Korona

1690 novih okužb, Janša: Ni pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov

Ljubljana, 19. 01. 2021 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
652

V ponedeljek so opravili 14.010 testiranj (skupno PCR in HAT-testi) na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih pa je bilo 1690 testov, kar znaša 12,1 odstotka. Po podatkih NIJZ je že dosežen en kriterij za začetek sproščanja ukrepov v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko – dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu je namreč znašalo 1327. Število hospitaliziranih je točno 1200. Ko se bo številka spustila pod to mejo, bo dosežen tudi drugi kriterij. Predsednik vlade je povedal, da ni pričakovati drastičnega spročanja ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nekaj možnosti za sproščanje po regijah
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Nekaj možnosti za sproščanje po regijah
  • Iz SVETA: Cepljenje z drugim odmerkom
    02:46
    Iz SVETA: Cepljenje z drugim odmerkom
  • Iz SVETA: Načrt cepljenja
    04:06
    Iz SVETA: Načrt cepljenja

 

Po podatkih Sledilnika covid-19 smo v ponedeljek v Sloveniji ob opravljenih 14.010 testiranjih (od tega je bilo 5306 PCR- in 8704 HAT-testov) potrdili skupno 1690 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1211 PCR-testov, kar predstavlja 22,8 odstotka, in 479 HAT-testov, kar je 5,5 odstotka. 

Hospitaliziranih je 1200 ljudi, 187 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 126 ljudi, umrlo pa je 25 covid bolnikov, je sporočila vlada. 

Trenutno imamo v Sloveniji 22.579 aktivnih primerov okužb. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dosežen en kriterij za sproščanje ukrepov

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu znašalo 1327, to pomeni, da je bil na državni ravni dosežen en kriterij za začetek sproščanja ukrepov v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko (kriterij je 1350 okužb). Drug kriterij bo dosežen, ko se bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov spustilo pod 1200. 

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj 151.137 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3231 covidnih bolnikov. 

Predsednik vlade Janez Janša pa je na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal, da s ponedeljkom še ne gre pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov, da pa ostaja rahla možnost za sproščanja v nekaterih regijah.

Stanje v novomeški bolnišnici je stabilno

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so sporočili, da imajo danes hospitaliziranih 94 covid bolnikov, od tega 17 na intenzivnem oddelku. 

"S cepljenjem smo začeli pred tremi tedni, do sedaj je cepljenih in prebolelih cca 50 odstotkov zaposlenih v naši bolnišnici. Prve odmerke cepiva smo namenili zaposlenim, ki delajo z najtežjimi covid bolniki, v nadaljevanju pa cepimo vse zaposlene v zdravstvu, ki so izkazali interes. Vsi, ki so bili cepljeni, se zaenkrat počutijo dobro in nimajo nobenih stranskih učinkov, verjamemo, da bo tako ostalo tudi pri vseh, ki še pridejo na vrsto. Cepljenje z 2. odmerkom cepiva bo v naši bolnišnici potekalo v tem tednu predvidoma v sredo, 20.01.2021 in v petek, 22.01.2021. Po napovedih Ministrstva za zdravje bo cepiva dovolj, da bodo drugo dozo prejeli vsi, ki smo jih cepili," so zapisali.

Že nekaj časa, približno tri tedne je stanje pri njih stabilno, število hospitaliziranih covid bolnikov ne narašča in ne pada, giblje se nekje med 90 in 100 hospitaliziranimi. "Žal je epidemiološka slika naše regije še vedno ena izmed štirih najslabših v Sloveniji, zato si želimo, da bi ukrepi čim prej prijeli," so še dodali.

Omejili okužbe v šempetrski bolnišnici 

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je 58 bolnikov s covid-19, od tega jih je šest v intenzivni enoti, trije potrebujejo pomoč respiratorja. Včeraj, 10. dan po vdoru virusa v belo območje internističnih oddelkov, so znova testirali vse paciente in zaposlene na teh oddelkih. Odvzetih je bilo 177 brisov. Kot je regijskemu štabu CZ za severno Primorsko sporočila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, so bili pozitivni le štirje izvidi. "In to pri zaposlenih v zdravstveni negi in čistilni ekipi, medtem ko so bili vsi hospitalizirani bolniki internističnih oddelkov negativni." To je še en dokaz, da jim je uspelo skorajda povsem omejiti okužbe v tem delu bolnišnice. 

Na Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori pa je pozitiven še drugi otrok. Zdravstveno stanje obeh je stabilno, predstojnica oddelka je v stiku s starši. Jutri bodo otroci in zaposleni ponovno testirani. 

Včeraj so znova testirali tudi stanovalce v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo. Kot je sporočila vodja oddelka Marjeta Tuta, so opravili 74 testov, pozitivnih jih je bilo 11. Skupno je tako v domu okuženih 64 starostnikov, praktično polovica vseh. Vsi, ki so bili tudi na včerajšnjem testu negativni, bodo jutri cepljeni še z drugim odmerkom cepiva proti covid-19. 

Trenutno imamo v Sloveniji 22.579 aktivnih primerov okužb.
Trenutno imamo v Sloveniji 22.579 aktivnih primerov okužb. FOTO: Dreamstime

V UKC Maribor hospitaliziranih 168 bolnikov

Število vseh hospitaliziranih covid bolnikov v mariborkem UKC znaša 168, od tega je na intenzivnem zdravljenju 37 pacientov. V ponedeljek so umrli štirje pacienti, skupno število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov pa se je povzpelo že do številke 1224. Zaradi covid odsotnosti trenutno ne dela 181 zaposlenih, od tega 30 zdravnikov in 89 delavcev zdravstvene nege. Med 181 odsotnimi gre za 95 primerov varstva otrok (šola na daljavo), so sporočili.

V večini gorenjskih domov starostnikov se življenje vrača v bolj normalne tirnice

V gorenjskih domovih starostnikov, v katerih so se minulih mesecih soočali z večjimi izbruhi okužb z novim koronavirusom, v zadnjih tednih skorajda ne beležijo novih okužb med stanovalci. Življenje se tako vrača v bolj normalne tirnice. Drugače pa je v cerkljanskem domu, kjer se šele sedaj soočajo z večjim valom okužb.

Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je bil med prvimi domovi starostnikov, ki so se v jesenskem valu epidemije soočili z velikim izbruhom covida-19. Sedaj pa že tretji teden ne beležijo nobene nove okužbe z novim koronavirusom ne med stanovalci ne med zaposlenimi, je povedala direktorica Centra Silva Košnjek.

Rdeča cona, ki so jo oktobra uredili v telovadnici bližnje osnovne šole, je prazna, z njenim uradnim zaprtjem pa bodo počakali do zaključka druge faze cepljenja, predvidoma do konca januarja, če bi se do tedaj vendarle še pojavilo večje število okužb. Cepljenje naj bi opravili v sredo ali četrtek, ko pričakujejo 105 doz za drugi odmerek.

Ko bodo stanovalci ta teden dobili drugi odmerek cepiva, bodo skoraj vsi zaščiteni pred covidom-19, predvideva Košnjekova. 121 stanovalcev je namreč že bilo pozitivnih na novi koronavirus, 87 pa se jih je konec decembra cepilo.

 Razmere v domu starejših v Črnečah so se umirile 

V največjem koroškem domu starejših v Črnečah so zadnji večji izbruh okužb zaznali konec decembra, ko je to sovpadlo s prvim cepljenjem stanovalcev proti covidu-19 nekaj dni pred potrditvijo okužb. Skupno so v zadnjem izbruhu potrdili več kot 80 okužb z novim koronavirusom med stanovalci, okuženih je bilo tudi več zaposlenih. Razmere so se medtem umirile in konec tedna predvidoma ne bodo imeli več aktivnih okužb pri stanovalcih. Se pa trenutno štirje stanovalci s potrjenimi okužbami še zdravijo v bolnišnici.

V sredo bodo izvedli razkuževanje s hladnim zamegljevanjem trakta c, ki je bil po pojavu okužb konec decembra v celoti rdeča cona, je pojasnila pomočnica direktorja za nego in oskrbo v domu Dragica Čas. V domu, ki sicer lahko sprejme 263 stanovalcev, je trenutno 207 stanovalcev. Nove bodo začeli sprejemati ta teden, sprejemi pa bodo, kot je sporočila Časova, potekali po navodilih pristojnih služb. Še naprej bodo izvajali tudi vse ukrepe za preprečevanje okužb.

V domu so doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 76 stanovalcev in 31 zaposlenih. Predvidevajo, da bodo konec tega tedna z drugim odmerkom lahko cepili tiste, ki so prvega prejeli konec decembra.

V Idriji uspešno soočenje z izbruhom okužb

Z razmerami v Domu upokojencev Idrija pa se je v ponedeljek seznanil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Direktorica Urška Močnik s sodelavci ga je med drugim seznanila, kako so se v domu spopadali z okužbami. V obeh enotah doma, v Idriji in na Marofu, je bilo okuženih skupno 194 stanovalcev. V idrijski enoti jih je umrlo 16, v enoti Marof štirje.

Doslej so cepili 65 zaposlenih, kar predstavlja 42 odstotkov vseh zaposlenih oz. 70 odstotkov zaposlenih, ki še niso preboleli okužbe. Če seštejemo zaposlene, ki so že preboleli okužbo, in tiste, ki so bili cepljeni, je v Domu upokojencev Idrija pred covidom-19 zaščitenih okoli 80 odstotkov zaposlenih. Med stanovalci pa je na ta način zaščitenih kar 95 odstotkov. Doslej so sicer cepili 58 stanovalcev.

Kot je v ponedeljek še povedala Močnikova, so se z izjemnimi napori in dobro organiziranostjo vseh zaposlenih dolgo uspeli braniti pred okužbo v domu, ko se je ta pojavila, pa so takoj organizirali cone in tudi zunanjo rdečo cono v idrijski Modri dvorani, ki pa je zaradi pomanjkanja kadra, ki je tudi oboleval, niso mogli uporabiti. Minister je ocenil, da so bili zelo uspešni pri spopadu z izbruhom in da so lahko primer dobre prakse. Kot je še dejal, se je v epidemiji izkazalo, da so pri spopadanju z njenimi posledicami najuspešnejši tisti domovi upokojencev, ki so tesno vpeti v lokalne skupnosti.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (652)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
23. 01. 2021 14.46
Oprostite MORAMO SE ZGLEDOVATI PO VELIKIH, čeprav naša država predstavlja le eno njihovo pokrajino a je vedno bilo tako, da več glav več ve, čeprav zato je nujno potrebno posnematI velike države !
CocoLoco
21. 01. 2021 18.42
zemunac13
20. 01. 2021 10.39
Testi so neverodostojni !
drago štubljar
20. 01. 2021 10.31
USA PROPAGANDA HAHAHhhhHHAHAHAHAH MRS LAZLJIVCI
Maja Kajza
19. 01. 2021 21.59
+1
smeh je zdravilo, tudi v najbolj kriticnem casu !
Zmaga Ukrajini ...
19. 01. 2021 21.56
+2
Pri Jajotu Primanjkljajiću pač nikoli ni mogoče pričakovati drastičnega sproščanja ukrepov. Počasi bo res treba organizirati državni natečaj z nagradnim skladom, za iskanje edinega odgovora: "Navedi vsaj eno izjavo janezka komunajzarskega in članov njegove komunajzarske vlade, ki ni bila laž"......
Z0r98xyw
19. 01. 2021 21.53
+2
Orožar jj bo imel sproščanje na dobu
Istra naša
19. 01. 2021 21.46
+1
PROTESTI MASOVNI!!!!!!!!!
weed28
19. 01. 2021 21.37
+1
nebo dolgo pa se bo na tem njihovem semaforju pojavla še ena barva in bo spet vse ostalo isto... kakšno barvo bo pukl izbral? rjavo mogoč ali vijolčno...
Priap
19. 01. 2021 21.34
+1
Še enkrat vam povem, vi ne rabite ničesar več sproščat, mi navadni smo ok, smo se navadili, vprašanje pa je kako se boste vi privadili ob koncu te "epidemije", ko ne bo več cankalo v vaš žep. Takrat pojdite na ulico igrat kitaro, vam bom dal kak evro ali dva v košaro, brez skrbi.Ampak kako boste pa spali, to pa si verjetno ne boste morali kupit...
kekec_pokec
19. 01. 2021 21.26
+7
Nehite nas v glavo J pa zaženite državo preden vse crkne al pa zapufamo nadajnih 5 generacin
arapayma
19. 01. 2021 21.23
+6
Nihče več na teste, pa tudi okuženosti več nebo...dajte že enkrat razmišljat s svojo glavo...kaj vam je ljudje...???
Priap
19. 01. 2021 21.23
+6
Zanimivo ne, včeraj je padel indeks, ali karkoli že bluzijo, danes pa imamo pri nas nov "angleški" sev...Spet nova bedarija za ukrepe!?
simeoni
19. 01. 2021 21.39
+3
Ta sev je bil prinešen v Slovenijo že pred novim letom,sedaj je pa prilika, da se vse ponovno zapre.Skoraj cel mesec so čakali, da se naredi neki cirkus, da se vse skupaj podaljšuje. Ne, ne bo vam uspelo, ker to je že sabotaža. zakaj tega potnika niste izolirali ? Čakali ste idealno priliko za teror nad ljudstvom. Kar igrajte se z ognjem !
Sunshine100
19. 01. 2021 21.21
+9
Kako lepo se je peljati cez par obcin in obcudovati naravo pa iti na kavo prijateljici, no to sem danes naredila. Dol mi visi za ukrepe in JJ, ker jih nimam namena vec upostevati!!! Vse ima svoje meje, ker tole je šlo pa resno predaleč.
Aligator11
19. 01. 2021 21.22
-5
Pripravi si zavihke po 400 eur, da ne boš preveč štela ko bo treba :)
Priap
19. 01. 2021 21.24
+5
Eh Aligator, premlad si še, da bi ti ocenjeval, kdo bo kaj plačal in kdo ne...Idi pančat! ;)
realnost10
19. 01. 2021 21.55
+2
Sunshine100,bravo tako bi morali vsi početi ne pa ubogati to nesposobno ,bedasto pokvarjeno vlado
realnost10
19. 01. 2021 21.08
+3
Aha nezaupnica je preložena,sedaj se bo zopet povečalo število okužb in seveda vse bo do nadaljnega zaprto,pa kdo vam še verjame nesposobna vlada,še Janšisti vam počasi ne bodo več verjeli
Aleks 85
19. 01. 2021 21.09
-5
D0nf0l3
19. 01. 2021 21.12
+2
D0nf0l3
19. 01. 2021 21.12
+1
Aleks 85
19. 01. 2021 21.08
+3
Hipohondri, ki se testirate na hat ostanite doma, ker ste zdravi.
JanezSlovenceljn
19. 01. 2021 21.04
+5
Dragi verniki. V nedeljo bom pri maši opravil molitev, da bodo v prihodnje testi kazali bolj realno. Molitev bom objavil na twiterju.
bugoslav
19. 01. 2021 21.01
+7
Kako nw bo sproscanja, ce bodo izpoljnjeni pogoji za rdeco fazo potem moramo sprostiti tisto kar pise za to fazo.
aylar
19. 01. 2021 21.08
-1
Bojo ze jutri nabili stevilke. Ali pa imajo naredit nov "nacrt" sproscanja.
aylar
19. 01. 2021 21.08
+1
pomlad 2020
19. 01. 2021 20.58
+6
Jutri je sreda in se bo Janša zopet hecal z nami, iz bobna potegnil številke, ki bodo preprečile sproščanje ukrepov.
Boombaar
19. 01. 2021 20.58
+3
Naslednjih 114 dni bo ključnih