Korona

Tuji državljani se bodo ob povratku lahko izognili karanteni

Ljubljana, 31. 12. 2020 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
196

Vlada je 25. decembra sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Ta je določal možnost prekinitve karantene za slovenske državljane pet dni po napotitvi v karanteno ob opravljenem PCR-testu. To pa ni veljalo za tuje državljane, ki so v predprazničnih dneh zapustili Slovenijo, ob povratku pa bi morali še nekaj dni počakati v izolaciji. Zaradi tega so zaskrbljeni tako tuji delavci kot slovenski delodajalci. Vlada je nato danes sprejela nov odlok, ki uvaja izjeme na določenih mejnih prehodih.

Ministrstvo za zunanje zadeve je 24. decembra sporočilo, da bo z božičem manj izjem za vstop v državo brez karantene ali negativnega testa ter ob tem izpostavilo, da ta ne sme biti starejši od 24 ur. 

Ministrstvo je nato včeraj odsvetovalo vsa potovanja iz Slovenije. Kot nam je pojasnil vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter, med dopustnimi nameni potovanja ni turizma ter tudi krajšega obiska sorodnikov. "Tega ni več med upravičenimi razlogi," je poudaril in še enkrat odsvetoval vsa potovanja iz države. 

Toda nekateri tuji državljani, ki si kruh služijo v Sloveniji, so bili na poti v tujino že ob začetku praznikov. Ti so sedaj v strahu, da bodo ob vrnitvi morali ostati v karanteni deset dni, kar jim bo onemogočilo vrnitev na delovno mesto, s tem pa bi lahko bile ogrožene tudi njihove službe ter dohodek delodajalca. Predvsem gre za delavce iz balkanskih držav. 

Odlok, ki je začel veljati 25. decembra, je namreč določil možnost prekinitve karantene samo za državljane Republike Slovenije. "Državljan, ki je bil ob vstopu v Slovenijo napoten v karanteno, lahko opravi testiranje peti dan po napotitvi v karanteno na domu." To pa torej ni veljalo za tujce. 

Vročanje odločb za karanteno.
Vročanje odločb za karanteno. FOTO: POP TV

Nov obrat: najmanj tretja sprememba ta mesec

Vodja konzularnega sektorja nas je sicer ob koncu pogovora opozoril, da se nekatere odločitve včasih zelo hitro spreminjajo. In na to ni bilo treba čakati dolgo. Prišlo je do najmanj tretje spremembe ta mesec.

Na današnji, 156. dopisni seji vlade, so izdali nov odlok, po katerem se od 2. januarja za vstop brez napotitve v karanteno dovoli pet novih izjem.

  1. Osebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Republiki Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj;
  2. državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje;
  3. otroku, ki še ni dopolnil 13 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, ki ni napoten v karanteno na domu oziroma mu ni zavrnjen vstop v Republiko Slovenijo (torej če oseba, s katero otrok potuje, predloži negativen test ali uveljavlja eno od 12 izjem);
  4. športniku v individualnih in kolektivnih športih, ki so dovoljeni v odloku, ki začasno omejuje izvajanje športne dejavnosti, in športnemu sodniku, športnemu delegatu in članu spremljevalnega osebja športnika za namen izvedbe tekmovanj in vadbe, če na meji opravi testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen;
  5. pripadniku služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev ali drugi osebi, ki izvaja humanitarne prevoze ali nudi pomoč pri reševanju in odpravi posledic elementarnih nesreč in se vrača čez mejo najkasneje v 48 urah po prehodu meje.

Vlada je sprejela odločitev, da so v veljavi le testi PCR, opravljeni v državah članicah EU ali schengenskega območja. "Še vedno velja, da se osebe, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, napoti v karanteno, razen če predložijo negativni izvid testa PCR. Ta ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Če čas odvzema brisa ni naveden, pa od časa na negativnem izvidu testa. Veljajo le testi PCR, opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja."

 Pa vendar izjema: hitri testi na določenih mejnih prehodih

Se pa na določenih mejnih prehodih uvaja testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Če oseba, ki prihaja iz rdeče države in vstopa na zunanji schengenski meji, ob vstopu pa ne predloži negativnega testa PCR ali ne sodi v nobeno od 12 izjem, sme vstopiti le na mejnem prehodu, kjer so zagotovljeni pogoji za testiranje s hitrim antigenskim testom. Ti mejni prehodi so: Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana ter mejni prehodi Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi ter Jelšane.

Osebe, ki opravijo testiranje s hitrim antigenskim testom in je rezultat testiranja negativen, bodo lahko vstopile brez napotitve v karanteno na domu.

Osebam, ki testiranja s hitrim antigenskim testom ne bodo opravile oziroma je pri njih rezultat testiranja pozitiven, se vstop zavrne, če gre za državljana tretje države na nenujnem potovanju. Ostalim osebam, katerih rezultat testiranja bo pozitiven ali se ne bodo želele testirati, se bo vstop dovolil, s tem da bodo napoteni v karanteno na domu.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amoteamo
02. 01. 2021 17.30
Puni kufer imam tega: sedaj to lahko, sedaj to ne smete, oni lahko, mi pa ne, frizerje zapret pa spet odpret, prepovedat smučarijo , pa jo spet dobvolit....... Pa ljudje božji, kaj ste že čisto zabluzili?????? Sedim doma, ne družim se z nikomer, v službi sem na čakanju, božiča in silvestrovo preživiva doma sama, brez sorodnikov, brez otroka, ki je v državi EU z 14 dnevno incidenco 310 in ne sme iz države brez karantene ob povratku. Že dvakrat sva se prostovoljno testirala, obakrat negativna..... vse, samo da bi se čimprej rešili corone. Sedaj bodo pa balkanezerji prišli spet nazaj delat brez karantene, ker so iz države EU, schengenskega območja na srečo tam še ni, ampak so vsi šli opravljat varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, v obliki mekane rakijice ali so opravljali oskrbo ali nego družinskih članov, beri žene, starševsko skrb in stik z polnoletnim nezakonskim otrokom ali so odpravljali neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje in so se v roku 12 ur po prehodu meje vrnili v SLO ob cca 18:00 uri 2.1.2021. Medtem pa so imeli telefon cca 6 dni izklopljen in so zato prejeli običajno obvestilo MZZ komaj 2.1.2021 ob 6 uri zjutraj! Pri tem pa še podatki o 14 dnevni incidenci obolelih iz Covid sledilnika na 1.1.2021: Avstrija - 310, Hrvaška - 530, Slovenija - 981, Italija-343, Madžarska -303, Srbija -695, Nemčija - 329. Skoraj bi nam uspelo , da bi bili svetovni prvaki , če nas Litva s 1384 in Češka s 1139 ne bi prehiteli! In pri tem v Evropi uvajajo nove strožje ukrepe, pri nas pa ta zablužena vlada na dopisnih sejah in njeni pribočniki uvajajo ravno tisto, kar se je ponči pripeljalo puklastemu, pa ni imel časa Twitnit.
enakatalena
01. 01. 2021 10.54
+9
A ni reku un nakladač, da če je vojna, je vojna za vse?
hotchilipoper
01. 01. 2021 11.37
+1
EEgon
01. 01. 2021 11.53
+6
Ja izjema so delavci iz BiH in Srb8je brez njih kot izgleda vse crkne. Čudno da smo se osamosvojili!
komel123
01. 01. 2021 10.19
+6
Izjema na letališču je nesmiselna, testiranje da, vendar bi vsi ki so bili na letu z pozitivnim potnikom neglede na test morali v karanteno, tako kot je predvideno pri ostalih nalezljivih boleznih.
ssbobo
01. 01. 2021 10.11
+9
Juhu..... Odšli kod kuče..... Malo se pazili veliko izljubili in brisali nos v dlan.... Kot znajo le oni ...... Se razkuževali z meko vodo..... Sedaj pa delat v obljubljeno deželo nazaj....... Tuki pa veselo trosit pljunke po avtohtonih prebivalcih..... Matr zaprt meje pa konc
EEgon
01. 01. 2021 11.54
+2
JJ si je s tem odlokom prislužil črno piko.
zigeman
01. 01. 2021 09.41
+8
Igor Franca Niti ne bom bral članka, ker mediji samo lažete in zavajate ljudi! Konec je zdaj, ko ste narodu uničli življenja z vašim pretiravanjem! Sem milil, da bit politik je gnilo delo.. ZDAJ VIDIM DA GNILI STE NOVINARJI!
Mother Russia
01. 01. 2021 09.33
+0
Torej, slovenske firme v katerih so zaposleni tujci, bodo po 4. januarju ostale zaprte.
nikita99
01. 01. 2021 10.36
+6
Pravilno. Če jaz ne smem hoditi svoboden okoli, pol niti za druge ne smejo veljati drugačna pravila. Drugo pa je to da so omejitve brezvezne. Za vse. Ampak če veljajo, pol pa ne sme biti nobenih izjem.
EEgon
01. 01. 2021 11.55
+1
To pa itak virus ali ne. Oni se vračajo po pravoslavnem božiču.
moare
01. 01. 2021 09.18
+6
včeraj NE smučat, danes lahko. Kdo je tu nor?
nikita99
01. 01. 2021 10.37
+2
313p.b
01. 01. 2021 08.55
+9
bog pomagaj,da ne znorimo vsi skup,amen
313p.b
01. 01. 2021 08.52
+7
neverjetno,ce velja naj velja za vse isto!
Grma53
01. 01. 2021 08.50
+4
Še en predlog vladi za hitre teste na meji. Delavci iz južnih republik doma spijejo šilce ali bolje dva rakije. Če je z okusom in vonjem vse v redu, potem le še na meji pihnejo v policista, da ta preveri, ce so opravili ta hitri test. Nima smisla da ljudje kopujejo izvide za testiranje po pumpah.
resslovenka
01. 01. 2021 08.38
+16
Pri nas vsake pol ure spreminjajo ukrepe. Smučanje... ne, smučanje... da, šole se odprejo 4.januarja...se ne odprejo. Morda enkrat marca, bogve. Druženje... Ne... Druženje da. . Za nekatere je to služba. Zdej za tiste, ki se bodo vrneilui od bogve kje ne bo potrebna kar antena.... Bo pa, še več korone, morda tudi Corone 2, trgovine v nedeljo odprte... Preklicano. Tko, da vse, skupaj nima ne glave ne repa. Po domače "oh kam bi del, oh to teži". 😎
1918
01. 01. 2021 08.30
+5
jop, bo pa veselo januarja, jojo, to pa ni dobro, napaka, velika napaka, tile te ne bojo volili, pa če vse ukineš, mi bomo pa nastradali
Grma53
01. 01. 2021 08.52
+3
Eni bi tudi gate slekli, samo da se obdržijo na vladi, ali pa da bi tja prišli. Bravo Butale.
travc
01. 01. 2021 08.13
+22
In zdaj nam bodo tile prinesli virus.V službi so se pogovarjali in jih je zanimalo samo to,če so v Bosni odprte gostilne in kje bodo kaj žurali
EEgon
01. 01. 2021 11.57
Cela EU v blokadi a Bojnajih jexxe na suho. Neverjetno.
DAEMONIUM
01. 01. 2021 08.04
+24
Kako je lepo tujcem ki so svobodni, lahko potujejo, v prenekateri drzavi lahko celo gredo na kavo...mi pa? Sluzba (kdor jo se ima), domov, kaksen pogreb pa spet domov, sluzba...
akmt
31. 12. 2020 21.57
+6
vezuv_
31. 12. 2020 21.50
+12
Podpiram odločitev za testiranje ob vstopu s Slovenjio, in to brezpogojno za vse. Obstaja velika možnost vnosa virusa in bomo še dlje v zaporu, ki je vedno hujši.
akmt
31. 12. 2020 21.57
+3
jast123
01. 01. 2021 08.15
+17
kot tujec grem lahko v tujino v gostilno, tam se okužim, naredim test, grem nazaj v slo, čez par dni pa zbolim .....PAMETEN UKREP
Grma53
01. 01. 2021 08.55
+2
So jim pomagali strokovnjaki iz Butal. Sicer pa rabimo čimveč okuženih, da se vlada čim dalj obdrži.
Hriboborec
01. 01. 2021 10.54
+0
To je odlično, vas bo vaš Janez prekužil po naravni poti, poceni pa to, ti se moraš samo nastavit, da kihne vate pošteno, gre za zdravje...😀
Hope2021
31. 12. 2020 21.49
+26
Vsak tujec ima več pravic gibanja kot mi državljani znotraj lastne države. Kdo je tu nor?
janmar1234
31. 12. 2020 21.42
+4
Resnica je taka, da mora vsak tuj državljan ob vstopu v Slovenijo imeti potrdilo o opravljenem testu, ki ne sme biti starejše od 48 ur.
Svetlobasrca
01. 01. 2021 09.04
+7
Okužba se pa pokaže čez par dni, ko okužijo vse živo okrog sebe.
travc
31. 12. 2020 21.41
+17
Bosanci so na sihtu govorili da bodo sli domov ce bodo odprte gostilne.Toliko glede karantene.
Zantaja
31. 12. 2020 21.34
+7
normalno,saj firme rabijo delavno silo.