Korona

Namesto šestih zgolj štiri faze, v Policiji le pogoja P in C?

Ljubljana / Tolmin, 08. 09. 2021 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Kaya Kamenarič, Staša Lozar
Komentarji
1659

Epidemiološka slika v državi se še najprej slabša, presegli smo 1000 pozitivnih. A kljub temu je premier Janez Janša dejal, da se nam zapiranja države na tej točki še ni treba bati. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je medtem potrdila, da so spremenili vladni semafor, namesto šestih so predvidene zgolj štiri faze. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da bodo v Policiji lahko delali le tisti, ki so covid preboleli ali pa so cepljeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Presežena meja 1000 okužb na dan
    03:47
    Iz 24UR: Presežena meja 1000 okužb na dan
  • Iz 24UR: V Policiji le preboleli ali cepljeni?
    00:40
    Iz 24UR: V Policiji le preboleli ali cepljeni?

Presegli smo mejo 1000 okuženih v enem dnevu, potrjenih je namreč 1093 okužb z novim koronavirusom, kar je največ v četrtem valu. Delež pozitivnih je kar 21,2 odstotka. Nazadnje so pristojni več kot tisoč koronavirusnih okužb v enem dnevu sicer našteli konec aprila, na vrhuncu spomladanskega vala.

Trenutno se v bolnišnicah zdravi 243 ljudi, od tega jih 61 potrebuje intenzivno terapijo. Prva v vladni svetovalni skupini Mateja Logar ob tem pravi: "Da bi se začeli pogovarjati o zapiranju, bi moralo biti na intenzivi približno 180 bolnikov". Logarjeva je sicer potrdila še, da je svetovalna skupina semafor ukrepov spremenila in da so namesto šestih faz zapiranja zdaj predvidene zgolj štiri. Vladna skupina teži tudi k temu, da bi se ukinilo samotestiranje za zaposlene doma in da bi ga v delovnih organizacijah nadzirale za to usposobljene osebe. 

Čeprav je vlada odločena, da zapiranja države kljub naraščajočemu številu okuženih za zdaj ne bo, pa vodja svetovalne skupine Mateja Logar pravi, da so številke alarmantne. "V tej fazi bi bilo težko obrniti krivuljo, edina stvar bi bil popoln lockdown, kot smo ga imeli marca in aprila" je dejala. Lockdowna sicer vladi tudi svetovalna skupina še ni predlagala. A Logarjeva je dodala, da z ukrepi, kot jih imamo, ne moremo več zadrževati ali nižati števila okužb. "Ob drastičnem poslabšanju, kjer bi nas skrbela vzdržnost zdravstvenega sistema, bo verjetno treba razmišljati o ukrepih, ki smo jih uvajali v prejšnjih obdobjih," je pojasnila.

Mateja Logar-3
Mateja Logar-3 FOTO: Miro Majcen

Vladni semafor: Namesto šestih le še štiri faze 

Svetovalna skupina je, zaradi naglega višanja okužb, vladi predlagala nov semafor morebitnih ukrepov. Če je pomladni semafor najprej predelala v šest faz, ga je zdaj skrčila na štiri. "Če bi šli na šest faz, bi morali včasih dvakrat tedensko spreminjati pogoje, kar pa je v praksi težko implementirati," je dejala. A minister za zdravje Janez Poklukar ukrepov posameznih faz za zdaj še ne razkriva. 

V ospredju vladnega semaforja je sicer še vedno ideja o pogostejšem testiranju. Medtem ko se že od začetka tedna samotestirajo zaposleni v storitveni dejavnosti, so v svetovalni skupini dejali, da zaradi napačnih interpretacij rezultatov testiranj, na kar opozarja Covid-19 Sledilnik, ne odobravajo več samotestiranja zaposlenih na domu brez ustreznega nadzora. Logarjeva je dodala, da sta potrebna tako nadzorovana izvedba testa kot tudi vnos rezultata v bazo. 

Vlada pa bo razmislila še o opozorilih zdravstvenih domov, da ni pravično, da je PCT-pogoj potreben tudi za obisk osebnega zdravnika.

Hojs: V Policiji bodo lahko delali le tisti, ki so covid preboleli ali so cepljeni

Notranji minister Aleš Hojs je v pogovoru z novinarko dejal, da bi v Policiji kmalu lahko delali samo tisti, ki so covid preboleli ali so cepljeni. Potrdilo o testiranju torej ne bo več dovolj. Razmišljali naj bi tudi, da bi tak pogoj razširili na vse zaposlene v javni upravi. "Treba je preveriti, kako to spraviti skozi delovnopravno zakonodajo. Po mnenju kar nekaj pravnikov pa je povsem jasno, da če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje dela, za delovno mesto, je treba najti rešitev, kako tak človek v sistemu ne bo delal," je dejal. 

Na Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so se na Hojsove besede že odzvali. "Citirano izjavo ministra za notranje zadeve g. Aleša Hojsa v Sindikatu policistov Slovenije razumemo kot poskus javnega pritiska na zaposlene v Policiji. Glede na to, da takšna napoved nima nikakršne pravne podlage v slovenskem pravnem redu, izjavo ministra ocenjujemo kot brezpredmetno," nam je sporočil Kristjan Mlekuš, predsednik SPS.

Janša: Vlada je odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe

Janša je ob obisku podjetja Hidria navedel, da je občina Idrija med desetimi občinami z najvišjo precepljenostjo, in si zaželel, da bi vse občine imele vsaj takšno precepljenost kot Idrija in tudi Vipava, kjer precepljenost presega polovico prebivalstva. 

Janez Janša na vrhu EU v Bruslju
Janez Janša na vrhu EU v Bruslju FOTO: AP

Na državni ravni se žal srečujemo z naraščanjem števila okuženih z novim koronavirusom in bolnikov s covidom-19, je spomnil Janša. Ob tem je izpostavil, da je vlada odločena, da ne bo zapirala gospodarstva in ustavljala družbe, a tam, kjer se pojavljajo nove okužbe, stroka odreja karantene, zapira razrede, lahko se odloči tudi za zaprtje šol, obratov in storitvenih dejavnosti, če bo to nujno.

Hkrati je izpostavil, da ima Slovenija veliko različnih cepiv, med katerimi lahko državljani izbirajo, cepljenje pa je za posameznika brezplačno. Že pred tem je zapisal, da je v karanteni okoli sto razredov, ker se mnogi iz sebičnosti ne cepijo, čeprav je cepiva dovolj in je vsem na voljo brez plačila.

Glede na podatke Sledilnika za covid-19 so bili v torek v karanteni 103 oddelki v osnovnih in 50 oddelkov v srednjih šolah, še 70 osnovnošolskih in 26 srednješolskih oddelkov pa je imelo pouk na daljavo. "Če bomo Slovenci edini v Evropi, ki te priložnosti ne bomo znali izkoristi, bomo tudi edini, ki se nam bo zrušil zdravstveni sistem. Gre za preprosto logiko in za nekaj, kar je trenutno povsem jasno. Ni več dilem, ki so bile na začetku epidemije," je navedel premier. Bil pa je tudi optimističen: "Tudi to krizo bomo prebrodili, že lani smo dokazali, da zmoremo."

Poklukar: Goriška regija je po precepljenosti nad slovenskim povprečjem

Minister za zdravje Janez Poklukar je medtem zjutraj med obiskom goriške regije v Tolminu podal izjavo za javnost skupaj s tamkajšnjim županom Urošem Brežanom in predstojnikom Območne enote NIJZ Nova Gorica Markom Vudragom

Brežan je pojasnil, da je sam prebolel covid-19 in se tudi že dvakrat cepil. Priznal je, da je imel sprva pomisleke, a so ti izginili, ko je začel razmišljati o svojih bližnjih in skupnosti, ki jo vodi. Treba je misliti tudi na širšo skupnost, ne samo nase, je poudaril, saj se bo na tak način precepljenost dvignila. 

Poklukar se je zahvalil NIJZ in lokalnim skupnostim za promocijo cepljenja. Prav tako se je zahvalil zdravstvenim delavcem, še posebej v goriški regiji, saj se maksimalno angažirajo v boju proti novemu koronavirusu. Navedel je, da je goriška regija po precepljenosti nad slovenskim povprečjem.

Poklukar je dejal še, da bodo 4 odstotki tistih, ki bodo danes zboleli, v naslednjih desetih dneh potrebovali bolnišnično oskrbo. "Virus ne izbira med mladimi in starimi. Na intenzivni negi smo imeli tudi 19 letnika, ki je v kritičnem stanju in ga pri življenju ohranja najsodobnejša tehnologija," je dejal Poklukar.

Omejitveni ukrepi samo za necepljene?

Kot je povedal v intervjuju za STA, ki je bil objavljen danes, s stroko trenutno preigravajo možnosti, kakšne ukrepe sprejeti za naslednji teden in predlagani semafor ukrepov vsak dan večkrat usklajujejo, tudi od gospodarstva dobivajo številne pobude. "Ni preprosto. Ukrepi morajo biti sorazmerni, tako v povezavi drug z drugim kot med dejavnostmi, po drugi strani morajo biti izvedljivi," je dejal. Kateri ukrepi bodo vključeni v semafor, ni želel razkriti. "Niti ne vem, ali bo na koncu šest faz, preigravamo različne scenarije," je dejal. Po njegovih besedah je cilj, da zaprtje države in omejitveni ukrepi ne bi veljali za cepljene proti covidu-19.

Ob tem je ponazoril: če potrebuje hospitalizacijo en cepljen na tri necepljene, to pomeni, da ob višji precepljenosti prebivalstva bolnišnične oskrbe ne bi potrebovalo 200 ali 240 bolnikov, ampak 80. "To je bistvena razlika v rezervi, kaj zdravstvo zmore," je še poudaril.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1659)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

superjezek
09. 09. 2021 12.24
+6
Kdaj bo tem policajem že jasno, da so kriminalci politiki prodali tudi njih in njihove družine??!! Samo stopnjevalo se bo bolj počasi ker zločinci še zaenkrat potrebujejo njihovo zaščito pred narodom.
FolkloraS
09. 09. 2021 11.44
+6
Izjava predsednika SPS mag. Kristjana Mlekuša v članku: "Citirano izjavo ministra za notranje zadeve g. Aleša Hojsa v Sindikatu policistov Slovenije razumemo kot poskus javnega pritiska na zaposlene v Policiji. Glede na to, da takšna napoved nima nikakršne pravne podlage v slovenskem pravnem redu, izjavo ministra ocenjujemo kot brezpredmetno.
superjezek
09. 09. 2021 12.24
+4
kako brez predmetno? To je javna grožnja zato bi policisti morali ga oglobiti!
My name
09. 09. 2021 11.06
+6
Policija im obrača hrbet, nič ne bo od pogoja cepljenje ali služba...una govori o zapiranju kot je bilo lani marca...ampak omejitev gibanja na občine je protiustavno...v Izraelu so precepljeni pa imajo kar imajo...globalistična oblast je v pat poziciji vključno z vami mediji, vprašajte raje zdrave ljudi, ki jih sistematično tedensko testirajo kako se počutijo...
pop greznica
09. 09. 2021 10.13
+5
V policiji bodo imeli samotestiranje ki pa ga itak ne bo izvajali 3/4 policajev. Politika je še vedno preveč posrana pred policijo ker je to njihov edini branik pred ljudstvom
Kostorog
09. 09. 2021 09.12
+9
Pa resnično ni v slo sposobnega mladega policijskega kadra, ki razmišlja s svojo glavo, ne pa da nam vladajo ti stari zafrustrirani psihopat, ki jih je čas že zdavnaj povozil, treba bo razmislit in se odločit, ali na stran ljudstva ali do konca življenja hlapec in biser. Če vas je premalo za akcijo proti režimu nas morate ta prave samo poiskati. Tudi causesku je debelo gledal in ni dojel bridkega konca.... Z vami smo.
enakatalena
09. 09. 2021 08.01
+9
Hahaha, neizmerno pametne izjave. Že tako primanjkuje policistov, on pa bi pometal ven vse necepljene.
Korintos11
09. 09. 2021 08.15
+7
Policistov je dovolj, preveč jih je neke višje ali visoke šole končalo in sedaj več ne gredo na teren. Enako je v vojski.
I Zola
08. 09. 2021 21.59
+3
Krepat ma ne molat.
CtrlDelete
08. 09. 2021 21.59
+9
grumf
08. 09. 2021 21.59
+8
Lahko noč, jutri bomo en dan bližje koncu!
I Zola
08. 09. 2021 21.59
+5
Da mi je en dan v temi s tistima dvem. LN
Yjsgramor Skyerim
08. 09. 2021 21.59
+9
... zaustavite industrijo... delodajalci bodo za dobičke šli preko trupel.... stali in crkavali boste za tekočim trakom, ovce !!!!
I Zola
08. 09. 2021 21.58
+8
Dva tedna so me blokirali. Ko bi vam pokazal zakaj, nebi verjeli. Enega pravila nisem krsil. Samo sem napisal, kar medijske hise nocejo. Koliko cepljenih je okuzenih? Ln. Cuvajte se. Skupaj jih lahko premagamo, edino tako, cepljeni in necepljeni. Kaksni Bratusek in Sarci.
CenzuriraniPolde
08. 09. 2021 21.58
+5
Se pravi samo Pelinkovc, pa Cynar. Travarica ne pride v upoštev.
Srebrni smrduh
08. 09. 2021 21.58
-8
Na palčkah so antene ,ki škodujejo zato moramo biti mi levičarji previdni...🧛
Petur
08. 09. 2021 21.57
+9
ni tu epidemija ampak vse po vrsti gre navzdol.
Rde?a pesa in hren
08. 09. 2021 21.56
+5
Ja zdej se tudi aktalni vladi malo trese, vse narediti samo zato da se spet ne zapira... ker če vs eše enkrat zaprejo, potem je politične kariere konec, tako pa še ohranijo malo upanja..
Srebrni smrduh
08. 09. 2021 21.56
-7
Mi levičarji moramo postati bolj samozavestni zato nujno rabimo našega Ličino in Zlatkota v prvih vrstah...🧛
I Zola
08. 09. 2021 21.55
+15
Zakaj se bojite za sluzbo? Vsi vstavite delo in bodo zaposlili migrante. A je to tezko dojet.
08. 09. 2021 21.54
+3
Pravilno...kaj pa ste se postavili v prid oblasti..mprvi dobite prst...veste kam
I Zola
08. 09. 2021 21.53
+14
E moji policaji,pa vi nimate j.a.j.s