Korona

Poklukar: V večini primerov različice delta gre že za prenos znotraj Slovenije

Ljubljana, 27. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
862

V Sloveniji velja dosledno izpolnjevanje pogoja PCT, če boste želeli v gostilno, na tekme ali na druge organizirane prireditve. Prvi dan so gostince najbolj zmotile nejasnosti glede preverjanja izpolnjevanja pogoja ob nedelujoči aplikaciji. Zaskrbljujoča je kar 230-odstotna rast okuženih v enem tednu, pri nas pa se je razširila tudi delta različica virusa. Obenem pa je na novo realnost opozoril šef kabineta nemške kanclerke, ki je Nemcem jasno sporočil, da bodo cepljeni proti covidu-19 v Nemčiji v primeru hudega četrtega vala epidemije deležni več svobode kot necepljeni, ki ne bodo mogli obiskovati kinodvoran, stadionov in gostinskih lokalov ...

"Ta trenutek je glavni ukrep pri obvladovanju četrtega vala spremljanje PCT-pogoja. V kolikor bomo s tem ukrepom uspešni in ga bomo vsi uspešno izvajali, ob tem pa tudi ostale preventivne ukrepe, verjamem, da lahko družbo ohranjamo široko odprto," je v oddaji 24UR ZVEČER povedal zdravstveni minister Janez Poklukar

Na vprašanje, ali vendarle razmišljajo tudi o nemškem modelu, če omenjeni ukrepi ne bi delovali, pa je minister dejal, da je ta trenutek ključna stroka, "ki širom po svetu spremlja vse ukrepe in napredovanje epidemije". "Po drugi strani pa spremljamo tudi, kakšne ukrepe sprejemajo druge države, tako v Evropski uniji kot drugod po svetu. Skladno s tem bomo poskusili pravo mero vsega najti tudi pri nas." 

Od 23. avgusta bo testiranje v Sloveniji plačljivo. Za ta datum so se odločili zato, da bodo lahko do tega dne prebivalci dobili dva odmerka cepiva ter se jim potem ne bo treba testirati, je še pojasnil Poklukar. "Vemo, da nas je od 15. maja do 15. julija vsak dan hitro testiranje stalo preko 300.000 evrov, do sedaj pa smo za hitre teste odšteli več kot 120 milijonov evrov. Za cepiva pa do sedaj 32 milijonov evrov in pol." 

Gostinci so sicer nejevoljni zaradi preverjanja pogoja PCT, pravijo, da se jim s tem oži krog gostov, obenem pa so ob nedelujoči aplikaciji opozorili, da je preverjanje pogoja zamudno. Če bo gostov veliko, bodo morali zaposliti še eno osebo, ki bo PCT preverjala. "Ključno, da ohranimo družbo odprto, da ohranimo odprte gostinske lokale, je ravno izvajanje protokola PCT. Kajti z njim zagotavljamo varnost tako osebi, ki je prišla na neko prireditev ali v gostinski lokal in da bo od tam zdrav tudi odšla, po drugi strani pa tudi izvajalcu gostinske dejavnosti na ta način omogočimo, da bomo vsi skupaj dlje obvladovali epidemijo in da do ukrepa zapiranja lokalov ne bi prišli," je dejal minister. Poudaril je še, da pogoj za nadzor PCT-pogoja niso digitalna covidna potrdila, ampak veljajo tudi npr. kartončki cepljenja, negativni izvid testa ... "Protokol PCT z drugimi besedami pomeni biti zdrav." 

Minister Janez Poklukar v oddaji 24UR ZVEČER.
Minister Janez Poklukar v oddaji 24UR ZVEČER. FOTO: POP TV

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je v začetku junija izdala priporočila, v katerih svetuje, da naj, glede na to, da je cepiva dovolj, vsi prebolevniki, takoj ko prebolijo akutno fazo bolezni, pristopijo k cepljenju, je glede cepljenja prebolevnikov dejal Poklukar. "Zato še enkrat pozivam vse, ki so preboleli bolezen, da takoj pristopijo k cepljenju." 

Kaj pa cepljenje šoloobveznih otrok? "Evropska agencija za zdravila je nedavno potrdila indikacijo za cepljenje otrok, starejših od 12 let. Želimo si, da vsi skupaj pristopimo k cepljenju, tudi otroci od 12. leta dalje, ter na ta način omogočimo odprte šole, kar je ena od prioritet." 

Da moramo biti zaradi različice delta zaskrbljeni, saj se hitro širi po Evropi, je še opozoril Poklukar. "Imam neuradne podatke, da je tudi pri nas z 89-odstotne zastopanosti med sevi koronavirusa v Sloveniji pred dvema tednoma v enem tednu ta odstotek še narasel. Kljub temu, da smo imeli pred 14 dnevi kar 60 odstotkov primerov delte uvoženih iz tujine." Po njegovem vedenju gre pri večini primerov v zadnjem tednu za prenos okužbe v Sloveniji. 

Koronavirus pasica nova


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (862)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Femme Fatale
30. 07. 2021 08.49
Dvojna merila že od samega začetka epidemije. Ko je država bila zaprta, ko državljani nismo smeli prehajati občin lastne dežele, so izjeme še vedno lahko potovale v eksotične kraje, v sosednje države...Če je virus tako zelo nalezljivo usoden za svetovno prebivalstvo - zakaj niste zaprli mej za vse? (Izjemoma tranzit za prevoz nujnega, pokvarljivega blaga), pa bi vsi takoj videli, kaj bi se zgodilo. Nihče, prav nihče bi ne upal nosu pomoliti iz hiše. Tako pa vsi vemo, s stroko in politiko vred, kakšen je procent okuženosti in procent umrljivosti na število vse svetovne populacije. Poletje je, ljudje smejo veselo potovati po vsem svetu, vi pa že sedaj vpijete, kako se epidemiološka slika slabša in kakšno bo poslabšanje v jeseni. Pri vsem preverjanju na mejah, pogojih PCT, pri vseh testiranih, prebolelih in cepljenih v državo in iz nje, govorite o okužbah, prenešenih iz tujine? Zakaj čakate, da mine poletje, dopusti, potem pa lockdown v jeseni. Tako ste dvolični. Dobro veste, kako dejansko je, prikazujete pa tragedijo. Mene bi bilo sram, če bi morala biti predstavnik stroke, politike, medijev… in ves čas trajbati isto pesem. Sploh bi me ne zanimalo, ker govoriti narodu o nečem, v kar še sama ne verjamem...no way. Niti za ceno mastnih provizij. IZENAČITE UKREPE ZA VSE PANOGE IN ZA VSE LJUDI, ALI PA JIH UKINITE. Srednjih in stranskih poti ni in jih ne sme biti. Vaša neodločnost, enkrat tako, drugič drugače je vzvišenost in igranje, dobesedno, Boga. Vse le zgolj in zaradi tega, da bi necepljene pritisnili ob zid, da bi se cepili. Je to svoboda odločanja in prosta izbira? To je omejevanje in diskriminiranje. Pozivanje prebolevnikov k cepljenju, zakaj že? Pred ero Covida-19 je bilo na splošno znano, da s prebolelostjo pridobiš imunost, v eri Covida-19 pa ima prebolevnik kar naenkrat imunost z rokom trajanja. Pozivanje zdravih k cepljenju, zakaj že? Vsak se odloča zase in je za svoje odločitve odgovoren sam. Tisti, ki se je odločil za cepljenje, naj se cepi, tisti pa, ki tega ne želi, naj se ne. Konec debate. Živi in pusti živeti, that’s it. Ponosna, da je naša deželica tako zelo lepa, polna naravnih lepot, morje, ravnina, gorovje...vse na tako malo kilometrih. Ponosna zaradi dosežkov naših vrhunskih športnikov, ambasadorjev Slovenije, razočarana pa nad politiko in ministrstvom za zdravje. Lahko se samo zamislite nad sabo. Zase vem le to, da bi ne mogla zatisniti oči, če bi se tako brez hrbtenice obračala po vetru in znašala nad narodom.
jbtjbt
28. 07. 2021 16.32
+2
Poklukar cenil sem tvoje delo na Jesenicah,zdej si pa prodana duša,sramota res
En procent
28. 07. 2021 13.31
+0
A pa bo vlada odstopila, če bo porast med cepljenimi?
Rene Jelinčič
27. 07. 2021 16.28
+5
HA,HA,plešasti lažnjivi Pokljukar tako zaupa cepivu ,ki mu ga je pred kamerami špiknil skuštrani hipster,da si še sedaj ne upa dat dol maske.
Samsung Android
27. 07. 2021 15.54
+5
Poklukar zakaj nisi sam cepljen potem? Lahko dobimo seznam poslancev in ministrov ki so cepljeni? Novinarji a sploh delate kaj?
En procent
28. 07. 2021 13.33
+2
Tisto je fiziološka razstopina, ki brizgajo pred kamerami!!
Samsung Android
27. 07. 2021 15.53
+3
Sramota Poklukar! Prvi dan si nastavil zadnjico. Se en za politicen arhiv
Petur
27. 07. 2021 15.46
+2
janez ga je tudi nastavil,da se mu bo revez klanjal.ubogi pritlehni naivnezi,tako si zapravijo vso mozno bodoco kariero,ker bodo po volitvah odgnani!
jbtjbt
27. 07. 2021 15.07
+7
Poklukar,sramota zdravstva
Protoc
27. 07. 2021 15.03
+5
Od vsega tega je pa najbolje da narod prepricuje da se mnozicno cepijo, sam pravi pa da se ne rabi cepiti ker je zdravstveni minister.. Še vedno pa čakamo Janšo in elito za drugi odmerek na televiziji..aja zdej se spomnim, mislim da je bil že prvi zavajajoč.
Jožajoža
27. 07. 2021 14.58
+5
Po janšisticnem videnju se je V desetih dnevih leta 91 "zgodilo "toliko zgodovine, kot se je večini drugih držav ni v stoletjih, tisočletjih. Vsak dan so nove proslave in nove slovesnosti. Vedno znova se odkrivajo nove spominske plošče in novi spomeniki. Še tako nepomemben sestanek iz tistega časa se danes poveličuje kot zgodovinsko dejanje.v glavnem,janšistom se je zmešalo
Malinha
27. 07. 2021 15.09
+0
To je pač logika desnih in Janshe: "vsak dan prihajajo novi in novi ljudje, da bi postali člani sđs." Na predzadnjem kongresu sđs je avtokrat dobil 666 glasov, na letošnjem 65o. Kar pomeni, da ko bo v sđs milijon članov, bo na kongresu dobil 0 glasov. In še naprej: ko bo dva milijona članov, bo imel minus 666 glasov. In še enaka logika: pacient reče svoji ovci, naj prešteje koliko ovc je v staji. Dejansko so štiri, ovca jih vedno prešteje pet.
FutureWorld
27. 07. 2021 14.43
+4
Tale Janez Pokljujar ma pa dober vid, da vid virus kako iz slovenca na slovenca skoči.🙌 a je 24ur po ta novem živ žav?
Uporabnik1175947
27. 07. 2021 14.30
+13
Če prideš v restavracijo z naročilnico se ti ni treba legitimirati s PCT dokazili, kajti v tem primeru si imun na viruse. Brez naročilnice pa obvezen PCT. Le kje ste bili, ko so delili pamet?
Gemma 1961
27. 07. 2021 14.24
+4
Panika grabi cepljenje , prihaja jesen , imunski sistem v rasulu ,se navadni prehlad je za vas kriticen
storz909
27. 07. 2021 14.21
+2
Na hrvatiji sam v trgovini z masko....drugje laufa vse brez problemov in nihče ne "zahteva"nekih debilnih zahtev,ala PCT,da spiješ pir al pa dva,pa da poješ kaj....pr nam pa je...o gostince in folk,kkr se jim dvigne.....
kritik16
27. 07. 2021 14.10
+6
V priporočilu Preprečevanja okužbe z koronavirusom piše: Prijavimo se na cepljenje. Jaz prijavljam Beovičko, Kreka in Pokljukarja za 3.dozo.
SnowmanR
27. 07. 2021 14.07
+15
komentar iz portala 24 ur: DOPUSTUJTE DOMA!!! Ne nosite težko prisluženega denarja v tujino!!! Pojdite na slovensko Obalo v večinoma srbske hotele Sava turizma, dopust preživite v: slovenskem biseru Bled, v večinoma srbskih hotelih Sava turizma, (če vas župan Bleda že pri prihodu in parkiranju ne bo napodil domov), v srbskih termah 3000 - Moravske toplice, v srbskih termah Ptuj in Radenci. Če ste nacionalist in nočete biti v naštetih srbskih termah, lahko dopust preživite v madžarskih termah Lendava... PIJTE hrvaško kavo Barcaffe z mlekom francoskih Ljubljanskih mlekarn, hrvaško kokto, česko vodo radensko, srbski sok Fructal. Za KOSILO svetujem piščanca ukrajinske Perutnine Ptuj, poplaknite ga z nizozemskim pivom Pivovarne Laško ali Union, če pa se boste morali po kosilu olajšati, si zadnjico obrišite z češkim papirjem Paloma! (če ga je kaj ostalo in niso vsega Počivalnikovi uporabili za maske) NAKUPUJTE pri najboljšem sosedu hrvaško-ruskem(???) Merkatorju, kjer vam bodo prijazne slovenske trgovke in trgovci z veseljem prodali izdelke hrvaškega Žita, Droge, Kolinske... Ko vam bo pri vsem zgoraj naštetem zapravljanju zmanjkalo "počivalnikovih regres bonov" ali denarja, si le tega lahko sposodite v sledečih bankah: nizozemski NKBM, italijanski banki Koper, madžarski banki SKB, srbski Gorenjski banki. Ne greste na dopust, skrbite za vrt, samooskrbo, pojdite po sadike v srbsko Semenarno. V primeru glavobola zaradi napisanega pa vzemite švicarski LEKadol. (pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom) PODPRITE SLOVENSKEGA HLAPCA TUJEMU KAPITALU. OSTANITE DOMA!!! Lep pozdrav
kritik16
27. 07. 2021 14.05
+8
Je kakšna možnost, da tudi necepljeni promviramo cepljenje in pri tem zaslužimo tako kot naši "strokovnjaki"?
kritik16
27. 07. 2021 14.02
+7
Mene malo srbi v nosu, ali gre za nov sev?
FRC-H
27. 07. 2021 15.00
+4
tona Iteb
27. 07. 2021 13.59
-5
Imam po moje neke simptome covida, pa se bojim, da ni slučajno morda gama različica!!! Ne vem kaj naj storim, da ne bi okužil že cepljenje, saj necepljeni si bodo sami krivi če jo bodo dobili od mene. Zato se bojim za necepljene, ki so zaščiteni!!!!!??!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Razumnež
27. 07. 2021 13.56
+9
Očitno bodo tudi to zimo delovale predvsem garaže... Če tako hočejo, bo pač tako bilo.
npc2335
27. 07. 2021 14.07
+6
Ja vas doma nemorejo nic in se lahko normalno dalje druzimo.