Korona

Počivalšek glavni akter pri nepravilnostih z dobavo zaščitne opreme

Ljubljana, 18. 02. 2021 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S., Mirko Vorkapić, Tadej Grešovnik, Nika Kunaver
Komentarji
1315

Podrobnosti enega največjih nakupov v zgodovini Slovenije, ki ga že več mesecev pretresa Računsko sodišče, so še pred objavo končnega poročila pricurljale v javnost. Revizija računskega sodišča o dobavi zaščitne opreme je pokazala številne nepravilnosti, za katere je odgovoren predvsem gospodarski minister Počivalšek: od sklenitve pogodb brez ponudb ali z nepopolnimi ponudbami do dobave opreme brez ustreznih certifikatov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poročilo računskega sodišča
    02:36
    Iz 24UR ZVEČER: Poročilo računskega sodišča
  • Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o poročilu računskega sodišča
    02:51
    Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o poročilu računskega sodišča
  • Iz 24UR: Revizija računskega sodišča
    03:43
    Iz 24UR: Revizija računskega sodišča
  • Iz 24UR: Nabava zaščitne opreme
    02:32
    Iz 24UR: Nabava zaščitne opreme
  • Iz SVETA: Glavni akter pri nepravilnostih
    03:19
    Iz SVETA: Glavni akter pri nepravilnostih

Računsko sodišče je med lanskim majem in decembrom opravilo revizijo poslov z zaščitno opremo, na začetku tedna pa je predlog sprejelo in poslalo revidirancem. Za nepravilnosti in neučinkovitost so, kot ugotavlja računsko sodišče, odgovorni tako vlada v celoti kot tudi ministrstvi – gospodarsko in zdravstveno – ter zavod, ki je posle na koncu izpeljal. Toda s tem je, kot opozarjajo, soglašal tudi minister Zdravko Počivalšek. Ugotovitve so tako najbolj obremenjujoče za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je tudi prvi osumljenec v kriminalistični preiskavi poslov z ventilatorji, ki jo vodi nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Nina Zidar Klemenčič, odvetnica Zdravka Počivalška, je dejala, da "po predpisih se to soglasje ministrstva predvideva zato, da se s tem nadzorujeta količina nabav in vrednost nabav in zlasti, da se ima nadzor nad tem, ali je skladno s predvidenim proračunom." Dodala je še, da Počivalšek neposrednega vpliva na samo sklepanje poslov ni imel. 

Kakšne so ugotovitve revizije? 

Glavni očitki temeljijo na netransparentnem in negospodarnem delovanju vseh vpletenih. Kupovali so tudi ventilatorje, ki so bili neustrezni, ki jih nismo niti potrebovali niti uporabili. Skoraj polovica od 64 dobaviteljev je v Slovenijo pripeljala opremo brez ustreznih certifikatov, številni dobavitelji pa k ponudbam niso priložili fotografij posameznih kosov opreme. Neustrezni so bili, po ugotovitvah Računskega sodišča, tudi postopki naročanja, ker ponudnikov niso obravnavali enakopravno.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek FOTO: Bobo

Revizorji še ugotavljajo, da dobavitelji niso bili obravnavani enakopravno, saj je država namreč le dvema za blago v celoti plačala vnaprej. Po posredovanju Počivalška je približno osem milijonov namenila za nakup GenePlanetovih ventilatorjev. Predplačilo za maske pa je prejelo podjetje Dobnik Trade, ki je imelo za nameček še zelo slabo bonitetno oceno. Počivalšek je zanikal tudi, da je posredoval v poslu soproge njegovega bratranca, ki je državi prodala za nekaj več kot 50 tisoč evrov mask, četudi so te na testiranju dobile negativno oceno. 

Konkretnega odgovora glede datuma izdaje revizijskega poročila na računskem sodišču ne morejo dati, saj izdaji predloga revizijskega poročila sledijo faze za končanje revizijskega postopka. Predlog revizijskega poročila je bil vročen le revidirancem in nekdanjim odgovornim osebam revidirancev iz revidiranega obdobja in ni javen dokument, so povedali za STA.

Vlada je za nabave uradno zadolžila zavod za blagovne rezerve, a ta je lahko izbiral le med ponudbami dobaviteljev, ki so jih dobili z ministrstva za gospodarstvo. Zavod prav tako ni odločal, katera ponudba je ustrezna in katera ne. Ali kot ugotavlja računsko sodišče: "Ministrstvo je prispevalo k neenakopravni obravnavi ponudnikov, ne da bi za to sploh imelo pristojnost."

Podobno je bilo tudi z ventilatorji. Zavod je izbral štiri dobavitelje, a na podlagi seznama, ki ga je posredovalo Počivalškovo ministrstvo, ki je usmerjalo dobavo, ne da bi vedelo, koliko ventilatorjev je že v državi. Ministrstvo je zavodu odredilo, da kupi 326 ventilatorjev, pri čemer se je sklicevalo na elektronsko sporočilo ene od domačih infektologinj, je ugotovilo računsko sodišče. 

V primeru nakupa ventilatorjev je zdravstveno ministrstvo ocenjevalo, da bi jih naša država potrebovala 200. Kljub temu je ministrstvo Zdravka Počivalška le pet dni kasneje Zavodu za blagovne rezerve poslalo ponudbe za dobavo 126 ventilatorjev več, kar je skupno znašalo 326 ventilatorjev. Na koncu so jih želeli kupiti celo 533, saj so toliko pogodb namreč podpisali, na koncu pa je bilo dobavljenih precej manj, le 168. Po prekinitvi pogodbe z GenePlanetom so jih 20 vrnili, za 64 pa so morali naknadno kupiti celo primerno opremo, da so jih sploh lahko uporabili za za zdravljenje covidnih bolnikov. Pri vsem tem pa so, kot kaže, sami oktobra lani ugotovili, tako piše v predlogu poročila, da jih tri četrtine ali točno 110 ni primernih za to, kar naj bi omogočali – zdravljenje covidnih bolnikov.

In v to nabavo je bila vključena tudi Jelka Godec. Takrat še poslanka stranke SDS, ki je z nekaterimi ponudniki komunicirala kar prek strankinega elektronskega naslova. Ni jasno, piše v poročilu, kdo jo je aktiviral in predvsem, zakaj. Katere veščine in znanja je imela, da je bila tako pomembna, da je ni mogel nadomestiti kakšen drug uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve? S tem je, ugotavljajo, delovala v nasprotju z Zakonom o poslancih, ki določa nezdružljivost funkcij. 

Revizija je razkrila tudi dogajanje okrog GenePlanetovih ventilatorjev Sirusmed R 30, ki po oceni strokovne skupine UKC Ljubljana brez nadgradnje niso bili primerni za zdravljenje obolelih s covidom-19. Ministrstvo se je pri dobavi sklicevalo na pozitivno mnenje dr. Mateja Podbregarja iz celjske bolnišnice, češ da so ti ventilatorji med epidemijo primerni za široko uporabo, a je ob tem zamolčalo Podbregarjevo opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R 50+ z vsemi dodatnimi opcijami. 

V reviziji piše tudi, da je bilo kar nekaj pogodb sklenjenih brez predhodnega varnostnega pregleda Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sova) dobaviteljev. Med njimi je bilo tudi podjetje Korez Sorting Group iz Stopč pri Grobelnem, ki je zavodu za 480.000 evrov prodalo necertificirane maske z zaščitno gumico. "Medtem ko jih je Počivalšek predstavljal kot dosežek domače obrti, so v občinah povzročile val razburjenja, zato jih nekateri niso želeli prevzeti. Na zavodu so morali pogodbo o dobavi teh mask podpisati, še preden je medresorska skupina končala z obravnavo ponudbe. Zakaj podjetje Korez Sorting Group ni prestalo varnostnega preverjanja, ni znano. Po poročanju Svet24 pa se je soproga lastnika podjetja takrat s tožilstvom pogajala o priznanju krivde zaradi vpletenosti v hekerski napad na Luko Koper in še dve drugi podjetji leta 2011," piše Necenzurirano

Sova prav tako ni varnostno preverila podjetij Acron in Hmezad TMT, ki sta državi prodali za 20 milijonov evrov necertificiranih mask in pri tem obšli farmacevtsko inšpekcijo, varnostni zadržek pa je Sova imela pri podjetju SLA Marketing iz Destrnika, saj njegovo lastništvo vodi na Slovaško in se konča v ameriški davčni oazi Wyoming.

Odzval se je tudi gospodarski minister Počivalšek, ki je zapisal, da ima dovolj medijskih laži. "Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi," je zapisal na družbenem omrežju. 

Na objavo delov vsebine poročila se je odzval tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je zagotovil, da dokument v medije ni prišel z računskega sodišča. "Imamo močne notranje kontrole. Vsak vpogled in tiskanje dokumentov se zabeleži. Policiji smo naznanili sum storitve kaznivega dejanja ob razkritem osnutku poročila." Vesel je povedal, da si želi, da bi delo lahko zaključili čimprej, ob tem pa je še omenil pritiske, ki so jih deležni revizorji. "Zaščititi moram računsko sodišče ter omogočiti, da si lahko poročilo vsak državljan prebere sam," je dejal.

Spomnimo, da so že konec decembra mediji, povezani s SDS, poskušali vnaprej diskreditirati revizijo oziroma jo prikazati kot nepomembno, pri tem pa so obračunavali tudi s predsednikom računskega sodišča.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1315)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ebula
23. 02. 2022 21.06
Naj že nekdo spuca tega nagravžnega počepovavška.
Rde?a pesa in hren
11. 03. 2021 18.24
Ja kdo pa drug, gospodarstvenik javno upravo razume drugače kot je ta v resnici. V gospodartvu da dobiš posel moraš vedno "namazat" sam v juavni upravi pa v načelu naj ne bi bilo tega, moraš zbrat vsaj 3 ponudbe, potme p akao izbrat najboljšega ponudnika. G Počivalšek je sam povedal da prihaja iz gospodarstva in da poskuša uvajati gospodarsko logiko.. ;=)
zlati70
19. 02. 2021 12.35
-2
Levi mediji v vojno nad Zdravka Počivalška Že okoli novega leta se je špekuliralo in ugibalo, kateri medij bo dobil in objavil osnutek revizijskega poročila, ki bi sicer moral ostati tajen. Osnutek revizijskega poročila, ki ga je Računsko sodišče poslalo revidirancem, so v začetku leta pridobili v časopisu Delo. Po navedbah Dela je med drugim sodišče ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata, 13. marca 2020, znašla pred praznimi skladišči, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe. Totalno vojno nad Zdravka Počivalška je sprožil levi medij Necenzurirano, skupaj z največjo levo komercialno televizijo POPTV, Tam navajajo, da so ugotovitve revizije najbolj obremenjujoče za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki naj bi bil tudi prvi osumljenec v kriminalistični preiskavi poslov z ventilatorji, ki jo vodi nacionalni preiskovalni urad (NPU). Na očitke se je že odzval Počivalšek, ki je zapisal, da ima dovolj medijskih laži: “Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi,” je zapisal na Twitterju. Laži, potvarjanje dejstev, sprenevedanje in še bi lahko naštevali, to je očitno delo levih medijev, ki so pripravljeni storiti vse, tudi za ceno lažnega poročanja, da očrnijo odgovorne ljudi, ki so zagrešili, da koalicija kul ni uspela zamenjati oblasti. Zares podlo! Levi mediji pač.
Aleša Muršec
19. 02. 2021 13.03
+6
Ne bluzi. Vsi levi skupaj niso zmožni toliko lagati, kot en desni. Sicer pa si boš lahko nekoč sam prebral poročilo, če ga boš razumel, do takrat pa poslušaj sporni nategalškov posnetek in si na nos obesi njegov prtiček z dvema gumicama, če pa zbolis, pa naj te priklopijo na njegove neprimerne ventilatorje.
Luther
19. 02. 2021 15.34
+1
Janšisti nam stalno pripovedujejo, da so bila skladišča prazna, da ni bilo dovolj zaščitne opreme. Ne povedo pa, da je bilo tako v vseh državah tega planeta. Zato se je tudi začela ta ''vojna'' za nabavo opreme. Če bi take opreme imele dovolj Nemčija, Francija, Italija, Španija, GB bi ostala manj številčne države ne imele nobenega problema nabave.
FAUSTOS1
19. 02. 2021 16.57
+1
ubogi janšistek,tudi ti živiš še v komunizmu,ja spričevalo titove komunistične šole v kumrovcu ,ki visi v janševi sobi te očara.
zlati70
19. 02. 2021 12.34
-2
Odzval se je tudi novinar Planeta Mirko Mayer, ki je zapisal, da je poročilo videl že pred tedni: “Od lista do lista. Napisano zelo v širino, popravljalni ukrepi naloženi številnim resorjem in organom v sestavi. Definitivno nikjer nič o osebni vlogi gospodarskega ministra. Če bi v njem že iskali osebno odgovornost, še najbolj bremeni Ivana Galeta,” je poudaril Mayer.
FAUSTOS1
19. 02. 2021 16.59
+0
provni
19. 02. 2021 09.47
+5
A je to mogoče, da, Počivalšek glavni akter, pri nepravilnostih z dobavo zaščitne opreme ne bi bil kriv, kljub dokazom, ki so vidni na spletnih straneh ? Vidna je tudi vpletenost PV. In ti akterji naj bi skrbeli za narod, ki bo vse to plačeval.
zibertmi
19. 02. 2021 09.38
+4
njegovi golfi ne bodo nikoli komplet
zibertmi
19. 02. 2021 09.37
+1
na dobo bo potrebna investicija v povečanje število celic.v jugi smo imeli goli otok samo tja sedaj ,ker je otok zaščiten, ne smejo odlagat smeti
zibertmi
19. 02. 2021 09.17
+2
na dobo bo potrebna investicija v povečanje število celic.v jugi smo imeli goli otok samo tja sedaj ,ker je otok zaščiten, ne smejo odlagat smeti
malaraja
19. 02. 2021 09.07
+8
Svečke mislijo, da bo Zdravkotovo poročilo izginilo, če blatijo Vesela??? Pa ne gre, pa kar nabijajo.
slovenec1000
19. 02. 2021 09.03
+0
Portal 24ur.com je povzel besedilo portala necenzurirano.si, ki je pisal o tem, da je revizija Računskega sodišča o dobavi zaščitne opreme pokazala številne nepravilnosti, za katere naj bi bil odgovoren predvsem gospodarski minister, Zdravko Počivalšek. Minister pa se je na to odzval z besedami, da ima dovolj medijskih laži, saj je vsebina poročila povsem drugačna, kot navajajo. To je potrdil tudi novinar Mirko Mayer, ki se je tudi sam na lastne oči prepričal, da nikjer nič ne piše o osebni vlogi gospodarskega ministra. “Če bi v njem že iskali osebno odgovornost, še najbolj bremeni Ivana Galeta,” je pojasnil.
sverc-komerc
19. 02. 2021 09.06
-1
jooj ne gale pa on je osebnost leta v sloveniji on je slovenski svetnik s piščalko v riti
SDS_je_poden
19. 02. 2021 09.55
+1
Svečkarji, kaj se vžigate, ko bo uradno poročilo prišlo ven, se bo pokazalo, kaj je res in kaj ne.
Bolfenk2
19. 02. 2021 09.02
-6
Prednost Janševe vlade je v tem, da se okoli nje komaj gradijo lopovska omrežja in da bistveno manj javnega denarja konča v privatnih žepih kot bi v primeru KULa, katerega so povsem javno sponzorirali lopovi iz ozadja. Če bi bil Janša na oblasti npr 10 let, bi se verjetno dogajale iste lopovščine kot pod prejšnjimi vladami. Zato pa je zdravo da se oblast menja in da Janša dobi vsaj še naslednji mandat. Potem pa bomo menda vendarle dobili eno normalno stranko na levici vredno glasu poštenega človeka.
srecnokekec
19. 02. 2021 08.56
+3
G.minister Počivalšek pravi da, je bilo vse nabavljeno v skladu z zakonom. Uradno še ni dobil poročila v roke, ampak odvetnico pa že ima, da ona odgovarja in bo odgovarjala na vsa sedanja in bodoča vprašanja. G.minister nima toliko poguma , da bi sam govoril
sverc-komerc
19. 02. 2021 08.57
+0
resslovenka
19. 02. 2021 09.01
+3
Ga tudi ne potrebujemo. Stvar je jasna. Dogajale so se svinjarije. Za temi svinjarijami pa so vedno ljudje z imeni in priimki. V glavnem na visokih položajih. Doslej se je to še vedno tako pokazalo. Pa doživeli sodni epilog ali ne. 😎
sverc-komerc
19. 02. 2021 09.02
-2
isto kot v ameriki ko trumpa obsodijo demokrati brez policijskega ali fbi ali cia poročilo oz dokaza. bravo levičar
Bolfenk2
19. 02. 2021 08.54
-3
A kdo tej zgodbi, s katero so poskušali SMC pridružiti KULu slučajno res verjame? Čisti politični spin računskega sodišča v režiji stricev iz ozadja.
sverc-komerc
19. 02. 2021 08.54
-1
končno poročilo ima 24ur kateri itak vse ve. bleh
CIGU MIGU
19. 02. 2021 08.50
+2
vse lahko človek razume,le to ne,da precej ljudi podpira krajo,ali imajo kaj od tega ali so oprani do onemoglosti,saj to je naš denar,no trenutno je njihov
SDS_je_poden
19. 02. 2021 08.43
+12
Desničarji tako radi opletajo z Veselom in FIFO... Lejte, desni, mene to nič ne stane, če Vesel mastno služi pri FIFI. Me pa stanejo te rabore, ki se jih je šla ta vlada. A razumemo to razliko? Sej stane to tudi vas, sam ste mal pretrdi, da bi to dojeli. DOL Z VLADO!!!!
murinar
19. 02. 2021 08.52
+11
Vesela plačuje FIFA ,a on od tega plačila davek plača v Sloveniji ! Torej država samo pridobi !
resslovenka
19. 02. 2021 09.03
+7
Ne razumejo. Niti ne moremo pričakovat, da bi razumeli. So zapriseženi Janšisti. Vse jasno. 😎
murinar
19. 02. 2021 08.42
+13
Težko je razumeti ljudi ,kateri podpirajo kriminal ,tatvine in laži ! Sploh ni pomembno kateri opciji pripadajo , jih je potrebno obsoditi ,pobrati nakradeno in zapreti ! Vsi državljani izgubljamo ne glede na "barvo " a banda se smeji ,saj jih del naroda podpira !
SDS_je_poden
19. 02. 2021 08.44
+9
Muri podpišem. Se redko strinjam s tabo, ampak tokrat si zadel v center tarče.
blazter
19. 02. 2021 08.40
+10
Ampak, pri vseh nepravilnostih, obnašanju, se vsi oklepajo in ostajajo na položajih. Kot pravijo: Psi lajajo, karavana gre dalje!
SDS_je_poden
19. 02. 2021 08.41
+10
To je zato, ker ljudje določno ne pokažemo, da naj se spokajo. DOL Z VLADO!!!
murinar
19. 02. 2021 08.38
+10
Janša , Počivalšek ,Podobnik ----VELEKRIMINALCI in UNIČEVALCI SLOVENCEV !
CIGU MIGU
19. 02. 2021 08.37
+8
a je dr jovan že odstopil, v tujini bi jih že nesli na pravo mesto