17°C
Podatki za dan: 16. 09 do 24.00
Oboleli
4,058
+104
+2.6%

Se bo zaradi okužb zmanjšala dostopnost do drugih zdravstvenih storitev?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
112
V treh covid bolnišnicah zmanjkuje prostora za sprejem bolnikov s covid-19, najhuje je v Mariboru, kjer primanjkuje tudi osebja, največja zdravstvena ustanova Klinični center v Ljubljani pa se pripravlja na sprejem bolnikov, ki jih ostale bolnišnice ne morejo več sprejeti. Ob tem se seveda postavlja še skrb, kako bo z dostopnostjo do osebnega zdravnika, specialističnih pregledov, saj se zdravstvo znova obrača predvsem k zajezitvi in saniranju posledic okužb z virusom.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:04

Iz 24UR ZVEČER: Gost Janez Poklukar

03:32

Iz 24UR ZVEČER: Kadrovska stiska v Mariboru

V osrednji slovenski bolnišnici so včeraj sprejeli sedem covid bolnikov, skupno imajo 22 hospitaliziranih na navadnih posteljah ter pet bolnikov na enoti intenzivne terapije, je potrdil direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. "Kakšne kapacitete potrebujemo, seveda ni odvisno samo od trenutnega stanja v državi, ampak od vseh državljanov. Veseli me, da državljani upoštevajo navodila, nosijo maske, ko gredo v trgovino, šolo in službo." Vendar Poklukar ob tem opozarja, da vseh teh ukrepov ni v lokalnem oziroma domačem okolju."Pomembno je, da ta priporočila in navade prenesemo v domače okolje," je dejal v oddaji 24UR ZVEČER

Janez Poklukar
Janez PoklukarFOTO: 24UR ZVEČER

Poklukar je povedal, da je trenutno še na voljo dovolj prostih kapacitet,"se pa je treba zavedati, da vsaka covid postelja pomeni dve postelji manj za neurgentne 'necovid' paciente. Na ta način kompenziramo zadeve." Direktor UKC je ob tem povedal, da ta trenutek oskrbujejo tako covid kot necovid zdravstvene programe, za kar potrebujejo skoraj dvakrat toliko kadra, uvajajo pa tudi nove tehnologije, s katerimi poenostavljajo določene zdravstvene postopke.

PREBERI ŠE
Poklukar: Stalno kroženje virusa bo naša realnost do učinkovitega cepiva

Priprave na prihajajočo zimo

Direktor osrednje slovenske bolnišnice je povedal, da v tem trenutku praviloma ne odpovedujejo ambulantnih in drugih posegov, kdaj bo to potrebno, pa je odvisno od števila okuženih."Pri tem odgovoru sodelujemo vsi državljani, zato je ključno striktno izvajanje priporočil in ukrepov," je dejal. Ob tem je omenil skrajšanje karantene s 14 na 10 dni, obvezno cepljenje večjega dela populacije proti gripi, ki bo zmanjšalo število respiratornih infekcij oziroma gripe in s tem tudi pritisk na zdravstvo. "Nato širjenje dostopnosti brisov, ki bo pomembno vplivalo na logistiko, ne samo zdravstva, ampak tudi države, gospodarstva in šolstva, dostopnost do primarnih zdravnikov, ki se trudijo določene postopke digitalizirati in do njih omogočati večjo dostopnost. Poskušamo ustvariti okolje, s katerimi bomo premagali to, kar je pred nami, in to je zima 2020/21."