Korona

Poklukar: Samotestiranje najprej za dijake, nato še za zadnjo triado osnovnošolcev

Maribor / Ljubljana, 01. 04. 2021 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
519

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob robu obiska v Mariboru dejal, da so storili vse v smeri, da bodo šole 12. aprila spet odprte. Do takrat želijo vzpostaviti sistem samotestiranja s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom, s čimer bi začeli najprej dijaki in nato še učenci zadnje triade osnovnih šol.

Minister za zdravje Janez Poklukar napoveduje možnost samotestiranja v šolah.
Minister za zdravje Janez Poklukar napoveduje možnost samotestiranja v šolah. FOTO: UKC Maribor

V prihodnjem tednu bodo začeli o samotestiranju izobraževati zaposlene v vzgoji in izobraževanju, nato pa bi v tednu, ko se šola začne, že začeli s samotestiranjem. Tega bi izvajali v četrtek in petek, da bi potem lahko tisti, pri katerih bi bila okužba potrjena, do ponedeljka šli še na PCR-test.

Ministrstvo RS za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) tudi pripravlja video vsebine za učence in dijake, ki bodo uporabljali teste.

Situacija v državi trenutno ni lahka, je ocenil Poklukar, zato so bili primorani sprejeti nekoliko strožje ukrepe. Da bi lažje omogočili vrnitev otrok v šole, se na ministrstvu pripravljajo na uvedbo samotestiranja v šolah. V prihodnjem tednu bi potekala izobraževanja zaposlenih v šolstvu, teden kasneje pa bi sledila že sama izvedba.

Sicer pa je Poklukar na prvi dan vnovičnega zaprtja države, ki naj bi trajalo do 12. aprila, dejal, da bo vesel, če bodo 11. aprila take številke glede okužb, kot so bile danes. Poudaril je, da so uveljavili ukrepe, ki jih je predlagala stroka. "Ukrepi so toliko eksaktni, da predvidevamo, da bomo omejili epidemijo," je poudaril.

Glede obveznosti nošenja mask na prostem je minister priznal, da svetovalna skupna za covid-19 tega ni eksplicitno predlagala. Je pa govoril s posameznimi člani skupine in večinoma ni bila proti obveznem nošenju mask na prostem. Po njegovem mnenju se je treba zavedati, da se novi koronavirus prenaša kapljično in aerosolno, z masko pa ta prenos zmanjšamo za 80 odstotkov. Zdi se mu pa pomembno, da maske niso obvezne med rekreacijo in gibanjem na prostem.

Poklukar se zaveda, da bo velikonočna nedelja, ko je dovoljeno zbiranje dveh družin oziroma pet odraslih oseb, prinesla dodaten riziko glede epidemije, ampak številni starejši potrebujejo podporo svojih otrok in vnukov, da lahko na praznični dan podoživijo to, kar je bistvo praznika.

Po besedah ministra za zdravje so ukrepi potrebni, da bo naše zdravstvo zmoglo in da bomo zaščitili vsa življenja. Hkrati s tem pridobivamo čas, da precepimo najbolj rizične skupine prebivalstva in tako omogočimo, da bomo do poletja znova začeli normalno živeti.

Zdravstveni minister se je dotaknil tudi dobav cepiv proti covidu-19. Na vprašanje, ali je zadovoljen z razdelitvijo dodatnih 10 milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje, pri čemer naj bi Slovenija prejela 32.769 odmerkov, je dejal, da težko odgovori, ali je to prava razdelitev ali ne. Kot je dodal, končne številke, koliko naj bi Slovenija prejela od teh desetih milijonov, ne pozna. Nadeja pa se, da je ta razdelitev solidarna in da bodo evropske države v začetku poletja na enakem deležu precepljenosti.

Pričakuje, da bo v tem mesecu v državo prispelo med 340.000 in 350.000 odmerkov cepiva štirih proizvajalcev, upa pa, da bo teh odmerkov maja še več. Koliko bi lahko nadoknadili zaostanek pri cepljenju, bo v veliki meri odvisno od dobav AstraZenece, ki so bile do zdaj najmanj zanesljive, saj so odstopale od predvidenih količin. Na NIJZ so medtem potrdili, da so danes prejeli 45.600 odmerkov cepiva AstraZeneca.

Velik problem predstavljajo težave z dobavo cepiva AstraZenece, medtem ko se Pfizer in Moderna držita dogovora in dobavljata obljubljene količine. Minister za zdravje je spomnil, da aprila v Slovenijo prihaja novo cepivo podjetja Johnson & Johnson. Do 1. julija naj bi prejeli več kot 200.000 odmerkov tega cepiva, je dejal. Na ravni EU sicer potekajo pogovori s Pfizerjem o dobavi dodatnih količin cepiva za drugi kvartal. Poklukar je ob tem izrazil željo, da bi razdelitev cepiva med članicami potekala v znamenju solidarnosti.

Poklukarja veseli, da bo v Slovenijo v aprilu prišla tudi prva dobava cepiva Johnson & Johnson, do julija naj bi tako prejel več kot 200.000 odmerkov tega cepiva.

Sicer pa minister pozdravlja vse previdnostne ukrepe svetovalne skupine za cepljenje, ki je odločila, da se cepivo AstraZeneca zaenkrat uporablja le za starejše od 60 let. Kot je dejal, ta omejitev v tem trenutku ne spreminja poteka cepljenja v populaciji, saj sovpada s strategijo cepljenja, v skladu, s katero želijo v prihodnjih tednih precepiti starejše od 60 let. Pričakuje pa, da bo Evropska agencije za zdravila (EMA) v prihodnjih 14 dneh dala dodatne usmeritve, ali naj se nadaljuje uporaba cepiva AstraZenece tudi pri mladih ali le za starejše od 60 let.

Obiskal mariborski UKC in medicinsko fakulteto

Poklukar se je sicer danes v Mariboru sestal z vodstvom tamkajšnjega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in tamkajšnje medicinske fakultete. Kot je dejal minister, se trenutno v drugi največji slovenski bolnišnici soočajo s težavami pri zagotavljanju postelj na intenzivni negi.

Kot je Poklukar povedal ob koncu delovnega obiska, bo medicinska fakulteta v Mariboru v naslednjem letu prevzela pomembno dodatno število vpisnih mest, saj računajo na 120 do 130 študentov, prvič pa bodo v naslednjem študijskem letu vpisali tudi študijski program dentalne medicine, v letu 2022 pa tudi prvič študij farmacije.

Velik problem predstavlja tudi manko kadra, zato so se z Medicinsko fakulteto Univerze v Mariboru (UM) dogovorili o povečanju prostih mest za študij medicine. Prvič bo možen tudi študij dentalne medicine, prihodnje leto pa bo v Mariboru razpisan še študij farmacije.

Ker se vpisna mesta na mariborski fakulteti povečujejo za več kot polovico, bo po njegovih besedah dolgoročno prišlo do prostorske stiske, zato je Mestno občino Maribor (MOM) pozval, da na območju fakultete in kliničnega centra začne z ustreznim prostorskim umeščanjem, saj nekoč za te dejavnosti namenjena zemljišča trenutno niso več namenjena temu področju.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dodal, da kot osrednja zdravstvena institucija v severovzhodni Sloveniji potrebujejo dodatne prostore, ki jih tudi zaradi morebitne širitve medicinske fakultete nimajo.

"Ko bomo govorili o tako imenovani izhodni strategiji, v času, ko se bo stanje epidemije spravilo na tako raven, da bomo lahko začeli normalno zdraviti, tako kot pred samo epidemijo, bomo potrebovali neke dodatne prostore in dodatno tehnologijo," je dejal Flis in dodal, da je težav s sedanjo infrastrukturo zelo veliko in v preteklosti te niso bile rešene.

Ena največjih je po njegovem nedokončana gradnja urgentnega centra in onkologije, pa tudi patologija je v slabem stanju. Flis je še povedal, da če naj njihov zavod zagotavlja enakopraven dostop do sodobnih medicinskih storitev regije, potem pričakujejo, da se bodo v nekem srednjeročnem obdobju načrtovane investicije in evropski viri tudi uresničili.

Z vodstvi fakultete in bolnišnice je minister govoril o aktualnem stanju glede vpisnih mest, seznanil pa se je z razmerami v bolnišnici, epidemiološkimi razmerami, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.

Poklukar je ob obisku tudi pohvalil vodstvo mariborskega UKC, saj je zavod preteklo leto zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki, hkrati pa so z naslova evropskih sredstev za kritje nabav opreme za področje epidemije počrpali največ denarja.

Glede epidemioloških razmer je minister dejal, da imajo v bolnišnici največ težav z zagotavljanjem dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, tako kar se tiče opreme kot kadra. Trenutno se v Mariboru zdravi 133 takšnih bolnikov, od tega 22 na intenzivnem oddelku, kar pomeni, da sta na slednjem na voljo le še dve postelji.

V zvezi z različnimi informacijami o dogajanju v UKC Maribor, ki se pojavljajo v javnosti, je Poklukar povedal, da vodstvo zavoda ta trenutek uživa njihovo zaupanje, sicer pa je vlada prejšnji teden v svet zavoda imenovala tri nove predstavnike.

"Sam se neposredno s posameznimi primeri ne seznanjam, saj bi s tem presegel svoja pooblastila. Do konca notranjih in zunanjih preiskav ne moremo delati zaključkov. Ta trenutek podpora je, obstajajo pa nekateri indici, da določene stvari niso bile narejene tako, kot se pričakuje, zato jih je treba raziskati," je še dodal minister.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (519)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym77
04. 04. 2021 17.40
+1
Vlado testirat na droge.
Reality check
02. 04. 2021 16.29
+1
Da bomo starši odgovarjali za lažno pozitivbe/negativne teste??? Malo morgen
undisputed
02. 04. 2021 13.41
+2
PRIHAJAJO PO NAŠE OTROKE, A BOMO SAMO KOMENTIRALI !!!!!!!!!!!!!!!!!
enakatalena
02. 04. 2021 10.27
-1
MNajram
02. 04. 2021 10.19
-1
slovenka62
02. 04. 2021 08.59
+3
Poklukar ne nakladaj.Kakor ti bo reku čelavi tako bo.Kaj vas brigajo ljudje otroci!!Samo da imate super super dodatke in kup privilegijev v zdravstvu in celi ju.Delate pa tko niç.
olafur
02. 04. 2021 08.32
+2
Če tako eksperimentira v zdravstvu kot eksperimentira z vezanjem kravat se nam slabo piše. Res ne vem zakaj se mora ven metat z blesavimi vezavami in narobe obrnjenimi kravatami.
V SHESHELJ
02. 04. 2021 08.26
+5
Prasajte starse ce so za...tukaj menim da je voda sla preko piskra!
Anonymus
02. 04. 2021 08.24
+0
Frasnel12
02. 04. 2021 08.12
+4
Tebi treba možgane testirat KLJUKEC!!!
pepi bolcev
01. 04. 2021 21.59
-1
Proti oslovskemu kašlju smo bili v Sloveniji že v otroštvu sistematično cepljeni vsi od leta 1959 dalje, vendar imunost na to bolezen po cepljenju ali preboleli bolezni ni vseživljenjska. Zato je enkrat v življenju priporočljivo prejeti obnovitveni odmerek, čeprav to bolezen v odrasli dobi prebolimo brez težav, a smo med boleznijo izredno kužni za okolico. Ker je oslovski kašelj lahko usoden za mlajše otroke, je obnovitveno cepljenje potrebno za vse zaposlene, ki prihajajo v stik z novorojenčki, nedonošenčki in dojenčki. To so predvsem zdravstveni delavci na neonatalnih, infektoloških in pediatričnih oddelkih.
pepi bolcev
01. 04. 2021 21.59
-1
Proti davici smo bili v Sloveniji od leta 1937 dalje večinoma cepljeni vsi že v otroštvu, vendar je za ustrezno zaščito potrebno eno obnovitveno cepljenje na deset let. Čeprav smo pri nas zadnji primer davice zabeležili 1967, je ponekod po svetu ta bolezen še vedno prisotna (Indija, Nigerija, Brazilija, Indonezija, Filipini, Bangladeš, Venezuela, Vietnam, Haiti, Južna Afrika, Jemen…) in obnovitveni odmerek cepiva je zato obvezen za zaposlene, ki službeno potujejo na ta območja, denimo vojake, poslovneže in humanitarne delavce.
natmat
01. 04. 2021 21.58
+8
Šole se zato zapirajo, da naši ljubi otročki ne bi bili preveč pametni, ker vemo kakšno pamet imajo naši vrli politiki.
pepi bolcev
01. 04. 2021 21.58
-2
Obvezna so tudi nekatera cepljenja v povezavi s poklicem, ki ga opravljamo, in cepljenja, povezana s potovanjem v določene države.
DJ-Pero
01. 04. 2021 21.58
+0
Od vseh teh nastetih neumnosti bom uporabljal samo zvarek od Johnson & Johnson: in to šampon.
defodil
02. 04. 2021 08.40
+3
tudi tega odsvetujem, če imaš atopijski dermatitis
pepi bolcev
01. 04. 2021 21.58
-2
Mladi, ki se vpisujejo v srednjo ali visoko šolo ali na fakulteto, kjer se bodo izobraževali na področju zdravstva, vzgoje in izobraževanja ali sociale, morajo ob vpisu imeti opravljeno cepljenje v skladu z veljavnim Programom cepljenja in zaščite z zdravili. Tudi tu velja, da se v omenjene izobraževalne programe lahko vpišejo mladi, ki niso smeli bili cepljeni iz medicinskih razlogov.
M a t e j
01. 04. 2021 21.58
+1
Kaj šole odprte!!!??? Stanje kot je bilo pred 1.4. v nasprotnem pridemo pred parlament družbo par stotim, delati še ostali. Zdej je pa dovolj hecov!
revolucija_mb
01. 04. 2021 21.57
+5
Ampak zanimivo, da vsi ki samo natolcujejo pod mnenji drugih in so kot kaže goreči oboževalci kam nas vodstvo vodi 30 let, ali pa pač mentalno hendikepirani (to je oproščeno seveda). Nimajo nobenega mnenja, noben ne napiše argumentov, predstavi svojo razmišljanje....Seveda ga nimajo ! Logika....če pa vsak sam dojema kako živimo, medtem ko beremo njihove plače in na črno zgrajene nepremičnine. Starejšo gospo pa vržejo iz hiše, zaradi 50 € položnic. Veste dragi, ti ljudje, to niti ni težko dojet, da marsikaj ne deluje v prid ljudi. Kakorkoli, ne dajte se, ko obupamo so za vedno zmagali in otroci danes ne bodo navdušeni...no ja, ali pa bodo že zdavnaj izgubili boj...boj ki ga ni bilo.
pepi bolcev
01. 04. 2021 21.57
+0
Za vpis v javni ali zasebni vrtec morajo otroci obvezno biti cepljeni proti mumpsu, ošpicam in rdečkam. Če v potrdilu pediatra o zdravstvenem stanju otroka to cepljenje ni vpisano, se vpis v vrtec zavrne. To določa Zakon o nalezljivih boleznih v členu 51a. Seveda pa se v vrtec lahko vpišejo otroci, ki se cepiti niso smeli iz medicinskih razlogov ali ki so še v postopku pridobivanja odločbe o opustitvi cepljenja iz medicinskih razlogov.
AbrA0_KadaBRa
01. 04. 2021 21.57
+4
Lahko noč SLO