Korona

Počivalšek v maskah iz serviet ne vidi nič spornega

Ljubljana, 17. 04. 2020 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko smo razkrili, da je država za zaščitne maske podjetij Korez-Sorting group in Zaščita Lukač, sestavljene iz serviet in dveh elastik, odštela 860.000 evrov oz. 76 centov na masko, ogorčeni župani pa jih že vračajo upravi za zaščito in reševanje, gospodarski minister Zdravko Počivalšek v teh maskah ne vidi nič slabega.

 

"Da so to maske iz papirja, je zavajanje," je minister Zdravko Počivalšek poudaril na današnji novinarski konferenci in dejal, da takšne maske nosi tudi sam. Po njegovih besedah so narejene iz netkanega blaga, torej materiala s svojim imenom in certifikatom.

Maske podjetja Korez-Sorting group. Cena ene znaša 76 centov. Sestavljena je iz serviete in dveh kuhinjskih elastik.
Maske podjetja Korez-Sorting group. Cena ene znaša 76 centov. Sestavljena je iz serviete in dveh kuhinjskih elastik. FOTO: 24ur.com

"Ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev preverja ustrezen inštitut, torej služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ta je material teh mask potrdila. Imam pisno potrdilo iz 19. marca, da je ta material ustrezen," je dejal.  

UKC je po njegovih besedah priporočil le, da bi maske lahko izboljšali s tem, da bi rdeče kuhinjske elastike zamenjali z belimi. 

Dodal je, da so te maske za nemedicinske namene, poslali so jih občinam in podjetjem. "Prejeli smo zahvale 20 občin in 16 podjetij," je povedal. Napovedal je, da bodo, "ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe." Je pa treba upoštevati vse dele, ki sestavljajo kalkulacijo proizvoda, ne le nekaterih, je izpostavil.

Počivalšek je poudaril, da je treba pri naročilih zaščitne opreme upoštevati vse okoliščine, tudi časovne. To naročilo je država oddala konec marca, ko ni imela dovolj zaščitne opreme za boj proti širjenju koronavirusa. Do 10. aprila so nam ponudniki narekovali količine in cene, kar smo morali sprejeti. Sedaj pa mi postavljamo pogoje, saj je zaščitne opreme dovolj, je povzel minister. "Takrat je bilo stanje popolnoma drugačno kot danes. V obdobju, ko nismo imeli zaščitnih sredstev niti za zdravstvene delavce, smo naredili vse, kar je v naši moči, da je naš zdravstveni sistem najbolj krizne čase preživel z ustrezno zaščito," je povedal. Po njegovih besedah so tako denar dali tistim, s katerimi so podpisali pogodbe. Vse so tudi javno objavili, saj želijo, da so postopki transparentni. 

"Najdražja je maska, ki je ni," pa je na to temo danes dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin. Tudi on je pojasnil, da se je država trudila maske dobiti, vse dokler ni vzpostavila zalog.

'Za tak izdelek je škoda denarja'

Kot smo že poročali, je ogorčenje nad maskami, ki so jih prejeli, prva javno, preko Facebooka, izrazila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki je prejela 1900 teh mask. "Sestavljena je iz serviete in dveh gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.)." Lesjakova je zatrdila, da teh mask ne bodo delili nikomur, saj se ob pogledu nanje ne more znebiti občutka, "da je za takšen izdelek zares škoda denarja".

Zaradi naročil zaščitne opreme so se v opoziciji pojavili pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. V SD so o problematiki neustrezne kakovosti zaščitne opreme za obvladovanje epidemije covida-19 in načinov njene nabave zahtevali sklic nujne seje odbora DZ.

Podžupan Dravograda in vodja Civilne zaščite Dravograd Anton Preksavec je odločno napovedal, da bo "štab vseh 2300 poslal nazaj ... Naše pralne maske so vesoljska tehnologija." Pojasnil je, da je bil štab nad pošiljko razočaran, "saj si teh mask sploh ne moreš nadeti, če že, te pa navadni kuhinjski gumici po 10 minutah tako ožulita, da maske preprosto ne moreš več nositi." Ob tem je poudaril, da vse skupaj ni vredno besed, "gre za prepognjeno kuhinjsko servieto, bolje bi bilo, da bi nam dali blago za ta denar in bi jih naredili sami".

Maske bodo vrnili še v večini drugih koroških občin in tudi v Občini Braslovče. Župan Tomaž Žohar je povedal: "Te maske nimajo certifikata in zato niso primerne kakovosti za ljudi, ki izvajajo naloge civilne zaščite."

Kdo je sklenil posel: Uprava za zaščito in reševanje ali Zavod za blagovne rezerve?

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), pod okrilje katerega sodi Zavod za blagovne rezerve, smo spraševali, kdo je z imenom in priimkom odobril naročilo teh mask, in prejeli to pojasnilo. "Zavod za blagovne rezerve (Zavod) je s podjetjem Korez-Sorting group 30. 3. 2020 sklenil pogodbo za dobavo 500.000 4-slojnih zaščitnih mask v višini 380.000 evrov. Pojasnjujemo, da Zavod pogodbo z dobaviteljem sklene šele po tem, ko ponudbo varnostno preveri in potrdi Uprava za zaščito in reševanje (URSZR). Podpis pogodbe med Zavodom in podjetjem Korez-Sorting group je, tako kot vse ostale pogodbe, potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, Zavod pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo."

Ali to drži, smo preverili tudi na Ministrstvu za obrambo (MORS), kamor sodi Uprava za zaščita in reševanje. Odgovor je ne. "Od tega ponudnika nismo prejeli neposredne ponudbe na za to predviden elektronski naslov ponudbe@urszr.si. Ponudbo je posredovala gospa Mojca Plaznik z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na osnovi vpogleda v ponudbo smo ugotovili, da ponujeni artikel (zaščitna maska) ne izpolnjuje predpisanih standardov za uporabo v zdravstvu. Do konkretne ponudbe se zato nismo opredelili, ampak smo jih obvestili, da se v skladu z usmeritvami stroke tovrstne maske lahko uporablja le za splošno populacijo. Navedba, da je URSZR potrdila ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja, ne drži," so zapisali.

V gibanju Zmoremo so danes parlamentarne stranke pozvali, naj o delu ministra Počivalška vložijo zahtevo za interpelacijo. Odgovornost za to nosi vodstvo Zavoda RS za blagovne rezerve in ministrstvo, ki bi moralo delo zavoda nadzorovati, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na vprašanje, na podlagi kakšnih dokazil, certifikatov, testov se je zavod odločil za naročilo teh mask iz serviete in dveh navadnih kuhinjskih gumic, pa so na MGRT pojasnili: "Zavod pogodbo z dobaviteljem sklene šele po tem, ko ponudbo varnostno preveri in potrdi Uprava za zaščito in reševanje."

Medtem na Morsu znova poudarjajo, "da URSZR v primeru vseh prispelih ponudb ni potrjevala niti količin niti cene posameznega artikla, prav tako ne dobavnih rokov, ampak je le preverila, ali je posamezno zaščitno sredstvo na seznamu, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Ministrstvo za zdravje je glede omenjene ponudbe podalo stališče, da je maska primerna le za splošno populacijo ob upoštevanju navodili stroke."

Iz tega sklepamo, da nihče ne želi prevzeti odgovornosti za posel, ki ga je država bogato plačala, in je, če gre sklepati iz izjav županov, napaka, saj so maske neuporabne.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brainkiller
21. 04. 2020 13.38
+6
Problem bi rešili samo tako in mislim da bilo tudi najbolj pošteno, če bi te papirnate maske nosila Počivalšek in Kacin sama, če jih tako hvalita in zagovarjata material. Res ne vem zakaj tega sama ne nadeneta in se nehata delati norca. Naj mi še kdo pove tudi to, zakaj ko vidiš Počivalška ima vedno nadeto masko FFP2 s filtrom, ki je namenjena res samo zdravstvenim delavcom, tistim ki delajo s kovid-19, ne vem zakaj politik po ulicah in na sejah nosi to masko, da vstran mečemo denar ali kaj??? Nekateri zdravstveni delavci nosijo navadne kirurške maske, Počivalšek pa na sestankih in pred mikrofonom FFP2, ko sploh ni blizu obolelim pacientom. Mi lahko kdo to odgovori prosim, sram ga je lahko. Če zagovarja te sarvetne maske, jo naj sam nosi in naj mu odpadejo ušesa...
marko1310
19. 04. 2020 09.27
+8
Ta prodana duša Počivalšek, najbolj je važno da se nastavlja fotoaparatima pri vsako škatli opreme katera pride v Slovenijo, pa če ni ustrezna nema veze. Milarde €, krediti, samo izginjajo....
ce.ce.
19. 04. 2020 09.10
+5
njemu suknjič zamenjat za belo jopco z dolgimi rokavi
vezuv_
18. 04. 2020 17.22
+17
glede na to, da v njih ne vidi nič spornega, in niso nič v stiku z bolnimi, jih kar naj nosijo na sejah vlade, da tiste ta prave maske dobi zdravstveno osebje in ne oni za na sestanke.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.45
+8
Pocivavsek je ze hotele sprivatiziru pred pol leta kot drzavne, zdej pa prazni cakajo, ns grbi drzavlljanov, maske so samo iber 1 milijon i z njegove celske familijr.
kakafonijaprava
18. 04. 2020 16.39
+9
Nekajpapovem, pa kaj bos pricakoval od cloveka, ki zna mesetariri samo s kravami!
nekajpavem
18. 04. 2020 16.36
+18
Clovek ki premore vsaj malo ponosa in casti bi v tem primeru moral stopiti korak nazaj, priznati svojo napako in se vsem opraviciti. Da pa se branis na nacin in z argumenti kot minister pa je res zalostno.
Nimasmisla
18. 04. 2020 16.17
-2
Zakaj jih pa niste po ljublanskem koncu razposlali
ZIPPO
18. 04. 2020 15.50
+16
Ta Počivalšek je z vsemi žaubami namazan.
?oni Ejsidisi
18. 04. 2020 15.27
+6
Vedno smo zgledovali po nemcih: najprej samomor, če ne uspe, potem pa takojšen odstop!
Supervillain
18. 04. 2020 14.54
+12
Sporno je 200 na uro.
bus303
18. 04. 2020 14.26
+16
Boris Kavčič
18. 04. 2020 15.01
-9
Tejci????
18. 04. 2020 14.24
+14
mogoce bi se iz toaletnega papirja poskusili , saj bi po moje tud slo
Sars2
18. 04. 2020 13.49
+19
To ni vse janez ima zaposlene z dobro placo,da ce kdo napise resnico ,kako nas imajo za bebce,tej zaposleni takoj pisejo forume kako je to vse ok itd.in s tem podajo javno mnensko mnenje.oni so tam samo ,da pisejo forume in vsak forum ki ga napise clovek ga prehitijo z desetine forumov,da te postavijo v zadnjo vrsto
kamu
18. 04. 2020 13.42
+42
Edina napaka je bila, da je gumica bila rdeča , ampak to smo že popravili in je zdaj bela. Ne morem verjet, da lahko to izjavi minister bilo katere države, iz bilo katerega resorja. Pa kje so tega klovna našli.
srna11
18. 04. 2020 13.32
+15
Za g. Počivalška in njegovim ni nič spornega itek, da ne ko tud men neb bilo če bi meni in mojim padlo par tisočakov e......
Boris Kavčič
18. 04. 2020 15.03
-6
sanje10
18. 04. 2020 13.08
+25
Čez 50 let se bodo otroci pri predmetu zgodovine učili o človeku, ki mu je bil v zaupanju dan visok položaj ter moč odločanja, le ta pa je izrabil zaupanje in v ospredje postavil lastne interese za ceno dobrobiti slovenskega naroda.
anakondabox
18. 04. 2020 12.41
+20
Podpiram Zdravka Počivalška in ostale. Sedanje maske so bile malček pretrde, servet ima pa dva namena: 1. namen; lažje se ga nosi in ne tišči 2.namen; z njim si po kosilu lahko obrišeš usta. Tudi elastik ni nikoli preveč, posebej sedaj, ko mora biti hrana neprodušno zaprta. # :)
Boboljše
18. 04. 2020 12.36
+25
Sramota!!! Vse v Dob.
ana kastelic 1
19. 04. 2020 09.05
+8
Ne samo v Dob škoda da ni več zaporov na Golem otoku tja bi jih morali zapreti pa skoraj kar vse sedanje naše vladarje dobičkarje briga jih za nas polnijo si svoje žepe
tirolec
18. 04. 2020 12.21
+29
Tegale šerifa bi morali nagnati od koder je prilezel...ne pa izsiliti odstopi, ker nato vleče še naprej davkoplačevalski denar...Pa saj se dobesedno, odkrito, brez slabe vesti norčuje iz vseh prebivalcev Slovenije-MI smo dakoplačevalci in MI plačujemo za serviete z lastiko/ali brez nje! Idiotitem, prepreden s korupcijo...Sledimo denarju in bo vse jasno!