Korona

Gostinci zahtevajo takojšnje odprtje lokalov, pa tudi kritje izpada prometa in regresa

Ljubljana, 14. 04. 2021 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
604

Kakšni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa bodo veljali v prihodnjem tednu? Trenutno je največ nezadovoljstva v gostinstvu in turizmu, edini panogi v gospodarstvu, ki ne dela že osem mesecev. Gostinci zahtevajo odprtje lokalov v celoti, torej ne samo vrtov in teras. Gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb, druženje v zasebnih prostorih in po garažah pa je bistveno bolj tvegano, opozarjajo. Minister Počivalšek sporoča, da iščejo rešitve.

Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge. Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) zato zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona. 

"Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase. V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj," opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Sprašujemo se, ali je torej za gostince bolje, da ne delajo nič in se ustavi vsa dejavnost, saj so v nasprotnem primeru kaznovani.

Če zdravstvena stroka vztraja, da je strežba varna zgolj na terasah, to pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. V sekciji sicer ne bodo nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja izplača. Vendar pa mora država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati. 

Poudarjajo tudi, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se tam ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. Prepričani so, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo tam držati strogih zaščitnih ukrepov. Obenem težko razumejo, zakaj so terase gostinskih obratov še vedno zaprte, saj različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo.  

"V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj," opozarjajo gostinci.
"V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj," opozarjajo gostinci. FOTO: Bobo

V sekciji za gostinstvo in turizem tako predlagajo, da se poleg ostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo podaljšati do konca leta 2021, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. Vsi, ki jim je bilo z Odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa.

Prav tako opozarjajo na težave tistih podjetij, ki so bili zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih neupravičeno izključeni do posameznih pomoči. Nekateri pa bi morali zaradi manjšega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. To pomeni, da so spet "kaznovani" tisti, ki so se v času epidemije trudili ohranjati stik z gosti in so poslovali v omejenem obsegu (dostava ali osebni prevzem hrane). "Sprašujemo se, ali je torej za gostince bolje, da ne delajo nič in se ustavi vsa dejavnost, saj so v nasprotnem primeru kaznovani," so zapisali.

Zaradi likvidnostih težav podjetij naj se v interventnem zakonu predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za leto  2020, pozivajo. Obenem naj se uvede znižana stopnja DDV za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022. Pomoč mora biti po njihovem mnenju namenjena vsem gostinskim in turističnim obratom, ki jim je vlada z Odlokom prepovedala opravljati dejavnost. 

Minister Počivalšek: Iščemo rešitve

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer danes sporočil, da s predsednikom OZS Brankom Mehom in Blažem Cvarom iščejo rešitve. "Prihodnji teden je nujno odpreti terase in vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva NIJZ," je zapisal. 

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc pa je že v ponedeljek povedal, da bi vlada o odprtju teras in vrtov gostinskih lokalov utegnila odločati že ta teden, če bo ugotovila, da država izpolnjuje pogoje za prehod v oranžno fazo. Ko pridemo v rumeno fazo, pa se bodo lahko odprli tudi nastanitveni obrati, je dejal. 

Zajc je v ponedeljek tudi pojasnil, da pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma. V novem interventnem zakonu bo po predlogu zapisana enkratna pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot 10 odstotkov. Nadomestilo naj bi bilo določeno pri 10 odstotkih tega padca. Dodatno na ministrstvu predlagajo subvencioniranje teh podjetij pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenih. 

Pomagati želijo tudi organizatorjem dogodkov. "Država bo poskrbela, da se bodo lahko začeli pripravljati na dogodke v drugi polovici leta," je povedal. Če se bo slučajno zgodilo, da bo takrat treba sprejemati omejitvene ukrepe, pa jim bo država povrnila 80 odstotkov do takrat nastalih stroškov, je dodal.

V novem interventnem zakonu bo zapisanih tudi nekaj ukrepov za vse gospodarske panoge. V drugo polovico leta se bo denimo podaljšal ukrep mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, pri čemer se bo za tiste, ki so utrpeli večjo škodo, izplačani znesek zvišal na 1250 oz. 1500 evrov. Trenutno je mesečni temeljni dohodek za vse upravičence določen v višini 1100 evrov.

V drugo polovico leta naj bi se podaljšalo tudi delno kritje fiksnih stroškov, ki je na voljo tako samozaposlenim kot pravnim osebam. Ob tem je Zajc napovedal odpravo zgornje meje za najbolj prizadete. Sam upa, da bo vlada te ukrepe v čim večji vgradila v nov interventni zakon, ki naj bi ga v DZ poslala še ta mesec. 

Simon Zajc je v ponedeljek pojasnil, da pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma.
Simon Zajc je v ponedeljek pojasnil, da pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma. FOTO: POP TV

Spomnimo 

Od ponedeljka so po 11 dneh strožjih omejitev v veljavi nekoliko manj strogi ukrepi, enotno določeni za vso državo.  Gre za ukrepe, kot jih je vlada skupaj s strokovno skupino v prenovljenem načrtu sproščanja ukrepov predvidela za rdečo fazo. Za prehod v oranžno fazo z dodatnimi sprostitvami pa trenutno na ravni države eden od pogojev ni izpolnjen, saj po zadnjih podatkih sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 1014, pogoj za oranžno fazo pa je povprečno manj kot 1000 okužb na dan v enem tednu. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je prejšnji teden napovedal, da bodo pri opredelitvi ukrepov za prihodnji teden upoštevali epidemiološke razmere v posameznih regijah. Po novem vladnem semaforju se terase in vrtovi gostinskih lokalov lahko odprejo že v oranžni fazi. Sproščanje po regijah bi torej pomenilo, da bi se vrtovi in terase gostinskih lokalov lahko odprli vsaj v tistih v regijah, ki so obarvane oranžno.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (604)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
19. 04. 2021 08.21
+2
Vsi gostinci bi morali zahtevati popolno nadomestilo plačevanja prispevkov,in dohodka,pa bi ta corona minila v enem tednu.
hotchilipoper
19. 04. 2021 08.22
Samo kaj,ko se ne znajo zmenit,potem pa trpte,bu
zelen
19. 04. 2021 11.44
Tako je če Cvarja skrbi le njegov vrtiček.
Roman M.
15. 04. 2021 09.39
+1
Glede na to da je kar veliko lokalov ki imajo odprto samo od 12 pa do 17. ure in še to ne vsak dan, mislim da je podpora države prevelika v finančnem smislu, ker tu nasrkajo samo ljudje ki delajo v strežbi !!
spiderx2020
15. 04. 2021 08.47
+6
drugim ne pustijo delat in prosto dihat med delom, sebi pa filajo dodatke, to je tipična definicija fašizma, ta vlada je navadna krminalna d rhal
Bigbadjohn
15. 04. 2021 08.13
+1
Če bi glede ukrepov iskali navdih pri F. Prešernu, priporočam vpogled v Uvod v Krst pri Savici: " Ak` pa naklonijo nam smrt bogovi, manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi!"
Walter Pravicek
14. 04. 2021 20.31
-1
NEKOČ REGRESA NISMO POZNALI-
09ZarMan10
14. 04. 2021 20.32
+5
superjezek
14. 04. 2021 20.21
+5
Simon Zajc je v ponedeljek pojasnil, da pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma A spet bodo talali izposojen natiskan denar, da bodo kelnarji oziroma gostinci ležali doma? Denarja bo enkrat zmanjkalo inbo treba delat a lejga zlomka večinoma vse propadlo. Ne bo denarja ne služb..
Vision
15. 04. 2021 09.50
+1
Kdor je frend z Elonom bo šel lahko na luno🚀
zelen
19. 04. 2021 11.43
Zajc zavaja pomoč je namenjena le zaposlenim v gostinstvu in turizmu pa še to morajo očitno tamali s.p. jčki vračat. 30000 fizičnih oseb, ki opravljajo dopolnilno dejavnost v panogi turizma ne dobiva nobene pomoči.
NajboljšiBoguniverzuma3
14. 04. 2021 19.28
-1
@ Vsi, saj vam je že Coco Chanel napisala, pa vam bo jaz še enkrat!! Ko rečem barabe pokvarjene m, nič vredne, ne mislim na nobenega komentatorja, ampak na pokvarjene, lažnive , manipulantske, nič vredne! No, ste sedaj zadovoljni? Pa lep preostanek dneva želim!!
Jožajoža
14. 04. 2021 19.05
+4
ne se veselit. vlada, ki sovraži državljane bo težko popustila.odpirajo samo tiste dejavnosti, za katere so spogajajo lobisti. seveda pridejo na pogajanje z veliko torbo......
ni_mi_vse_eno
14. 04. 2021 18.27
-1
Živela svoboda, naj se odpre
SIKATOR 1
14. 04. 2021 18.21
+3
Gostinci imajo dovolj denarja,raje naj dajo delavcem v gostinstvu 100% nadomestilo ne pa 80% ker so itak vsi na minimalcu in z 700€ ze pol leta tezko zivijo.
NajboljšiBoguniverzuma3
14. 04. 2021 19.38
+2
@ SIKATOR, imaš prav! V gostinstvu je večina natakarjev, kuharjev, picopekov na žalost na minimalcu! Potem je tu še problem, ker jim ne plačujejo prispevkov ! +!
zibertmi
14. 04. 2021 18.21
+4
me prav zanima ,če je kdo od sds fenov gledal svet na kanalu a.tema vračanje temeljnega dohodka.denar j zaradi epidemije dala evropa in ne vlada in taka stvar se tretira kot nepovratna sredstva je komentirala računovodkinja.furs je že izdal odločbe za nekatere za druge še pride,ko morajo mali podjetniki vrniti pomoč v 30 dneh.in to pomoč ,ki jo po zakonu nebi bilo potrebno vrnit,pa se niti tega ni vedelo,je bilo zamolčano in mnogi zanjo niti niso zaprosili.blokoirani jim bodo računi,če se denar ne vrne,ker pa sp.ji za svojo dejavnost jamčijo s svojim premoženjem pa vemo kam pelje cesta.ljudje bodo,zaradi mafijske vlade ostali brez družin in stanovanj.kje ste feni janševi.vse v redu .med tem se pa cerkvenikom smeji,sami pravijo ,da odlokov ne bodo spoštovali,ker so ločeni od države dohodek jim pa prav pride
Audiaaa77
14. 04. 2021 18.10
+0
Ma super naj odprejo vse in ciaoo pa da vidimo kolko okuzb bo
tečnež
14. 04. 2021 17.59
+7
..imamo se prav fino v kevdru lokala....naj kar bo tko....še baba me ne najde....aufbix
pepi bolcev
14. 04. 2021 17.50
+3
Bog3paroka. A zapis b@rabe pokvarjene sodi med to tvojo takoimenovano kulturno in spostljivo komunikacijo? Sam prasam..
Zasedena
14. 04. 2021 17.52
+1
pepi to z barabami ni misleno komu od komentatorjev. tako da ne vidim problema
pepi bolcev
14. 04. 2021 17.54
Koko. Prosim??? Jaz pa vidim v tem problem. Saj se preko tega pogovarjamo a ne. Ko nekdo napise da je Mesec komunisticna baraba, jaz to osebno vzamem a ves.
pepi bolcev
14. 04. 2021 17.47
Bog3. Barabe pokvarjene? A to sodi v kulturno vljudno in spostljivo komentiranje?
Optimisty
14. 04. 2021 17.37
+9
ce si drzava privosci da lahko dejavnosti zapre potem pa naj nosi se skodo in stroske ki so nastali. edina logika ki je pravicna .. sej smo zapufani ze 15.000€ na prebivalca....kaj pa je to....😂😂😂
NajboljšiBoguniverzuma3
14. 04. 2021 17.42
+1
Vap0
14. 04. 2021 17.44
-2
Stroške ja, ne pa profita gostincem. Stroške pa tudi pokriva država, tko, da ne vidim problema...
zelen
14. 04. 2021 17.49
+1
sobodajalcem in dopolnilnim dejavnostim na kmetijah država ne pokriva NIČ.
zelen
14. 04. 2021 17.50
ja res je sploh če niso razglašene izredne razmere in vse ostalo laufa
NajboljšiBoguniverzuma3
14. 04. 2021 17.34
+6
Dragi sokomentatorji, ali smo sposobni medsebojno komunicirat kulturno, vljudno in spoštljivo!!??!
Zasedena
14. 04. 2021 17.35
+3
Optimisty
14. 04. 2021 17.38
+4
Zasedena
14. 04. 2021 17.39
+2
NajboljšiBoguniverzuma3
14. 04. 2021 17.40
+2
@ Optimisti, se bojim, da imaš še kako prav!!!! Evo + od mene.
jbtjbt
14. 04. 2021 17.30
+3
Končno ste se zbudili,kaj čakate
biggie33
14. 04. 2021 17.29
+2
Še dodatno se spodbuja delo na črno.. bravo naša nesposobna vlada!!
Vap0
14. 04. 2021 17.24
+3
V glavem talajo šakom i kapom, nobenem pa ni jasno, da bo to treba vrnit. In to bom ovračali mi vsi...