Korona

Knez: V dveh dneh smo dobili toliko pobud, kot jih sicer v celem letu

Ljubljana, 01. 10. 2021 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, Katarina Matejčič
Komentarji
166

Odločitev ustavnih sodnikov o preložitvi uveljavite pogoja PC sindikati pozdravljajo in opozarjajo, da bi lahko uveljavitev pogoja PC povzročila kadrovske težave. Vrhovno sodišče medtem zahteva, naj bodo zaposleni v pravosodju izvzeti iz obveznega izpolnjevanja pogoja PCT. Za udeležence v sodnih postopkih sicer ta že zdaj ni obvezen. Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez pa je dejal, da so v dveh dneh dobili približno toliko pobud, kot jih sicer v celem letu, večina pa se nanaša prav na pogoj PCT oziroma PC.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na odločitev sodišča
    03:19
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na odločitev sodišča
  • Iz 24UR: Odločitev sodišča še vedno odmeva
    03:11
    Iz 24UR: Odločitev sodišča še vedno odmeva
  • Iz 24UR: Sindikati odločitev pozdravili
    02:41
    Iz 24UR: Sindikati odločitev pozdravili

Sindikati pravijo, da je s tem, ko je ustavno sodišče preprečilo poseganje vlade v človekove pravice, z ramen zaposlenih padlo veliko breme. Dokončne odločitve sicer še ni. "Naša pričakovanja so, da bo tudi končna odločitev ustavnega sodišča podobna zdajšnji," je dejal Rok Cvetko, predsednik Policijskega sindikata Slovenije.

A koliko zaposlenih bi v ožji državni upravi – torej v vojski, Policiji in na upravnih enotah – pogoj PC (če bi ta z današnjim dnem vstopil v veljavo) sploh izpolnjevalo? Natančnih številk ni – na pristojnih ministrstvih namreč pravijo, da evidenc o prebolelih in cepljenih ne vodijo. 

Nekoliko natančnejše številke vodi Slovenska vojska. Vojaška zdravstvena služba je do 17. septembra cepila 3332 vojakov, covid-19 pa jih je prebolelo 1,8 odstotka. Vendar pa večina tistih, ki pogoja PC ne bi izpolnjevali, ostaja doma, trdi predsednik Sindikata vojakov. "Po naših podatkih so šli nekateri na bolniško, načrtovali so dopust, koriščenje ur. Vprašanje je, kako bo v ponedeljek, ali bodo prišli v službo ali ne," je povedal Gvido Novak, predsednik Sindikata vojakov Slovenije.

V Policiji medtem ocenjujejo, da bi PC izpolnjevala dobra polovica njihovih pripadnikov. Morebitne kadrovske težave, ki bi nastale ob uveljavitvi PC-ja, pa bi reševali s prerazporeditvami in vključitvijo tistih, ki lahko delajo kot pomožni policisti, pravi minister Hojs, a dodaja, da bi bila to le začasna rešitev.

"V mesecu ali dveh bi človek pričakoval, da bodo tudi tisti, ki so dvomljivci zaradi tega, da nekomu nagajajo, ne zaradi lastnega prepričanja, ocenili, ali je pomembnejše njihovo zdravje ali je pomembnejše to zdravje tvegati zgolj zato, da bi ideološko nagajali nekomu, ki jim svetuje zgolj dobro," je dejal Hojs.

Aleš Hojs med izjavo za medije-2
Aleš Hojs med izjavo za medije-2 FOTO: Luka Kotnik

"Naj se sodna oblast izvzame iz izpolnjevanja pogoja PCT," pa medtem vrhovno sodišče poziva pravosodno ministrstvo. To je sicer prav ta teden sodiščem poslalo navodila, da so stranke in udeleženci v sodnih postopkih že zdaj, po trenutno veljavnem odloku, izjema, kar pomeni, da pogoja PCT ne potrebujejo. Velja pa ta še vedno za sodnike in druge zaposlene na sodiščih.

Janša: Za vsako novo okužbo ali smrt zaradi covida bo krivo ustavno sodišče

Odločitev ustavnih sodnikov, da pogoj PC, preboleli in cepljeni, ne stopi v veljavo v državni upravi, je sprožila vrsto odzivov. Premier Janez Janša je že v četrtek zapisal, da bo "za vsako novo okužbo ali smrt zaradi covida zaradi tega sklepa krivo ustavno sodišče, ki bolj varuje lik Josipa Broza Tita kot zdravje Slovencev". Notranji minister Hojs pa je v petek dodal, da bi od ustavnih sodnikov pričakoval hitrejše in jasnejše odgovore, ali je nekaj v skladu z ustavo ali ne. 

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez pa odgovarja, da je tak odziv pričakoval. "To nelagodnost vlade sem po svoje tudi pričakoval, to nelagodnost tudi razberem," je dejal in dodal, da ima glede odločitve čisto vest. 

Hojs je poudaril, da je od sodnikov pričakoval, da bodo dovolj hitro in jasno povedali, ali je nekaj v skladu z ustavo ali ne. "Očitno pa vsaj teh sedem ustavnih sodnikov bolj kot odločanje o ustavnosti oz. neustavnosti zanima lastno umivanje rok".

Sodniško kladivce
Sodniško kladivce FOTO: Dreamstime

V dveh dneh dobili toliko pobud, kot jih sicer dobijo v vsem letu

Knez pa je odvrnil, da na odgovore vlade na zahtevo še čakajo. "Vlada še ima čas odgovoriti na to, tako da smo se morali ustaviti pred samo vsebino," je dodal. O vsebini bodo torej še odločali, zlasti zato, ker se, kot trdi Knez, na ustavnem sodišču trenutno dogaja nekaj, kar se ni zgodilo še nikoli. V dveh dneh so namreč dobili približno toliko pobud, kot jih sicer v vsem letu, večina pa se nanaša prav na pogoj PCT oziroma PC. "Če bo šlo tako naprej, bomo kmalu pri številki 1000," stanje opisuje prvi med ustavnimi sodniki.

"Vse te pobude moramo obravnavati, vsako posebej, čeravno so identične," je dejal, razlog, da jih je toliko, pa vidi v tem, da za mnogo stvari, ki so se sprejemale v zadnjem letu in pol, ni podlage v zakonu oziroma ta ni dovolj dobro določena. "Ta začetne faza (marec in april lani) je preprosto mimo, to je eno od sporočil naše zadnje vsebinske odločitve o tem."

"Jaz sem bil v vladi velik zagovornik tega, da uveljavimo PC za vso družbo. Naravnost škandalozno je tudi, da lahko ustavno sodišče prepozna vsaj tako je bilo razvidno iz odločb enakovrednost testiranja in prebolevnosti oz. cepljenja," je medtem že napovedal Hojs. "Gre za poseganje v človekove pravice in to je eden do temeljev naše ustave, zato morajo biti take stvari urejene z zakonom," je sklenil Knez.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmet1
05. 10. 2021 08.09
Anticepilci - skrajni čas je, da vložite pobudo za prepoved cepljena otrok. 🤮🤮🤮🤮🤮 A veste kolikokrat so cepljeni proti otroškim boleznim? A ne bi bilo boljše, če bi zboleli za otroško paralizo, davico, mumpsom, RSV virusi...😠
zlati70
03. 10. 2021 09.32
Policijski sindikat, po evropskem pravu, sploh nima pravice do obstoja Kot je Zupančič pojasnil, v tej odločbi ničesar ni. Gre za tipično odločbo, ki jih pišejo “pravni bolničarji in medicinske sestre”, ki nimajo svoje substance. Gre za “nakladanje”. Kot je še prepričan ugledni pravnik, se bistva zadeve odločba ne dotakne, to je tehtanja vrednot. Ali je pomembneje delovanje državnega aparata na eni strani ali zasebnost in pravica do varstva telesne integritete na drugi? Predhodno vprašanje pa je, ali se imajo državni uslužbenci pravico sploh “sindikalizirati”, saj imajo glede na svoj delovno-pravni položaj močno privilegiran status. Tako meni tudi Evropsko sodišče. In če rečemo še drugače: če bi ta isti policijski sindikat vložil to isto zahtevo na Evropsko sodišče, bi ga zavrnili, ker on nima pravice vlagati tožbe, ker nima pravice, v skladu z evropskim pravom, sploh obstajati. Evropsko sodišče za človekove pravice je v zadevi Pellegrin proti Franciji sprejelo stališče, da javni uslužbenci, ki jih plačuje država, nimajo pravice do sindikalnega združevanja. “Pred letom 1998 je Ustavno sodišče Republike Slovenije zavzelo stališče, da policijski sindikat ni dopusten, in sicer iz istih razlogov. Enako naj bi veljalo za vse javne uslužbence in tudi za pripadnike oboroženih sil.” Če zavzamemo to stališče, policijski sindikat preprosto nima aktivne legitimacije v zadevi, saj je sindikat sam po sebi prepovedan tako z mednarodnim pravom na eni strani kot tudi s predhodno sodno prakso istega Ustavnega sodišča. In da je poseg v zasebno življenje po Evropski konvenciji načeloma dopusten, glede tega ne more biti nobenega dvoma. “Besedilo zgoraj citiranega 8. člena Konvencije je povsem jasno, tj. določa načelo, da se lahko poseže v zasebno življenje, vključno s telesno integriteto, če to zahtevajo zdravstvene in epidemiološke razmere.”
zlati70
03. 10. 2021 09.31
Pravni strokovnjak Zupančič: Take odločbe pišejo pravni bolničarji in medicinske sestre. “Ne, nad njo nisem presenečen. Sem pa negativno presenečen nad vsebino te odločbe. V tej odločbi ni ničesar. Gre za tipično odločbo, ki jih pišejo ‘pravni bolničarji in medicinske sestre’, ki nimajo svoje substance. Gre za ‘nakladanje’,” meni ugledni pravnik Boštjan M. Zupančič. Kot je še prepričan, se odločba ustavnega sodišča bistva zadeve sploh ne dotakne – to je tehtanja vrednot. Govora je o zadržanju 10. člena odloka glede uvedbe pogoja PC v državni upravi. “Ustavno sodišče je začasno zadržalo deseti člen odloka, s katerim je vlada želela s petkom v državno upravo uvesti pogoj PC. Pobudo za presojo je podal policijski sindikat. Za zadržanje je glasovalo sedem, proti pa dva ustavna sodnika – dr. Klemen Jaklič in Marko Šorli,” je uvodoma dejal voditelj Teme dneva Luka Svetina. Gre za še eno v vrsti odločitev te sestave sodišča, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti, pa je odločitev US sodišča, v svojem sporočilu za javnost, komentiral eden izmed ustavnih sodnikov – Jaklič. Ta je sicer napovedal ločeno mnenje, ki bo za javnost dostopno šele v ponedeljek. Po navedbah US del odloka od predstojnika organa državne uprave zahteva, da zoper tiste zaposlene, za katere ne bi veljale izjeme, v primeru neizpolnjevanja pogoja prebolevnosti ali cepljenja, ukrepa v skladu s predpisi o delovnih razmerjih. Odlok ne konkretizira teh ukrepov. To pomeni, da lahko predstojnik izvaja postopke, ki jih določata zakon o javni upravi oziroma zakon o delovnih razmerjih. Ukrep v skladu s predpisi o delovnih razmerjih pa je tudi odpoved pogodbe o zaposlitvi. Glede na to nikakor ni mogoče izključiti, da bi bili zoper zaposlene, ki ne bi izpolnjevali pogoja prebolevnosti ali cepljenja, izvedeni disciplinski postopki, pa tudi postopki odpovedi pogodb o zaposlitvi, kot ugotavlja sodišče. Posledica zadržanja je ta, da bodo zaposleni v državni upravi še naprej sledili pogoju PCT. Zaradi zadržanja tako ne bodo nastale nepopravljive posledice, so še zapisali na US. Tokrat pa je Svetina v oddaji prek videopovezave gostil nekdanjega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice prof. Boštjana M. Zupančiča. Ob tem je voditelj oddaje spomnil, da je US začasno zadržalo deseti člen odloka, s katerim je želela vlada od petka naprej v državno upravo uvesti pogoj PC. Zanimalo ga je, ali je to zanj pričakovana odločitev sodišča in ali je nad njo presenečen. Zupančič: “Ne, nad njo nisem presenečen. Sem pa negativno presenečen nad vsebino te odločbe.” Svetino je zanimalo, kaj konkretno ga je glede vsebine razočaralo. “Noro je, oprostite izrazu, da ima država sindikalistično policijo. Te pravice policiji US pred leti ni dalo, ker to ni normalno.” Za neko evropsko državo ni normalno, da obstaja policijski sindikat oziroma vojaški sindikat, ki vlaga neke zadeve na US. Ob tem je Svetina spomnil na že navedene besede sodnika Jakliča. Zupančič je ob tem dejal, da ko je prebral določbo, se iz nje ni ničesar naučil, ker tam tako rekoč ničesar ni. Kot je še poudaril, gre za “pravno žvaruno”. Gre za “nakladanje” nekih členov, “bistva” zadeve pa se odločba ne dotakne. “Bistvo” pa je interes izvršilne veje oblasti, da zavaruje delovanje svoje uprave, državnega aparata, kar je pomembneje od interesa policistov, ki sploh ne bi smeli biti zastopani v sindikatu.
Uporabnik1948590
02. 10. 2021 19.45
+1
Hojs ne bo umrl naravne smrti. Samo sumim, glede na to kaj se dogaja zadnje case.
MUNGATUMBA
04. 10. 2021 10.22
Ima zamer še iz časov, ko je bil rubežnik
Lepi Marko
02. 10. 2021 14.43
+2
Politicarji dovolj s PCT ali PC, pejte raje raziskovat kako resitev za korono, mislim zdravilo, da zacnemo "normalno" zivet. Vedno se mi kazejo s kaksnim uspesnim sportnikom, izumiteljem,igralcem, pevcem,....ej ne rabimo maskote, ce ste vladarji dokazite kvalitete, samo jezik(obracanje) vam je kvaliteten
Uporabnik1948590
02. 10. 2021 14.28
+4
Tu se vidi da se pravosodje v bistvu strinja z ljudmi. Cakali so samo pravi trenutek. Ce nas tega resjo, potem se obstaja neko upanje....predvsem glede prihodnosti bananistana.
ho?emVšolo
02. 10. 2021 13.48
+6
in za vsako od teh pobud stoji na tisoče oseb. Dol s to nesposobno vlado!!
prvaliga
02. 10. 2021 13.45
+5
dva klovna nič kriva, krivi vsi drugi oblast pa dela nezakonito in proti ustavi R. SLOVENIJE
Bojan-F
02. 10. 2021 12.11
+5
Vučić Aleksander ima Vulin Aleksandra ... Janša dr. Janez ima Hoj Aleš ... od srbskega ministra policije je prišla zanimiva pobuda ... ne sme se snemati policista, ki izvaja policijska pooblastila ... priimek na uniformi se zamenja z alfanumerično kombinacijo ... in ... udite, udite ... minister policije lahko podeli policijska pooblastila organizirani skupini nepolicistov ... naš minister policije pobudo še proučuje.
Uroš
02. 10. 2021 12.08
+0
Torej, pomembna je kvantiteta in ne kvaliteta. Ja, strah je neprijetno čustvo.
kret1
02. 10. 2021 11.37
+5
Ne pozabimo! Odziv Ministrstva za javno upravo z dne 9. 7. 2019: "Predlog glede obveznega testiranja poslancev na prepovedane substance je treba obravnavati v okviru ustavno varovanega načela varstva pravic zasebnosti in osebnostnih pravic (35. člen Ustave Republike Slovenije), v okviru teh pravic pa se predlog nanaša na nedotakljivost telesne in duševne celovitosti ter posameznikove zasebnosti v okviru osebnostnih pravic fizične osebe. Na podlagi določbe Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki v 8. členu prav tako varuje pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja, ter na podlagi navedene ustavne določbe je zagotovljeno celovito varstvo vseh pravic osebnosti ne glede na to, ali so z ustavo izrecno urejene ali ne. V poseg na področje varovanja pravic zasebnosti sodijo prisilni odvzem krvi, prisilno cepljenje, kot tudi zdravniški posegi nasploh. Zaradi navedenega bi bila lahko ureditev, ki bi določala obvezen test poslancev na prepovedane substance, pri presoji ustavnosti določb predpisa, ki bi urejal takšen test, sporna in posameznik bi lahko odklonil zdravniški preizkus na prisotnost prepovedanih drog ali drugih substanc v organizmu."
Joze Korze
02. 10. 2021 11.06
+4
Pa kaj
02. 10. 2021 11.05
+3
chf kreditojemalci pa že dve + leti čakajo...imate prste v marmeladi, pa se ne mudi a...
dron
02. 10. 2021 12.10
+8
Kaj imajo za čakat,plačaj obroke.Sosed pred leti bil pameten imel nas za nesposobneži,ker on je imel kredit v chf.Treba plačat nimaš kaj.
lakala28
02. 10. 2021 12.18
+4
CHF krediti so sedaj med najugodnejšimi, ko je frank spet devalviral. Če bi bilo obratno, bi se še vedno bunili, tako pa se potiho smejejo. Tudi na začetku po podpisu je bilo tako. Panika je zavladala, ko je frank čez noč revalviral a ne za dolgo.
voyotashyka
02. 10. 2021 10.58
+5
Sodišča ne bi imela PCT za zaposlene? Ti so BOLANI! Najbrž dobesedno.
ModriStane
02. 10. 2021 10.37
-8
Ustavno sodišče sledi serpentinšku. Puško se vrže v koruzo, pa je.
Stane Adami?
02. 10. 2021 10.28
-13
A si predstavljate sprejm pogoja PCT z zakonom v Državnem zboru. Pa to bi trajalo 1. leto, da bi ga sprejeli pri naši pokvarjeni opoziciji.
lakala28
02. 10. 2021 12.21
+2
To pomeni, da kradovlada nima več večine v parlamentu. In zakaj ne odstopijo in prepustijo mesto sposobnim in povezovalnim? Najbrž je še kaj za olomastiti a ne? Ko bodo pobrali še zadnje drobtine, ki so na voljo bojo spakirali, kriva bo pa opozicija, ki je kao nagajala. Banda pokvarjena je ta kradovlada. Nič čudnega, sestavljena je večinoma iz kriminalcev.
ModriStane
02. 10. 2021 10.25
-7
Vaš lider je pri začetku kovida vrgel puško v koruzo in poslal maske kitajcem. Mogoče bi blo boljš, da bi ostal res na oblasti do danes. Potem bi nas res ostalo samo še Miljon. Bi vs pol pocrkalo.
Walter Pravicek
02. 10. 2021 10.24
-3
KDORKOLI,KJERKOLI ZAPOSLEN V JAVNI UPRAVI NI BOG!PIKA,AMEN!NE MOREM MIMO TEGA,DA ME POLICAJ MATRETIRA NA CESTI A NI TESTIRAN,(NA MOJE VPRAŠANJE MI NOČE PODATI ODGOVORA,ALI POKAZATI DOKAZA,DA JE ZDRAV-TO LE KOT DOMNEVA),NI PREBOLEL VIRUSA COVID ALI,DA SE NOČE CEPITI.ISTO MORA VELJATI ZA ZDRAVNIKE,MEDICINSKE SESTRE,TER DRUGO OSEBJE V UKC IN BOLNICAH,KATERI PRIHAJAJO V STIK Z LJUDMI.TUDI PROFESORJI SODIJO V TE SKUPINE,KOT VZGOJITELJICE V VRTCIH,VKLUČNO Z SINDIKALISTOM ŠTRUKLJEM.NIHČE NI IMUN!KAJ PA SE TO MPRAVI?USTAVNO SODIŠČE BO BOG I BATINA?LJUDJE PA SE BODO OKUŽEVALI,KOT TURISTI POLETI NA DOPUSTIH NA HRVAŠKEM ALI V GRČIJI?BODO PREVZELI ODGOVORNOST Z MOŽNIMI TOŽBAMI,TER KOT SODNIKI LEPO V AREST?NE,NE BODO!DA O RAZNIH PODJETNIH SLUŽBAH,VAROVANJA(KI JE VSE KAJ DRUGEGA,LE,DA SE MOLZE DENAR)"PRIVATNIKIH",KATERI ZAPOSLJUJEJO NEZAPOSLENE,ŠTUDENTE ALI GOSPODINJE ZA KONTROLO PRED VSTOPOM V TRGOVINE.NA HRBTU VSEM,KI DELUJEJO PRED POMIČNIMI VRATI V EVROPARK V MARIBORU PIŠE REDITELJ-STEWART!TI BOGA,A GREM V AVION?IN,ČE REČEM:ETO MOJ DOKAZ O CEPLJENOSTI,GA POUČIM,DA JE BARVI ZA DVAKRATNO CEPITEV,TER ČRNO-BELI NA FORMATU A4,MI REČE:JA VETE KAJ,JAZ VAS TAK ALI TAK MORAM NOTRI SPUSTITI,KA PA JE V LOKALIH NENA VEM,ITAK NIMAM GNARA!ZATO MI JE ČUDNO,DA NEKATERI,KI PREGANJAJO ŠTRAJKAJOČE LJUDI NISO ZDRAVI,KAR BI MPOKAZAL TEST,DA NISO CEPLENI!JA KAJ JE TO ZAENA DEMOKRACIJA?STARI MILIČNIKI,SEDAJ POLICAJI MPO PISARNAH Z DODATKI,A BREZ STIKA Z OBČANI,KOMUNISTI Z DELUJOČIM,PO TERENU POMLADKOM JE ZOPET MIMO VSEH PRAVIL IN OBNAŠANJA PO CELI EU?SAJ PROTESTNIKI NISO "FRAJERJI"NECEPLJENI,SO RUŠILCI VLAD V DOLOČENIH DRŽAVAH EU.A VAM ŠE NI POTEGNIL MOTOR V GLAVAH?
AemontheWise
02. 10. 2021 12.22
+3
Rusenje vlade je cisto legitimen cilj tudi ce gre za najboljso vlado na svetu. Ce pa gre za nemoralno mafijo ki nenehno zali lastno ljudstvo, ki ne zna in zmore zasciti tiste ki zascito potrebujejo - pa to ni cilj ali pravica - to je nasa dolznost. Nasi predniki so se 1500 let borili za pravice - mi smo uspeli skoraj vse zapraviti v letu in pol. Dovolj je.
Kr en tam dol
02. 10. 2021 10.10
+3
Še je upanje
amoteamo
02. 10. 2021 10.05
+5
Dobro, da je vecina ustavnih sodnikov še vedno ideološko nekontaminirana in upam, da bo tako ostalo.
Samo gasssss...
02. 10. 2021 10.08
+2
Lepo te prosim. Daj vklopi malo internet pa poglej koga je nasledil dotični. Imas vse napisano.
amoteamo
02. 10. 2021 11.26
+1
Ti nimas pojma kaj je to pravna drzava. Ker pa v parkamentu sedijo taki kot si ti, je tako kot je. Sicer oa je parlament ogledalo ljudstva, žal. Ce bi bilo po moje bi bil pogoj za vstop med poslance, najprej inteligencni test .