0°C
Podatki za dan: 23. 11. do 24.00
Oboleli
66,919
+1302
+2%

'Pogovoriti se je treba o kukavičjih jajcih, ki jih vnašajo v PKP 6'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Neža Pušnik /STA /
KOMENTARJI
155
Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB zahtevajo sklic nujnih sej odborov DZ za izobraževanje, delo in pravosodje, na katerih bodo obravnavali predlog šestega protikoronskega zakona. Matični je sicer odbor za finance, a v opoziciji opozarjajo, da PKP 6 vsebuje rešitve, ki niso povezane z epidemijo in terjajo razpravo še na drugih odborih.

Člani opozicjskih strank.
Člani opozicjskih strank.FOTO: 24ur.com

Opozicijske stranke zahtevajo sklic nujnih sej odborov za delo, družino, socialne zadeve in invalide, za pravosodje ter za izobraževanje, znanost in šport glede spornih in škodljivih določb predloga zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19, znanega kot PKP 6.

V Levici menijo, da so zaradi pandemije številni v hudi stiski, "že v šesto pa gledamo isto delo vlade Janeza Janše", kar pomeni, da so v predlagani zakonodaji predlogi, ki ne pomagajo ljudem v stiski, so pa v njej določbe, ki s samo pandemijo nimajo nobene zveze. 

Miha Kordiš iz Levice je prepričan, da je v PKP določba, ki predvideva prisilno delo – "kot da so si ljudje sami krivi, da ne morejo najti službe". Ne strinja se niti z zamrznitvijo minimalne plače in s predvidenimi visokimi kaznimi za protestnike. 

"Precej očitno  je, da gre predvsem za poskus kriminalizacije vsakršnega protesta proti avtoritarni vladi Janeza Janše. Dodaja se nov prekršek, ki naj bi ga storil vsakdo, ki bi javno pozival h kršitvi predpisov ali odredb, s katerimi je pristojni organ zaradi omejevanja širjenja nalezljive bolezni prepovedal oziroma omejil zbiranje ljudi na javnih krajih. Obenem se drakonsko povečujejo kazni za dejanja, za katera tako visoke kazni niso običajne in nimajo primerne utemeljitve.  Glede na to, da se prekršek, ki je določen z zakonom, navezuje na odločitev vlade, ki ni zakonodajni organ, je takšno povišanje še toliko bolj nesprejemljivo. Pri tem lahko pride do zlorabe s strani vlade, saj lahko s konkretnim omejevanjem oziroma prepovedjo zbiranja prepove tudi legitimne proteste proti svojim odločitvam. S tem dejansko kriminalizira vsakršne proteste," so v odzivu na PKP 6 zapisali v Levici.

PREBERI ŠE
'Oblast niti ne prikriva več, da izkorišča epidemijo za uveljavljanje partikularnih ciljev'

Poslanka LMŠ Jerca Korčemeni, da se je treba "pogovoriti o kukavičjih jajcih, ki jih ponovno vnašajo v mega šesti protikoronski paket". Izpostavila je predlog, da bi se v času epidemioloških razmer izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Na ministrstvu za izobraževanje so sicer že pojasnili, da so z rešitvijo sledili strokovni oceni Nakvisa, a pri predlogu ne bodo vztrajali. "Sprašujemo se, kako lahko ta določba brez javne razprave in tehtanja zdrave pameti z ministrstva sploh pride v DZ," pa je dejala Korčetova.

V LMŠ tudi menijo, da je premalo ukrepov za mlade, pa tudi prekarne delavce, kamor spet večinoma spadajo mladi, "ki pa bodo podedovali astronomsko zadolževanje"

Jerca Korče je predloge v PKP 6, ki nimajo zveze z epidemijo, označila za kukavičja jajca.
Jerca Korče je predloge v PKP 6, ki nimajo zveze z epidemijo, označila za kukavičja jajca.FOTO: Bobo

Po ocenah poslanca SD Soniboja Knežaka so številke glede epidemioloških razmer katastrofalne in ta boj izgubljamo. Kazalniki, med drugim tudi število smrti bolnikov s covidom-19, po njegovem mnenju kažejo, da je bila vlada popolnoma nepripravljena na drugi val epidemije.

"Tega se vlada zaveda, kar se kaže tudi v tem, da je čedalje bolj živčna," je dejal. Med drugim je opozoril, da so zdravstveni sindikati pozvali k pomoči, vlada pa delavcem v zdravstvu po njegovem mnenju namenja žaljive zneske nagrajevanja.

Poslanec SAB Andrej Rajhocenjuje, da je vlada ponovno pripravila protikrizni sveženj, ki vsebuje "podtaknjence, ki sledijo izključno partikularnim interesom SDS". "Nedopustno je, da vlada poskuša popraviti svojo nepriljubljenost z večanjem represije, da posega v delavske pravice, da spreminja šolski sistem in ravna samovoljno, brez sodelovanja javnosti," je dejal Rajh.

Predlog zakona bo odbor za finance obravnaval v ponedeljek, izredna seja DZ pa bo v sredo.

Koronavirus pasica november