Korona

Po svetu rast števila okužb. Ob kakšnih ukrepih bodo praznovali Evropejci?

Berlin, 20. 12. 2020 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
35

Pandemija covida-19 se ne umirja. Medtem ko se Evropa za praznike večinoma ustavlja, o porastu okužb poročajo tudi z drugih kontinentov, ponekod beležijo celo najvišje število dnevnih okužb.

Skok v novo leto bo po vsem svetu zaznamovala pandemija.
Skok v novo leto bo po vsem svetu zaznamovala pandemija. FOTO: AP

Situacija ostaja zelo zapletena v Mehiki, kjer so potrdili 12.129 novih okužb, umrlo je še 627 ljudi. Skupno so potrdili več kot 1,31 milijona okužb, covid-19 pa je terjal več kot 117.000 smrti. Oblasti domnevajo, da je dejansko število okuženih še višje od uradnih podatkov.

V Braziliji so medtem v soboto potrdili 50.177 novih okužb, v zadnjih 14 dneh več kot 635.000, skupno pa več kot 7,21 milijona. Umrlo je še 706 ljudi, od začetka epidemije pa več kot 186.000.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je covid-19 večkrat označil za "gripico", je ocenil, da je svetovna tekma za cepivo nepotrebna, saj se pandemija po njegovem bliža koncu. "Pandemija se bliža koncu, številke so to pokazale, saj imamo sedaj manjši porast," je povedal.

V Južni Koreji pozivi k zaostritvam ukrepov, v Avstraliji po zatišju novi primeri

Iz Južne Koreje medtem poročajo o dnevnem rekordu. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 1097 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije. Skupno so v državi potrdili 49.665 okužb, od tega je umrlo 674 ljudi. V Južni Koreji že zadnjih nekaj dni beležijo porast okužb, zato se v državi vrstijo pozivi k zaostritvi ukrepov.

Nove okužbe so potrdili tudi v Avstraliji, ki je bila skoraj dva tedna brez lokalnega prenosa. V zvezni državi Novi Južni Wales so danes potrdili 30 novih primerov, skupno od zaznave prve okužbe pred tremi dnevi pa 68.

Premierka zvezne države Gladys Berejiklian je zato preventivno omejila druženje ljudi, v javnih prostorih na eno osebo na štiri kvadratne metre in ne več kot 300 oseb, v gospodinjstvih pa na deset oseb. Od polnoči bodo omejeni tudi petje, ples in zbiranje ljudi. Prebivalce Sydneyja je še pozvala, naj nosijo maske, vendar to ni obvezno.

S Kitajske pa so v soboto poročali o 23 novih okužbah, dan prej o 17. Skupno so potrdili 86.829 okužb, umrlo je 4634 ljudi.

Evropske države z različnimi pristopi v času praznikov

Evropske države se kljub napovedi začetka cepljenja proti covidu-19 še vedno spopadajo z večinoma poslabšano epidemiološko sliko. Več držav se je tako odločilo zaostriti protikoronske ukrepe, nekatere pa jih bodo vsaj za božič omilile. 

Avstrija brez tradicionalnih božičnih sejmov, a z nekaj sproščanji

V Avstriji so nedavno razrahljali nekaj ukrepov, saj so med drugim odprli muzeje in knjižnice. Zaprti so ostali bari in restavracije, prepovedani so tudi božični sejmi in prodaja alkoholnih pijač za s seboj.

26. decembra bo sledilo popolno zaprtje države, ki bo trajalo do 18. oz. 24. januarja. Večina trgovin bo morala takrat za približno tri tedne zapreti svoja vrata, enako bo veljalo tudi za kulturne ustanove.

Avstrijci bodo lahko svoje domove zapustili le za nujne opravke. Tudi šolarji bodo morali vztrajati pri pouku na daljavo, 18. januarja pa bodo lahko spet sedli v klopi.

V Avstriji bodo med 15. in 17. januarjem organizirali množično testiranje. Kdor se bo testiral in bo imel negativen rezultat, bo lahko užival v odprtju države, tisti brez negativnega testa pa bodo morali stroge ukrepe upoštevati še do 24. januarja.

Avstrija je zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki poostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, kar velja tudi za vse sosednje države. Od sobote namreč velja desetdnevna obvezna karantena, ki jo lahko prekinejo po opravljenem negativnem testu na lastne stroške po petih dnevih karantene.

Na Hrvaškem druženja za člane največ dveh gospodinjstev

Od torka bodo na Hrvaškem zaostrili protikoronske ukrepe, ki bodo veljali do 8. januarja. Med drugim ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih županij. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih ter tiste, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov. Praznični sejmi so letos prepovedani.

Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.

Italija z ukrepi za smučarje

Za podoben ukrep, ki bo veljal od 21. decembra do 6. januarja, se je odločila Italija. Za vse Italijane in tuje turiste bo ob vstopu v državo obvezna karantena. Ukrep je zasnovan predvsem za tiste, ki se nameravajo odpraviti na smučanje v Švico ali države Evropske unije, kot sta Slovenija in Avstrija.

V tem času bodo v Italiji veljale tudi stroge omejitve gibanja, med drugim ne bo dovoljeno potovanje med deželami. Italijanska vlada se je odločila celotno državo razglasiti za koronsko rdečo območje, zaradi česar bodo vrata zaprle nenujne trgovine in storitve.

Ukrepi rdečih območij, zaradi katerih bodo lahko ljudje domove zapustili le za nujne opravke, bodo v veljavi od 24. decembra do 6. januarja. Malo manj strogi ukrepi bodo sicer veljali med 28. in 30. decembrom ter 4. januarja, saj se bodo lahko ljudje gibali znotraj svojih krajev, odprle se bodo tudi trgovine. Kljub omejitvam pa bodo lahko gospodinjstva sprejela do dva gosta, pri čemer ne upoštevajo otrok, mlajših od 14 let.

Madžarska prepovedala novoletne zabave

Madžarska vlada je do 11. januarja podaljšala vse stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. O morebitnih izjemah in rahljanjih za božič se bo vlada odločila v ponedeljek, zagotovili pa so, da izjeme ne bodo veljale za silvestrovo, saj so novoletne zabave prepovedane.

Med drugim v državi veljajo policijska ura med 20. in 5. uro, prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Zasebna druženja so omejena na deset ljudi, rekreacija je dovoljena zgolj na prostem.

Podaljšali so tudi zaprtje meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, ki velja od 1. septembra.

Nemčija se ustavlja do 10. januarja

V Nemčiji od srede veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj so skoraj popolnoma ustavili javno življenje. Vrata so zaprle večina storitvenih dejavnosti, šole in večina trgovin, omejeno je tudi druženje. Ukrepi bodo veljali do 10. januarja.

V okviru novih ukrepov so zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet odraslih. Med božičnimi prazniki bo med 24. in 26. decembrom veljala izjema za srečanja v najožjem družinskem krogu z do štirimi osebami, ki niso del gospodinjstva.

Nizozemska ustavlja lete iz Velike Britanije

Na Nizozemskem so med prazniki zaostrili ukrepe. Od tega tedna so zaprte šole in vse nenujne trgovine. 

V tem času ne bodo odprti niti muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 19. januarja. 

Dodatno so zaradi novega seva koronavirusa do 1. januarja prepovedali lete iz Velike Britanije.

Francija bo omilila policijsko uro

Zimskošportna središča v Franciji bodo med božično-novoletnimi prazniki lahko odprta, vendar pa žičniške naprave ne bodo smele obratovati. Za božič in novo leto bodo omilili tudi policijsko uro, ljudje bodo poleg tega za praznike lahko potovali k svojim družinam.

Francozi morajo sicer še vedno izpolnjevati obrazce za vsak odhod od doma. Bari, restavracije in telovadnice bodo predvidoma ostali zaprti najmanj do 20. januarja.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
20. 12. 2020 20.58
Po svetu rast števila okužb. Ob kakšnih ukrepih bodo praznovali Evropejci? To je jasno. Ob mastnih, sladkih in tekočih.
jutri_pa_res
20. 12. 2020 19.55
+0
Nekaj bo počasi pomagalo cepljenje, sicer pa bomo morali sprejeti dejstvo, da bo s korono treba živeti. Pojačati zdravstvo, da kritični ne bodo umirali, in da bo za to denar, moramo vsi 100 % delati, ob vseh možnih zaščitnih ukrepih. Ker brez dela tudi denarja za zdravstvo prej ko slej več ne bo. In seveda tudi ne za hranjenje vseh tistih, ki bi veselo kar čepeli doma.
kojnusar
20. 12. 2020 18.48
+1
samo nabijanje o praznikih in reklame.🤮🤮🤮🤮
Supervillain
20. 12. 2020 18.44
+2
Brez praznovanj je najboljše.
igy02
20. 12. 2020 18.16
+1
Zahodnjaki te epidemije nismo sposobni premagati. To je sedaj že jasno. Liberalizem in demokracija odlično delujeta v mirnih časih. Ko pride krize, sta ta dva faktorja uničujoča. Zgled so nam Kitajci. Resda ne morejo delati in govoritio kar hočejo, vendar so se na to nekako privadili. In to epidemijo opravili z levo roko. Moja znanka je bile v Wuhanu v stanovanju od konca januarja do 7. maja. Niti enkrat ni šla ven iz stanovanja. Nato jo je hčerka odpeljala v Šenzen, kje so doma. Sedaj normalno delajo in živijo. Seveda so maske 110%. Pa distanca, pa razkuževanje. Nič drugega. Ops, drugo je. Druga kultura in pristop do virusa. Pripadnost kolektivu in skupnosti. Tu na obali danes skoraj vsi hodijo okrog brez mask. Vse jasno. 60% ali več ljudi enostavno ne zmore nositi mask. Katastrofa. Pri nas imajo glavno besedo pri obvladovanju krize pravniki in ne medicina. Celo ustavno sodišče ve zelo veliko o teh virusih.
Rock8
21. 12. 2020 19.26
Točno tako,Igy,zahodnjaki so enostavno premalo disciplinirani za take stvari
Vladimir Bog
20. 12. 2020 17.00
+2
Če se ne motim je bilo v petek, dnevnik TVS: "Švedska sprejema najstrožje ukrepe, v javnem prevozu bo priporočena uporaba mask...." Naprej pa ne vem, ker je brez veze vse skup že.
Millady
20. 12. 2020 14.32
+5
Na Kitajskem 23 okužb, dan prej pa 17...trenutno okuženih je torej cca 0,0000001...
RockRoller
20. 12. 2020 13.11
+0
mokipoki
20. 12. 2020 13.00
+19
Meni se pa Janša že kar smili....vsepovsod naraščajo okužbe in za vse je on kriv 😅
ivan res grozni
20. 12. 2020 13.12
-8
Samo za naše, saj smo prvi na planetu, tako po okuženih kot mrtvih.
Stajerc22
20. 12. 2020 13.00
+6
v Italiji so odprti bari in restavracije. pa tako so nasi mediji porocali kako jih je strah covida po prvem valu
Draža
20. 12. 2020 12.51
-4
Kdo sploh še verjame v to korono.
Redžepi
20. 12. 2020 13.10
+8
ivan res grozni
20. 12. 2020 13.13
+8
Svojci 2300 umrlih za corono in izobraženi ljudje. Ovce seveda ne!
mina1980
20. 12. 2020 15.04
+6
ivan...s corono in ne ZA. Tudi tisti, ki so doma zaspali pa so bili v bazi (30 dni stari bazi) pozitivnih (zares zanesljivih testov?) so jih kar zavedli med umrle S COVID in ne ZA..... V Ameriki so na podlagi obdukcij ugotovili, da so ljudje, ki so umrli pod strelnimi ranami tudi covid žrtve....ker so pač v bazi pozitivnih. Toliko o tvojih izobraženih ovcah....O svojcih (ali medicinskem osebju), ki so tiho pa bom rajši brez besed....
Rock8
21. 12. 2020 19.27
mferk1
20. 12. 2020 12.36
+3
Napil se ga bom s prijatelji. Pa tut če me peljete v Gulag. 3/4 prebivalstva po domače povedno ne j. Še moja osebna zdravnica se okoli sprehaja brez maske. Koliko coca cola zamaškov je bilo pa danes pozitivnih?
ivan res grozni
20. 12. 2020 13.15
+1
Test v avstrijskem parlamentu je bil prilagojen. Reagiral je na sestavino coca cole in ne na virus.
mferk1
20. 12. 2020 13.26
+1
daj Ivan, ne bit tak grozen. Vse s čem se ne strinjaš označiš kot teorijo zarote.
OneEarth
20. 12. 2020 12.22
+13
Juzni se vracajo iz nemcije, trgovine guzva, NE SE CUDIT PO NOVEM LETU SE BO PO DVEH TEDNIH SPET ZAPIRALE SOLE VRTCI kje je inspekcija??!
Žac
20. 12. 2020 12.32
+1
Juzni? In v Slovenijo se vracajo? Raj na zemlji. 😂😂😂 A Avstrijo ne upas omeniti? Hlapec Avstrijski. Oni kateri se vracajo z Nemcije samo prevoze Slo. A oni kateri z Avstrije ostajajo v Slo. To so dnevni migranti,delivni. Ce bi bil malo bolj brihten bi videl da je najvec okuzb v mejah z Avstrijo. Kdo pa drug kakor juznjaki krivi. Te..l. Naci..
dreka?1
20. 12. 2020 13.00
-4
Zakaj desničarski voditelji tiščijo glavo v pesku,da epedimije ni razen našega PM in Višegrajcev?
zof4
20. 12. 2020 13.06
-2
ivan res grozni
20. 12. 2020 13.16
+3
ivan res grozni
20. 12. 2020 13.18
+1
Ni res. Največ okuženih na 100.000 je v Ljubljani.
Gsmm
20. 12. 2020 14.23
-6
Žac, največ okužb je na Dunaju, kjer je ogromno Srbov, Hrvatov in Romov...
Žac
20. 12. 2020 14.28
+7
Samo da ni nobenega Slivenca. Za ostale pa te naj ne skrbi. Ali..
Gsmm
20. 12. 2020 14.40
-1
Koliko je Slivencev😁 ne vem, vsekakor je pa največ okuženih na Dunaju, ne ob meji s Slovenijo. Že jeseni je bilo javno objavljeno, da je večina okužb na Dunaj, pa tudi v Avstrijo prišlo z zdomci z Balkana in dopustniki iz lepe tvoje! Žal Žac!😁
Žac
20. 12. 2020 14.52
+3
Slovenska obmejna mesta. Črna na Koroskem z okolico,Prekmurje,Maribor. Od kot pa je prislo ne vem. Vem pa da so bili Francozi,Spanci in Portugalci pred Hrvati na rdeci listi v caso letnih dopustov. A kot je znano so bili vodilni dopustniki na Hrvadkem😂😂😂😂. Ja za prvi val ne bos nic rekel kaksno so nedramnost naredili v Ischlingu. To vi Slovenci pozabljata. Okuzili pa celo severno Evropo. Ne da pozabljata,ne smete. Hlapci.
pepi bolcev
20. 12. 2020 12.22
-2
Potrca vprasaj
boss1111
20. 12. 2020 12.32
+1
Potrc se zaenkrat se vedno smeji in uziva zivljenje, ko si ti ze 2 mesecea v kletki!
Rock8
21. 12. 2020 19.29
dante
20. 12. 2020 11.50
+1
Jaz imam gripo, pa pljučnico, nimam pa sarsa, zakaj
wizeman
20. 12. 2020 17.38