Korona

Delež okuženih 14,6-odstoten, Logarjeva: To je tudi učinek zaprtja

Ljubljana, 19. 04. 2021 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
527

Zadnji epidemiološki podatki kažejo na izboljšanje: ob 1605 opravljenih PCR-testih so včeraj potrdili 234 novih okužb z novim koronavirusom. Delež okužb je tako padel na 14,6 odstotka. Pristojni so opravili tudi 6576 hitrih antigenskih testov, ki pa jih še dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi. Umrlo je osem covidnih bolnikov. V državi imamo trenutno 11.883 aktivnih primerov okužbe. Za spodbudne trende je po besedah vodje svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateje Logar zaslužno tudi 11-dnevno zaprtje države, ob hkratnem cepljenju.

Pristojni so v nedeljo opravili 1605 PCR-testov in pri tem potrdili 234 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako padel na 14,6 odstotka (dan pred tem 18,2). Opravili so tudi 6576 hitrih antigenskih testov (HAT), a podatka o pozitivnih ni, saj te zadnja dva meseca še dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi.

V nedeljo smo v Sloveniji ob 1605 PCR testih potrdili 234 okužb z novim koronavirusom, umrlo je osem covidnih bolnikov.
V nedeljo smo v Sloveniji ob 1605 PCR testih potrdili 234 okužb z novim koronavirusom, umrlo je osem covidnih bolnikov. FOTO: Shutterstock

Še naprej pa se povečuje število hospitaliziranih covidnih bolnikov. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 652 oseb s covidom-19 (21 več kot dan prej), 157 se jih zdravi na oddelkih intenzivne nege (trije več kot dan predtem), pa je še sporočila Vlada RS. Iz bolnišnic so v domačo oskrbo medtem odpustili 14 oseb. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19 (dva bolnika več kot dan prej). Kot je na vladni novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša, se povečuje zasedenost bolnišničnih postelj tako na navadnih kot intenzivnih oddelkih.

Doslej smo v Sloveniji skupno potrdili 232.313 okužb s koronavirusom, kažejo podatki NIJZ. Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 372.102 oseb, z dvema pa 145.134 oseb oziroma 6,9 odstotka prebivalcev.

V državi imamo po podatkih Covid-19 Sledilnika trenutno 11.883 aktivno okuženih. Spodbudnejše pa je povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh, ki znaša 785 (včeraj 788,3).

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev (dvotedenska pojavnost oziroma incidenca okužb) na ravni države še vedno ostaja visoko in znaša skoraj 563 (562,9). Tako štirinajstdnevna kot sedemdnevna pojavnost okužb ostajata najnižji v obalno-kraški regiji, najvišji pa v primorsko-notranjski regiji.

V Sloveniji nam je proti covidu-19 doslej uspelo z enim odmerkom cepiti 372.102 osebi, dva odmerka cepiva jih je prejelo 145.134.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 192 covidnih bolnikov, med njimi jih 49 potrebuje intenzivno zdravljenje. V mariborskem kliničnem centru pa od 110 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo zdravljenje na oddelku za intenzivno nego potrebuje 32 bolnikov. 100 covidnih bolnikov zdravijo v celjski splošni bolnišnici, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo.

Na redni vladni novinarski konferenci  o aktualnem stanju glede covida-19 oziroma glede epidemiološke slike v državi je danes sodelovala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Uvodoma je dejala, da se kaže učinek ukrepov oziroma zadnjega 11-dnevnega zaprtja države, v kombinaciji s cepljenjem, stopnja okužb se med splošno populacijo niža. Še enkrat pa poudarila, kako pomembni so preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s Sars-CoV-2 – nošnja zaščitnih mask, razdalja, higiena rok, prezračevanje prostorov ... "Na ta način zmanjšamo koncentracijo tistih kapljic, ki še ostajajo v prostoru," pravi.

Še enkrat je tudi razložila razliko med samoizolacijo in karanteno. Prvo je, kadar oseba zboli in mora ostati doma; karantena je pa ukrep, s katerim se preprečuje, da bi oseba, ki je bila v stiku z okuženim, okužbo prenašala naprej.

"To so ukrepi, s katerimi lahko vplivamo na to, kako se bo virus dodatno širil," je poudarila Logarjeva.

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar.
Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar. FOTO: Posnetek zaslona

Na vprašanje, ali je posvetovalna skupina za covid-19 kaj razpravljala o možnosti odpiranja oziroma izvajanja kulturnih prireditev in v kateri fazi bi se to lahko zgodilo, pa je dejala, da so o tem govorili pretekli teden – to je predvideno v rumeni fazi, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov.

Kar se tiče cepljenja maturantov, samotestiranja in poteka mature, je vodja vladne strokovne skupine povedala, da se je priporočila za potek letošnjega maturitetnega preverjanja znanja že izdalo. Glede testiranja pa morajo počakati na potrdilo agencije za zdravila. Dodatni rok za prijave po njenih navedbah ni potreben, saj je bilo dovolj časa. "Še vedno so prirotitna skupina starejši in kronični bolniki, maturanti so bili tukaj dodani, tak kot na primer olimpijci." Ob tem se je navezala tudi na pojav neželenih učinkov pri cepivu AstraZenece, s katerim bodo cepili maturante. Kot pravi, je treba seveda o tem govoriti, a poudarja, da je statistično gledano delež teh zelo majhen.

"Neželene učinke je treba pokazati v pravi perspektivi," se je navezala tudi na cepivo podjetja Johnson&Johnson. To ima enake indikacije, kot ostala vektorska cepiva. Kot pravi, ni posebnih zadržkov za cepljenje s katerim od teh cepiv.

Po besedah Logarjeve je tudi veliko vprašanj glede bolnišničnega zdravljenja bolnikov s covidom-19. Velik delež starejše populacije je sicer že precepljen, zato se nekako zdi, da so zdaj hospitalizirani predvsem mlajši. "Sprejemamo vse, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo," je zagotovila. To so bolniki, ki pri dihanju ob prebolevanju covidne pljučnice potrebujejo dodatni kisik, tisti, pri katerih se je bodisi osnovna bolezen poslabšala, ali pa imajo denimo pridružene bolezni – denimo srčno popuščanje, prekomerno telesno težo, so imunsko oslabeli ...

Na vprašanje ali slovenske bolnišnice v prihodnjih dneh, glede na dejstvo, da epidemija poteka v 14-dnevnem 'zamiku', pričakujejo več hospitalizacij, je infektologinja odgovorila, da pričakujejo ravno nasprotno: da bi se stanje ob teh trendih pričelo umirjati čez kakšen teden. "Številke so se pričele umirjati nekje v začetku minulega tedna; nekje do konca tedna še ne pričakujemo bistvene spremembe, potem pa upamo na boljše." Obstaja tudi vedno skrb - tako Logarjeva -, sploh v luži prihajajočih prvomajskih praznikov, ko bodo mnogi obiskovali sorodnike in potovali v druge države. Pri tem je znova pozvala k spoštovanju ukrepov in zmanjšanju števila nezaščitenih stikov.

Prebolelost kot 'boniteta': namerno okuževanje in izigravanje sistema

Logarjeva je že pred časom izpostavila, da opažajo trend namernega okuževanja z novim koronavirusom, predvsem v luži bonitet, ki so jih deležni prebolevniki (nepotrebno testiranje, prehod meje ...). Prav tako opažajo tudi izigravanje sistema, kjer denimo nekdo, ki je okužen, gre na test, ob tem pa s seboj vzame zdravstveno kartico nekoga drugega.

Koronavirus pasica nova

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siFBI
11. 05. 2021 08.23
Baba ne trobezljaj neumnosti!
Japa Jade
20. 04. 2021 16.16
+1
Mamo že spet 20, kaj pa zdaj Logarjeva, a so učinki enodnevni.
hotchilipoper
20. 04. 2021 08.31
+1
Evo to je rumena faza,ampak še zmeraj so zaprte regije,ker če ne bodo,ne bo več dodatka
Viktor Rosta
19. 04. 2021 18.15
+1
Mi sploh nikol nismo imel lockdowna,ce pa v parlamentu ni noben fliknu,noben pajkan ni zbolel,soldiers of fortune so pa itak imuni na vse a ne TONIN SMRKOLIN🤥
Principat
19. 04. 2021 18.08
+2
tuji strokovnjaki so sloveniji napovedovali kot prvo državo z vsemi idealnimi pogoji za oazo z najmanj obolelimi , ne pri nas se je zgodilo ravno obratno , najdalj časa zaprti , policijska ura , obolelost , smrtnost , ... vse je bilo zrežirano s strani predsednika vlade in edini prst se lahko le uperi ravno v njegov obraz
SAKOSAKO
19. 04. 2021 18.02
+1
Učinek zaprtja? Kaj pa je bilo zaprto? Več odprtega kot zaprtega!
jaka
19. 04. 2021 19.55
Meje so bile relativno dobro zamejene, tako, da diaspora ni prehajala domov in nazaj.
zelen
20. 04. 2021 16.30
zaprte gostilne in turizem panoga je na kolenih.Počivavšek pa diktira kdo bo lahko preživel.
srcni.kralj
19. 04. 2021 17.59
+2
Komaj danes je nizka zaznava okužb kar je rezultat 11 dnevnega zaprtja. Zanimivo pa bo, da bo v četrtek že povečanje okužb zaradi odpiranja teras. Da se pokažejo učinki v nižanje okužb 3 tedne, da se višajo pa 3 dni... Fopajte koga drugega. vemo da ob zadnjem zapiranju je bilo še več odprtega ko pa takrat ko ni bilo zaprto.
Rene Jelinčič
19. 04. 2021 17.52
+1
Zakaj tudi pri nas ne razkrijejo podatkov ,kot je to storil Italijanski časopis fatto quotidiano ,da je zaradi korone v Italiji bilo odpovedanih 600.000 operacij,kar 1milijonov Italijanom odpovedali naročene preglede zaradi korone.
anatomija
19. 04. 2021 17.49
+4
Ali ni konec marca govorila , da zaradi zaprtja ne bo manj okuženih . Samo preprečili bodo ekstremno širjenje zaradi praznikov
DAEMONIUM
19. 04. 2021 17.22
-3
Pravi levicar se NE CEPI in tako pokaze, da se ne ukloni diktaturi!!! Med pandemijo korone postaja vse bolj jasno, da SARS-CoV-2 napada naša telesa na več različnih frontah. Razpon sega od pljuč , posod in srca do črevesja in ledvic do živčnega sistema in možganov . Že nekaj časa se pojavljajo tudi vse več poročil o bolnikih z akutnim Covid-19, pri katerih se je raven sladkorja v krvi iztirila. Simptomi segajo od hude hipoglikemije do ketoacidoze, čezmerne zakisanosti krvi, ki je značilna za hudo sladkorno bolezen. Zaskrbljujoče tudi: zdaj je nekaj poročil o primerih mladostnikov in mladih bolnikov, ki se po blagi akutni okužbi s SARS-CoV-2 nenadoma razvijejo simptomi diabetesa tipa 1. Beta celice v trebušni slinavki proizvajajo malo ali nič insulina.
Periot222
19. 04. 2021 17.36
+1
DAEMONIUM VSAK CLOVEK IMA SVOJO PAMET IN JE PRAV DA SE SVOBODNO ODLOCA ALI SE BO CEPIL ALI NE PA NAJ BO LEVI ALI DESNI!!!!!!!
Tomvojo
19. 04. 2021 17.20
-1
Za prvi maj gre z Brnika sedem avijonov po svetu nabirat različne vrste virusov, počakite do 14 maja pa se potem oglašajte kako kaj brazilski virus.
0patriot0
19. 04. 2021 17.17
-2
Kaj ste si nabrali dovolj covid dodatka, da boste malo sprostili in dali raji upanje?? Aja pa ortopedi so tudi vsi v službi drži??
zelen
20. 04. 2021 16.33
dodatkov še ni dost zato so poslal avione turistov v svet poiskat še brazilski sev.
Periot222
19. 04. 2021 17.11
+7
LOGARJEVA SRAM TE BODI DA LAZES!!!!!!!!
Pametnjak0vi?
19. 04. 2021 17.04
+9
Lazete kot tece pes. Ce je to zdej "delovalo" bi tud jesen... folk smo se zdele velik mn drzl kot jesen 🤣🤣🤣 Deloval je zato ker si nas brezmadezni lopov in diktator neupa seenga douzga Lockdowna 🤡🤡🤡
GOTOVI STE
19. 04. 2021 16.58
+9
Se pravi, ce zaprete se enkrat za 11 dni bo 7 % ali manj? Zakaj pa ni bilo tega ucinka, ko smo bili zaprti prvih 14 dni , ki so se zavlekli v 3 mesece oktobra?
Zdravaslovenka
19. 04. 2021 16.48
+4
Saj je že čas da se ta norija počas konča , ampak saj ni to zdaj rezultat zaprtja saj ste nas itak že tako daleč spravili da se nam več splih ne ljubi iti kam iz hiš , poglejte si ulice v nočnem času isto so prazne kot takrat ko nismo smel iz hiš
Salomon
19. 04. 2021 16.32
-8
Slovenci, nikoli zadovoljni, ne če se slabša situacija, pljuvamo, ne če se izboljšuje, ni prav Demokracija za Butalce ni opcija. Mediji so zdraharji in senzacionalisti, objavljajo le razprtije. Ne gre nam. Rabimo komando, ker smo bečki konjušari Vlada je žal preblaga za našo pasmo.
oba tri sm te vido
19. 04. 2021 16.37
+3
Vidim da si ti zadovoljen ker izjavljaš da rabimo komando Le kako bi preživel brez svojih pastirjev Vsak zdrav človek vas ignorira in kdor skrbi za svoje zdravje vas ne potrebuje skrbi zase ;)
oba tri sm te vido
19. 04. 2021 16.44
-1
Sicer pa glede na bajne zneske so strokovnjaki dolžni dokazati svoja stališča in to tako da bo razumljivo utemeljeno tudi največjim skeptikom. Nevarno je biti naiven ne pa skeptik. Stari rek "prilika dela tatu" in če bi polovico potrošene energije ki smo jo vložili v to covid zadevo rajši usmerili v rast samih sebe bi bila prilika vedno tatu pa verjetno ne.
Periot222
19. 04. 2021 17.12
-1
Nacek Pacek
19. 04. 2021 16.24
+4
Naslednjih 14 dni bo ključnih ,pa to...
Rene Jelinčič
19. 04. 2021 16.29
+3
Kje pa po logarjevi logiki bo ključnih 50 let,samo ,da padajo enormni dodatki saj ti beli montlarji še nikoli v zgodovini za tako malo dela niso toliko zaslužili.
Patuljak10
19. 04. 2021 16.06
+15
Kake zaprtja lepo vas prosim? Vse je bilo isto razen tega da so bile šole zaprte, nekatere trgovine in pa bila je prepoved druženja. Drugo pa je bilo isto kot prej.
Delavec_Slo
19. 04. 2021 16.01
+7
Seveda ja, to bo ,to je strokovno mnenje.