6°C
Podatki za dan: 17. 10. do 24.00
Oboleli
13,141
+726
+5.8%

Poklukar: Čaka nas obdobje, polno nemogočih preprek

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Urša Zupan /
KOMENTARJI
640
"Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov. A do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas," v pismu, s katerim opozarja na resnost razmer, sporoča generalni direktor UKC Ljubljana.

 

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je na svoje sodelavce, pa tudi na vse prebivalce in prebivalke Slovenije, naslovil pismo, v katerem je opozoril, da bomo v naslednjih tednih prestajali naši generaciji nikoli videno in nekaj, na kar nas ni mogel nihče pripraviti. 

"Čez dva do tri tedne bomo živeli obdobje, ki bo polno nemogočih preprek. Čeprav si želim, da se motim, je statistika v primeru epidemije žal navadno nezmotljiva," je zapisal. 

PREBERI ŠE
UKC Ljubljana poziva zdravnike koncesionarje, da pomagajo

Poklukar virus vidi kot "parazit človeštva, ki se ne ozira na razlike med nami". "Širi se ne glede na meje držav ali občin. Ne zanima ga, ali smo v jeseni življenja, podjetniške zvezde na vrhuncu moči ali mladi v največjem razcvetu. Ne zanima ga številka, ki smo jo ali nismo obkrožili zadnjo volilno nedeljo. Ne zanima ga, ali vanj verjamemo ali ne. Solidarno napada vse, najstarejši bodo le prvi med žrtvami. Še danes samoumevni posegi bodo lahko postali stežka dosegljivi, saj bo vse osebje osredotočeno na reševanje življenj v epidemiji,"opisuje resnost situacije. 

Janez Poklukar je v javnem pismu opozoril na resnost razmer.
Janez Poklukar je v javnem pismu opozoril na resnost razmer.FOTO: 24ur.com

Človeštvo je premagalo največje izzive preteklosti – črne koze, špansko gripo in nacizem. Enotno smo nastopili prvi dan naše državnosti, kar nas je ne glede na razlike pognalo naprej. Kot ljudje smo zmagali, ker smo znali zaščititi najšibkejšega človeka. Tudi tokrat, pravi Poklukar, bomo boj končali kot zmagovalci, ker bomo odgovorili solidarno. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Nekega dne bomo lahko ponovno množično spodbujali naše orle v Planici, dočakali novo leto v gneči mestnih ulic ter skupinsko vrtičkali za domom. Smučanje, izleti na morje ali obiski koncerta in gledališča bodo ponovno samoumevni. Maske bodo spet postale le šega pustnih karnevalov," napoveduje. 

A do tam nas ne bodo pripeljala velika dejanja velikih posameznikov, temveč ravno nasprotno – mala odrekanja vsakega od nas. Solidarni v borbi, odločnosti in upanju bomo uspeli. Tudi v teh težkih pogojih se rojeva novo življenje – prvi nasmeh, ki ga novorojenček vidi skozi skafander, ni nič manj iskren, pravi. 

Novorojenček v UKC Ljubljana
Novorojenček v UKC LjubljanaFOTO: Ginekološka klinika UKC Ljubljana

Poklukar se je vsem zahvalil za vso pomoč, spodbudo in podporo, ki so jih in jih še bodo deležni. "Zdravstveni delavci lahko pomagamo samo toliko, kot nam pomaga skupnost, ki stoji za nami. Pazite nase, svoje bližnje in svojo okolico," je zaključil svoje pismo.

Pasica koronavirus oktober
Pasica koronavirus oktoberFOTO: 24ur.com