Korona

Pod streho osmi protikoronski zakon z ukrepi za dodatnih 320 milijonov evrov

Ljubljana, 03. 02. 2021 05.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ je potrdil osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov za ukrepe za blažitev posledic epidemije covida-19. Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, v zakonu pa so zapisane tudi globe za preskakovanje vrstnega reda pri cepljenju.

 

"Pomagamo ohranjati delovna mesta, pomagamo ranljivim skupinam, še posebej podpiramo oskrbo starejših in zdravstvo. Zahtevne čase bomo skupaj prestali. PKP 8 sprejet," je po glasovanju v DZ sporočil minister za delo Janez Cigler Kralj. 

Subvencioniranje čakanja na delo bo veljalo še do konca aprila. Nato ga bo lahko vlada podaljšala še dvakrat za po mesec dni. Ukrep, o katerem je minister za delo poslancem povedal, da je dobro sprejet pri delodajalcih in tudi ugodno vpliva na trg dela, bodo lahko koristili delodajalci, registrirani do konca lanskega leta, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije letos upadli za več kot 20 odstotkov. Subvencioniranje čakanja na delo lahko podjetja koristijo že od prve razglasitve epidemije lani spomladi, zdaj pa ga je DZ še nadgradil. Podjetjem v dejavnostih, ki so z vladnimi odloki zaprte, bo država povrnila nadomestila plač delavcev v celoti, torej t. i. drugi bruto. 

Minimalna plača se je z letošnjim januarjem zvišala na 1024,24 evra bruto. Ker so podjetja zaradi epidemije v težavnem položaju, jim je del bremena tega zvišanja sklenila odvzeti država. V skladu z osmim protikoronskim zakonom jim bo tako v letošnjem prvem polletju plačevala 50 evrov subvencije za delavca z minimalno plačo, v drugi polovici pa ponudila razbremenitev pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

V Levici so opozarjali, da se s tem spodbuja izplačevanje nizkih plač, saj tisti, ki izplačujejo višje plače, ne bodo prejeli ničesar. "Delamo na tem, da ne bomo postali druga Švica, ampak podalpska Kitajska. In to zagotovo ni pot v prihodnost," je dejal Miha Kordiš (Levica). V SD in SAB bi dvig minimalne plače subvencionirali le delodajalcem, ki tega sami ne bi zmogli, vendar je DZ obe dopolnili zavrnil.

Finančna pomoč za epidemijo
Finančna pomoč za epidemijo FOTO: Dreamstime

Julija se bo najnižja osnova za plačilo socialnih prispevkov začasno do konca leta znižala s 60 odstotkov povprečne plače na višino minimalne plače. Da ti ljudje ne bi bili potem prikrajšani pri izplačilu pokojnin, je odbor DZ za delo v ponedeljek določil, da se bo razliko med višino plačanih prispevkov od minimalne plače in od povprečne plače krilo iz državnega proračuna, kar pa je DZ danes na predlog koalicije iz zakonskega besedila črtal.

Poleg tega bo znižana osnova za plačevanje prispevkov veljala le za delavce v delovnem razmerju, ne pa tudi za samostojne podjetnike. "To pomeni neenako obravnavo," je opozorila Andreja Zabret (LMŠ).

Glede subvencioniranja dviga minimalne plače je v zakonu tudi zapisano, da delodajalec v času prejemanja subvencije in še tri mesece po tem ne bo smel odpuščati iz poslovnega razloga.

Krizni dodatek v višini 200 evrov bodo prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso. Širi se tudi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka iz sedmega protikoronskega zakona.

Solidarnostni dodatek v višini 50 evrov bodo prejeli tudi polnoletni dijaki, dodatek v višini 150 evrov pa študenti, ki se izobražujejo na fakultetah v tujini. Enako velja za prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, pa vojne veterane in invalide ter tudi brezposelne, ki so zaposlitev izgubili v času od 12. marca 2020.

Opozicija je v razpravi opozarjala, da je vlada tudi v tokratni protikoronski zakon vključila t. i. podtaknjence, torej ukrepe, ki niso interventne narave. Eden takšnih je kaznovanje pravnih oseb, ki bi ravnale v nasprotju s programi za preprečevanje, obvladovanje, odstranitev in izkoreninjenje nalezljivih bolezni, ki se nanašajo na cepljenja v času epidemije. Mojca Žnidar (SDS) je pojasnila, da bo s tem omogočeno sankcioniranje kršitev pri cepljenju proti covidu-19, Dejan Židan (SD) pa je že omenil možnost ustavne presoje.

Med pomembnejšimi ukrepi je Cigler Kralj izpostavil tudi skrb za starejše. Ti po preboleli bolezni pogosto potrebujejo dodatno bolnišnično zdravljenje in za tiste, ki jih ni mogoče odpustiti v domače okolje, se bo z osmim protikoronskim zakonom zagotovilo podaljšano obravnavo, kar vključuje zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo.

Dodatna sredstva se namenja Rdečemu križu in Slovenski karitas, verskim uslužbencem pa se bodo začasno iz proračuna krili prispevki za socialno varnost v celoti. Skrajšani delovni čas bodo lahko koristili tudi na kmetijah, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi, podaljšuje se pomoč potniškemu prometu.

Iz petega protikoronskega zakona, sprejetega oktobra lani, se še vse do konca leta 2021 podaljšuje določba, da lahko vsi zaposleni koristijo tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila osebnega zdravnika.

Potem ko vlada prejšnji teden še ni podala soglasja k razpisu za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu, je opoziciji na seji odbora za delo v zakonsko besedilo uspelo zapisati, da začasno to soglasje ne bo potrebno. A danes je DZ na predlog koalicijskih poslanskih skupin ta člen iz zakona črtal. "Upam, da to ni začetek konca javnega šolstva," je obžalovala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ).

DZ je osmi protikoronski zakon podprl z 51 glasovi poslancev SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS in narodnosti.

Proti so glasovali poslanci Levice ter po en poslanec LMŠ in SD, preostali predstavniki opozicije niso glasovali. V razpravi so opozarjali, da se vlada reševanja posledic epidemije covida-19 ne loteva na pravi način. Ukrepi so po njihovem mnenju prepozni, neučinkoviti in ne zajemajo vseh ranljivih skupin.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Firnk
03. 02. 2021 18.21
+1
no lr dnarji se pa en mal boljš
Kr ena
03. 02. 2021 17.00
tudi invalidi in penzionisti imajo enake dohodke kot prej.(zagotovljene).... ne razumem, res ne. če kdo rabi pomoč so izključno tisti, ki ne morejo delati in tisti ki so resnično v direktnem stiku z okuženimi....delam v "kritični dejavnosti" brez dodatkov, ker smo že navajeni na spremenjene okoliščine-pravijo v pri nas. Res me veseli, da imamo delo in lahko delamo, ampak kaj pa država dela z denarjem je pa za zjokat.
Kr ena
03. 02. 2021 16.28
+1
me pa res zanima zakaj dodatek vojnim veteranom? le v kakšni stiski so zaradi tega statusa? razložite mi, prosim
dinac
03. 02. 2021 16.21
Mi v proizvodnji delamo nepretrgoma tako kot javni sektor. Za njih so sredstva za koronski dodatek, za gospodarstvo pa samo enkrat. Pa kaj so oni več vredni od nas. Če dobijo eni morajo dobiti tudi drugi, ali pa nobeden
Levicarjikmeee
03. 02. 2021 15.57
+2
Glava
03. 02. 2021 15.55
+1
LeonMLeon
03. 02. 2021 13.59
-2
Kot polnoletnega dijaka na izrednem samoplačniškem srednješolskem programu oz. prekvalifikaciji me zanima ali 50€ dobijo samo dijaki na rednem programu ali tudi mi na izrednem, ki to dejansko celo bolj potrebujemo?
oba tri sm te vido
03. 02. 2021 14.51
-1
twitni janši ti bo povedal kako se šolo nardi
Nebodijetreba
03. 02. 2021 13.48
+5
Za Židana je kaznovanje pravnih oseb, ki kršijo protikoronske predpise, npr. cepljenje preko vrste, nekaj, kar ne sodi v protikoronski zakon, in bi zahteval ustavno presojo. Nezaslišano! Kaj delajo taki ljudje v parlamentu?! S to izjavo je javno razgalil svojo pokvarjenost in podprl primere cepljenja mimo vrste oz. spodbuja to početje. Pa me je čudilo, da je zdravstvena inšpekcija obšla cepljenje na Medicinski fakulteti! Take primerke je treba odstraniti s položajev, kjer lahko s svojim delovanjem škodujejo državljanom!
Uporabnik1884443
03. 02. 2021 13.38
+0
Če je Židan to res napovedal, pa me res žalosti. Jemljem ga namreč kot enega redkega "treznega" levega politika. Ta njegova izjava ne pomeni nič drugega kot način , kako se v javnosti gobcari, kako so proti cepljenju zaradi....., istočasno pa iščejo variante za ceplenje preko "stricev in tet". Res žalostno.
disorderliness
03. 02. 2021 13.42
+1
Scouser
03. 02. 2021 13.47
-1
Ja pa neglede, Ustava je zato da se jo spoštuje!!! Ne moreš sprejemati stvari mimo tega!! Ko enkrat odpreš pandorino skrinjo, jo lahko vsak!!! Boš istega mnenja , ko bodo levi politiki zasledovali višji cilj mimo nje??
Nebodijetreba
03. 02. 2021 13.51
+0
Aja, spodbujanje neenakosti pa je v skladu z Ustavo?!
Nebodijetreba
03. 02. 2021 13.55
+1
Najbrž je bil kdo izmed nejgovih neupravičeno cepljen, pa se boji kazni za nazaj.
Uporabnik1884443
03. 02. 2021 14.45
+2
Če je to ustavno ali protiustavno bo reklo ustavno sodišče, ne ti ne jaz, sklicevati pa se na ustavo, da se zagotovi red pri cepljenju, da se prepreči preskakovanje pa je nevredno....
Amasakul
03. 02. 2021 13.36
-2
dodatnih 320 milijonov evrov, kdo bo to odplačeval ? Mladina gre v obljubljeno tujino, prihaja pa kader no komment ex yu.ki pa denar nese kar nazaj dol.
mužik
03. 02. 2021 13.28
-1
kaj upokojenci nič ne dobijo v tem paketu ?? bi prav prišel kak jurja evrov
Hachi
03. 02. 2021 13.54
-1
mors it za kljucarja v cerkev. Tam bos dobil 2100eur!!!
spiderx2020
03. 02. 2021 13.11
+2
tudi tega helikopterskega denarja bo enkrat zmanjkalo, potem boste pa lahko samo še po smetnjakih brskali, na to vlado se ni treba zanašati, oni ne delajo v vašo korist.
Ana Sols
03. 02. 2021 12.47
+1
Ce si podjetje lahko privosci dvig minimalca (ogromno podjetij), Slovenija nima kaj financirat minimalnih plač. Naj financira raje minimalne pokojnine.
lustracija
03. 02. 2021 12.47
-2
Odlična vlada !! 💙💚❤
Scouser
03. 02. 2021 13.48
-2
me že ma de bi te
03. 02. 2021 12.46
+2
ŽALOSTNO RAZDELJEVANJE DENARJA. V NEKATERIH DSO. SPLOH ŠE NISO DOBILI KRIZNEGA DODATKA, KI JIM PRIPADA PO KOLEKTIVNI POGODBI. SKRATKA REČENO V NAŠI BANANA R. DOBIJO PREJ DODATEK SOCIALNI PROBLEMI KOT TISTI KI DELAJO Z TEMI BOGIMI LJUDMI. DSO AJDOVŠČ......
rolicapapirja
03. 02. 2021 12.11
+3
Nekatere vas tako skrbi, kako se je Slovenija zadolžila, da lahko sedaj tako meče denar skozi okno. Sej ne rečem, da se denar deli povsem pravično, pa saj to bi težko kdor koli naredil, vedno se najde nekdo, ki bo nasprotoval ali pa mu ne bo všeč. Ampak samo spomnimo se koliko milijard je šlo za sanacije bank, od tega pa nimamo ljudje nič in smo tako drago plačali napake posameznikov, ki so dajali kredite na lepe oke, drugi pa so basali ta denar v žepe. Sedaj pa, ko vlada deli denar za pomoč gospodarstvu (veliko ga je nepovratnega) pa je vse v zraku in na okopih. EU je dala denar za pomoč in okrevanje ob epidemiji. Koliko ljudi bi bilo brezposelnih, če nebi bilo plačano čakanje na delo, plačani prispevki... Ali si ljudje, ki delajo v teh razmerah ne zaslužijo dodatkov? Pa ne mi sedaj obirat župnikov in gozdarjev, ja sej vemo, da 100% pravično ne bo nikoli in da pač je tukaj vlada mogoče brcnila v temo. Šarec je buni, kako smo zadolženi, on pa je bil na 0 z proračunom ali je celo imel malo plusa. Ja seveda, če pa nisi izvedel nobenega projekta. Levica se hvali z dvigom minimalne plače pod prejšnjo vlado. Ja kaj nam pomaga, za par 10€ večjo plačo so marsi kateri brez otroških dokladov, otroci brez štipendije, ukinjena brezplačna malica... Ja treba je tudi te kriterije spremenit. Še bolje pa bi bilo, da se malo znižajo prispevki in dajatve državi s strani delodajalcev, pa bodo tudi plače višje, s tem pa tudi potrošnja in se do tega denarja pride po drugi plati. Tako, da ja, ni mi jasno kdo je tako proti tem ukrepom, ki so dejansko dobri za vse ljudi, mogoče tisti na sociali, ki tega denarja niso deležni?
zajebant2
03. 02. 2021 12.01
+2
levaki kak?, če pa pravite, da ima ta vlada 41 glasov
BalalajkaGTI
03. 02. 2021 11.48
+2
a je predvidena... "trošarina".... za opletanje s tujim po koprivah?
Bevskbevsk
03. 02. 2021 11.44
+1
lahko razdelijo še 100 miljard jaz od tega ne bom imel nič kot tudi do sedaj nisem imel no razen tur bona ki pa bo zelo drag...mi delamo non stop v čakanje na delo samo na plačilni to je to
Skadi
03. 02. 2021 11.37
+0
Delitev sredstev poteka po sistemu in vrstnem redu - mi - naši -naša mama in če kaj ostane vi.