Korona

Počivalšek obljubil pomoč turizmu in gostinstvu: nadomestilo za plačilo regresa in dela dohodka ...

Ljubljana , 22. 04. 2021 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
10

Minister za gospodarstvo je nove sprostitve v gospodarstvu označil za 'velik dan za slovensko gospodarstvo'. Zatrdil je, da si gospodarsko ministrstvo prizadeva za pomoč panogam, ki so v epidemiji najbolj prizadete. Omenil je tudi nadomestila pri izplačilu regresa za panoge, ki so bile zaprte.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Priprava interventnega zakona za pomoč panogam
    01:23
    Iz SVETA: Priprava interventnega zakona za pomoč panogam
  • Izjava Zdravka Počivalška
    13:10
    Izjava Zdravka Počivalška

Priprava interventnega zakona za pomoč panogam, ki so bile večji del lanskega leta in letos zaprte, kot so gostinstvo, turizem in industrija srečanj, je v zaključni fazi, je pred sejo upravnega odbora GZS, na kateri gostuje, dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Trenutno delno odprtje dejavnosti je sicer pomemben začetek, je poudaril.

Minister za gospodarstvo je na današnji izjavi za javnost v odzivu na nove sprostitve v slovenskem gospodarstvu dejal, da te pomenijo velik dan za slovensko gospodarstvo: "To je korak k normalnosti, a to seveda ne pomeni, da se lahko sprostimo. Vse te dejavnosti so podvržene navodilom NIJZ, ampak to je osnova, da lahko bolj optimistično zremo naprej." 

Kot je povedal Počivalšek, imajo na ministrstvu pripravljene zakone o intervencijah za tiste panoge, ki so bile zaprte. 

"Želimo si, da ukrepe, s katerimi smo ohranili večino delovnih mest, podaljšamo in korigiramo v smeri pomoči tistim, ki so bili zaprti." Med predvidenimi rešitvami je navedel zvišanje univerzalnega temeljnega dohodka za samozaposlene, ki so utrpeli več kot 50- in več kot 70-odstotni padec prihodkov za 150 in 400 evrov, nadomestilo dela prihodkov subjektom v turizmu, ki so bili večino časa zaprti, nadomestilo za izplačilo letošnjega regresa in oprostitev plačila koncesij za rabo termalne vode.

Počivalšek na seji upravnega odbora GZS pričakuje pripombe, s katerimi bodo lahko nadgradili zakonski predlog.

"Verjamem, da bomo skupaj dosegli, da se bodo obveznosti plačila kreditov podaljšale. Sem optimističen in s  temi pomembnimi koraki si prizadevamo, da bomo krizo premagali in omogočali gospodarstvu novo revitalizacijo," je še povedal minister.  Kot je dodal, so te sprostitve prvi korak, s katerim začenjamo 'novo ero'. 

GZS: Prizaderi del gospodarstva pred razpadom sistema

GZS ugotavlja, da gospodarstvo okreva, a opozarja, da so v gospodarstvu različni segmenti, zato že od decembra vlado pozivajo k pametnemu in hitremu pristopu k pripravi devetega protikoronskega paketa. "Ugotavljamo, da je prizadeti del gospodarstva, ki je bil dolgo časa zaprt, pred razpadom sistema," je dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup in med temi panogami navedel gostinstvo, turizem in vse povezane dejavnosti.

Po njegovih besedah pričakujejo, da bosta ministrstvo za finance in Banka Slovenije uredila vse potrebno, da se bo moratorij na odplačilo kreditov podaljšal oz. da bodo optimizirali poroštveno shemo, "ki danes ne deluje in lahko vodi v kolaps te branže". Zato pozivajo k pripravi devetega paketa, ki bo "izdatno" podprl to dejavnost in ji omogočil preživetje.

Počivalšek je izrazil upanje, da bodo skupaj dosegli, da bo moratorij podaljšan. Povedal je, da imajo težave v odnosu do Evropske bančne agencije, s katero se morajo prek ministrstva za finance in ob soglasju z Banko Slovenije o tem ukrepu dogovoriti.

Predsednik upravnega odbora GZS Koroške gospodarske zbornice in direktor družbe Vabo, ki med drugim ponuja nastanitve, Boštjan Paradiž je dejal, da v interventnem zakonu pričakujejo zagonska sredstva za odprtje in ohranitev dejavnosti. Z dosedanjimi ukrepi po protikoronskih zakonih so po njegovih besedah namreč pridobili premalo sredstev, da bi lahko likvidnostno preživeli in ponovno zagnali dejavnost.

Nujno je do konca leta na sistemski ravni podaljšati moratorij na kredite, saj da bodo v primeru individualnega prestrukturiranja kreditov vsi turistični delavci "dve leti priklopljeni na preživetje" in si ne bodo mogli privoščiti razvoja in novih investicij, zaradi česar bo razvoj turizma v Sloveniji zastal.

Nujno je po njegovem mnenju tudi poenostaviti poroštveno shemo, po kateri bi prišli do nujnih likvidnostnih sredstev za repromaterial, plače ... "Turizem ni več takšen, kot je bil - obravnava gosta je prišla na raven 'a la carte', pravila NIJZ so postala smernice turizma in nam nalagajo velike prilagoditve. To pomeni, da bomo morali zagotoviti dodatne prostore in revitalizirati obstoječe, urediti terase ... Za to so potrebna zagonska sredstva," je dejal Paradiž in izrazil upanje, da jim bo država prisluhnila. V nasprotnem primeru jim grozi propad dejavnosti in, kot najpomembnejše, izguba kadra, ki so ga vzgajali zadnjih 15 let.

Počivalšek je na novinarsko vprašanje glede kritik hotelirjev, da so za odprtje izvedeli pozno, saj potrebujejo čas za zagon, odgovoril, da "lahko vedno gledamo, da je kozarec napol pol ali napol prazen". "To je prvi korak, s katerim začenjamo novo ero. Hotelirji so za to izvedeli takoj, ko smo odlok sprejeli. Bral sem odzive - govorimo o enem predsedniku združenja ... Treba je biti kritičen do ukrepov, ki jih sprejemamo, ampak naredili smo pomemben korak, ki omogoča začetek nove ere v turizmu. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi lahko prišli do tega, da bomo v relativno kratkem času lahko normalno poslovali v vsej branži. Začetek je pa težak," je dejal.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen
28. 04. 2021 11.32
+1
tistim ki se ukvarjajo s turizmom kot dopolnilno dejavnostjo nisi Počivalšek dal nič!
MihaGliha
24. 04. 2021 13.01
Kdaj pa rešujemo Slovenijo pred bankrotom ? Povejte koliko eur kredita in zadolžnic je bilo na novo vzeto zadnje 2 leti
felix59 drugič
22. 04. 2021 20.26
+1
Veliko besedi , nič ne naredi.
Moncsa
22. 04. 2021 16.20
+10
Počivalšek, ti namesto trosenja okoli davkoplačevalskega denarja zrihtaj, da nehajo moriti goste z nekimi bednimi potrdilami. Gostinci bodo imeli več od tega, kot od tiste miloščine, kar bo treba vračati z obresti.
pojtrarara
22. 04. 2021 16.14
+8
ajde ne lapaj počivalnik - pejt iz oblasti pa pust ljudi delati brez vaših neumnih zahtev... to bo največja pomoč, ki jo lahko narediš
Antoniozmaj
22. 04. 2021 16.10
+3
ne sprejmite pomoči s strani pacienta in te njegove greznice. Ogromno jih je, ki morajo danes to pomoč vračat in to z obrestmi!
Pomnim
22. 04. 2021 16.09
+3
Nisem vedel, da imamo Slovenci dobrodelnega multimiljarderja. No saj ga nimamo, tudi Počivaušek se bo enkrat zbudil iz svojih sanj. Zaenkrat pa krepko smrči.
aghr
22. 04. 2021 15.56
+2
Naj najprej pomaga sebi, saj je mentalno pod vprašajem.
aghr
22. 04. 2021 16.01
+2
Kar je do zdaj pomagal, je kraja. Videno pri zaščitni opremi.
Walter Pravicek
22. 04. 2021 16.16
+2
POČIVALŠEK KONSUMENT VODE(JA NA DOBU BO VERJETNO TISTA IZ PIPE!!!),SI HOČE"POSTLATI"Z DOBRIKANJEM GOSPODARSKIM PANOGAM,KI SO BILE ZELO PRIZADETE.MU VODA V GRLO TEČE,KOT CELI NJEGOVI STRTANKI!A PO DRUGI STRANI ŽE SPISUJEJO ODLOČBE,DA MORAJO OBRTNIKI PREJETI DENAR VRAČATI.KAJ SE CSEDA"VUN SILI"?POČIVALŠEK NIHČE TE VEČ NE JEMLJE RESNO!