Korona

Poklukar: V tem tednu bomo 'pretresali' vse vrste ukrepov

Ljubljana, 03. 01. 2022 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Gorenc, STA, N.Š.
Komentarji
1989

Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da imajo v luči zaostrovanja epidemiološke situacije v državi na mizi predloge številnih ukrepov, o katerih bodo odločali ta teden. "Iskali bomo najboljše rešitve za zdravstvo in družbo kot celoto," je zagotovil. Napovedal je spremembe na področju odrejanja karanten – sedaj namreč ob tesnem stiku z okuženim ni treba v karanteno le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Skrajšanje karantene?
    03:03
    Iz 24UR: Skrajšanje karantene?
  • Iz 24UR: Novi ukrepi
    01:17
    Iz 24UR: Novi ukrepi
  • Iz SVETA: Ali nas čaka skok okužb?
    02:51
    Iz SVETA: Ali nas čaka skok okužb?

 

Minister Janez Poklukar je danes poudaril, da bodo iskali in sprejemali takšne protikoronske ukrepe, ki bodo sprejemljivi tudi v družbi. Kajti če niso sprejemljivi za družbo, potem ostanejo le črka na papirju in ne dosegajo svojega cilja ter namena, je dodal.

Ob tem je ministrstvo za zdravje pozvalo epidemiologe pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), naj se opredelijo do morebitnega skrajševanja veljavnosti karanten, za kar so se odločili že v nekaterih evropskih državah. Tako se razmišlja, da bi karanteno prekinili že po petih dneh. Opozoril je, da se v prihodnjih dneh in tednih pričakuje večje število okužb z novim koronavirusom, s tem pa tudi večje število karanten, kar bi lahko pomembno vplivalo na procese v družbi.

V vsakem primeru pričakuje določene spremembe na področju karanten. Namreč v želji po zaustavitvi širitve nove različice omikron v državi je vlada v decembru na predlog epidemiologov sprejela odločitev, da se v karanteno napoti vse, ki so bili v tesnem stiku z okuženim z novim koronavirusom. Izjeme so le tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. A denimo otroci in tudi prebolevniki (če od prebolelosti ni minilo dovolj časa) poživitvenega odmerka sploh ne morejo prejeti. Poleg tega Poklukar opozarja, da omikron počasi postaja prevladujoča različica novega koronavirusa pri nas, zato takšna ureditev karanten verjetno več ni najbolj smiselna.

Na NIJZ so pojasnili, da so epidemiologi o trajanju karanten zadnjikrat razpravljali minuli petek in sprejeli mnenje, da ob še vedno prevladujoči različici delta krajšanje karanten ni smiselno. Na to temo bodo, kot so napovedali, najverjetneje ponovno razpravljali v tem tednu. Ob tem so poudarili, da so njihovi predlogi epidemioloških ukrepov utemeljeni na aktualnih strokovnih podlagah in znanstvenih dognanjih.

Direktor NIJZ Milan Krek pa je dejal, bodo morda skrajšali čas trajanja karantene, ki sedaj traja 10 dni od zadnjega visoko tveganega stika z okuženo osebo. Pred spremembo morajo oceniti, kakšno tveganje bi tako skrajšanje pomenilo za epidemijo. Tako razmišljajo o skrajšanju bodisi na sedem ali pa na pet dni. A po njegovem mnenju je bolj realno, da se sprva skrajša na sedem dni.

Omikron potrjen v 324 primerih, še 2335 sumov na to različico

Po njegovih informacijah je bilo doslej s sekvenciranjem – to je analiza genoma virusa – potrjenih 324 primerov omikrona v Sloveniji, za 2335 vzorcev, pri katerih po potrdili okužbo z novim koronavirusom, pa še sumijo, da gre za omikron. Dodatno je zaradi stika z okuženo osebo, pri kateri so potrdili omikron, v karanteni 3600 oseb.

Glede morebitne uvedbe PC-pogoja, torej da negativen test na okužbo z novim koronavirusom ne bi bil več veljaven za udejstvovanje v javnem življenju, še čakajo na usmeritve stroke. Na vprašanje, mnenje katere stroke pričakujejo, je odgovoril, da mnenje svetovalne skupine za covid-19 in epidemiologov NIJZ. Ti naj bi bili sicer do uvedbe PC-pogoja odklonilno razpoloženi, saj prebolelost in cepljenje ne zagotavljata zadostne zaščite pred okužbo z novo različico omikron, ki se širi po državi. Ob tem poudarjajo, da seveda pa cepljenje še naprej ščiti pred hudim potekom bolezni.

Minister Poklukar zagotavlja, da bodo še naprej sledili priporočilom stroke. Če bodo epidemiologi spremenili svoje mnenje glede morebitne uvedbe obveznega cepljenja, bodo sledili spremenjenemu mnenju.

Poleg tega Poklukar pričakuje še mnenje svetovalne skupine za cepljenje pod vodstvom Bojane Beović glede morebitnega skrajševanja roka za poživitveni odmerek po polnem cepljenju, za kar se prav tako odločajo številne države.

Beovićeva medtem pravi, da bo skupina v tem tednu razpravljala o priporočilih glede poživitvenih odmerkov cepiv proti covidu-19 in trajanju covidnih potrdil. 

Posvetovalna skupina za cepljenje je na zadnjem sestanku 13. decembra cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 priporočila šest mesecev po osnovnem cepljenju z mRNK-cepivi, najkrajši možni presledek po osnovnem cepljenju pa je tri mesece.

Zdaj bodo po besedah Beovićeve razpravljali o možnosti, da cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočijo in torej ne le dovolijo po treh mesecih od osnovnega cepljenja. Cepljenje s poživitvenim odmerkom ob osnovnem cepljenju z vektorskimi cepivi pa je po trenutno veljavnih priporočilih možno po dveh mesecih.

Za zdaj v Sloveniji cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 še ni predvideno, je pojasnila. Odločitev za četrti odmerek bi bila lahko pri nas sprejeta po vzoru iz tujine šest mesecev po začetku cepljenja s tretjimi odmerki, je pojasnila. To bi se po njenih besedah lahko zgodilo v marcu, kar bi sovpadalo z začetki proizvodnje cepiv, prilagojenih na nove koronavirusne različice.

Vse več študij kaže, da je potreba po hospitalizaciji okuženih z različico omikron za dve tretjini manjša kot pri okuženih z različico delta, je poudarila. To bo po njenih besedah vodilo v manj sprejemov v bolnišnice, a je ob tem opozorila na povišanje števila okuženih, kar lahko na koncu vodi v podobno zasedenost covidnih bolnišnic, kot smo ji bili priča v četrtem valu epidemije covida-19.

Raziskave, na katere se sklicuje, so ugotavljaje, kakšna je možnost, da bo necepljen bolnik sprejet v bolnišnico v primeru okužbe z različico omikron. Nato pa so ugotavljale tudi, kakšen vpliv ima nova različica na cepljene, je pojasnila. Cepiva pri novi različici tako slabše preprečujejo prenos okužbe, še vedno pa dobro ščitijo pred težjim potekom bolezni, je dodala.

Spomnila je, da v tujini zaradi širjenja različice omikron prihaja do velikega porasta okuženih in precej manjšega porasta sprejetih v bolnišnice. Zaradi slabe precepljenosti pa v Sloveniji ne moremo pričakovati enakih trendov.

Ob vprašanjih glede učinkovitosti hitrih testov pri zaznavanju različice omirkon je pojasnila, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdal seznam, na katerega so uvrščeni testi, ki so učinkoviti tudi proti novi različici. Nanj je uvrščena večina testov, ki se uporabljajo v Sloveniji, je dejala. "Če pa bodo izkušnje pokazale, da je bolje jemati brise iz ustnega žrela, je to ena od možnosti, kako izboljšati občutljivost testa," je napovedala. Po nekaterih podatkih se različica omikron namreč bolj širi v grlu kot v pljučih.

Dotaknila se je tudi možnosti krajšanja karanten na pet dni. Kot je dejala, je inkubacijska doba pri različici omikron krajša. Oseba, ki je v karanteni, tako v primeru okužbe zboli v krajšem času kot v primeru prejšnjih različic. "Zato je karanteno smiselno oz. možno skrajšati," je dejala.

Kot drugi razlog za skrajševanje karanten pa je navedla možnost pogostega zbolevanja ljudi na sploh, zaradi česar bi lahko prišlo do blokad posameznih dejavnosti. Po njeni oceni se je treba previdno odločiti za dolžino karantene, ki bo zagotavljala varnost, hkrati pa ne bo pretirano ustavljala življenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1989)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za naše
05. 01. 2022 17.25
+0
Absolutno zaostrit ukrepe,pametnjakovićem pa uvest plačljive teste, in plačljivo zdravljenje v Slo. 100% deluje😎👍
sg1010
05. 01. 2022 10.42
+1
Ukvarjate se z prehladi oz. gripozami, ki ste jih poimenovali v smrtonosne viruse, pa ne zatrjujem, da ne bi bilo potrebno v takem obsegu, kot leta nazaj, ampak to presega vse meje razuma, posiljevanja z nečem, kar sploh ne pomaga in tisto kar naj bi ste prepovedali, ampak obstajajo tudi druge težje oblike boleznin, ki se pa skorajda nihče več ne ukvarja z njimi, ampak se rajše straši narode po svetu in doma. Včeraj ste pisali, da bo danska zunaj nevarnosti nekje do spomladi, zato, ker imajo dobro precepljenost, ste pametni ko ne vem kaj. V času, ko ni respiratornih bolezni bo verjetno res držalo, da bo precepljenost pomagala, vas bom vprašal zopet pozno jeseni, ko bodo številke začele naraščati vi boste pa bluzili svoje naprej.
apodgra
05. 01. 2022 08.26
+2
Spoštovani minister za zdravje, sedaj ni čas , da ukrepe sejete na situ in izgleda da imate nepropustno sito . Čas bi že bil , da konkretno sprejmete take enotne ukrepe stroke , ki bodo koristni in učinkoviti krotenje te epidemijo. Samo vsaki dan pred kamerami govoriti o istih stvareh , pomeni ponavljanje že sto in več krat isto , nas ne bo pripeljalo do pozitivnih rešitev. Sprejeti zakon o obveznem cepljenju in to danes , ne čez pol ali leto dni . Zanima me, če so vsi ti nastopi številnih "strokovnjakov "pred kamerami brezplačni ali jih moramo tudi mastno plačati.
Perun369
04. 01. 2022 17.25
+2
Depopulacija in transhumanizem pa nesrammo meljeta dalje in rušita pred sabo vse človeške pravice in prigarane sloboščine.
Bevskbevsk
04. 01. 2022 15.28
+0
spokajte na dopust da korona čudežno izgine
Mr. Jones
03. 01. 2022 21.57
-1
Pripravite se epidemijo "pozitivnih primerov" in medijske histerije, ki bo sledila, zlasti na tem mediju.
Covid 19
03. 01. 2022 21.40
+6
A veste kaj bodo pretresali?Kako blokirati necepljene in na kak način posiljevali s cepljenjem.Veste o čem pa Pokljukar ne govori?O novem zdravilu,ki je že na voljo a so ga dali le 10tim,je zelo učinkovito in od tistih,ki so ga prejeli ni nihče umrl,tudi bolnišnici so se izognili,je pa strah in trepet zaslužkarjem in tako nesramno izpodrivanje cepiv in cepljenja je nedopustno.. AJAAAAA..cepljenje zagotavlja čredno imunost,KAJ PA POL SVETA NECEPLJENIH IN DRŽAV,KI NITI ZA CEPIVA NIMAJO in virus tam samo čaka,da vam popusti 80 poživitev in medtem mutira v mogočo različico,ki bo odporna na vaše poživitve?S CEPLJENJEM EPIDEMIJO SAMO PODALJŠUJETE in nič drugega.Aja,gospodarstvo mora delat zato se ljudje ne smejo okužit pa makar crknejo od neraziskanega cepiva..RAZUMEM JA,ZATO SE PA NE CEPIM NIKOLI.
M.G.R.
03. 01. 2022 21.33
+6
Pazite se omikrona, da ne bo konec korone.
Marburg
03. 01. 2022 21.32
+8
“Ovca se vedno najbolj boji volka, na koncu jo pa požre pastir” Lp. ✌️
simc167
03. 01. 2022 21.32
+11
Bo treba spet organizirati nočno cepljenje, da boste spet rešili 300 življenj. BOLANO
blazter
03. 01. 2022 21.30
+9
Torej, kako prepričati ljudi, da rabijo 3-4 odmerek prostovoljno. In prostovoljno prisilno prepričati popolnoma necepljene, ker sedaj imamo delno cepljene (2dozi) in necepljene. Drugih skrbi za zdravje ni. Ali kako?
Defragment
03. 01. 2022 21.26
+5
Pretresen sem! Ali pa,sploh ne več. Upam samo, da ima Ihan prav s trditvijo, da se bo covid sam sebe zrediral.
100slovenc
03. 01. 2022 21.24
+8
Pretrest je treba vse vas cekr en
AjdeMiPopuši
03. 01. 2022 21.23
+9
Vsi ostali sevi so na dopustu??? Kje je Slo. sev, ki smo ga kao uspešno izkoreninili v enem dnevu, zakaj je sev MU trajal pičlih 4 dni in potem sledi delta, ki je traju skor leto a sedaj pa še ta kvazi omikron in fluron???
P1800
03. 01. 2022 21.18
+7
Hehe danes tukaj razsaja model "modri stanko" alias ... ,?ejej revček v Sars ekstazi😂
CIGU MIGU
03. 01. 2022 21.15
+5
grška abeceda premore še nekaj črk,la kaj bo potem,pa si ne prdstavljam,le mrmra se, da si marsikdo išče novo službo
reakcionar
03. 01. 2022 21.14
+9
Uf tale PCT se pa sodeč po komentarjih ne prime in ne prime v narodu. A mislite da se bo PC kaj bolj prijel, ali pa bo narod prijel koga ?
reakcionar
03. 01. 2022 21.15
+6
evo gre že peti mesec PCT-ja in smo na hujšem kot smo bili ko so ga sprejeli.
x001
03. 01. 2022 21.07
+14
Najbolj boli cepljene (2x, 3x) to, da so zboleli. TEŽKO JIM JE PRIZNATI, DA SO BILI..............!
Kostorog
03. 01. 2022 21.05
+15
Pazite vrstni red,,,, začela je lejko z rokavicami, potem se je zjokal Trampuž, zdaj pretresa lažnivi kljukec, jutri se najbrž oglasi beeeeo, potem bo modrovala loharca, najbolj pametno izjavo bo pa sigurno plasiral kreker za,, šlag na torti,, pa največji strokovnjak v vseh pogledih,,, puklasti brezmadežni kaplar jajoslav.
Kostorog
03. 01. 2022 21.13
+0
Kmalu boš pri meni na prvem mestu za.....
Kostorog
03. 01. 2022 21.15
+4
Ne vlečem pikavcev še posebej od cepljencev v glavo, kot si ti.
bimbambom
03. 01. 2022 21.18
Stane. Optimist. Kako lahko potegnem nekaj kar ni tam? Nisem carovnik.
Covid 19
03. 01. 2022 21.51
+1
Modri Stane,je razlika je in to velikanska,malo se izobražuj..Naravni imunski sistem je narava razvijala milijone let,da nebi izumrli in ta zna prepoznati in v kostnem mozgu obdržati imformacijo tudi izjemno dolgo in to o umetno izdelanem virusu,cepiva pa so brzinski zvarki za katere niti ne vedo kaj vse povzročajo v telesu,celo naš imunski sistem lahko ;prevarajo in zakodirajo..;tako da upam veš kaj to lahko pomeni?
ModriStane
03. 01. 2022 21.04
+0
Ja kakšna razlika pa je med prebolevnikom in cepljenim ? Bistvene ne. To vam skozi tupim ! Virus je potrebno omejiti. Še posebej kužne različice. Druge ni ! Prej boste samo to spoznali, bolje bo ! FFP 2 maske gor(kajti pomembna je tudi doza prejetega virusa) pa distanca in razkuževanje. Pa nobene prisile tlačit skupine ljudi skupaj(ala šole ipd... ), oz preprečevanje le tega povsod, brez izjeme.
voyotashyka
03. 01. 2022 21.23
sodišča še zdaj ne znajo imeti sej na daljavo