Korona

Ljubljanski UKC se pripravlja na tretji val, v mariborskem 95.000 obravnav manj kot lani

Ljubljana, 07. 01. 2021 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.P., D.L.
Komentarji
115

UKC Ljubljana te dni beleži več kot 50-odstoten porast prihodov v urgentno internistično ambulanto, ob tem pa se pripravlja na tretji val epidemije covida-19, je dejal generalni direktor zavoda Janez Poklukar. Opozoril je na pomanjkanje kadra s področja zdravstvene nege. Meni, da bi bilo treba v državi racionalizirati kadrovske vire v zdravstvu.

Janez Poklukar.
Janez Poklukar. FOTO: Bobo

Če želijo obvladovati pričakovani tretji val epidemije covida-19 in pričakovan priliv v bolnišnice, bo treba po mnenju Janeza Poklukarja znotraj zdravstvenega sistema v celotni državi postaviti kadre s področja zdravstvene nege na delovna mesta, za katera so edini usposobljeni.

"Ta trenutek imamo po Sloveniji približno 850 medicinskih sester v referenčnih ambulantah, centrih za krepitev zdravja, v zdravstvenovzgojnem delu in nekaterih drugih deloviščih, ki ta trenutek, ko je ključno reševanje življenj, morda niso najbolj potrebna," je dejal v izjavi za javnost, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ob tem je pozval k širšemu konsenzu in ustrezni prerazporeditvi kadrovskih virov.

Obenem v času epidemije generalni direktor največje slovenske bolnišnice poziva vse, naj na vseh področjih varujejo svoje zdravje, saj da tudi to pomaga zdravstvenim delavcem, da lažje obvladujejo razmere.

Več kot 50-odstoten porast prihodov v urgentno internistično ambulanto je sicer po njegovih besedah posledica novoletnih praznikov, obremenitve pa zmorejo "samo z dodatnim angažmajem ekip v urgentni ambulanti in tudi na oddelkih, kjer potem te bolnike sprejemamo". "S tem seveda gasimo trenuten požar, ki je deloma tudi posledica epidemije, vendar na dolgi rok to ne bo šlo," je ocenil.

Kot je navedel, je njihov cilj, da bolnikom zagotovijo obravnavo na internistični prvi pomoči znotraj dveh do štirih ur. "Ampak ta trenutek je to pač realnost in tisto, kar zmoremo," je dejal glede čakalnih dob, ki so bile v zadnjih dneh tudi od šest do osem ur.

Nova vstopna točka v UKC Ljubljana

Vodja internistične prve pomoči, ki je del urgentnega bloka v UKC Ljubljana, Hugon Možina, je ob tem pojasnil, da sicer vsa leta po daljših praznikih opažajo naraščanje števila bolnikov, a je bilo letos precej huje kot običajno. Povečano število bolnikov je bilo že konec tedna, v noči na torek se je priliv še povečal, tako da so kljub dodatni ambulanti bolniki, ki so večinoma starejši od 75 let, ponoči čakali tudi osem ur in več. V torek popoldne so ob nadaljnjem prilivu bolnikov organizirali še dve dodatni ambulanti, tako da so uspeli vse bolnike pregledati do 3. ure, je dejal Možina.

Kot je pojasnil, so zdravniki za dodatne ambulante prišli iz dežurnih služb, pomagali so jim tudi specializanti z intenzivnega oddelka, sestre pa so prišle pomagat z različnih strani, tudi dialize in intenzive. V sredo je bilo po njegovih navedbah bolj mirno, kritično pa ostaja pomanjkanje postelj za necovidne bolnike.

Po besedah Možine je večji priliv poleg zimskega časa in respiratornih okužb tudi na račun bolnikov, ki so covid že preboleli in se vračajo zaradi zapletov po covidu. Gre za denimo za trombotične zaplete, infekcije in pljučnice, prav tako pa k njim prihajajo bolniki iz domov starejših občanov, od koder pošiljajo "več zelo slabih bolnikov, ker jih je še strah pogroma, ki je bil v medijih pred meseci", je pojasnil. "Nabere se kar nekaj bolnikov več, kot jih zmoremo," je dodal.

V UKC Maribor zaradi covida-19 obravnavali 95.000 bolnikov manj kot leto prej

Medtem ko je bilo pred sedmimi ali osmimi tedni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor hospitaliziranih okoli 230 bolnikov s covidom-19, jih je trenutno 162. Od tega 46 oseb potrebuje intenzivno zdravljenje.

"Skupna obremenitev je nekoliko manjša, zato nekoliko lažje dihamo. Je pa število oseb v intenzivni terapiji ves čas na zgornjem robu. Tu je stanje najhujše," je v današnji izjavi za medije povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Zaradi manjšega števila bolnikov s covidom-19 so lahko te dni minimalno povečali druge programe, a bo trajalo še precej časa, da bodo nadoknadili izpad obravnav iz lanskega leta, ki je po Vogrinovih besedah "zaskrbljujoč".

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.
Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. FOTO: UKC Maribor

V letu 2020 so obravnavali okoli 95.000 bolnikov manj in opravili približno 6000 večjih operativnih posegov manj kot v letu 2019. Vogrin je poudaril, da gre tu za manj nujne posege, saj bolnike z nujnimi stanji ali onkološkimi obolenji obravnavajo z nezmanjšanim tempom.

"Število obravnavanih bolnikov z medicinskih strok, kot so revmatologija, ortopedija, fiziatrija, dermatologija, pa je bistveno manjše. V novembru in decembru so operirali le šest odstotkov bolnikov v primerjavi s številkami iz leta 2019," je povedal.

V UKC Maribor je poleg bolnikov s covidom-19 trenutno hospitaliziranih še več kot 500 ostalih bolnikov. Gre za najtežje bolnike, ki nujno potrebujejo bolnišnično zdravljenje in so najbolj zahtevni bolniki. "Tem ves čas posvečamo vso pozornost in tudi sicer je ves kader ves čas izkoriščen za klinično delo z bolniki," je izpostavil Vogrin.

Dodal je, da se intenzivno pripravljajo na morebitno ponovno zvišanje števila bolnikov s covidom-19, med drugim pripravljajo vse potrebno za gradnjo montažnega objekta na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo in načrtujejo nove kadrovske prerazporeditve.

V preteklih dneh so cepili proti covidu-19 okoli 600 zaposlenih v tem kliničnem centru, v prihodnjih dneh naj bi se ta številka povzpela na okoli 1600. "Vedno več je prijav in tega smo veseli. Kot strokovni direktor si želim, da bi se cepili vsi zaposleni, saj je to tista luč na koncu predora, ki omogoča vrnitev v normalno življenje in našo normalno dejavnost," je dejal. 

Tudi v Celju in na Jesenicah se pripravljajo na nov val

V celjski bolnišnici se znova soočajo z naraščanjem števila covidnih bolnikov. Tako je danes na navadnih covidnih bolniških posteljah hospitaliziranih 116 bolnikov, na intenzivnih bolniških posteljah pa 20 bolnikov. Med prazniki je bilo dnevno hospitaliziranih med 110 in 115 covidnih bolnikov. Po mnenju celjskih epidemiologov je vzrok ponovne rasti števila covidnih bolnikov sproščanje ukrepov in zasebno druženje med božično-novoletnimi prazniki.

V jeseniški bolnišnici poteka tudi cepljenje proti covidu-19. V sredo so zaključili s cepljenjem zaposlenih zdravstvenih delavcev bolnišnice, ki so se prijavili na cepljenje, danes, ko je prišla nova pošiljka cepiva, pa začenjajo s cepljenjem zaposlenih iz drugih zdravstvenih ustanov na Gorenjskem. V jeseniški bolnišnici se je za cepljenje odločilo le 180 od okoli 700 zaposlenih, a jih je bilo 300 v preteklosti že okuženih z novim koronavirusom. 

Tudi v jeseniški bolnišnici se pripravljajo na nov val, ki ga glede na rast števila okužb pričakujejo v prihodnjih dneh in tednih, čeprav so razmere še vedno sorazmerno ugodne. Med prazniki so enega od oddelkov, na katerih zdravijo bolnike s covid-19, celo zaprli, ob relativno dobri epidemiološki sliki na Gorenjskem pa lahko sprejemajo tudi bolnike iz drugih, bolj obremenjenih regij. Trenutno imajo na Jesenicah kar nekaj bolnikov z Dolenjske in tudi posamezne bolnike s Primorske. Skupaj se pri njih zdravi 44 covidnih bolnikov. 

Ob ponovnem naraščanju števila potrjenih okužb tudi na Gorenjskem pa strokovna direktorica Anja Jovanovič Kunstelj v prihodnjih dneh pričakuje nov naval obolelih na jeseniško bolnišnico. Izkušnje iz lanskega leta namreč kažejo, da se zaznan dvig števila okužb v populaciji v bolnišnicah odrazi po 10 do 14 dneh. "Tako smo sedaj v pričakovanju in upamo, da število bolnikov ne bo preseglo naših zmožnostih ter bo ostalo v okvirih, ki jih lahko obvladujemo," je izpostavila. Na nov naval bolnikov so se pripravili z usposobitvijo dodatnega oddelka z desetimi posteljami za covidne bolnike.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

08. 01. 2021 15.29
Za Ukc Maribor lahko recem samo "kapo dol".V Ljubljani so mi rekli cakaj na operacijo 3-4leta v Mariboru prisel na vrsto v 4 mesecih.
jbtjbt
07. 01. 2021 21.18
+0
95000 manj obravnav,kje je pol denar ki ga ljudje vplačujejo za zdravstvo,lopovi
borec91
07. 01. 2021 20.02
+1
pokljukar se nimas dovol nagrabljenega ja upam da se ti kje zaleti pozresnost
borec91
07. 01. 2021 20.07
+0
sam spostujem samo slovenske zdravnike ki so spregovorili in govorijo o tej zrezirani svetovni lopovscini ki demonizira malo hujsi sev gripe ga pa na vse mozne nacine sirijo pa naj bo z izjemami v tej diktaturi ali testiranjem ali cepljenjem virus najhitreje dobis ce obisces dso bolnico zd testiranje sploh so ga pa ob zacetku ceplenja mocno razsirjali
Krepki 2
07. 01. 2021 20.00
+0
Pokličite tiste ljudi nazaj ki ste jih zdrave poslali v karanteno na osnovi testov ki niso verodostojni.
Build NEK2
07. 01. 2021 19.53
+2
Med drugim valom se pripravljajo na tretjega. To je kakor, da bi se med prvo svetovno vojno pripravljali na drugo.
marston
07. 01. 2021 19.45
+0
do velike noči bo vse zaprto, valovi bodo prihajali, dokler bo možno vleči provizije in preprečevati proteste
Gsmm
07. 01. 2021 19.35
+4
Tretji val??? Saj še drugega ni konec, vsaj preleta avionov še ni bilo!
Levicarjikmeee
07. 01. 2021 19.31
+0
Ćudno ha ha ha... DE DE DE DE DE DE...
komarec
07. 01. 2021 19.31
+1
Ustavite te valove, da ne bo postalo vse skupaj deroče.
Borec21
07. 01. 2021 19.17
+9
tragedija tega virusa je oz. bo tudi ta, da delamo heroje iz najbolj koruptivnega sektorja v Sloveniji. Jamranje tega sektorja, kjer jih več kot polovica NE dela oz. ne dela, kot bi morala delati, je spravila na koleno kar nekaj gospodarstva, predvsem podjetnikov in majhnih družinskih podjetij! Pa ja hudiča, a se niso šolali in izobraževali za to, da bodo pomagali v boju proti bolezni.
komarec
07. 01. 2021 19.32
borec91
07. 01. 2021 20.08
-1
ja postene slovenske zdravnike je zelo sram za svoje kolege najvecja beda pa so zdruzba pod nikom mladi zdravniki to pa so poden od podna
borec91
07. 01. 2021 20.09
-1
tron3
07. 01. 2021 19.16
+0
Še dva kandidata za Haag, kjer si jima bo sodilo pravično in pošteno.
kuncci1
07. 01. 2021 19.03
+5
Janez P. kontaktirajte Janeza J. , on ima kadra v rodni državi za izvoz... vsakodnevno jih pride par sto sKosova...
konjujedan
07. 01. 2021 19.03
+5
Kje pa vidijo te valove? A se to zbira nekje kot vremenska oblačna fronta in potem udari čez Alpe...
Jacek123
07. 01. 2021 19.50
+1
Če bi spremljal situacijo bi jih ti tudi videl. Je vse zelo predvidljivo.
daiči
07. 01. 2021 18.58
+1
Vedno isti opozarjajo na pomanjkanje delovne sile v zdravstveni negi, dobrosituirani gospodje dohtarji ali dir. bolnic. S placami po 10k€ izplacila. Nj se povejo kasne so place teh o katerih jamrajo. Sestre bi morale v tem trenutku udarit resen strajk, pol bi pa dohtarji vidli sele kaj loh brez njih, nič ne morjo. U dveh dneh bi jim place dvignli za 200 al pa 300e, u enmu dnevu pa ne zarad šoka k bi ga doživel odgovorni.
Gemma 1961
07. 01. 2021 18.56
+1
Da napisem gosp.akam oni ze vejo raja .Pa se ta problem je da je teh delavcev celo morje v primerjavi z zdravniki .In potemsvoje mnenje sirijo po svoem delavko kmeckem okolju A ti sploh ves od kod je Poklukar iz vasi zgornje gorje pa ne nabijaj
Diegol14
07. 01. 2021 18.54
-2
A na sliki je El Padrino?
CIGU MIGU
07. 01. 2021 18.49
+2
gospodova srajca je več vredna kot auspuh od volva
Jan zan 1234
07. 01. 2021 18.46
+4
Mafija v belem....ki se ima za bogove....!! Tako stanje jim pase....zato pa je tako...!! Ze dva meseca ne dela vec kot polovica zdravstvenega osebja....so doma....!! Dodatke pa vlecejo vsi....in to kar 65%....!! Seveda,da bodo napihovali in lagali...kot vlada....saj jim je res bogovsko zdaj....!!!
daiči
07. 01. 2021 18.59
-1
To je sele katastrofa, drzava pa to placuje.
komarec
07. 01. 2021 19.34
Saj žena od PV dela tudi v zdravstvu če se ne motim.
Jacek123
07. 01. 2021 19.51
-1
Tudi ti bi lahko, če bi imel ustrezno izobrazbo.
Gemma 1961
07. 01. 2021 18.45
+2
Gorjanc ostane zmeraj Gorjanc
dostje2020
07. 01. 2021 18.43
+7
Ko je bil še v SBJesenice je izjavil da so sestre potrošnji material. Brez besed ostaneš sedaj pa piha na dušo. Fuj
daiči
07. 01. 2021 19.00
-2