Korona

Znova na voljo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu

Ljubljana, 10. 05. 2020 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru postopnega sproščanja nenujnih zdravstvenih storitev so v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pri izbranih zdravnikih začeli tudi cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki so bila do zdaj onemogočena zaradi omejitvenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa.

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb z novim koronavirusom je potek dela v ambulantah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot do zdaj. Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu, so zapisali. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote inštituta, so navedli.

Cepljenje je po navedbah stroke najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom, zato ga strokovnjaki priporočajo vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na območjih, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen. Cepljenje je pri nas obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdni delavci, lovci in drugi.

Za ostale je priporočljivo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom še pred aktivnostjo klopov. Drugi odmerek osnovnega cepljenja sledi prvemu po enem mesecu, tretji odmerek pa čez 5 do 12 mesecev. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Po 50. oziroma 60. letu so priporočljivi poživitveni odmerki na tri leta.

Slovenija sodi med endemska območja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav.
Slovenija sodi med endemska območja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. FOTO: Shutterstock

Cena enega odmerka 28 evrov, cena treh odmerkov 84 evrov 

Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so preobčutljive na sestavine cepiva ali ki so imele resen neželeni učinek po predhodnem odmerku istega cepiva. Prav tako se cepljenje začasno odloži, če oseba preboleva zmerno ali hudo akutno bolezen, medtem ko blaga bolezen, na primer prehlad, ni ovira za cepljenje, navajajo na inštitutu.

Cepljenje se lahko opravi na območnih enotah inštituta ter pri izbranih zdravnikih in je samoplačniško, razen za otroke in odrasle, ki bodo v tekočem letu dopolnili tri leta oz. 49 let. Cena enega odmerka cepiva v ambulantah NIJZ je 28 evrov, cena osnovnega cepljenja s tremi odmerki pa 84 evrov.

Slovenija sodi med endemska območja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav. Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni po vsej Sloveniji, pa je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Pasica preventiva
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hersonissos
10. 05. 2020 21.19
-12
Vsakemu od vas priporočam knjigo z naslovom Otroštvo brez cepiv!! Me zanima, če boste še vedno zagovarjali cepljenja!!
mikica247
10. 05. 2020 21.21
+3
Tudi jaz priporočam knjigo "Nismo sami". Me zanima, če boste še vedno verjeli da med nami ni vesoljcev.
kure bedne
10. 05. 2020 18.59
-11
Pol se pa ljudje sprašujejo, zakaj jim upada imunski sistem. Cepljenje na cepljenje.
mikica247
10. 05. 2020 21.18
+12
Ha ha ha ha ha ha. Si se vprašal zakaj je življenska doba danes mnogo višja kot včasih. Kaj misliš? Zato ker so naši predniki imeli odličen imunski sistem ali zato ker je sodobna medicina nekaj naredila za človeka?
Heretik1
10. 05. 2020 16.18
+7
Klopi niso tako nevarni. Najhujši strup v Sloveniji je Janez Janša!
Rafael Kramar
10. 05. 2020 15.35
+7
Saj klopov tudi ni! To je samo SDS prevara, da lahko Janša pride na oblast!
Koronavirusovec
10. 05. 2020 17.10
-3
moj maček dobi na teden več kot 10 klopov, kakšno neumnost si izjavil
Apostol1
10. 05. 2020 14.46
-1
Kje se lahko Slovenija cepi proti SDSoencefalitisu
Zmaga Ukrajini ...
10. 05. 2020 15.29
+14
Pozdravljen, Apostol😊. Proti SĐSoencefalitisu poteka cepljenje vsak petek ob 19:00 uri v centru Ljubljane (in tudi drugih večjih mestih). Cepljenje bo treba za dokončno zaščito še nekajkrat ponoviti.😏 Pa lep pozdrav.
buhibatina
10. 05. 2020 15.55
-2
Vecja tezava je kje se bos cepil proti retardiranosti. Brezobrazni napihovalec sovrastva!
Apostol1
10. 05. 2020 17.45
+4
Mesečev sij ....... Hvala za pozdrave ki ti jih z veseljem vračam , ja se strinjam , res bo to cepljenje treba večkrat ponoviti in samo upajmo ,da bo tokrat dokončno in za vedno precepljeno , pa lep dan še naprej.➕➕➕➕✔👍😁😉😊