Korona

Znanstvena analiza podatkov o covid-19: 'Virus bi lahko že izkoreninili'

Ljubljana, 27. 08. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
397

Z Aleksom Jakulinom, profesorjem statistike, ki je poučeval na prestižni ameriški fakulteti Columbia, o tem, kaj že lahko razberemo iz podatkov o bolezni covid-19. Kako dostopni so podatki za Slovenijo in kaj se lahko naučimo s preučevanjem tistih iz tujine? Zakaj je vse bolj razširjena miselnost, da je koronavirus le 'navadna gripa', pravzaprav nevarna. A to še ne pomeni, da pandemije ne moremo obvladovati.

Pravilno razumevanje podatkov o covid-19 nam pomaga sprejemati preudarnejše odločitve, poudarjajo podatkovni znanstveniki.
Pravilno razumevanje podatkov o covid-19 nam pomaga sprejemati preudarnejše odločitve, poudarjajo podatkovni znanstveniki. FOTO: Dreamstime

Na stotine vrstic neurejenih in na prvi pogled nepovezanih podatkov o bolezni covid-19 preučujejo že več mesecev in se jih trudijo predstaviti v za splošno javnost razumljivih tabelah in infografikah. Začeli so, ker so sami skušali razumeti, kaj se nam pravzaprav dogaja, to "širšo sliko" pa potem deliti z ljudmi. Da bi vedeli več in da bi nas bilo posledično manj strah. Ne gre le za zanesenjake, temveč za vrhunske računalniške inženirje in znanstvenike s področja statistike in analiziranja podatkov. In prav ti so lahko ključ, kako bi lahko čim prej spet zaživeli "normalno" življenje.

Pa je to mogoče? Je, če se bomo dovolj samozaščitno vedli, pravi Aleks Jakulin, eden od članov ekipe covid-19 sledilnika, sicer pa nekdanji profesor statistike in raziskovalec na prestižni univerzi Columbia v New Yorku. Iz računalništva je doktoriral v Ljubljani leta 2005, za doktorat o umetni inteligenci je prejel nagrado evropskega združenja za umetno inteligenco za najboljše delo tisto leto. Od leta 2009 je direktor podjetja Ganxy s sedežem v ZDA. 

Kateri podatki so v resnici javno dostopni?

V času koronakrize se je med ljudmi precej razširilo prepričanje, da so podatki o obolevnosti za covid-19 in drugimi podobnimi nalezljivimi boleznimi (denimo, gripo) javno dostopni, a jih nihče – in to celo z namenom zavajanja – ne primerja in ne analizira. A ni tako preprosto. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priznavajo, da vseh evidenc in podatkov, ki jih ljudje zahtevajo, nimajo. 

"V Sloveniji od leta 1999 sezono gripe in drugih akutnih okužb dihal spremljamo in ocenjujemo na osnovi opazovanja vzorca populacije." Kar pomeni, da ne zajemajo podatkov iz celotne populacije, pač pa zgolj iz manjšega dela. Tako ne razpolagajo s celotnim številom obolelih, "saj večina niti ne išče oziroma ne potrebuje zdravniške pomoči". Na NIJZ sicer ocenjujejo, da v Sloveniji za sezonsko gripo vsako leto zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalstva. To, kot rečeno, sklepajo na podlagi ocenjevanja in opazovanja virusa influence v zadnjih dveh desetletjih. Virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, pa je nov in ga zdravniki ter druge strokovne javnosti preučujejo šele nekaj mesecev.

Prav tako na NIJZ za preteklo leto (še) nimajo evidentiranih smrti bolnikov, ki so zboleli za sezonsko gripo. Zadnje dosegljivo poročilo je za leto 2018, ko smo v Sloveniji potrdili 19 smrti bolnikov, pri katerih je bil dokazana prisotnost virusa influence. Za leto 2019 so sicer v javnosti že nekateri podatki po bolnišnicah, ki nakazujejo, da je bila smrtnost bolnikov z gripo večja kot leto prej. 

'Koronastatistika' je znana: od 14. marca, ko je bila evidentirana prva smrtna žrtev, do 24. avgusta smo imeli 128 smrti bolnikov, pri katerih je bila dokazana prisotnost virusa SARS-CoV-2.

Covid je glede na do zdaj znane podatke na globalni ravni približno dvajsetkrat bolj smrtonosen kot gripa, povzame Jakulin. 

Slovenija potrebuje več in bolj urejene podatke

Potrebo po bolj globokih in bolje urejenih podatkih smo v Sloveniji identificirali že marca, v te pogovore smo vključili tudi institucije, ki so za to pristojne. Pet mesecev kasneje je podatkov malenkost več (seštevek spola in starosti potrjenih primerov, delitev primerov na domove za ostarele in zdravstvene domove, tedenski podatki o uvoženih primerih), bistvenega napredka pa ni opaziti. dr. Aleks Jakulin

Po do zdaj znanih podatkih (do 24. avgusta) je s covid-19 v Sloveniji umrlo več žensk (78) kot moških (50). Daleč največ umrlih je v starostni skupini nad 85 let (72 primerov), sledijo starostne skupine od 75 do 84 let (35 primerov), od 65 do 74 let (15 primerov), od 55 do 64 let (4 primeri) in od 45 do 54 let (2 primera).

A v nasprotju z nekaterimi drugimi državami, kot sta Italija in Nemčija, v Sloveniji denimo ne objavljamo statistike, s katerimi pridruženimi boleznimi so umirali bolniki s covid-19. Jakulin s kolegi iz covid-19 sledilnika (v ekipi jih je že približno 150) preučuje podatke iz tujine, ki kažejo, da so "sladkorna bolezen, visok krvni pritisk ter bolezni srca in ožilja indikatorji za komplikacije pri tej bolezni".

"Pridružene bolezni pomagajo virusu, da človeka prej ubije – ampak je tudi zelo veliko primerov zdravih ljudi, ki jih je virus močno prizadel in jim pustil trajne posledice. Gre za to, 'koliko' virusa dobiš naenkrat vase, koliko je tvoj imunski sistem takrat obremenjen in koliko izkušenj ima telo s takim ali podobnimi virusi," pojasni sogovornik.

Bi morali v Sloveniji bolj natančno voditi podatke? Jakulin odgovarja: "Potrebo po bolj globokih in bolje urejenih podatkih smo v Sloveniji identificirali že marca, v te pogovore smo vključili tudi institucije, ki so za to pristojne. Pet mesecev kasneje je podatkov malenkost več (seštevek spola in starosti potrjenih primerov, delitev primerov na domove za ostarele in zdravstvene domove, tedenski podatki o uvoženih primerih), bistvenega napredka pa ni opaziti.”

Dr. Aleks Jakulin: Podatki kažejo, da se virus v zadnjem času veliko bolj kot denimo po trgovinah in restavracijah širi v delovnih okoljih.
Dr. Aleks Jakulin: Podatki kažejo, da se virus v zadnjem času veliko bolj kot denimo po trgovinah in restavracijah širi v delovnih okoljih. FOTO: AmCham Slovenija

Z nošenjem maske do življenja brez ukrepov

Jakulin med drugim raziskuje, kje se bolezen covid-19 najbolj širi. "Na podlagi podatkov iz Nemčije ugotavljamo, da se velik del okužb dogaja znotraj domov in v delovnih okoljih – tam, kjer ljudje še nismo vajeni nositi maske in se vesti samozaščitno. Po drugi strani smo tam, kjer se že dovolj  držimo ukrepov (zelo dosledno recimo nosimo maske v trgovinah), to širjenje okužbe že precej uspešno omejili," pove.

Če želimo omejiti širjenje okužbe, je torej bistveno, da se vedemo še bolj samozaščitno: "Maske so pravzaprav zelo enostavna in učinkovita stvar za preprečevanje širjenja okužbe. So poceni in le malo vplivajo na kakovost življenja."

Še več: Jakulin je prepričan, da bi novi koronavirus do zdaj lahko že izkoreninili. "Te bolezni bi bilo že konec – lahko bi bili popolnoma mirni in živeli življenje brez kakršnih koli zaščitnih ukrepov – če bi človeštvo kot celota stopili skupaj. Ampak ker je med nami vse polno dvomljivcev, ljudi, ki ne verjamejo, da smo tega zmožni, se bo virus širil." Še enkrat izpostavi, da je nošenje mask najpomembnejše, "saj se virus najbolj širi skozi slino, in to ne le pri kašlju, ampak tudi pri petju, kričanju in govorjenju", potem pa še umivanje in razkuževanje.

Nova Zelandija je tipičen primer, kako učinkovito je lahko dosledno upoštevanje teh ukrepov, izpostavi sogovornik: "Tam jim je v njihovem zimskem času uspelo obdržati smrtnost na takem nivoju, kot so jo imeli drugod poleti. Torej za zimske mesece predvidena povečana smrtnost je bila tako rekoč v celoti izničena."

Dogaja se nam "informacijski kriminal"

V ekipi covid-19 sledilnik imajo tudi skupnost strokovnjakov, ki prek modelov preučujejo različne scenarije in možnosti, kaj se lahko zgodi v zvezi s pandemijo covid-19 v prihodnosti. "Model nam ne more povedati, kako se bomo vedli ljudje – le posledice vedenja. Če bomo kašljali v roko namesto v masko in se s to roko potem rokovali, če se bomo pogovarjali v glasnih nočnih klubih, na porokah in rojstnih dnevih, da bodo letele kapljice sline v sogovornika, če bomo kihali v dvigalu ali stranišču, ko nas nihče ne vidi ... se bo bolezen širila naprej in lahko tudi pospešeno," poudari.

Ob vsem znanju in skrbnem pregledovanju informacij se človeštvo sočasno spopada tudi z nepregledno množico lažnih novic, ki jemljejo težo znanstvenim raziskavam in pačijo sliko resničnega stanja: "V času 'googlov in facebookov' se je to sprevrglo v neke vrste kriminal, informacijski kriminal."

Z modeli na matematičen način zbiramo znanje, ki ga imamo o nekem pojavu, v tem primeru bolezni. "Na ta način pa potem lahko razvijemo prikaze podatkov, ki ljudem pomagajo bolj pametno prebroditi to krizo," pojasni Jakulin.

Ob vsem znanju in skrbnem pregledovanju informacij se človeštvo sočasno spopada tudi z nepregledno množico lažnih novic, ki jemljejo težo znanstvenim raziskavam in pačijo sliko resničnega stanja. "Že če pogledate, koliko nas gleda filme in nanizanke ter koliko dokumentarne serije, je jasno, da ljudje uživamo v tem, da je nekaj zanimivo. In če si nekaj izmisliš, je to lahko precej bolj zanimivo od vsakdanjika. Ko nekdo na družbenih omrežjih začne širiti neresnice, dobi pozornost. Enako velja za medije, ki nimajo nikakršne verodostojnosti, pa na takšnih lažnih novicah želijo pridobiti občinstvo ter posledično zaslužijo denar. Resnica in kvaliteta življenja za vse ljudi pa se s tem zmanjšata," poudari Jakulin.

"V času 'googlov in facebookov' se je to sprevrglo v neke vrste kriminal, informacijski kriminal," izpostavi. "Tisti, ki se trudimo s pravimi, preverjenimi podatki, pa potem izpademo, češ da pretiravamo. Če imamo sto družin, ki skrbijo, da je hrana v shrambi lepo zaprta, med njimi pa je ena družina, ki redi miši, ostalim družinam to prav nič ne pomaga – vse bodo imele miši," je še nazoren sogovornik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
27. 08. 2020 20.42
+2
Slovenci smo vedno hlapci če ne drugač pa s covidom 19 korono
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.27
+5
Cel svet smo hlapci, po tvoji teoriji.....
Neutrin
27. 08. 2020 19.48
+6
"...Potrebo po bolj globokih in bolje urejenih podatkih smo v Sloveniji identificirali že marca, v te pogovore smo vključili tudi institucije, ki so za to pristojne. Pet mesecev kasneje je podatkov malenkost več (seštevek spola in starosti potrjenih primerov, delitev primerov na domove za ostarele in zdravstvene domove, tedenski podatki o uvoženih primerih), bistvenega napredka pa ni opaziti. —dr. Aleks Jakulin ..." ----- Zadnji del zadnjega stavka pove veliko o tej "znanosti".
Uporabnik1839091
27. 08. 2020 19.28
+0
po spletu kroži da je test laže, ker ga je who priredril za širjenje nerersnic, ta virus dejansko sploh ne obstoja
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.29
+1
po spletu kroži marsikaj.......edino kar je zanesljivo je, da si napol pismen in tako precej dovzeten za takšne stvari.....
FAUSTOS1
27. 08. 2020 18.37
+2
KO smo imeli deset okuženih smo uvedli totalno karanteno nič delali nič hodili v šole nič na dopust-sedaj ko imamo stokrat več okuženih pa vse deluje,edino kitajske preplačene maske moramo porabiti. PO STATISTIKI je prejšne leto umrlo cca pol milijona ljudi za sezonsko gripo na svetu letos pa nihče,seveda so a so prišteti k covid 19,ki seveda obstaja a vprašanje je koliko vsaka posamezna država to želi izkoristiti za tiranijo nad narodom,prestrašeni narod je ubogljiv.
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.30
+0
Maske so tudi v prosti prodaji.....ne samo tiste, počivalškove....
Nenabijaj
27. 08. 2020 17.09
+15
covid je gripa...vse gripe spadajo pod corona viruse....res so ljudje okuzeni, ampak koliko jih ima dejansko mocne simptome?...tako prepricevanje v strah pred covidom se dogaja samo zaradi navodil vodilnih...in posledično cepljenje vseh...ne mi bluzit...cepljenje pomeni profit farmaciji in nic drugega....zmankuje vam ovčk dragi moji...ljudje vidijo cez vase lazi...
ateistek
27. 08. 2020 18.18
-6
Zgoraj imaš lepo povzete vse podatke, ti pa tukaj kot čisti laik nabijaš. Raje poskušaj razumeti zgornje besedilo, kot da ga interpretiras skozi svoje gostilniško znanje.
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.36
+5
@ateistek, cel kup gostilniških strokovnjakov te je na žalost zminusiralo. Kot na dlani je, da tekste napišejo strokovnjaki, komentirajo in postavljajo na laž pa jih butalci, ki niti srednje šole niso videli. Vsak minus na tem portalu, ki ga dobi nekdo, ki napiše tako kot ti, jaz jemljem kot opomin, da je neumnost in sebičnost še kako prisotna med našim prebivalstvom.
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.41
+8
@nenabijaj, tebi pa povem samo to, da bi brez cepljenj, obstajala kar velika verjetnost, da ne bi pisal neumnosti tule, saj bi te že davno lahko pobrale črne koze, steklina, meningitisali kaj podobnega, kar so cepiva in zdravila na srečo skozi generacije izkoreninila.
WEF_DOWN
27. 08. 2020 16.37
+13
Dokler bo človeka zbil avtobus, in bo na certifikatu zabeležen covid kot vzrok smrti, se nebo nič umirilo. Itak pa gledate za naš DNK na covid testu, se pravi je vsak lahko pozitiven, samo več ciklov testa je treba narediti.
Nenabijaj
27. 08. 2020 17.10
+8
BeGood
27. 08. 2020 17.29
-3
Neumnost. Že nekaj dni ni zabeležene nobene smrti s Covidom. Boš trdila, da v Sloveniji v tem času ni nihče umrl? Zato ne bluzit s takimi za lase privlečenimi trditvami. Preden nasedemo vsakršni informaciji, bodimo raje malce kritični.
grozjak
28. 08. 2020 08.46
-2
Marina tudi trdi, da so paula walkerja ubili zarotniki, ne pa, da je umrl v prometni nesreci, ker je njegov prijatelj z, mislim da poršejem, peljal močno prehitro in poletel čez cestni kanal v drevo.....kdor jo jemlje resno, je pač zmešan kot ona 😉
WEF_DOWN
28. 08. 2020 15.49
+2
@rammstein seveda ja, profesionalnemu vozniku, ki je to počel za poklic, je par sto metrov po tem ko je spelal, razneslo vozilo ko je zadel drevo (kot je to ponavadi v filmih prikazano). In verjemi mi, vedla sta oba, da je Carerra GT V10 izjemno težka za obvladovat na progi, zato sta imela spoštovanje do avtomobila. Žal mi je tvojega naivnega uma, zmešan in depresiven si očitno samo ti, ki verjameš vsemu, kar povedo v medijih. Boš tekel po cepivo če si tako prepričan v virus? Vam hajvanom lahko damo use strokovnjake sveta da dokažejo da je use zrežirano, pa boš še vedno klikal po NIJZ strani z gumbom refresh ;)
BeGood
27. 08. 2020 16.05
-7
Za tiste dvomljivce, ki dvomijo v učinkovitost mask, je duhovita in hkrati poučna primerjava z lulanjem. Dva moška se sredi množice v nakupovalnem centru polulata. Prvi je gol, drugi pa nosi spodnjice. Za katerega je večja verjetnost, da te bo pošprical? ; )
Wake up
27. 08. 2020 15.31
+13
Prejšnjo sezono jih je umrlo več kot 160 ljudi v Slo zaradi gripe, med njimi tudi zdrav mlad moški.
RamzesII
27. 08. 2020 16.05
+11
Če je umrl zaradi gripe, potem ni bil zdrav, imel je gripo in gotovo še kaj.
Wake up
27. 08. 2020 16.57
+0
na 24ur je bil v februarju 2019 članek o tem, mladi moški je pred gripo veljal za zdravo osebo
tirolec
27. 08. 2020 18.32
+6
hahahaa, je veljal...za zdravo osebo...Le kaj naj bi to pomenilo? Mene boli noga in če grem k zdravniku(h kateremu ne morem zaradi Covida), mi bodo dali diagnozo COVID...! Toliko o tem enoumju...VSI danes umirajo samo zaradi COVID-a! Butastim res lahko prodajajo kar jim paše...
king11c
27. 08. 2020 14.52
+9
Za firbec bi šel v Bergamo na grobove pogledat,koliko je tabl z letnico 2020..po podatkih bi jih moglo bit oogroomnooo..al ful malo🤔
nikhrast
27. 08. 2020 15.35
-10
Pa na Hart Island greš pa pogledaš tablice. tam so jih pokopavali v skupni grob. Pa saj lahko pogledaš video.
Kolani
05. 09. 2020 09.29
-1
Imamo tudi video ljudi na marsu. Imamo video kako vojaški tovornjaki vozijo krste. Res so jih ampak ne v Bergamu ampak na siciliji, ko so izvlekli utopljene begunce. Eni se posnetkov spomnimo, ko so bili uporabljeni že prej. Tisti, ki se jih ne, pač verjamejo.
borec91
27. 08. 2020 14.01
-17
bol se majo za pametne a od te pameti ni haska
Cervantes Saavedra
27. 08. 2020 15.34
+12
za borec: Ni haska od pameti? Uporabljaš avto, računalnik, skener, splet, mobitel, napoved vremena, zdravila...? Mmm?
Johnny_boy
27. 08. 2020 13.59
+43
Obstajate samo še dve veliki oviri, da bi bilo to kar pravi častljivi doktor res. Prvi problem, virus očitno 90% ljudi preboli ne da bi zanj vedeli. Sepravi se lahko odkrije maksimalno tistih 10% pri katerih gre za težji potek bolezni. Torej če jih umre 4-5% od teh, katerim odkrijejo virus to pomeni smrtnost 0.4 - 0.5% oz. pol procenta. Podatki o 90% ljudi, ki sploh ne vejo, da so okuženi so iz Avstrije, univerza v Insbrucku. Drugi problem je, da je število smrti zaradi kovida IZJEMNO prenapihnjeno. V Angliji so že dvakrat priznali, da je število smrti preveliko in da so očitno prištevali tudi druge vzorke h kovidu. Ob tem, da še za gripo ni verodostojnega podatka, kar dokazuje ta izjava: "ko smo v Sloveniji potrdili 19 smrti bolnikov, pri katerih je bil dokazana prisotnost virusa influence," kako naj bi imeli za kovid realne podatke. Mislim, da je velika razlika, ali nekdo umre ZARADI virusa (influence, kovida, ipd.) ali nekdo umre in je pri njem "PRISOTEN" nek virus. To je tako kot bi nekdo umrl in pri njem bi našli nož in zaključili, da je umrl ker si je prerezal žile. To je absurden primer, ampak ponekod so šteli med "žrtve kovida" vse ki so imeli virus in potem umrli, recimo v ZDA so se med žrtve kovida šteli tudi motoristi, ustreljeni dilerji in kdo ve kaj še vse. Torej S KOVIDOM je umrlo 128 ljudi v SLO, ne vemo pa koliko jih je umrlo ZARADI kovida. Tukaj gre za mešanje principov korelacije in vzroka. Dve stvari lahko korelirata, vendar ni ena vzrok za drugo. Recimo po dežju vedno posije sonce, vendar sonce ne sije zato ker je prej padal dež. Tip očitno kljub doktoratu ne razume osnov statistike ali pa je dal tak interviju (čeprav se zaveda netočnosti in zavajanja) samo zato, da se bo o njem pisalo. Namen medija pa je itak zavajanje in zastraševanje. Ker če so ljudje prestrašeni potem grejo na 24ur 10x na dan. Torej lahko 24ur proda 10x več oglasne površine. Sicer pa za vse ki vas zanima statistika obstaja super knjiga "How to lie with statistics" avtor Darell Huff. Zelo zanimivo branje, ki bo vsakemu pomagalo bolje razumet "uradne statistike."
Cervantes Saavedra
27. 08. 2020 15.04
+8
ZA Johnny (drugič): Če bereš komentarje, jih večina ni nič prestrašena, ampak se delajo boljše "strokovnjake" in se covidu posmehujejo. - Obstajajo pa tudi drugačne letošnje statistike in izračuni , ki ugotavljajo, da je letos v razvitem svetu umrlo nenormalno veliko ljudi za klasičnimi boleznimi, za katerimi niso umirali zadnjih 5 let (statistično povprečje). Ker jih turistične države niso hotele povezovati s covidom. Izjema pri tem izračunu je menda le ena zahodnoevropska država. Čudno, zakaj ne?
nikhrast
27. 08. 2020 15.26
-8
Pa odpri portal kjer omenjajo da tega virusa sploh ni, kaj nam razlagaš tu te zarote da se ti folk smeji.
InterReflectlons
27. 08. 2020 13.45
+6
Jaz ko imam masko gor, voham razkužilo na rokah. Prav norca se delajo iz nas, da to zaustavi virus!
Richard Dawkins
27. 08. 2020 13.52
+26
As ti resn? Normalno da vohas razkuzilo sej vonj izhaja iz molekul nanometrskih velikostih ki jih nobena maska ne ustavi... virus se pa prenasa vecinoma kapljicno oz z aerosoli ki so miljonkrat vecji od molekul..bo treba nazaj u solo zgleda
InterReflectlons
27. 08. 2020 13.59
-4
Potem naj daj zdravniki skafandre dol, ko gredo zraven bolnikov s Covid-19, saj vse reši navadna maska!
Richard Dawkins
27. 08. 2020 14.08
+15
Navadna maska zadostuje za vecino situaciji s katerimi se dnevno srecujemo ne mores pa pricakovat da bo 100% ucinkovita na oddelku za covidne bolnike u zaprtem in okuzenem prostoru... bi tebe rad vidu ko bi ti 8 ur u takem prostoru samo z masko delov sej niso neumni
InterReflectlons
27. 08. 2020 14.16
-6
No, torej bi morali hoditi v skafandrih okrog.
Richard Dawkins
27. 08. 2020 14.23
+13
Ne sam ti bi rabu u soli poslusat ne na usesih sedet
InterReflectlons
27. 08. 2020 14.24
+1
Zakaj je potem sploh bila karantena marca in aprila?
Haloška ikebana
27. 08. 2020 14.52
+9
dracon
27. 08. 2020 16.41
+12
No tu imamo popolnoma tipičen primer novodobnegadvomljivca. Neizobraženi ljudje imajo itak vse odgovore na vsa svetovna vprašanja. Ne verjamete ? Kar do sosednje gostilne stopite ! Masko nosiš bolj zato, da v kolikor si okužen ne okužiš mene. Kot samozaščita maska definitivno ni 100% učinkovita zaradi... oh precej stvari in dejstev. Ko govoriš, kašljaš itd majhne kapljice sline pršijo vsepovsod. Po zraku ali po predmetih. Če jaz nosim masko in če ti nosiš masko in če vsi nosimo masko, s tem ogromno pomagamo, da se virus ne širi. V bistvu maska ustavlja bolj slino, ki bi drugače letela vsepovsod, kot pa sam virus. Kajti virus se ne prenaša ne leti po zraku sam, ampak se prenaša kapljično. Se pravi posledično sploh ni tako majhen in je maska zelo učinkovito sredstvo za zaustavitev prenosa okužb. Bo šlo ?
DR.Fejsbuk
28. 08. 2020 08.51
+2
Kolani
05. 09. 2020 09.34
+0
Zakaj potem maska preko nosu? Ali tudi iz nosu švigajo kapljice, ko diham?
Ponent
27. 08. 2020 13.07
+1
Če je tako se bom pa moral okužit žal.. Če ne enkrat pa večkrat..
Cervantes Saavedra
27. 08. 2020 15.37
+6
ZA Dek: Bodi optimisten. Mogoče ti ne bo treba večkrat. Je že prvič smrtonosno.
brabusednet
27. 08. 2020 12.21
-19
Če ne bi letali na Balkan in obratno bi bili,kot so Madžari,tako pa je pri nas preveč mešanih Balkancev,ki to prenašajo.
borec91
27. 08. 2020 14.03
+10
v hr je madzarov veliko vec kot slovencev trenutno
Cervantes Saavedra
27. 08. 2020 15.43
+5
ZA brab: Slovenija in Madžarska imata trenutno po 64 mrtvih na 1 mil. prebivalcev. Če ne bi letali na Balkan in obratno, bi bili kot Madžari, praviš? Pokrij se z deko in ne sramoti pametnih Slovencev.
DAEMONIUM
27. 08. 2020 12.20
-44
Slovenski izrojeni levicarji, torej ne normalni temcec izrojeni kamor spadajo petkovi mitingasi in kvazi kulturniki zanikajo obstoj korone ampak pravijo da si jo je izmislil Jansa da bi lahko uvedel diktaturo v kateri se oni ne bodo mogli razmnozevati njihova vrhunska likovna umetnost dojece pasje levicarske matere, zastave z joskom ali pa levicarka s horny hobotnico pa bo izgubila na vrednosti
lluckyss
27. 08. 2020 13.25
+25
Tablete...pod nujno...pa kakšno piko ali vejico več...
Cervantes Saavedra
27. 08. 2020 15.50
+3
ZA DAEM: Torej je zate Trump izrojen levičar. Strokovnjak si, ni kaj?
markym77
27. 08. 2020 12.16
+7
Jermam je covid statistiki. Sej ne da je umrl zaradi raka na pljučih...
fairplayy
27. 08. 2020 12.07
-9
Corono smo uvozili sedaj se širi, ko bi vsaj ukrepali pomeni brez prireditev in zbiranja večjih skupin od 10 ljudi. Inšpekcija in policija ne opravlja svojega dela v zvezi z preverjanjem spoštovanja ukrepov in podajo glob. Na štajerskem so zaradi corone lent prestavili iz časa ko smo imeli manj primerov na čas pred šolo na koncertih se drenja ljudi poglejte fotografije, mb bo sept slo bergam
zof4
27. 08. 2020 12.25
+14
Hrast1234
27. 08. 2020 12.06
+19
Direktor ameriškega podjetja. Tu sem nehal brat...
fairplayy
27. 08. 2020 11.44
-4
Bistvo je, da so za propadanje gospodarstva in zdravstva krivi izključno vsi dvomljivci v virus covid oz fb strokovnjaki
AlternativeFacts
27. 08. 2020 12.06
+32
Dejstvo je zgolj to, da za propad gospodarstva ni kriv Covid-19, ampak zgolj in samo neoliberalizem, ki je za sveto prodajal globalizacijo in vitko državo. Covid je zgolj razpihal neoliberalno meglo in odprl oči raji...
ho?emVšolo
27. 08. 2020 11.35
-13
S prehanjem iz človeka na človeka virus izgublja svojo moč.
lluckyss
27. 08. 2020 11.40
+40
Ja, s koze na človeka pa se krepi...Res ne vem od kot se jemljete..Ni čudno, da nam vlada predstavnik 13,666 % prebivalcev ali nekdo, ki je že zdavnaj odhojsal, a je že vedno tu...
DAEMONIUM
27. 08. 2020 12.24
-12
Potem bi ta virus ze davno krepnil tako pa na mesto njega krepajo vsak dan ljudje!
zof4
27. 08. 2020 12.56
+12
Točno tako.Saj je razvidno kakšno stanje imamo.Intenzivna je hvalabogu že nekaj časa prazna.
borec91
27. 08. 2020 14.05
+2
ljudje vsak dan umirajo brez virusa mogoce pa ta virus pomaga koncat kaksnemu ki se ze vec mesecev muci