Korona

Potrdili prvi primer južnoafriškega seva novega koronavirusa

Ljubljana, 26. 02. 2021 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
888

Novi minister za zdravje je potrdil, da so pri nas potrdili prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa. Gre za osebo, ki se je vrnila iz Afrike. Trend potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v zadnjih dneh sicer pri nas znova obrnil navzgor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Južnoafriški sev virusa v Sloveniji
    02:54
    Iz 24UR: Južnoafriški sev virusa v Sloveniji
  • Iz SVETA: Potrjen južnoafriški sev
    01:12
    Iz SVETA: Potrjen južnoafriški sev
  • Kaj je doslej znanega o južnoafriškem sevu novega koronavirusa?
    01:10
    Kaj je doslej znanega o južnoafriškem sevu novega koronavirusa?
  • Poziv novega ministra za zdravje
    01:40
    Poziv novega ministra za zdravje
  • Minister Poklukar: V Sloveniji smo potrdili prvi primer južnoafriškega seva
    01:10
    Minister Poklukar: V Sloveniji smo potrdili prvi primer južnoafriškega seva

Pri nas je bil potrjen prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa B1351. "Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po vrnitvi iz Afrike. Epidemiološka služba je odkrila vse visokorizične kontakte. Na testiranje in v karanteno so poslali štiri ljudi, še šest v karanteno, še dve osebi, ki sta se skupaj z obolelo osebo vrnili iz Afrike, pa sta zboleli, sumijo, da prav tako za južnoafriško različico virusa," pravi zdravstveni minister Janez Poklukar

Z vidika varnosti v regiji sicer epidemiološka služba meni, da dodatni ukrepi niso potrebni, saj so bili stiki ugotovljeni in ustrezno obravnavani. 

Da se po odkritju južnoafriškega seva novega koronavirusa pri nas obeta zaostrovanje vstopa v Slovenijo, nam je potrdil notranji minister Aleš Hojs. Ob prihodu iz rizičnih držav bomo najverjetneje morali na testiranje in v obvezno karanteno, ki je ni moč skrajšati.

Iz previdnostnih razlogov pa se je ministrstvo z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano ter Inštitutom za mikrobiologijo dogovorilo, da bodo namesto dosedanjih 10 odstotkov tedensko genomsko sekvencirali 30 odstotkov pozitivnih testov z območja mariborske regije. Gre za previdnostni ukrep, je dejal minister.

"Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah, ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajajmo osnovne ukrepe," je izpostavil Poklukar.

Poklukar ljudi poziva, naj ne potujejo v tujino, če to ni nujno potrebno, saj imajo druge države še bistveno slabšo epidemiološko sliko in še več novih sevov. 

Glede samega južnoafriškega seva Poklukar pravi, da je zanj znano, da se hitreje širi kot sev, ki ga poznamo pri nas. "To je najpomembnejši podatek. Je pa v zvezi s stopnjo bolezni, ki jo prinaša, veliko neznank. Po nekaterih podatkih prinaša težjo bolezen, po drugih pa naj bi se bolezen pri ljudeh, ki so preboleli covid-19 ali so bili cepljeni, kazala v blažji obliki."

Obolela oseba je bila sicer dvakrat cepljena. "Je pa dejstvo, da nekateri podatki kažejo, da lahko cepljena oseba tudi zboli za tem drugim sevom." "Trenutno nas veliko bolj skrbi južnoafriška oblika bolezni kot britanska, saj zanjo še nimamo cepiva, ljudje pa nimajo protiteles," pa je o novih sevih že pred časom dejala epidemiologinja Bojana Beović

Poklukar pričakuje, da bo v prihodnjih dneh stekla debata glede prihodov iz tujine. To vprašanje bo pretresala tudi svetovalna skupina. 

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Bobo

Poslabšanje epidemiološke slike

Epidemiološka slika pri nas pa se je torej poslabšala. Slabo epidemiološko stanje je sicer zlasti v obalno-kraški regiji, ki pa meji na Furlanijo-Julijsko krajino, kjer je 25 odstotkov vseh okužb z angleško različico virusa, je danes opozoril direktor NIJZ Milan Krek

Doslej so potrdili 35 primerov angleške različice, pri čemer Krek opozarja, da je bilo pred dvema tednoma nekaj primerov, prejšnji teden osem, ta teden pa že 35. To pomeni, da gre za eksponentno rast. Različica je prisotna po vsej državi, potrdili so jo pri 21 osebah, ki pred tem niso bile v tujini, torej so se okužile doma.

Težave z novimi sevi sicer pestijo celotno regijo. V Avstriji se po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje pospešeno širijo nove različice novega koronavirusa in predstavljajo že več kot polovico vseh novih okužb. V zadnjem dnevu so znova potrdili več kot 2000 novih okužb.

"Mutacije se hitreje širijo, ker so močnejše," je danes povedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober. V Avstriji sicer vse pozitivne teste PCR analizirajo na mutacije novega koronavirusa, poroča STA. Minister je še opozoril, da še najmanj do velike noči pričakuje težke čase.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (888)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
19. 03. 2021 15.39
kak je to možno da jih na letališču niso likvidirali v karanteno takoj?
ibasumik
27. 02. 2021 12.42
+6
Pa ta tip ni zdravnik ampak zdravBik. Oz še to ne, saj ni več zdrav. Torej je en egoistični bik, ki misli da je nad vsemi. Objavite njegovo ime!
TolstojV
27. 02. 2021 12.06
+8
Pokvarjeni zdravnik je odpotoval v Afriko ubijat exsotične živali ta zdravnik je pošast pomislil je na svoje užitke neodgovoren do skrajnosti do soljudi, sodelavcev, pacientov. Društvo za zaščito živali bi moralo javno obsoditi tega egoista ki si ji privoščil užitkarenje na račun trplenja in ubijanja živali in to v okuženem območju z afriškem virusom. Zaradi sebičnosti in preziranja odgovornosti je ta pokvarjeni zdravnik prinesel v Slovenijo afriški virus in okužil družino, paciente in sodelavce. Tudi zdravniška zbornica bi glede tega morala kaj povedati! Sramota vredna obsodbe! Zdaj nas kužijo zdravniki tako kot lani ko so se vračali iz smučanja v Italiji zaradi sebičnosti malomarnosti in neodgovornosti namesto, da bi skrbeli za zdravje ljudi!
spaceair
27. 02. 2021 11.26
+1
Sram jih naj bo da po tolikem času to beovička razlaga kot ponosen problem..bruhhh....
?udežni de?ek
27. 02. 2021 11.20
+4
to so pa bogati ki se preseravajo
Ekomentator
27. 02. 2021 11.12
+1
Kako prikladno za našo oblast in smrt moškega v Zanzibarju. Strah ima velike oči na znotraj je pa votel.
spaceair
27. 02. 2021 11.00
+5
Zdaj uresničujejo kar so napovedovali....3 val..po njega so pa kar dohtarja poslali! Kje so zdaj demostranti?
revolucijakorupcijafasizem
27. 02. 2021 10.58
+3
Evo ti ga na če Janez1 pravi da je najbolj primeren se janez2 tako proda še 1 tedn ni mimo odkar je odgovarjal na vprašanja kot srednješolec na srednji zdravstveni šoli pa je že pri južnoafriškem sevu.
spaceair
27. 02. 2021 10.54
+9
Neodgovornost in sramota za celo državo in sprenevedanje teh ki o tem primeru komentirajo po televiziji.Total so neodgovorni in nesramni do nas vseh državljanov.Eno leto smo že v tem dreko tile pametnjakoviči pa se obnašajo kot da so vsemogočni.Sramota naj jih sankcionirajo!
Uporabnik1884443
27. 02. 2021 10.38
+5
Kriv je, kriva je tudi vlada, ki dovoljuje tovrstna potovanja. In krivi ste tudi mediji, ki s svojimi prispevki promovirate nevarne destinacije. Vendar ... za ljudi, kot so zdravniki, in to še na vodstvenem položaju, pa je nedopustno tako neodgovorno ravnanje. Že to, da gre v Afriko, kljub temu da ve, v kaj se spušča, kajšele da gre po takem dopustu brez karantene na delovno mesto! Kakšen je njegov odnos do pacientov in sodelavcev? Kje je odgovornost? Kje zdravniška etika? Kje so pravila bolnišnice, da to dovoljuje?! Če taki za svoja dejanja ne bodo odgovarjali, potem se namne piše dobro. Ne nam - navadnim smrtnikom - ne naši vladi!
Bo An
27. 02. 2021 10.14
+9
Kaj bo Tožilstvo Ukrepali in poslalo Sporočilo Vsem Greha željnim sporočilo, da so njihova NEIDGOVORNA dejanja Ta ki Povzročajo Splošno Nevarnost za Vse Boga in Zakonov spoštujoče državljane. Med tem, ko Skoraj Vsa Večina Državljanov spoštuje Ukrepe Odloke in Zakone Si posamezniki in kot v tem primeru NESPREJEMLJIVO ZDRAVNIK Neurokirurg sicer strasten Lovec na eksotično divjad, Privošči Safari Lov in mirno vrne na Delovno mesto, Niti testirati se ni šel kamoli, da bi se PREVENTIVNO samoizoliral s komet koli je pač že bil na lovu in Se Mirno Vrnil na Delo pri čem pa je storil dejanje Splošnega Ogrožanja, ki je KAZNIVO DEJANJE. ŠE POSEBEJ JE TO ZASKRBLJUJOČE SAJ SE JE ŽE LANI PRVA OKUŽBA S COVID 19 , PRIČELA Z ZDRAVNIKOM. Torej ali Bo TOŽILSTVO ukrepalo in dotičnega KAZNOVALO saj se bo v nasprotnem to nadaljevalo, seveda so Vsi Svetovni Popotniki, ki so v zadnjih tednih mesecih množično odhajali na POČITNICE v toplejše kraje potencialni Viri Novih Okužb in so Vsaj ZAME Neodgovorni EGOISTI, ki ne premorejo Zdravega Razuma.
filip1001
27. 02. 2021 10.12
+7
Spet dohtar...
fcrs_lj
27. 02. 2021 10.09
+3
Frajer se je cepil in je misli, zdej pa lahko delam kar hocem. Postavlja se vprasanje smisel cepljenja, ce imamo toliko sevov. Na katere cepivo nima ucinka. Se pravi cepili se bomo, da bomo lahko potovali, za spomin na dopust, bomo pa domov prinesli lokalni sev in jovo na novo, spet zaprtje sol, vsega... predlagam da prinesemo vse svetovne seve domov se prekuzimo, saj nas je samo 2 mio, ker ocitno vsi ukrepi s cepljenje vred ne zalezejo oz nimajo ucinka
spaceair
27. 02. 2021 10.56
+1
1 mesec ali več že trobijo da nisi zaščiten proti drugim sevom sploh pa ne afriški. Ali se delajo bedake ali pa nas imajo za norce in nam tovorijo bolezni za nalašč
timi2011
27. 02. 2021 10.09
+5
V Slovenskem Kazenskem pravu obstaja 177 člen. Za primer namernega ogrožanja zdravja in naj se poda prijava zoper osebo...
spaceair
27. 02. 2021 10.56
+1
Silve27
27. 02. 2021 11.14
v zakonu? tega noben ne spoštuje že dolgo
moare
27. 02. 2021 09.58
+15
Jaz v drugo občino ne smem, ta model dohtarski pa po Afriki živali mori? Halo? Kakšna bo kazen za tega neodgovornega dohtarja?
Shiro Chan
27. 02. 2021 09.57
+1
"Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec." Verjetno potem ne bi blo več odlokov takih in onakih. Bravo, ste neki nouga povedal.
spoštovanje
27. 02. 2021 09.52
+4
novica dneva je, da je Žagarca spet noseča, no, kaj vam ni jasno......heheheheheheheheeeee
AlternativeFacts
27. 02. 2021 09.51
+15
(Gre za osebo, ki se je vrnila iz Afrike)...@Še dobro da niste napisali,. da smo krivi nevestni državljani..Ne Necenzurirano so se vsaj potrudili in poleg imena in priimka napisali še majhen profil te osebe...Gre pa tako: "....gre za namestnika predstojnika oddelka za nevrokirurgijo, ki ima za operacije na hrbtenici v svoji matični bolnišnici ene najdaljših čakalnih dob v državi. Obenem je brez čakanja za posege in preglede na voljo v številnih zasebnih ambulantah v Sloveniji in v tujini."....
kekec_pokec
27. 02. 2021 09.50
+9
In a je dohtar že dobil odpoved al kaj se čaka?
MojsterSplinter
27. 02. 2021 09.54
+5
Od Zdravniške zbornice pod vodstvom dr. Beović lahko pričakuješ, da bo odločno branila zdravnike pred medijskimi napadi, kakršen je tale. "Uplenjeni nosorog nam kot zdravnikom, ki dnevno rešujemo življenja, pripada!"
Silve27
27. 02. 2021 11.18
+2
pod vodstvom Beovič,me nebi presenetilo da ta dr. še kakšno nagrada dobi,za izjemen ulov
PSIHOTERAPEVT
27. 02. 2021 09.49
+3
Od kje vlecejo take mi nustre, pa kaj si janor.. Daj vsaj nehaj uporabljat to frazo "pomladno rajanje" Ali res ne premoremo nekih pametnih solanih ljudi????? Pa saj smo znani v svetu, da imamo super sole in ka js vem kaj.. al nismo in nimamo in je to to ?!?