Korona

'Gale je izjemno pogumen, da se je izpostavil. Policija ne pusti, da bi bil takšen človek prepuščen sam sebi'

Ljubljana, 24. 04. 2020 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Preiskavo sumov primerov domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, ki je od začetka meseca intenzivno potekala na policiji, je prevzel NPU, ki je uvedel tudi predkazenski postopek. Preiskavo vodijo prednostno, opravili so že več razgovorov in zasegli poslovno dokumentacijo, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Prvi mož NPU Darko Muženič je medtem dejal, da o številu osumljenih težko govori, da pa opravljajo razgovore z večjim številom oseb. "Iščemo dokaze, pregledujemo listine in elektronske naprave," je zagotovil.

Policija že od začetka meseca intenzivno zbira informacije, od danes pa tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek in preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Sporni posli z zaščitno opremo: NPU vodi predkazenski postopek (fotografija je simbolična)
Sporni posli z zaščitno opremo: NPU vodi predkazenski postopek (fotografija je simbolična) FOTO: Miro Majcen

Na podlagi preteklega aktivnega zbiranja informacij glede posamičnih primerov nabave zaščitnih sredstev in včeraj razkritih novih dejstev, je danes zadevo prevzel NPU, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, pri čemer obravnava primere, ki jih je sam zaznal in ki so bili izpostavljeni v medijskih poročilih, so zapisali v sporočilu za javnost.

NPU v predkazenskem postopku tako izvaja aktivnosti zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva. Pri tem zbira obvestila in poslovno dokumentacijo ter izvaja ostale aktivnosti z namenom dokazovanja kaznivega dejanja.

Preiskavo domnevnih kaznivih dejanj je prevzel NPU.  Direktor Darko Muženič je v oddaji 24UR  spregovoril o preiskavi, internih postopkih v policijskih vrstah, pogodbah, ki so jih vzeli pod drobnogled ...
Preiskavo domnevnih kaznivih dejanj je prevzel NPU. Direktor Darko Muženič je v oddaji 24UR spregovoril o preiskavi, internih postopkih v policijskih vrstah, pogodbah, ki so jih vzeli pod drobnogled ... FOTO: Miro Majcen

Kot je v oddaji 24UR razložil direktor NPU Darko Muženič, pregledujejo vse pogodbe. O številu osumljencev pravi, da težko govori, opravljajo pa razgovore z večjim številom oseb. "Preiskala se bo njihova vloga. Iščemo dokaze, pregledujemo listine in elektronske naprave," je pojasnil.

Na vprašanje, ali je vodja poslov na Zavodu RS za blagovne rezerve Ivan Gale, pod policijsko zaščito, pa je Muženič odgovoril, da je "Gale izjemno pogumen, da se je izpostavil in opozoril na domnevne nepravilnosti". "V takšnih primerih policija ne pusti, da bi bil tak človek prepuščen sam sebi, za njegovo varnost je ustrezno poskrbljeno," je zagotovil prvi mož NPU.

Kot je še dodal, sam zaenkrat ni bil deležen nikakršnih pritiskov. Na vprašanje, ali ima občutek, da bo vlada v kratkem zamenjala tudi njega, pa je dejal, da je to "že sam zaznal v medijih".

Direktor NPU Darko Muženič
Direktor NPU Darko Muženič FOTO: Miro Majcen

Z GPU so sicer še sporočili, da se preiskava "vodi prednostno, tako kot tudi ostali primeri, pri katerih obstaja sum, da si želijo storilci pridobiti protipravno premoženjsko korist z izkoriščanjem aktualnih razmer". "V okviru preiskave se je NPU že povezal z nekaterimi drugimi državnimi organi z namenom izmenjave podatkov in nadaljnjega dela, med drugim tudi z državnim tožilstvom. Danes so preiskovalci NPU opravili razgovore z več fizičnimi osebami, prav tako pa so zasegli določeno poslovno dokumentacijo," je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete na GPU.

Policija poleg omenjene zadeve v povezavi z domnevnimi nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme sicer ves čas dosledno spremlja in tudi preverja več drugih primerov spornih poslov v smislu preverjanja obstoja razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Pri tem policija sodeluje in je v stalnem kontaktu tudi z drugimi državnimi organi s področja sistemskega in inšpekcijskega nadzora nad porabo javnih sredstev ter izvajanja javnih pooblastil, s katerimi si sprotno izmenjuje podatke in konkretne ugotovitve iz lastnih pristojnosti, so pojasnili na GPU.

Preiskava morebitnih zlorab in goljufij pri nakupu varovalne opreme tudi prednostna naloga Europola

Kot so še dodali, je slovenska policija tudi vključena v sistem mednarodnega policijskega sodelovanja in v tem času sodeluje s tujimi varnostnimi organi, saj je morebitne zlorabe razmer na trgu in goljufije pri nakupu in prodaji varovalne (medicinske) opreme kot prednostno nalogo opredelil tudi Europol.

"Policija bo tudi v prihodnje prednostno obravnavala vse primere sumov kaznivih dejanj, pri katerih bi storilci z izkoriščanjem aktualnih razmer želeli pridobiti protipravno premoženjsko korist in s tem škoditi družbi kot celoti," so še zagotovili na GPU.

Primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme preiskuje NPU, ki vodi tudi predkazenski postopek. Na fotografiji direktor NPU Darko Muženič, ki je bil tudi gost v oddaji 24UR.
Primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme preiskuje NPU, ki vodi tudi predkazenski postopek. Na fotografiji direktor NPU Darko Muženič, ki je bil tudi gost v oddaji 24UR. FOTO: Miro Majcen

Spomnimo ...

V javnosti zadnje dni odmeva več primerov sumov nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme.

Kriminalisti NPU so popoldne že zaslišali uslužbenca blagovnih rezerv Ivana Galeta, ki je v četrtek za oddajo Tarča na Televiziji Slovenija razkrili pričevanja in tudi nekatere dokumente o domnevnem vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in drugih v posle za dobavo mask in respiratorjev oziroma ventilatorjev.

Gale, ki je med bolniško odsotnostjo nadomeščal takratnega direktorja Antona Zakrajška, je za omenjeno oddajo med drugim opisal pritiske, ki so jih na uslužbence zavoda izvajali predvsem posamezniki iz kroga gospodarskega ministrstva. Tako je denimo izpostavil, da si je gospodarski minister Zdravko Počivalšek osebno najbolj prizadeval za sklenitev posla z določenim ponudnikom.

Mediji so sicer neuradno poročali, da naj bi Gale, ki je razkril nekatere podrobnosti, takoj po pogovoru prejel policijsko zaščito oziroma naj bi mu zagotovili varovanje, vendar so na NPU to zanikali. "Potrdimo vam lahko le, da v predkazenskem postopku NPU, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme, nobena fizična oseba ni varovana," so dodali.

Pozno popoldne pa so kriminalisti gradivo za predkazenski postopek iskali tudi v prostorih Televizije Slovenija. Najprej so se pogovorili z vodstvom, nato pa odnesli tudi nekaj gradiva, je poročala TVS. "Oddaja Tarča je torej sprožila predkazenski postopek. Kriminalisti zbirajo dokaze in danes so se ustavili tudi na Radioteleviziji Slovenija. Pogovor je bil korekten, zanimal pa jih je posnetek pogovora med Antonom Zakrajškom in ministrom Počivalškom," je povedala odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Z0r98xyw
03. 07. 2020 12.12
Hrabri Mišek Počivalšek ščiti največjega akterja in izvajalca vse svinjarije v državi
Dbist
30. 04. 2020 10.17
+2
Kot da bi lahko v vladi kdo le prdec izpustil, ne da bi to ivan predhodno odobril?!!
vomo
28. 04. 2020 13.50
+5
TO SE DOGAJA ŽE OD 1945 LETA-Predmet poslovanja z državo je lahko rešljiv.Podjetje mora biti registrirano v državi 4 leta in redno plačevati davke. Posel z državo mora biti v sorazmerju s poslovanjem podjetja. Vsi akterji morajo od trenutka začetka poslovanja z državo poslovati javno, kdo je lastnik, morajo opozoriti pred poslovanjem,ali imajo bilo kakršno povezavo z državo ALI so jo imeli.., od zaposlenih, v lastnitšvu, sorodstvene vezi daljše bližnje... če se naknadno ugotovi prikrivanje podatkov se obvezno v pogodbi napiše, da je možna prekinitev pogodbe tudi kasneje ob ugotovitvi in je zato TAKOJ POGODBA nična. Vsi podpisniki so materialno in kazensko odgovorni, ne glede na izgovore..... Današnja praksa: podjetje registrirano v davčni oazi s prometom in zaposlenimi nič, nikoli ni plačalo davka ma niti centa državi...vse je izrazito dogovorjeno in narejeno za krajo davkoplačevalcev. Da se pa to do sedaj ni spremenilo smo krivi VSI.
kr_en_moz
28. 04. 2020 13.28
+7
Gale je faca, dober mesec je tehtal kako je pošten! Na eni strani je bilo poštenje, na drugi pa provizije. Zdaj pa vlada kriva
ale999
28. 04. 2020 09.28
+0
Nihče ni kriv, dokler ne dokažejo. Se pomnite afera Clinton....
andro69
25. 04. 2020 20.53
+20
A ni ta tip raziskoval nepravilnosti oziroma pranje denarja v NLB..in seveda po narocilu nic odkril...
Amasakul
27. 04. 2020 11.22
+10
sej se nikol ne najde, če dobiš info, da ne smeš nič najt.
Slovenskimuri
25. 04. 2020 14.16
+15
Vrjetn nebo noben povedal kaj je do sedaj počel ta gale
Dbist
30. 04. 2020 10.25
Nebo, nebesa pa sveti ata, mar ne?! Slovenština ti peša.
Betuul
25. 04. 2020 14.05
+6
Te maske so en Western- Bonanza ,
Christi Miles
25. 04. 2020 14.04
+10
Iz te moke ne bo kruha
širimresnico
25. 04. 2020 13.30
+32
a na sliki je tale , ki naj bi preiskoval pranje miljijarde preko nlb?
Equalizer
25. 04. 2020 14.01
+15
Ravno sem zelel komentirati, na 100 km se vidi da ni ne eticen, ne posten, ne moralen, da ne nastevam...postavljen s strani levih stricev
buzerantos
25. 04. 2020 13.20
-1
cuj, meni se zdi to problem, ne farsa, pa nisem
buzerantos
25. 04. 2020 13.20
+10
buzerantos
25. 04. 2020 13.19
+6
omejeni z intelegenco in tisti kruhoborci slepo verjamejo JJ. Pa vam da bi rekel jansa da gremo jutri na luno bi ze zaceli pakirat. Pa kaj ste res taksni bed.a.ki da ne vidite da nas strize levi, desni, zgornj in spodnji veter. Vsi politiki so koristoljubci in pika. Hebe se jim za nam...
BETONSKI
25. 04. 2020 15.35
+4
Jaz ne rabim politiko in politika ,da uspem v življenju,briga me mene za politiko in kaj politik dela,zakaj bi komu kaj verjel,sploh ne vem zakaj se je potrebno s tem obremenjevati.
Malin3
25. 04. 2020 13.15
+2
A ni vse skupaj levičarska farsa, ko so jezni ,ker niso pri koritu?
BETONSKI
25. 04. 2020 13.18
+11
Normalno ,montiran plačan proces ,kot so bili tisti po II.sv vojni ko so obsodili uboge ljudi ki so pomagali partizanom,le preveč premožni so bili,po tem montiranem procesu so jih ustrelili in vzeli kompletno premoženje.
Betuul
25. 04. 2020 13.10
-7
G Počivalška pa pr mir pust
FAUSTOS1
25. 04. 2020 13.03
+8
tale poštenjak bo enostavno postal žrtev te politike dobesedno ga bodo živega požrli celoten državni mafijski aparat proti posamezniku če bi bili v demokratični državi bi imel možnosti sedaj v tej strahovladi po orbanovem sistemu,ga bodo zdrobili a posledično tudi vse nas ki pošteno mislimo,čeravno mnogi mislčijo ,da se jih to ne tiče a ko pustiš drugega da se mu zgodi krivica boš tudi ti prišel slej ali prej na vrsto.
1918
25. 04. 2020 13.57
+2
kr_en_moz
25. 04. 2020 12.59
+21
Ko gre za interese levih je prisluškovanje ministru popolnoma legitimna zadeva. Ko gre pa za posilstvo ali umor pa ne smejo nacionalnosti omeniti zaradi varstva osebnih podatkov. Stalno bolj verjamem v "depešo"
Mirko Igor
25. 04. 2020 13.07
+22
Ja tudi sam sem bil do novembra 2019 30 let popolnoma drugačnega mnenja. Tudi sam verjamem v "depešo". Tu so mediji policaj, tožilec, sodnik in za epilog še psihiater žvižgaču. Bravo Galetu, da se je izpostavil. Ampak imamo pristojne organe. Policijo, NPU, Kpk, računsko sodišče in parkamentarno preiskavo. Razen na policiji so prvi možje še postavljeni od sedanje opozicije. Tako, da pod preprogo ne bo šlo. POČAKAJMO NE OBEŠAJMO ĆLOVEKA V NAPREJ, KOT TO POČNE POPTV IN RTVSLO
Mirko Igor
25. 04. 2020 13.08
+18
Se bom pa izklopil, ker TO KAR POČNE SEDAJ POPTV IN RTVSLO JE ČEZ MERO DOBREGA OKUSA
kratkovidni
25. 04. 2020 12.57
+21
ko ti TV narekuje ,kako boš živel
Absolutist 1
25. 04. 2020 12.55
+8
Temu tipu še ne bo treba menjat kolkov,bi že lahko rešil škodljivo trgovino s kolki na račun davkoplačevalcev !!
komel123
25. 04. 2020 12.48
+33
Ne morem se znebiti nekega čudnega občutka pri tem Galetu.
komel123
25. 04. 2020 12.47
+12
Kdo bo junak naslednjega tedna :)
Leviizgubljeni
27. 04. 2020 18.51
+1
Počivalšek :) Gale je baje že zdaj skesan (Požar piše) Počivalšek je žrtev, na uspeh desne vlade , ljubosumnega Šarca