Korona

Podjetja se trenutnim razmeram prilagajajo

Ljubljana, 19. 01. 2022 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V podjetjih pozdravljajo spremembe pravil karantene, ki so začele veljati, saj bo ob zaostreni epidemiološki sliki z njimi lažje omogočati nemoten proces dela. Okužbe s covidom-19, karantene in uveljavljanje višje sile se sicer vrstijo, a so razmere, ki se jim sproti prilagajajo, za zdaj večinoma še obvladljive.

V Talumu število odsotnih delavcev zaradi covida-19 v zadnjem tednu narašča, še vedno pa je ob skoraj 1500 zaposlenih odsotnih nekaj odstotkov ljudi, so navedli v podjetju. "Da bi take razmere ohranili, sodelavce pozivamo, da izkoristijo možnost samotestiranja, ki ga imamo dnevno (zjutraj, sredi dneva in zvečer) organiziranega v tovarni, ter k doslednemu samozaščitnemu ravnanju tako v tovarni kot doma," so navedli. V podjetju se zavedajo, da se lahko v aktualnih razmerah odsotnost sodelavcev hitro poveča, zato se pridružujejo pozivu Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki predlaga skrajšanje izolacij in karanten ob predložitvi negativnega testa.

V Novartisu v Sloveniji so že ob začetku pandemije covida-19 sprejeli številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, s katerimi, kot pravijo, za zdaj obvladujejo situacijo. "Trenutno imamo v Novartisu v Sloveniji, kjer dela skoraj 6000 sodelavcev, okoli 250 sodelavcev v karanteni. Odsotnosti sodelavcev zaenkrat še uspešno upravljamo," so povedali. Za zaščito sodelavcev, ki delajo v laboratorijih in proizvodnji ter morajo vsak dan prihajati na delovno mesto na lokacijo, so ponovno uvedli obvezno delo na daljavo za vse sodelavce, ki delajo v pisarnah oz. jim narava dela to omogoča. Sodelavcem, ki izpolnjujejo pogoj PC in prihajajo na lokacije, priporočajo tudi preventivno samotestiranje na domu na 48 ur. Na vseh lokacijah imajo nameščene tudi avtomate s HAG-testi za samotestiranje.

Novartis
Novartis FOTO: Dreamstime

V Mercatorju sledijo epidemiološkim razmeram in prilagajajo notranje ukrepe, kjer je potrebno, zaposlene prerazporejajo in vključijo notranje rezerve, so pojasnili. V zadnjem tednu so v podjetju zaznali več bolniških odsotnosti kot običajno, zato so morali v nekaterih trgovinah prilagoditi obratovalni čas. "Z veliko požrtvovalnostjo zaposlenih pa uspevamo ohranjati delovne procese za zdaj nemotene," poudarjajo. V trgovskem podjetju sicer pozdravljajo vse ukrepe, ki omogočajo, da tudi v vrhu epidemije čim lažje organiziramo nemoten delovni proces v prodajalnah in hkrati zagotavljajo primerno raven zaščite pred okužbami tako zaposlenih kot kupcev.

V podjetju Unior Zreče, kjer je zaposlenih okoli 1600 ljudi, so imeli v ponedeljek 32 sodelavcev okuženih s covidom-19, 34 pa v karanteni. "Posebne kadrovske stiske v tem trenutku ne zaznavamo. Odsotnost zaposlenih se iz razloga okuženosti ali karanten pojavlja razpršeno po različnih oddelkih znotraj podjetja," so sporočili. V zadnjih dneh število okuženih in zaposlenih v karanteni tako kot po celotni državi narašča, priznavajo v podjetju, kjer si manj izostankov obetajo na račun danes uveljavljenih sprememb pravil karantene, ki bodo prinesle manj izostankov zaposlenih zaradi višje sile (karantene otrok).

V Revozu večjega porasta okužb zaenkrat ne beležijo, so povedali in dodali, da zagotavljajo nemoteno proizvodnjo. Spremembe pravil karantene pa bodo pripomogle, da razmere ostanejo na obvladljivi ravni.

Na večje število karanten in izolacij po novoletnih praznikih, ki predstavlja motnjo v proizvodnem procesu, pa opozarjaju v podjetjih Hisense Europe v Sloveniji. "Ker imamo tudi zelo veliko primerov, ko je v naših podjetjih zaposlenih več družinskih članov iz iste družine, se tako odsotnosti zaradi karanten in izolacij še namnožijo," navajajo v Velenju, kjer situacijo rešujejo tako, da zmanjšujejo druge oblike odsotnosti (npr. morebitne dopuste) na minimum, na proizvodnih linijah pa ponekod tudi nekoliko omejujejo obseg proizvodnje, ki bi sicer lahko bil večji. "Če se bo takšna situacija nadaljevala, bo nemogoče ohranjati proizvodnjo na želeni ravni," opozarjajo.

Z velikim številom odsotnosti so se sicer srečali tudi že v nekaterih prejšnjih valovih epidemije, a so takrat še lahko nadomestili primanjkljaj z dodatnimi zaposlitvami. Tokrat zaradi izpraznjenega trga dela to ni več mogoče. Zato se tudi v Velenju, kjer so režijske službe znova prešle na delo od doma, pridružujejo pozivu GZS k skrajšanju karanten.

Gospodarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije FOTO: POP TV

GZS je sicer v minulih dneh opozarjala na vedno več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Spremembe pravil so v zbornici pozdravili, si pa želijo, da se uvedejo tudi za gospodarstvo.

GZS vladi sicer tudi predlaga, naj se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje razširi na vse osebe, ki opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi porasta števila okužb namreč podjetja za ohranjanje delovnega procesa uvajajo preventivna samotestiranja vseh zaposlenih, tudi cepljenih in prebolevnikov.

Spremembe pravil karantene, ki so začele veljati z današnjim dnem, uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu, in sicer ob izpolnjevanju posebnih pogojev. Z dodatnimi izjemami naj bi omogočili zagotavljanje delovanja kritične infrastrukture, pa tudi gospodarstva, saj bodo zaposleni manjkrat uveljavljali odsotnost zaradi karantene svojih otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
19. 01. 2022 14.13
-1
Šolstvo , zdravstvo in UE......., podjetja kateri vse to financiramo pa ko jih .....