Korona

NIJZ že drugič s predlogom vladi glede cepljenja z Janssenom

Ljubljana, 15. 10. 2021 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

NIJZ je v sredo vladi priporočil, naj pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) začne veljati po sedmih oziroma 14 dneh od polnega cepljenja. Inštitut je to vladi predlagal že drugič. Odlok o pogoju PCT ne določa, kdaj je vzpostavljena zaščita s cepljenjem, ampak določa samo, kdaj ima nekdo veljavno potrdilo o cepljenju, pa so v odzivu zapisali na ministrstvu za zdravje.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je ob četrtkovem obisku Pomurja v izjavi medijem pojasnila, da so v posvetovalni skupini takoj, ko je vlada sprejela odlok, po katerem je pogoj PCT izpolnjen nemudoma po polnem cepljenju proti covidu-19, podali mnenje o strokovni neustreznosti takšne odločitve. "Še vedno stojimo na tem stališču, ministrstvo je s tem seznanjeno. Kaj se bo zgodilo, pa je težko reči," je pojasnila Beovićeva.

Svetovalni odbor ameriške Uprave za hrano in zdravila je v petek sporočil, da vsem, ki so prejeli en odmerek cepiva Janssen, priporoča poživitveni odmerek. 

Po smrti dvajsetletnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, se pojavljajo vprašanja o tem, ali bi morali pristojni cepljenje s cepivom Janssen prekiniti oziroma za določene starostne skupine omejiti že pred tragičnim dogodkom. Med drugim so člani iniciative Forum za demokracijo minuli teden v pisni izjavi vladi očitali, da je z odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT "preusmerjala ljudi k cepljenju s cepivom Janssen". "Državljani so verjeli, da so s potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT zaščiteni, čeprav bi se morali 14 dni še vedno testirati in ob stiku z okuženo osebo oditi v karanteno," so opozorili. Zdravniško zbornico in Komisijo za medicinsko etiko so člani foruma zato pozvali, naj raziščeta vlogo posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ pri nastajanju in sprejemanju po njihovi oceni spornega odloka.

Bojana Beovič
Bojana Beovič FOTO: Vlada RS

Beovićeva je v četrtek sicer poudarila, da bi se tudi ob začetku veljavnosti pogoja PCT sedem oziroma 14 dni po polnem cepljenju ljudje najverjetneje v večji meri odločali za cepivo Janssen, saj bi tudi takrat pogoj PCT dosegli veliko prej, kot če bi se cepili s cepivi Pfizerja, Moderne ali AstraZenece, pri katerih se cepi z dvema odmerkoma.

Vlada je namreč 27. avgusta spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen. Na izpolnjevanje pogoja PCT torej ni treba več čakati še en ali dva tedna po polnem cepljenju, kot je bilo v veljavi dotlej. Za cepivo AstraZenece je sicer tak režim začel veljati s 14-dnevnim zamikom. Najhitreje tako oseba pogoj cepljenja izpolni pri cepljenju s cepivom Janssen, kjer je status polno cepljene osebe dosežen že po enem odmerku cepiva.

Posvetovalna skupina za cepljenje je nato 31. avgusta na sestanku oblikovala predlog, naj vlada v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi po sedmih dneh od polnega cepljenja, pri ostalih cepivih pa po 14 dneh od polnega cepljenja, torej tudi pri cepivu Janssen. Vlada predlogu ni sledila.

Cepivo
Cepivo FOTO: Bobo

Na NIJZ so tudi pojasnili, da so epidemiologi odsvetovali vladi, naj od Madžarske kupi 100.000 odmerkov cepiva. V sredini septembra je namreč zaradi proizvodnih in logističnih težav proizvajalca v Evropi začelo primanjkovati cepiva Janssen, v Sloveniji pa je bilo povpraševanje po tem cepivu večje od razpoložljivih količin.

Ministrstvo za zdravje je zato NIJZ zaprosilo za mnenje v zvezi z dodatnim nakupom Janssena od Madžarske. "Stališče epidemiološke stroke NIJZ je bilo do nakupa dodatnih 100.000 odmerkov odklonilno. V mnenju smo izrazili zaskrbljenost glede nižje učinkovitosti cepiva Janssen, o kateri so že poročali iz nekaterih držav (Francija, Avstrija). Predlagali smo, da se cepljenje prednostno opravlja z mRNK-cepivi in poudarili, da je iz javno zdravstvenega vidika bolje, da se povpraševanje po cepivu Janssen preusmeri na cepiva mRNK," so navedli.

Komisija za medicinsko etiko pa poziva, naj se javnosti na razumljiv način pojasni, v čem se tako po učinku kot po stranskih učinkih med seboj razlikujejo cepiva proti covidu-19 različnih proizvajalcev in katera so za posamezne populacijske skupine najbolj primerna. "Korist cepljenja naj bo izkazano višja od morebitnih sopojavov. Ti naj se spremljajo, njihova pojavnost pa naj se s sprotnimi korektivnimi ukrepi kolikor mogoče omejuje," poudarjajo v komisiji. Dodajajo, da naj bo javnost tako o koristih kot stranskih učinkih cepljenja obveščena sproti. V primeru kršenja strokovnih priporočil in etičnih načel, naj pristojna in pooblaščena stroka po mnenju komisije prouči tako vzroke kot posledice neustreznega ravnanja in sprejme ukrepe, ki naj preprečijo njegove ponovitve, še menijo v komisiji.

Ministrstvo: Odlok o pogoju PCT določa samo veljavnost potrdila o cepljenju, ne pa tudi začetka zaščite

"Dejstvo je, da oseba takoj po prejemu cepiva še nima vzpostavljene zaščite in je mogoče, da se okuži z novim koronavirusom, vendar takšna možnost okužbe obstaja tudi pri vseh ostalih, polno cepljenih, ko imajo že vzpostavljeno zaščito s cepljenjem, prebolevnikih in tudi tistih, ki imajo veljaven hitri ali PCR-test, saj je določeno, da je veljavnost testa 48 oz. 72 ur," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so opozorili, da za vsa cepljenja, ne samo po cepljenju proti covidu-19, posamezniki pridobijo potrdilo o cepljenju takoj po prejemu cepiva. To pa, kot so navedli, izkazuje zgolj dejstvo, da so cepljeni in ne da so zaščiteni s cepljenjem. "Če bi sledili priporočilu NIJZ, potem izvajalci cepljenja ne bi smeli izdajati potrdil o cepljenju, dokler ni vzpostavljena zaščita s cepljenjem skladno z navodili proizvajalca cepiva," so navedli.

Dodali so tudi, da je izpolnjevanje pogoja cepljenja mogoče izkazovati tudi z običajnim pisnim potrdilom o cepljenju in ne samo z digitalnim covidnom potrdilom. Ob upoštevanju predloga NIJZ bi breme preverjanja, če je zaščita že vzpostavljena, "preložilo na posameznike, ki pa niso zdravstveni delavci ali sodelavci in nimajo ustreznega strokovnega znanja".

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pomnim
15. 10. 2021 20.41
+1
Strokovna skupina je ustanovljena samo zato, da Janša lahko reče, da jo ima. Njihova mnenja so popolnoma irelevantna. Janša dela kar se mu zljubi in laže, da upošteva stroko. Že zdavnaj bi vsi strokovnjaki, ki imajo kanček integritete, sodelovanje v taki skupini (z Janšo na oblasti) prekinili in javno obsodili predsednika vlade!
punkracij
15. 10. 2021 20.01
+2
Kaj ti ljudje sploh vedo zakaj vzamejo plačilo.
123soba
15. 10. 2021 15.30
+7
Kako pa to da ni več kreka za vidt.
JohannDoe
15. 10. 2021 14.48
+13
@nateg Strokovnjaki z diplomami iz gradbeništva, reje kozjanskih bikov in socialistične samouprave v jugoslovanski ljudski armadi.
JohannDoe
15. 10. 2021 14.40
+10
@drdrnr Vsa stroka pravi, da se cepi. Problem je pa v tem, da naš Chuck Norris in doktor Hojs ne potrebujeta nobene stroke, znanbosti ali šolanja v državi. To imajo samo še v Severni Koreji, da je nebeški vodja s kuharsko šolo en dan navdahnjen, da je glavni zdravnik, drugi pa glavni pravnik.
Covid 19
15. 10. 2021 13.42
+9
V sloveniji skoraj da ni več stvari, neglede na stroko,ki nebi bila politična ali vsaj spolitizirana, hkrati pa se vsak korak upravlja s policijo in inšpekcijo.Brez,da bi koga obsojal, enako je v severni koreji, kjer en sam malo umsko prizadet tip vodi vse, od komunale do zdravstva..vsevedni vseznalec.
DR. RNR
15. 10. 2021 12.02
+14
Trideset let vladajo strokovnjaki pod Alpami. Kje smo pristal? Na ukrepih? Brez vsega. Boh pomagi. Ko je pandemija, se ne cepi. Tko pravi cenzurirana stroka,ker se stem povzroca nove seve?
ho?emVšolo
15. 10. 2021 12.01
+13
dober vic “vlada dela dobro”
nebanebo
15. 10. 2021 11.41
+6
probajte z djurotom...
Aleks 85
15. 10. 2021 11.40
+13
Kje je sedaj pametni Krek ,ki tako udriha nad državljani kako smo razpuščeni..janezu ne upa pisnit
JohannDoe
15. 10. 2021 14.45
+8
Njegova naloga, za katero je dobil dobro plačo in takoj dodatek, je zgolj da se ne mota dr. Janezu pod nogami. Dokler stoji ta vlada je na toplem ko bubrek v masti.
nebanebo
15. 10. 2021 10.55
+8
Cepijo se in niso cepljeni.. biti neumen in ne biti neumen.. hmmmm
nebanebo
15. 10. 2021 10.58
+6
JohannDoe
15. 10. 2021 10.40
+27
Vlada je iz vseh kotov privlekla "strokovnjake", ki strokovnjaki za epidemije niso ne po izobrazbi ne po področju siceršnjega dela. In niti njih, ki si jih je sama nastavila, ne posluša. Če še kdo reče, da pri nas počnejo isto kot v tujini, je slep in neumen. Dejstvo je, da pri nas je edini epidemiolog predsednik vlade, pomaga mu doktor Hojs, stroka pa ne šteje in velja popolnoma nič. Podobno je mogoče samo še v severni koreji, kjer te v bolnišnici najbrž operira Kim Džon Ung osebno, neuspeh, zaradi njegove nezmotljivosti, pa ni predviden.
Kazimir Plemeniti
15. 10. 2021 10.43
+16
Ampak glavno je, da ljudje zaupajo strokovnjakom, pa ni važno kakšnim. Beseda strokovnjak je v zadnjem času najbolj zlorabljena beseda.
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.48
+15
Vrhovni dr. Mengele je tokrat dr. Fauci. O njem je vse povedal že pred več kot 20 leti izumitelj PCR Kary Mullis. Žal preminul avgusta 2019. Slučajno menda.
JohannDoe
15. 10. 2021 10.54
-5
Kako prikladno se je ukvarjat z nekimi paučiji nekje v Ameriji namesto s hobi dohtarji in pravniki v naši vladi.
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.54
+11
V osnovi je bil človek ustvarjen po božji podobi. Potem pa so vmes prišli strokovnjaki...
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.39
+16
Direktor Pfizerja pravi, da se ne bo cepil. #Zaupajmo znanosti in strokovnjakom.
jesenvoyo
15. 10. 2021 14.19
-3
AlenkinaBratovš?ina
15. 10. 2021 14.27
+0
AlenkinaBratovš?ina
15. 10. 2021 14.28
+0
nateguješ že, samo globalnega dosega pa nimaš, znižaj si cilje
simple_mind
15. 10. 2021 10.38
+10
Hehehe, se že komu vendarle kaj svita ?
Kazimir Plemeniti
15. 10. 2021 10.39
+16
Večina še vedno verjame, da je virus skočil iz netopirja🤣🤣🤣
defodil
15. 10. 2021 10.39
-6
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.42
+11
Pa naj verjamejo. Tako je, če imajo glavo za izvrševanje navodil namesto mišljenja.
AlenkinaBratovš?ina
15. 10. 2021 14.29
-1
pravi nekdo, ki meni, da je ustvarjen po božji podobi 🤣
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.37
+10
Edina epidemija je epidemija grafena in elektromagnetnih valov. Za 5G že priznavajo, da se lahko v prihodnosti navilje na še višje frekvence.. In kaj se zgodi, ko grafen oksidira.
Kazimir Plemeniti
15. 10. 2021 10.41
+11
Če rečeš karkoli kontra kot uradni govorci, te tako takoj ozmerjajo s teoretiki zarote. Sicer pa ja, cepivo plus 5G, ti je to🤯
HujUsrajini
15. 10. 2021 10.43
+7
Brišejo pa neutrudno češ, da kršim pravila komentiranja..🤮
AlenkinaBratovš?ina
15. 10. 2021 14.29
-2
Cervantes Saavedra
15. 10. 2021 10.29
+4
Novico je posredovala slovenskim medijem STA. A komu morda še ni jasno, zakaj jo je treba utišati in disciplinirati!!!? Edina pripomba desničarjev bi lahko bila,. da je v članku premalo omenjen JJ. - Zanimivo bo videti, kaj bo o tej novici poročala NovaTV24. A da je za to kriv Marjan Šarec? Da je s tem iz koruze v vladne prostore priletela bomba?
paprikarcina
15. 10. 2021 10.27
-16
Anti vaxerji odprite doma cepilne knigice in si poglejte kaj vse mate v telesu. Ker v tisto pa "ni šans" da bi se kaj mešalo, samo v covid cepivo :D
Wahl
15. 10. 2021 10.30
+10
paprikarcina
15. 10. 2021 10.33
-11
Cepljen že pol leta z Janssenom. Če nem zaupal znanosti in ljudem, ki celo življenje delajo cepiva komu pa bom? FB člankom? Mi smo zelo neumen narod :D hvalabogu da nič ne pomenimo v svetu.
simple_mind
15. 10. 2021 10.39
+10
Torej še en zvarek več ali manj, nepomembni, a ?!?
MPPL
15. 10. 2021 20.12
-1
Problem pri novih cepivih je da mRNK vezana za masno cestico lahko prodre v katerikoli celicu( stena kr.suda), ker ta celica zacne stvarati protein iz mRNk, je celice imuniteta poznajo kot tujo celico ( ker normalne celice to nimajo) in zacnejo je napadati. Ker je zila poskodovana ae formirajo trombi. Pri klasicnih cepivih pa oslabljen ili mrtev virus ali bakterijo ter antitoksin prepoznajo kot tuje celice imuniteta, kar je prav, ker so tuje.
borec91
15. 10. 2021 10.27
+9
kr mal cudno ura 10.30 pa se niste objavili manipulacije z stevilkami okuzenih ocitno se malo preigravajo al bi sli gor ali dol
son?ek11
15. 10. 2021 10.25
+6
Ko sw he pojavilo tudi cepivo, niso imel v vladi in njihovi prilezniki nobenih pripomb . Leto he bilo povedano, da se cepis samo enkrat, če beovička govori drugače, naj pove kdaj in v katerih medijih je opozarjala na težave s cepivom. Saj se da ugotoviti
Cervantes Saavedra
15. 10. 2021 10.20
+20
Ko se ladja potaplja, podgane zapuščajo ladjo (ali jahto). Zdaj je Beovičeva menda prvič javno nastopila proti vladi in jo obtožila nestrokovnih ukrepov brez poslušanja predlogov stroke. Volitve se grozljivo hitro bližajo.
štrekeljc
18. 10. 2021 11.17