Korona

Po stiku z Macronom v samoizolaciji več evropskih voditeljev

Pariz, 17. 12. 2020 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
1

Iz Elizejske palače so sporočili, da je bil francoski predsednik Emmanuel Macron pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Testiranje s testom PCR je opravil takoj, ko so se pojavili prvi simptomi okužbe. V skladu s pravili, ki veljajo v Franciji, bo zdaj sedem dni v samoizolaciji, svoje delo in aktivnosti pa bo opravljal na daljavo. Zaradi stika z njim so v samoizolaciji tudi premierji Francije, Španije in Portugalske, Jean Castex, Pedro Sanchez in Antonio Costa.

Emmanuel Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so bili že okuženi z novim koronavirusom. Med drugim sta okužbo prebolela britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Donald Trump

Iz Elizejske palače so sporočili, da njegova soproga Brigitte nima simptomov okužbe. Na torkovem testiranju na novi koronavirus, ki ga je opravila pred obiskom v pediatrični bolnišnici v Parizu, je bila negativna. 

Macronu je več evropskih voditeljev že zaželelo hitro okrevanje. Med njimi sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Johnson.

Zaradi stika s predsednikom je v samoizolaciji tudi francoski premier Jean Castex, čeprav nima simptomov okužbe, so sporočili iz njegovega kabineta. "Njegov delovnik bo prilagojen tako, da bo lahko prihodnjih sedem dni delal na daljavo," so pojasnili. Danes tako ne bo mogel v francoski senat, kjer bi moral predstaviti francosko strategijo cepljenja proti covidu-19. Davi je premier opravil testiranje na novi koronavirus, rezultate pričakujejo v kratkem, so navedli v Castexovem kabinetu. V samoizolaciji sta zaradi stika z Macronom tudi predsednik francoske narodne skupščine Richard Ferrand in predsednik Evropskega sveta Charles Michel

Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts je na Twitterju zapisal, da je bil predsednik Evropskega sveta v ponedeljek v Parizu na slovesnosti ob 60. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ob tem se je v Elizejski palači srečal s francoskim predsednikom. "Francoske oblasti so predsednika Evropskega sveta obvestile, da ga ne obravnavajo kot tesen stik," je še sporočil. Dodal je, da se Michel redno testira na novi koronavirus in da je bil na torkovem testiranju negativen. "Kljub temu bo iz preventivnih razlogov šel v samoizolacijo," je pojasnil Leyts. Michel je ob tem na Twitterju francoskemu predsedniku zaželel hitro okrevanje.

Francoski predsednik je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. V skladu s pravili, ki veljajo v Franciji, bo zdaj sedem dni v samoizolaciji.
Francoski predsednik je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. V skladu s pravili, ki veljajo v Franciji, bo zdaj sedem dni v samoizolaciji. FOTO: AP

Slovesnosti ob obletnici OECD v Parizu in kosila pri Macronu se je v ponedeljek udeležil tudi španski premier Pedro Sanchez, ki bo zaradi tega do 24. decembra v karanteni, so sporočili iz njegovega kabineta. Takrat bo minilo deset dni od stika s predsednikom Francije, kolikor v Španiji traja karantena. V Sanchezovem uradu so napovedali, da bo šel takoj na testiranje in da je že odpovedal svoje aktivnosti v prihodnjih dneh. 

Po tem, ko se je v sredo v Elizejski palači sestal z Macronom, je v samoizolaciji tudi portugalski premier Antonio Costa, so navedli v njegovem kabinetu. Tudi on se je že testiral na novi koronavirus, a rezultati še niso znani.

Macron se je sicer pretekli četrtek in petek udeležil tudi vrha EU v Bruslju, na katerem je bil tudi slovenski premier Janez Janša. Viri pri EU so pojasnili, da za potencialen vir okužbe francoski predsednik velja od ponedeljka, 14. decembra, zvečer. Na vrhu 10. in 11. decembra so bili upoštevani vsi higienski ukrepi, so izpostavili. Neimenovani viri so dodali, da niso bili obveščeni o tem, da bi bil z novim koronavirusom okužen še kakšen udeleženec vrha.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sokril
19. 12. 2020 09.03
Verjetno pa ima posledično sultan Erdogan fantastičen dan.