Korona

Požvižgali so se na ukrepe: na koronazabavi v Sarajevu zdravniki, ministri, estradniki ...

Sarajevo, 05. 05. 2020 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bosanski mediji poročajo o zloglasnem "koronapartyju" v eni od sarajevskih restavracij, kjer se je kljub prepovedi združevanja med epidemijo koronavirusa zbralo okoli 20 ljudi. Če ne bi bilo hitre reakcije policije, bi zabava, ki so se je udeležili znani estradniki, celo predstavniki oblasti in zdravstvene stroke – prav tisti ljudje, ki bi ostalim morali biti za zgled – verjetno trajala do jutra.

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki zaradi epidemije koronavirusa še vedno veljajo v Bosni in Hercegovini, je bilo v enem od gostinskih lokalov včeraj zvečer pestro. 

Na rojstnodnevni zabavi v restavraciji Golf Klub v Sarajevu se je namreč zbrala druščina znanih imen iz politike in zdravstvenih krogov ter se ob hrani in pijači zabavala ob zvokih večjih lokalnih glasbenih zvezd. V slogu tovrstnih zabav so vsi sedeli za veliko mizo, o kakšnem upoštevanju ohranjanja medsebojne razdalje pa ni bilo ne duha ne sluha. Še več, svoje "večerne podvige" so nič kaj diskretno objavljali tudi na družbenih omrežjih. 

Zabava v sproščenem vzdušju bi verjetno trajala vse do zgodnjih jutranjih ur, če je ne bi prekinila policija, ki je veselo druščino zaradi kršitve spoštovanja predpisanih ukrepov pregnala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slavili so rojstni dan znanega kirurga

Kot poročajo bosanski mediji, je zabavo za svoj rojstni dan priredil vodja Klinike za splošno in abdominalno kirurgijo Kliničnega centra Sarajevo (KCUS) Jusuf Šabanović, ki je povabil številne prijatelje. Med njimi so bili minister BiH za zunanjo trgovino in ekonomske odnose Staša Košarac, njegov koalicijski partner iz Demosa Mladen Stanišić, pa dekan Veterinarske fakultete v Sarajevu Nihad Fejzić, ki je hkrati član skupine za spremljanje in analizo stanja, ki ga povzroča koronavirus v kantonu Sarajevo in sarajevski poslovnež Zijad Blekić. Za dobro vzdušje so skrbeli glasbeniki Halid Bešlić, Šerif Konjević, Semir Cerić Koke, Hajrudin Varešanović (Hari Mata Hari) in Slađana Mandić

Policija, ki je zabavo prekinila, je danes potrdila, da bo zaradi neupoštevanja ukrepov v času epidemije koronavirusa sankcionirala 19 povabljencev. V javnost je posredovala inicialke 16 oseb, ki jih je popisala na zabavi (S. K., M. S., B. M., J. Š., LJ. M., A. A., N. F., Z. B., S. B., H. A., H. V., S. C., H. K., A. K., M. K., A. K.), še za tri osebe pa imajo dokaze, da so tam bile, a so odšle pred njihovim prihodom. "Vse osebe so bile sankcionirane, a jim prekrškovni nalogi še niso bili vročeni, dobili jih bodo po pošti," je po poročanju Oslobođenja povedal Mirza Hadžiabdić z oddelka za odnose z javnostjo na notranjem ministrstvu. 

Za inicialkami po poročanju tamkajšnjih medijev stojijo Staša Košarac, Mladen Stanišić, Bojan Marković, Jusuf Šabanović, Ljubomir Mrda, Ajlin Ahmić, Nihad Fejzić, Zijad Blekić, Sead Balić, Hajrudin Alić, Hajrudin Varešanović, Semir Cerić, Haris Kaltak, Adnan Kuka, Adis Kahvić in Mehmedalija Kriještorac. Med tistimi, ki so uspeli "pobegniti" pred policijo, pa so Halid Bešlić, Šerif Konjević in Slađana Mandić. Glede na to, da je vse od naštetih moč videti na videoposnetkih, pa kazni čakajo tudi njih. 

Kirurga odstavili, konec je tudi ministrove politične poti

Informacija o nedovoljeni zabavi je prišla do Ismirja Juska, notranjega ministra kantona Sarajevo. Poklical je policijskega komisarja, odredil terenski ogled in tudi to, da nihče ne sme oditi s kraja dogajanja, dokler vsem ne napišejo kazni. "Pred zakonom smo vsi enaki. Če prekrškovni nalog, ker ne nosi maske, dobi nek naš občan, ga lahko dobi tudi minister," je povedal. 

"Notranje ministrstvo KS preiskuje zbiranje in združevanje v gostinskem objektu. Če bodo poleg prekrškov potrjeni elementi kaznivega dejanja, se bo v primer vključilo tudi tožilstvo KS," pa je sporočila tiskovna predstavnica na tožilstvu kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Denarno kazen v višini 6500 BAM (3300 evrov) zaradi neupoštevanja ukrepov bo od federalne inšpekcije dobil lastnik gostinskega lokala, v katerem je zabava potekala. Kot so povedali, so opravili inšpekcijski nadzor in potrdili prekrške, kot so obratovanje gostinskega lokala v času prepovedi le-tega, zbiranje večjega števila ljudi v zaprtem prostoru, neupoštevanje ukrepov o socialnem distanciranju, pa tudi neupoštevanje nošenja zaščitnih mask in rokavic. To pa ni edina kazen, ki čaka lastnika lokala. Ločen postopek namreč vodi še kantonalna inšpekcijska uprava.

Od tam so sporočili, da bodo v konkretnem primeru inšpektorji ukrepali z izdajo prekrškovnih nalogov v skladu z Zakonom o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. "Sanitarni in tržno-turistični inšpektorji kantonalne inšpekcijske uprave KS so sinoči po objavi posnetka začeli izvajati inšpekcijske dejavnosti v primeru zasebne zabave v restavraciji Golf Klub. Inšpekcijski postopek še vedno poteka," so zapisali. Kazen znaša od 3000 do 10.000 BAM (od 1500 do 5000 evrov) za pravne osebe oz. od 500 do 2000 BAM (od 250 do 1000 evrov) za fizične.

Kirurg Šabanović, ki je s svojim neodgovornim dejanjem ne samo kršil ukrepe, pač pa, glede na poklic, ki ga opravlja, ogrožal tako sebe kot druge, je bil danes že razrešen s položaja vodje oddelka za splošno in abdominalno kirurgijo. Zaradi neupoštevanja ukrepov in nevarnosti širjenja okužbe s koronavirusom so ga po navodilu epidemiologov napotili v izolacijo, so sporočili iz sarajevskega kliničnega centra. "Pravila so enaka za vse in vsi jih morajo spoštovati, ne glede na položaj in status v družbi. KCUS meni, da je vedenje našega kolega nedopustno rizično. Ne želimo, da kdorkoli s svojim neodgovornim vedenjem ogrozi naše izjemne dosedanje rezultate v boju proti covidu-19, ki smo jih dosegli," so še dodali. Šabanovića bi lahko še dodatno kaznovala tudi Zdravniška zbornica.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik pa je sporočil, da je minister Košarac s tem, ko je prisostvoval na tej zabavi, spisal "konec svoje politične poti". Kot je dejal, Košarac ne more biti več njegov najbližji sodelavec, stranka Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) pa se od njegovih ravnanj ograjuje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hit1er
07. 05. 2020 16.32
+7
Bosanci pa kaznujejo in sterajo z zabave ne glede na to kdo je bil na zabavi. minister gor dol.
Koronavirusovec
07. 05. 2020 09.19
-3
Zdravniki že vedo, da koronavirus ne obstaja
brezveze13
06. 05. 2020 16.53
v vsakem primeru so bili dobro organizirani poltična zaslomba , zdravniki če se kdo preveč nažge, zabaviščniki za goste ni da ni na koncu pride policija če bi prišlo do kakšnih izgredov saj alkohol pa droga
Infraping
06. 05. 2020 14.12
+1
Transformerji
06. 05. 2020 13.34
+2
Banda balkanska, pokvarjena. Naši so samo ob Kolpi hodili, pa ne verjamem, da potem niso šli nekam na dobro kosilo.
DR.Fejsbuk
06. 05. 2020 13.09
+1
V veliki večini pripadniki najbolj miroljubne veroizpovedi.....ne morem si kaj, da ne bi opazil, da pri njih tiči še največ odpora do kulture in civiliziranosti..... Mogoče so vsi tisti, ki se že mesec in pol razburjajo zaradi ukrepov pri nas, iste veroizpovedi.....
EEgon
06. 05. 2020 13.05
+2
PA to verjetno ni edini coronaparty v Bosni. Potem ko se odprejo meje SLo in bo 1/4M Bosancev odšlo domov in se okužijo, bomo imeli v SLO šele coronaparty, potem bo tudi 5000 ventilatorjev premalo.
Male?ka
06. 05. 2020 10.30
+2
Je bila Dijana Đuđić tudi na tej zabavi? Kaj pa Rokec, beli prahec?
2fast4
06. 05. 2020 10.26
+15
Estradniki in elita, največji drek v oceh Slovencev... Edino na Balkanu se jim še klanjajo...
tuna01
06. 05. 2020 10.26
+10
tam bodo vse sankcionirali in odslovili iz politike, kaj pa pri nas, javno hodijo brez zaščite najbolj odgovorni, eni na vikende obiskat sorodnike itd, na nič, vsi so nekaj več haloooo
saknukdhwkfnnkj
06. 05. 2020 10.23
+12
Sej, za navadne smrtnike pa policijska ura zaradi Đurđevdana od 15h naprej, elita pa lahko dela kar če... sej policija nebi nič naredila če mediji tega nebi razkrili! Nam je poznano kaj???
kilklop
06. 05. 2020 10.22
+12
se vidi kot pri nas ,zdravniki,sodniki,odvetniki,ministri, vsi prijatelji, pol se pa čudiš zakaj se nikamor ne premakne.
Egon Vatovec
06. 05. 2020 10.00
+3
Pa to je ja Bosna.
murinar
06. 05. 2020 10.07
-11
nivampomo?i
06. 05. 2020 21.51
+2
Potemtakem tudi ti.Al si mogoče mistični Venet?
majsta
06. 05. 2020 09.58
+0
V bosni ni Korone
DaVinci
06. 05. 2020 09.26
+9
Pravila veljajo za VSE!! Tut za te 'fensi šmensi' človečke na dveh nogah. Za vse.
enxx
06. 05. 2020 09.22
+24
To se je dogajalo in se dogaja tudi pri nas!
Rastan Ra
06. 05. 2020 09.21
+26
še en dokaz več, da človeku nobena šola ne more vcepit kulture. Ali jo imaš prirojeno ali pa ne.
Von_Clausewitz
06. 05. 2020 09.14
-21
Tipičen pokazatelj, da je to narod brez grama mozga...z vojno v BiH pa so samo dokazali do kje jim seže inteligenca. Pol pa vsi na en kup skačejo, tam na Srebrenici...kao vojni zločin. Vi ste narod vredni pomilovanja...hahahahahaha
alicante123
06. 05. 2020 09.12
+9
Darwinizem bo naredil svoje.
JanezNovakJohn
06. 05. 2020 09.04
+19
Korona postelje in respiratorji niso bili v Sloveniji zasedeni niti 10% Prekuženost je premajhna. To je za slovenski narod slabo. Planirano so nas zaprli v geto da so lahko HARALI, ne pa da bi koristili narodu. Sledili so drugim ciljem. Ustrahovanje naroda in med tem zasedbo vseh strateških mest. Finance pa so delili. Narodu nekaj drobtinic, ostalo pa za strateške naložbe kot je nakup zaščitnih sredstev po izjemni dogovorjeni ceni in kanalu. Vseh barabij človek ne more dojeti. So pa izjemne, strateške. Jih je za eno debelo knjigo. Tudi desetine preiskovalnih komisij jim ne pride do konca. OPOZICIJA PA POČASNA, NEENOTNA, NESPOSOBNA.....
pepe007
06. 05. 2020 09.29
+0
Ja, drži, prejšnji predsednik vlade je veselo delil finance. Ko pa je kazalo, da bo zmanjkalo, je odstopil in hotel nagrado pobrati na predčasnih volitvah.