Korona

'Pogoji dela so neznosni: imam očala, masko, vizir ... Strah me je za potnike'

Ljubljana, 23. 06. 2020 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
144

"Pogoji dela za voznike avtobusov na medkrajevnih linijah so povsem neživljenjski. Ker nam delodajalci niso postavili zaščitnega pleksi stekla, moramo obvezno nositi maske in vizirje. A to močno omejujejo vidno polje," pravi eden od voznikov, ki dela na Obali. "Ob tem da osem ur sedim pred vetrobranskim steklom, skozi katero pripeka sonce. Pred dnevi mi je postalo tako slabo, da sem moral ustaviti avtobus." V novih priporočilih NIJZ vizir sicer ni (več) omenjen.

Vozniki avtobusov, ki vozijo na linijah medkrajevnega potniškega prometa, so slabe volje. Kot pravijo, so pogoji dela, kot jih imajo zapovedane z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, povsem neživljenjski.

"Na avtobusih za medkrajevni promet nam niso postavili zaščitnega pleksi stekla, ki ločuje voznika od potnikov in tako zagotavlja ustrezno zaščito. Namesto tega moramo obvezno nositi masko in vizir, ki omejuje vidno polje. Sam imam še očala. Si predstavljate? Očala, maska in vizir, poleg tega pa osem ur sedim neposredno pred vetrobranskim steklom, skozi katerega pripeka sonce," pripoveduje eden od šoferjev, ki vozi za podjetje Arriva. "Sam delam na Obali, poletje je tukaj in zunaj je najmanj 30 stopinj Celzija. Masko imam premočeno po desetih minutah. Tukaj ne pomaga nobena klima," pravi sogovornik, čigar ime hranimo v uredništvu, a se zaradi strahu pred izgub službe ne želi razkriti javnosti. Pravi namreč, da jim je delodajalec celo izrecno prepovedal govoriti z novinarji.

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ki veljajo za medkrajevni avtobusni prevoz, pa ne pridejo v poštev za ves javni potniški promet. Avtobusi mestnega potniškega prometa imajo na primer pri vozniku nameščeno pleksi steklo, avtobusi medkrajevnega potniškega prometa tega zaradi specifike samega vozila ne morejo imeti. Prav tako morajo vozniki na teh linijah še zmeraj ročno, ob vstopu potnikom izdajati vozovnice (na mestnih avtobusih so validatorji), zaradi česar je namestitev pleksi stekla nesmiselna. V poštev tako pride le druga možnost - šoferji morajo poleg zaščitne maske imeti nameščen tudi vizir. Zdaj upajo, da bi jim NIJZ in vlada prisluhnila in jim dovolila, da vozijo brez tega, zgolj z masko.

Zaradi vseh naštetih dejavnikov mu je pred dnevi postalo tako slabo, da je moral avtobus ustaviti med dvema postajama. "Stopiti sem moral dol, sneti vso opremo in se nadihati svežega zraka," nam je pripovedoval v telefonskem pogovoru. "Strah me je bilo, če bom potnike sploh lahko varno pripeljal na cilj. V nevarnost torej postavljamo tako sebe, potnike, kot tudi druge udeležence v prometu," je kritičen.

A zaščitna oprema je vendarle obvezna. "V primeru, da pa si med delom odstranimo vizir, nam grozi globa do 400 evrov," pravi in dodaja, da naj bi se podobno pred dnevi zgodilo vozniku avtobusa nekega drugega podjetja, ki se ukvarja z avtobusnimi prevozi. "Ustavil naj bi ga inšpektor in ga, kljub temu da mu je opisal težave, s katerimi se soočamo, oglobil. A jaz tako enostavno ne upam več voziti!"

Sogovornik, ki nas klical v imenu vseh sodelavcev, ki se pritožujejo nad neznosnimi pogoji dela voznikov, še pravi, da so o težavah, s katerimi se spopadajo, obvestili vodstvo podjetja, ki pa naj bi jim preprosto odgovorilo, da je tako ceneje. "Z uredbo je obvezno ali pleksi steklo, ali pa maska in vizir. In seveda so se odločili za cenejšo varianto. Vgradnja pleksi stekla bi - tako so nam rekli - stala najmanj 2000 evrov, nato pa bi bila potrebna še homologacija vozila." 

Prejeli smo klic voznika avtobusa, ki pravi, da je z masko in vizirjem pod žgočim soncem nemogoče varno delati. Zato apelira na pristojne, da bi jim dovolili delati le z maskami.
Prejeli smo klic voznika avtobusa, ki pravi, da je z masko in vizirjem pod žgočim soncem nemogoče varno delati. Zato apelira na pristojne, da bi jim dovolili delati le z maskami. FOTO: Miro Majcen

Vprašanja glede zagate, v kateri so se znašli vozniki avtobusov, smo naslovili tudi na podjetji Arriva in Nomago.

Odgovore od prvega še čakamo, iz Nomaga pa so nam sporočili, da strogo upoštevajo vsa navodila in priporočila pristojnih institucij, saj je varnost potnikov in zaposlenih zanje na prvem mestu. "Vsa naša vozila so urejena v skladu z vsemi zahtevami pristojnih institucij, zaposlene pa o vseh spremembah navodil oziroma priporočil, ki jih je treba upoštevati pri prevozu potnikov, redno obveščamo prek elektronske pošte, intraneta in SMS obvestil," zagotavljajo. "Vsi zaposleni so tako seznanjeni z vsemi navodili, ki v danem trenutku veljajo pri izvajanju javnega potniškega prometa."

V Nomagu smo že sredi minulega meseca v celoti vzpostavili vse redne linije medkrajevnega potniškega prometa, in sicer po rednem voznem redu. Prav tako v celoti deluje tudi mestni potniški promet v Novi Gorici, Celju, Velenju, Postojni, Idriji, Krškem in Sevnici, skupno pa prevoze opravljamo na približno 650 linijah. družba Nomago

"Vsa vozila, s katerimi v Nomagu opravljamo javni potniški promet, so preurejena na način, ki potnikom onemogoča uporabo prve vrste sedežev za voznikom. Vstop za potnike je možen samo pri sprednjih vratih, izstop pa pri zadnjih oziroma sredinskih vratih. V vozilih so nameščena tudi navodila za potnike. Ob vseh vstopnih oziroma izstopnih vratih smo namestili tudi razkužila za potnike, prav tako pa imamo razkužila nameščena tudi v voznikovem prostoru. Enako kot potniki morajo tudi naši vozniki ves čas vožnje uporabljati zaščitne obrazne maske in si večkrat dnevno oziroma vsakokrat po obračunavanju vozovnic razkužiti roke. Vozniki, ki opravljajo prevoze v mestnem in medkrajevnem potniškem prometu, so opremljeni tudi z zaščitnimi vizirji, ki jih uporabljajo ob vstopu potnikov oziroma prodaji vozovnic," navajajo v družbi. Kot še dodajajo, so kupili tudi večje število specializiranih aparatov za razkuževanje, s katerimi dezinficirajo njihova vozila. "Okrepili smo tudi čiščenje in prezračevanje vozil, nabavili dodatna dezinfekcijska sredstva, s katerimi smo opremili vozila, poslovne enote in oddelke. Vozniki so prejeli tudi univerzalna antibakterijska čistila, s katerimi se redno čistijo najbolj obremenjeni deli vozil, zaposleni pa imajo tudi natančna navodila, kako mora čiščenje potekati."

Na vprašanje, zakaj maska in vizir in ne zaščitno pleksi steklo, nam v Nomagu sicer niso odgovorili.

So pa še dodali, da glede na poizvedovanje pri njihovih strokovnih službah v času veljavnosti trenutnih ukrepov niso prejeli nobene globe zdravstvenega inšpektorata zaradi nespoštovanja ukrepov.

Vozniki avtobusov lahko potnike, ki ne spoštujejo ukrepov in ne nosijo maske, zgolj opozarjajo.
Vozniki avtobusov lahko potnike, ki ne spoštujejo ukrepov in ne nosijo maske, zgolj opozarjajo. FOTO: Miro Majcen

Na dodatna pojasnila glede priporočil in ukrepov smo se obrnili tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Urad vlade RS za komuniciranje.

Na NIJZ so nam pojasnili, da so ravno danes posodobili Higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za izvajanje prevoza potnikov ter Higienska priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za izvajanje avtobusnega javnega stalnega in posebnega linijskega ter izvenlinijskega prevoza potnikov (primestni, medmestni, krajevni) in mestnega prevoza potnikov času epidemije COVID-19. Slednji opredeljuje prav zaščito voznikov medkrajevnih avtobusov.

Zaščita med voznikom in potniki:

V primeru, kjer fizična pregrada ni zagotovljena, naj bo med voznikom in potniki zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra, na način, da bodo sedeži oziroma prostor za voznikom ustrezno označen s prepovedjo sedenja oziroma zadrževanja, za voznika pa je potrebna dodatna zaščitna oprema. Potrebno zaščitno opremo in njeno združljivost z delovnim procesom voznika (zlasti neposreden stik s potnikom ob nakupu vozovnice in gibanje vseh potnikov ob vstopu mimo voznika) naj presodi pooblaščeni zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa ali Razširjeni strokovni kolegij za medicino dela, prometa in športa.

 

Vožnja z masko:

Voznik naj ves čas pravilno nosi masko, ki jo menja po potrebi oziroma vsaj na 2 do 3 ure. Maske se med nošenjem ne sme dotikati. /.../

O vizirjih v novih priporočilih tako ni govora, kaj točno pravzaprav sploh pomeni da naj "potrebno zaščitno opremo in njeno združljivost z delovnim procesom voznika presodi pooblaščeni zdravnik specialist medicine dela, prometa in športa ali Razširjeni strokovni kolegij za medicino dela, prometa in športa" pa nam na NIJZ (še) niso odgovorili.

Odgovore vlade prav tako še čakamo.

Opuščamo ukrepe, ker nas v vročini maske motijo. Tudi tam, kjer so obvezne

Včeraj pa smo v oddaji 24UR poročali, da kljub priporočilom ter opozorilom zdravnikov in strokovnjakov vse več ljudi ne spoštuje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Na avtobusih, zlasti v jutranjih in popoldanskih urah, vzdrževanje razdalje marsikje ni več mogoče, označb na sedežih ni več. Nekateri potniki v avtobusih zaščitnih mask ne nosijo več, čeprav so te tam obvezne. A to je zelo neodgovorno, vozniki pa lahko takšne potnike le opozarjajo. Za nadzor je namreč pristojen Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
24. 06. 2020 16.51
+4
Čudno, ko pa med vožnjo telefonarijo pa ni nikogar strah za potnike!
enakatalena
24. 06. 2020 17.17
+2
Točno tako! Pri nas je zelo ovinkasta cesta, vozniki NOMAGA ves čas telefonarijo in ja, potniki so ogroženi.
User1063544
24. 06. 2020 12.43
+2
Temu se drugače reče MUČENJE, ki pa je celo po ustavi zelo prepovedano.. Aapak koga to briga, samo da se maske lifrajo... in da ima folk kaj za histerirat.
Justiceiscoming81
24. 06. 2020 12.23
+7
Dokler ne bo en od voznikov padel v nezavest, se ne bo spremenilo nič... Še enkrat, te maske sploh v poletnih časih, zelo omejujejo dihanje in zaradi tega lahko pride tudi do izgube zavesti, zaradi premajhne količine O2 v krvi... sicer je pa montaža pleksija najcenejša varianta... nakup mask je dolgoročno dražje, kot namestitev pleksija...
kure bedne
24. 06. 2020 11.41
+13
Res je problem za šoferje avtobusov. Dobijo vase več CO2 kot kisika. Pol pa vozi omotičen, če moreš. Kje je tu pol varnost za potnike?
Dinho8O
24. 06. 2020 09.59
+8
Ko bo povzrocena nesreca zaradi zarosenih ocal, potem pa bo vredu brez teh oslarij, ko bodo padale tozbe.
dejannovak
24. 06. 2020 09.30
-25
Zakaj samo pritoževanje? Imajo masko, očala in vizir, po šihtu pa grejo lahko na pir. Če ne bi imeli maske, očal, vizirjev, itd. mogoče ne bi imeli službe in posledično manj ali nič pira. Tudi sam sem kot mladenič švasal v Nemčiji, dobil sem dosti tedanjih ljubljenih mark, glede vizirja se pa nisem pritoževal, halo?
Kalymero
24. 06. 2020 11.01
+8
User1063544
24. 06. 2020 12.53
+0
dejannovak: Bravo, zelo dobro si povezal; avtobusni šofer ki sedi pred 2,5 kvadratna metra velikim steklenjakom je isto kot neki šlosar z švasmasko.
junij66
24. 06. 2020 09.08
+5
Imam občutek da so na vseh portalih plačani ljudje,ki povelicujejo nepomembnost tega "virusa' ter načrtno provocirajo ljudi in to povsod!!
Dinho8O
24. 06. 2020 09.59
-1
Bigbadjohn
24. 06. 2020 11.07
-1
Meni se zarosijo oči, ko berem take komentarje... :)
Pan1
24. 06. 2020 08.06
-1
Samo jamranje. Vsi samo jamrate. Okužite se namerno, in adijo. Virus je, ukrepi so in konec debate. Pojdite na morje in ko pridete domov, na picikl v petek in se derite, zaprite meje. Saj vi ste že bili
to je kr neki
24. 06. 2020 08.54
+0
resitev je bila, da so potniki za voznikom, da ne vstopajo pri prvih vratih, samo ne vem zakaj so to dobro spremembo ukinili. Zakaj je potrebno na sprednjih vratih notri?
Tone Mihel?i?
24. 06. 2020 10.06
+2
Na medkrajevnih avtobusih se vozovnica plača od vstopa do izstopa nekot na mestnem ko se lahko pelješ od prve do zadnje postaje za enako voznino
blazter
23. 06. 2020 21.58
-3
Narava dela. Verjetno z masko nisi zunaj, ne narediš 10km, se ne pogovarjaš in ne delaš fizično.
Iluzionist
24. 06. 2020 08.57
+5
seveda delaš fizično, ko režeš keramiko in štemaš beton, ne gre brez maske in vizirja, to je toliko prahu, da se skoraj nič ne vidi
Welcome
23. 06. 2020 21.54
+26
Po parih urah človeku z masko res postane slabo. Ni dovolj pretoka kisika. V zdravstvu je vsaj za prezračevanje kar dobro poskrbljeno. V avtobusu in trgovinah pa ni tako. Vozniki in trgovci bi morali biti brez. Stranke in potniki bi jih pa morali nosit. Pa saj jih ne bi več kot pol ure. Tako bi vsi bili zadovoljni.
Naj bi
23. 06. 2020 21.47
-5
Nekateri žen nekaj rabijo psiho pomoč. Jaz ne.
setisfekšn
23. 06. 2020 21.27
+12
Imam občutek da so na vseh portalih plačani ljudje da širijo strah in povelicujejo pomembnost tega "virusa' ter načrtno širijo paniko med ljudmi in to povsod!!
setisfekšn
23. 06. 2020 21.28
+8
Rde?a barva
23. 06. 2020 21.25
+20
Janša se z avtobusom ni vozil več kot 50 let, že od kar so ga s Kosova pripeljali k rejnikoma, tako da ne pozna težave petnikov in voznikov.
tutabo
23. 06. 2020 21.53
+5
Pa akj pol.. Govori slovensko in dobro dela za slovence tud, če je.. Kar pa ne moreš rect za večino komunistov in levuharjev!!! Pfuj jih
junij66
24. 06. 2020 09.12
+0
Tebe pa še zmeraj vozijo naokoli starši in dedek ter babica.
Jagenjcek
23. 06. 2020 20.54
+5
Lpp pa vozi vse ..... z in brez mask!A ukrepa nihče.
Betuul
23. 06. 2020 20.49
+27
Šoferji avtobusov in gostinski delavci, dimnikarji in vsi ki so izpostavljeni bi morali prejeti ustrezen dodatek
Betuul
23. 06. 2020 20.51
+4
morfo
23. 06. 2020 20.59
+7
To ni javni sektor, zato lahko samo sanjamo
daiči
23. 06. 2020 20.44
-6
Avtobusi vseeno ce nehajo vozit, jaz videvam same prazne, no mogoce z enim ali dvema potnikoma. Z javnim prevozom se danes niti srednjesolci in penzjonisti nocejo vozit ocitno. Kaj sele da bi se kdo na siht vozil.
pomlad14
23. 06. 2020 20.41
+6
Potniki so jim zadnja briga, ne pa da bi jih bilo celo strah zanje.
tarzan13
23. 06. 2020 20.28
+26
res nevem zakaj moraja vozniki avtobusa imeti masko , saj je že dovolj da je ograjen z pleksi steklom in je zanj in potnike kakrkšna koli bojazen o okužbi odvečna.
to je kr neki
24. 06. 2020 08.56
+4
txoxnxy
23. 06. 2020 20.24
+39
Kolk ste že pisal pred pustom da je globa za vožnjo z masko? A tisto je veljalo samo za pustni čas danes je pa vse obratno. Ko pa bo prišlo da par nesreč bodo pa spet napisali neprilagojena hitrost in ne pravega razloga kot je to že desetletja v praksi.
tanka nit
23. 06. 2020 20.17
-1
Maske, maske ...