pa število ljudi na ventilatorjih, teh je sedaj rekordnih 154.

Hrvaška civilna zaščita je sporočila, da so v zadnjih 24 urah potrdili 53 novih okužb, opravili pa so le 204 testiranja. Povprečna starost okuženih je 47,4 let. Po besedah pristojnih nimajo novih žarišč, je pa večje število okužb povezanih s porokami in podobnimi dogodki. 

Županije so medtem od jutra poročale o vsaj 64 novih okužbah. V zadnjih 24 urah so v Istrski županiji odvzeli 95 brisov na koronavirus, vsi so bili negativni. 42 vzorcev so odvzeli v domu za ostarele v Umagu, kjer so včeraj potrdili 11 okužb. Vsi so bili negativni. V samoizolaciji je trenutno 212 ljudi. Zadarska županija ima tri nove primere, še 11 novih primerov pa so zabeležili v Vukovarsko-sremski županiji. V Osijeku so v kliničnem centru odvzeli 104 brise, od tega jih je bilo osem pozitivnih na koronavirus. 

Medtem v Splitsko-dalmatinski županiji beležijo 13 novih okužb, med njimi je tudi avstrijski državljan. Od potrjenih primerov gre pri desetih za kontakte predhodno obolelih, za tri pa še poteka epidemiološko poizvedovanje. Največ, sedem okužb, so potrdili v Splitu. Tamkajšnji epidemiologi se soočajo z velikimi težavami, saj imajo na dan kar 250 zahtev za testiranje, poroča N1

Še po pet okužb so potrdili v Brodsko-posavski županiji, štiri pa v Primorsko-goranski. V skupno treh županijah novih primerov ni. Iz Zagreba medtem poročajo o 12 novih okužbah, iz Dubrovniško-neretvanske pa o petih. Krapinsko-zagorska županija je potrdila tri nove okužbe. 

Prejšnji konec tedna so na Hrvaškem našteli skupno 190 okužb, od tega 140 v soboto, kar je največji porast primerov vse od začetka epidemije koronavirusa. 

Krek: Ni dovolj zgolj spremljati številke 

V oddaji Svet na Kanalu A je direktor NIJZ Milan Krek dejal, da je Hrvaška sprejela celo vrsto ukrepov, ki bodo imeli učinek. Opozarja, da se na podatke iz Hrvaške, in tudi od kje drugje, ni za zanašati, ter da ni dovolj zgolj spremljati števila okuženih, ampak je treba pri oceni upoštevati več paramentrov.

Dejal je še, da je sicer dobro, da državljani vedo, katere županije so rdeče. A tudi če je županija rumena in če se držimo predpisanih ukrepov, kot je držanje varnostne razdalje, se izogibamo lokalov, zelo zmanjšamo tveganje, poudarja. Ne hodite v trgovino, kjer ni mask, ne hodite v lokal, kjer niso urejene razmere, svetuje.

Obvezne maske v zaprtih prostorih, omejitve tudi pri združevanju ljudi

Zaradi slabše epidemiološke slike Hrvati z današnjim dnem uvajajo nekatere strožje ukrepe. Od zdaj je obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Maske bodo morali nositi tudi zaposleni v restavracijah in barih oziroma kavarnah, poroča Index.hr

V jutranji oddaji "Dobro jutro Hrvaška" na televiziji HRT je infektologinja Alemka Markotić izpostavila nujnost upoštevanja ustrezne distance, nošenja zaščitnih mask in osebne higiene. "Če bomo vse to upoštevali, lahko živimo normalno naprej. V nasprotnem primeru nas čakajo še strožji ukrepi," je poudarila. 

V veljavo stopajo tudi omejitve združevanja ljudi. Na Hrvaškem se namreč v zadnjih tednih soočajo z izbruhi virusa na zasebnih srečanjih, največkrat na porokah. Za vsa srečanja z več kot 100 udeleženci bo od zdaj veljal nov režim, dogodek pa bosta nadzorovali civilna zaščita in policija. 

Organizatorji morajo v 48 urah po elektronski pošti lokalnemu štabu civilne zaščite prijaviti dogodek. Obvestilo mora vsebovati namen, kraj, dan in čas dogodka ter kontaktne podatke organizatorja ter pričakovano število udeležencev. Obvezno je vodenje evidence udeležencev, ki jo mora organizator hraniti vsaj 14 dni. 

Na mejnih prehodih pa že veljajo strožji ukrepi za državljane tretjih držav, ki niso članice EU. Za njih je obvezen negativni test na koronavirus, ki ni starejši od dveh dni, ali pa 14-dnevna samoizolacija. Ta se lahko skrajša na sedem dni, če oseba po preteku naredi test na koronavirus in je ta negativen. 

Hrvaški mediji poročajo o pritožbah srbskih državljanov, ki bojda niso bili obveščeni o spremembi režima na meji, zato so se morali vrniti domov, četudi so imeli na Hrvaškem rezervirano prenočišče. 

Nošenje mask je od danes obvezno v vseh zaprtih prostorih, tudi v trgovini.
Nošenje mask je od danes obvezno v vseh zaprtih prostorih, tudi v trgovini. FOTO: AP

Hrvaška ne računa na popolno zaprtje države

Na Hrvaškem sicer ne računajo na popolno zaprtje države, kot so to storili marca. S tem se strinja tudi Markotićeva, ki poudarja, da je odgovornost na ljudeh, ki se morajo držati predpisanih ukrepov. "Če bomo to storili, bomo dokazali, da nam je mar za ohranjanje normalnega življenja, gospodarstva, turistične sezone in podobno," je dejala. 

Na vprašanje, ali bo slabša epidemiološka slika vplivala na prihode tujih turistov, je Markotićeva odgovorila, da bodo ljudje prišli, če se bodo počutili varne. "Naša naloga je, da zagotovimo ljudem varnost. Turistični delavci se zavedajo odgovornosti in po svojih najboljših močeh skrbijo za upoštevanje epidemioloških pravil," je dodala.

Poudarila je, da je tudi na dopustu treba vzdrževati primerno distanco, nositi zaščitne maske in se izogibati večjim dogodkom na prostem. Verjamem, da si vsi želijo preživeti dopust brez bolezni, je povedala. 

Po njenih besedah virus napada vse, ne le starejše in kronične bolnike. Na Hrvaškem so v zadnjem času, kot je povedala, zaznali nekaj hujših primerov tudi pri mlajših ljudeh. "Mladi morajo biti odgovorni, četudi nimajo hujših simptomov, pa lahko virus prenesejo na starejše," je za konec opozorila Markotićeva. 

V Srbiji 279 novih okužb s koronavirusom

Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 279 novih primerov koronavirusa in 12 smrtnih žrtev. Skupno se je tako okužilo že 18.639 ljudi, aktivno okuženih je trenutno 4294 oseb. Doslej pa je zaradi covida-19 umrlo 405 ljudi. 

Zabeležili so nov rekord, saj je na respiratorjih 154 bolnikov. Čeprav se število novih okužb v zadnjih dneh niža, to še ni dovolj za optimizem, je opozorila premierka Ana Brnabić. Ob tem je danes napovedala, da bodo zaščitne maske od torka obvezne v zaprtih prostorih po celi državi.

Tudi v BiH so danes potrdili manj okužb kot prejšnje dni. Od 90 novih potrjenih okužb so jih 71 zabeležili v Federaciji BiH. V državi so v zadnjem dnevu umrle štiri osebe. Skupno so v BiH potrdili skoraj 7000 okužb, umrlo je več kot 220 ljudi.

Podobno kot v Srbiji tudi v BiH beležijo porast hospitalizacij, v Sarajevu je na zdravljenju trenutno rekordnih 53 oseb. Oblasti zato naprošajo državljane, naj se držijo varnostnih predpisov.

Novo žarišča Sremska Mitrovica

Epidemiološka situacija se poslabšuje tudi v Vojvodini, kjer v zadnjem tednu beležijo med 110 in 120 novimi dnevnimi okužbami. Novo žarišče je postala Sremska Mitrovica, je po poročanju lokalnih medijev dejal deželni sekretar za zdravje Zoran Gojković. Za Pink TV je dodal, da v prihodnjih dneh pričakujejo še povečanje števila novookuženih, bolnišnice po celotni Vojvodini pa so že sedaj polne. 

V mitroviški bolnišnici se trenutno zdravi 80 bolnikov s covid-19, v Kliničnem centru Vojvodina pa je trenutno 219 pacientov, 19 jih je na respiratorju. Večina pacientov po besedah Gojkovića pride v bolnišnico s hudim potekom bolezni oziroma hudo pljučnico. "Moramo se zavedati, da zdravstveni sistem ne bo zdržal, če ne zmanjšamo števila pacientov v bolnišnicah, to pa je mogoče le, če se držimo ukrepov," je dejal. 

Zastava oružje prekinila proizvodnjo 

Podjetje Zastava oružje je medtem popolnoma zaustavilo proizvodnjo orožja zaradi vse večjega števila okuženih v Kragujevcu in Šumadiji, poroča portal Danas.rs. 2500 zaposlenih v Kragujevcu je od danes na 14-dnevnem kolektivnem dopustu, ki je bil sicer načrtovan za avgust. Po zadnjih podatkih je sicer okuženih 27 zaposlenih v Zastava oružje, 120 jih je v domači samoizolaciji. Večinoma gre za delavce v proizvodnji, zaradi narave dela pa je skorajda nemogoče upoštevati varnostne ukrepe oziroma preprečiti širjenje okužbe, dodajajo v podjetju. Proizvodnjo so sicer prekinili že v času od 23. marca do 4. maja. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

icekpicek
14. 07. 2020 10.33
Poreč na pol prazen
Tone1234
13. 07. 2020 20.10
+0
Katere županije so varne v BiH in Srbiji?
Herman71
13. 07. 2020 19.54
+8
Hrvatov je 4milijone, nas sta 2. Mi naredimo med tednom dnevno približno 1800 testov. Oni so v soboto naredili približno 1400 testov in odkrili 140 novih okužb. Če bi jih 1800 bi imeli 180 primerov. Če bi oni testirali 2krat več (glede na št. prebivalcev) bi prišli na število 360 dnevnih primerov z okužbo Covid-19. Čista matematika ti pove kakšne so Hrvaške realne številke (upoštevati moramo seveda tudi odstopanja).
Herman71
13. 07. 2020 19.42
+11
Mene zanima kako lahko sploh kdo nasede na balkanske "uradne" številke. Hrvati so imeli v četrtek 91, v petek 116 in v soboto 140 primerov. Potem pa naredijo 200 testiranj in se hvalijo kako imajo v nedeljo in v ponedeljek samo 50 primerov. Pri 200ih testih je 50 primerov ZELO kritično razmerje. Še mi smo imeli v nedeljo več kot 400 testov. Ne verjemite Hrvatom!
Desnastarina
13. 07. 2020 19.31
+13
Sem v severni dalmaciji. Kamp poln v mestu veliko turistov, zvečer žurke mladih tudi večjih skupon
henki penki
13. 07. 2020 19.13
+17
otok pag,Novalja,prazno,deset odstotkov apartmajev zasedenih
EkonomskaSvoboda
13. 07. 2020 19.00
+23
Samo brez panike. Hrvaska, morje, nikjer nobenega. Kdor pa zeli, naj ostane doma. Zrce pa naj zaprejo, pa mirna bosna.
Rob Roy
13. 07. 2020 18.54
+4
odlično....boj se brata hrvata....ko bo konec poletne sezone, bojo oni zaprli meje, da nebi njihovi hodili smučat v slovenijo.....ZIHER
DEEP
13. 07. 2020 19.12
-1
walter2
13. 07. 2020 18.50
+22
53 na novo okuženih pri le 204 testiranih je katastrofa!
goveja župca
13. 07. 2020 18.30
-1
Na Krku maske niso obvezne v stacunah, je pa pred vhodom tabla z napisom, da ljudi naprosajo, naj jih nosijo, medtem, ko so notri... mogoce je sicer, da imajo kake stacune to za obvezno opremo, samo, jaz ne hodim v take stacune.
Christi Miles
13. 07. 2020 18.29
+11
Lažnjivi tisti hrvaški stožer in njihovi kljukci. Grki vsaj priznavajo, da so med okuženimi tudi turisti
evasle
13. 07. 2020 18.14
+7
Mladi Slovenci, bi šlo, boste razumeli, če še kdo drug pove: "Po njenih besedah virus napada vse, ne le starejše in kronične bolnike. Na Hrvaškem so v zadnjem času, kot je povedala, zaznali nekaj hujših primerov tudi pri mlajših ljudeh. "Mladi morajo biti odgovorni, četudi nimajo hujših simptomov, pa lahko virus prenesejo na starejše," je za konec opozorila Markotićeva."
Zikepike
13. 07. 2020 18.06
+1
Deeeej še enga zvij!!!!
Zanesenjak
13. 07. 2020 15.45
+10
Čez dve leti bo cepivo ali zdravilo. Pejte delat, da ne bo prepozno. Škoda izgubljat čas s spremljanjem vseh teh drobnarij v zvezi z virusom.
barjagula
13. 07. 2020 15.42
+13
Kakšnih 53 okužb? Včeraj niso upoštevali 30 kom., danes pa13. Tisti njihov "stožer" zavaja še bolj kot naši mojstri
alenka.NN
13. 07. 2020 17.38
+7
pa kdo jim pa verjame...nobeden...en dan prej pa 140 in danes so začel uporabljat maske v trgovinah in podobno......narobe svet.....mi pa pri 14 novih skoraj karanteno
TurboBart
13. 07. 2020 13.29
-4
Jupi,hrvaška prihajam......morje,sonce,no pa slovenci.Kaj češ,nekaj mora it narobe.
Rob123
13. 07. 2020 14.11
+5
Lepo pol kar ostan dol tudi v casu karatene top
Rob123
13. 07. 2020 12.53
+12
Plus tega je Hrvaska odprla meje za Ameriske turiste kot pise v medijih veliko zasluzit je treba in se vecje stevilo okuzb . Meje zapret z HR drugace ce pride okuzba z HR is se bom zaradi tega okuzil bomo lahko tozili vlado na mednarodnem sodiscu. kot pravi zakonodaja.
Svežaklobasa32
13. 07. 2020 12.58
-16
Rob123
13. 07. 2020 13.07
+12
Mi treba placujem davek in delam ves cas ok.
Aljoša Rijavec
13. 07. 2020 13.41
-3
Gsmm
13. 07. 2020 13.55
+15
Svežaklobasa, zakaj bi se mi preselili drugam? Preseli se ti na Hrvaško in ostani tam, če ti je tam tako všeč!
alenka.NN
13. 07. 2020 17.40
+8
klobasač....odpujsaj v lepo njihovo in ostani tam
relos
13. 07. 2020 12.53
+22
... še sreča, da virus ni hud in da ga večina sploh "ne čuti".
dajno
13. 07. 2020 12.44
+33
Meje odprte, filamo croatarje z €, prideš nazaj karantena, izpad dohodka, država pokrije. Torej Slovenija 2x financira kroatarje. Jeseni pa bomo zaprti, šola na daljavo, torej starši dvojnilo delo, javna uprava pa doma in 100% plača! Bravo vlada!
FH540
13. 07. 2020 12.52
+12
Jimi1
13. 07. 2020 12.44
-17
Zapreti mejo za 2 leti,da se zbrihtajo in nehajo širiti ta virus po EU...