Korona

Porast okužb ponekod otežuje delo v bolnišnicah, v UKC napovedujejo plan B

Ljubljana, 14. 09. 2020 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
336

Povečevanje števila okuženih z novim koronavirusom se kaže tudi v povečanem številu hospitaliziranih. Na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana so od petka sprejeli sedem novih bolnikov s covidom-19, intenzivno nego potrebujejo štirje. Če bo teh bolnikov več, bo treba preiti na plan B, ko bodo bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi selili drugam. Prav tako je povečano število bolnikov ohromilo delo na nekaterih oddelkih v UKC Maribor. Tam se je na oddelku za gastroenterologijo zgodil tudi prenos okužbe z bolnika na zdravstveno osebje.

Koronavirus v UKC Ljubljana
Koronavirus v UKC Ljubljana FOTO: UKC Ljubljana

Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je v današnji izjavi za javnost poudarila, da so na kliniki na intenzivnem oddelku štirje bolniki s covidom-19, ki so na ventilatorjih, in šest bolnikov, ki nimajo covida-19. "To pomeni, da je naša intenzivna enota popolnoma zasedena, lahko pa sprejmemo še enega bolnika s covidom-19 s tem, da potrebujemo že zdaj pomoč predvsem pri negovalnem kadru," je pojasnila Logarjeva.

Ob tem je dodala, da je na navadnih oddelkih klinike trenutno hospitaliziranih 15 bolnikov s covidom-19 in še 40 bolnikov s klasičnimi infekcijskimi boleznimi. Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih desetih dneh pričakuje tudi porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo v naslednjih dneh po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi centralno intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa v celoti namenili oskrbi bolnikom s covidom-19.

Nekdanja stara pediatrična klinika na Vrazovem trgu s 37 posteljami pa je po njegovih navedbah pripravljena na prve premestitve morebitnega asimptomatskega pozitivnega oskrbovanca iz domov za starejše. Po protokolu namreč ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v domovih za starejše oskrbovance začasno preselijo v bolnišnico, tudi če nimajo simptomov, da lahko domovi organizirajo ločene cone.

Ob tem se celoten tim UKC po njegovih besedah trudi, da bi tudi ob povečanju bolnikov ohranili skrb za bolnike na enaki ravni kot do zdaj. "Danes smo tudi predlagali ministru za zdravje nekaj ukrepov za ustrezno kadrovsko popolnitev točk, kjer se zdravijo oz. obravnavajo bolniki s covidom-19," je dejal Poklukar.

Po besedah Logarjeve so bolniki s covidom-19 na intenzivnem oddelku v povprečju stari nekaj nad 70 let. Poklukar pa je ob tem poudaril, da bolniki s covidom-19 v UKC Ljubljana predstavljajo manj kot odstotek hospitaliziranih v tej največji slovenski bolnišnici. In četudi je glavnina prizadevanj usmerjena v obvladovanje okužb s koronavirusom oz. v zdravljenje teh bolnikov, "ne smemo popuščati na delu, kjer je 99 odstotkov prebivalcev prav tako bolnih in enako potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih razlogov", je opozoril Poklukar. Zato stremijo k temu, da v največji možni meri ohranijo tudi druge storitve.

Ob tem se mu zdi ključna organizacija zdravstvenih zavodov na ravni države in delovanje zdravstvenih domov, tako da bodo imeli državljani dostop do družinskih zdravnikov, da bodo vstopne točke za testiranje morebitnih okuženih delovale, da bodo brisi dostopni kar se da hitro in podobno. Vse pa je pozval še, naj upoštevajo preventivne ukrepe, še posebej ob družinskih praznovanjih, obletnicah itd.

Naraščanje števila okuženih ohromila delo tudi na UKC Maribor

V UKC Maribor sej je po poročanju spletne izdaje časnika Večer  zgodil tudi prenos okužbe z okuženih bolnikov na zaposlene. "Do prenosa okužbe z bolnika na zaposlenega je prišlo na oddelku za gastroenterologijo, kjer sta ležala dva bolnika iz doma za starostnike, ki sta bila okužena, pa nista kazala znakov bolezni covid-19. Nekaj zaposlenih je moralo oditi v samoizolacijo," je za časnik povedal direktor Vojko Flis.

Naraščanje števila okuženih s covidom-19 v Mariboru, kjer imajo trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 89 okužb, je tako že ohromilo delo na Kliniki za interno medicino UKC Maribor. Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 prav tako zavira delo na Kliniki za ginekologijo in Kliniki za kirurgijo. "Če se bo trend nadaljeval, bomo ponovno prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije," so danes na družbenem omrežju Facebook zapisali v kliničnem centru.

Delovanje urgentnega centra UKC Maribor
Delovanje urgentnega centra UKC Maribor FOTO: Nina Bračič, UKC Maribor

Vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl je pojasnil, da se je pretekli konec tedna precej povečalo število bolnikov tako na "navadnem" oddelku za zdravljenje bolnikov s covidom-19 kot na oddelku za intenzivno nego. Na prvem imajo trenutno 15 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa tri, s čimer so trenutno razpoložljive postelje za bolnike z novim koronavirusom zapolnjene.

Dva bolnika s koronavirusno boleznijo so prejšnji konec tedna preselili v Kliniko Golnik, da bi sprostili zmogljivosti v UKC Maribor, "ker se lahko potrebe zelo hitro spremenijo", je še povedal Lencl.

Če se bo število bolnikov s covidom-19 še naprej povečevalo, bodo morali zagotoviti dodatne postelje zanje. V spomladanskem valu epidemije so dodatne postelje za intenzivno nego postavili v kirurški stolpnici, a to močno ovira izvajanje ostalih programov v bolnišnici. Težave so tudi kadrovske narave, saj morajo za obravnavo bolnikov s covidom-19 zagotoviti ločene ekipe.

Konec avgusta so potrdili covid-19 pri štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah, a ti zaradi tega niso imeli hujših težav, prav tako se okužba ni razširila na ostale zaposlene. "Nihče ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, ampak so okužbo preboleli doma," je povedal Lencl.

Odkar so sredi julija v UKC Maribor ponovno vzpostavili oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, še niso zabeležili smrtne žrtve zaradi tega virusa.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (336)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NB777
17. 09. 2020 20.51
Taisti pa so se namakali pri hrvatih sedaj pa jamrajo, to se je vedelo od vsega zacetka pa nobeden nic ni ukrepal, sedaj pa lepo pri hrvatih stevilo upada pri nas pa se ni doseglo sploh vrhunca, se malo in bomo mi rdeci zaradi nesposobne vlade najbolj pa NIJZ vse vas treba odpustiti in izbrati sposobne ljudi, odkar se je to z Covid-19 zacelo niti enkrat niste prqvilno ukrepali! Janez Jansa pa je izgleda poniknil nikjer ga ni za videt me res zanima kdaj bo stopil pred kamere.
Franci Mikec 1
15. 09. 2020 08.47
+2
Že vrapci in vrane se nam smejijo ker več kot očitno ne more biti da je narod tako zaveden da si še rit več ne zna obrisati če jim mediji tega ne servirajo. Očitno je uspelo naši vladi darti maske folku na oči in čepke v šesa in hipno sugestijo samo jaz imam prav ker sem tako rekel na TV.
DAEMONIUM
14. 09. 2020 21.59
-4
Medtem ko anarhisti in izrojeni levicarhi (v EU so taksni opokanci zgolj anarhisti ni pa izrojenih levicarjev) zanikajo virus pa se sveckarji pripravljamo na spopad s korono tako, da uzivamo prehranska dopolnila kot so resveratrol in seveda vitamin D 3 in za kondicijo in mocna pljuca ki si nujno potrebna da se premaga korona, dnevno pretecemo 10 km oz prekolesarimo 100 km. A komunjare in anarhisti? Samo se redijo saj cele dneve visijo tu gor in ko pride korona adijo!
DJ-Pero
14. 09. 2020 21.58
+2
Šolarji z "nagobčniki", v natrpan fitnes poln prešvicanih builderjev pa lahko greš brez, ha,ha,ha... :)))
mak0521
14. 09. 2020 21.57
+9
Torej imajo prostora za 10 ljudi??? Po nas je...
mareM1979
14. 09. 2020 21.58
+6
jaaaa cela slovenija ,,, pa pol leta nas pripravlja vlada na drugi val ... aja vlada k dela dobro ne pozabit
Covid 19 2021
14. 09. 2020 21.56
+8
Če je pri nekaj bolnikih naše zdravstvo (UKC) v kolapsu, potem ga lahko zapremo in bomo bolnike zdravili v Spodnjem Dupleku. Tam imamo sigurno boljšo bolnišnico, kot v Ljubljani.
Krta?a 21
14. 09. 2020 21.58
+1
Narava vedno popravi kar zdravnik zahebla. Če druzga ne, pa z zemljo...
Voluhar7
14. 09. 2020 21.54
+4
Entropy
14. 09. 2020 21.54
+5
Vse je ena farsa,maske ste sprejeli,tudi na ulicah jih boste sprejeli,ker narod je docilen,posameznika se pa da uklonit,ampak vedno več jih je ki vidijo agendo psihopatov na oblasti,zbudite se že enkrat iz transa,agenda 21 je v teku...
Krta?a 21
14. 09. 2020 21.53
+7
Še vedno smo po pol leta pri istem vprašanju. Kje so dokazi za virus? Noben ga ni vidu, noben ga ni izoliru, noben ni dokazal prenosa s človeka na človeka a oni puno pametni znajo da prave cepivo. Butale
mareM1979
14. 09. 2020 21.57
+2
ja sam če pa vsako sezono rabimo novo cepivo kot pri gripi pač ... sam je ralika kle si lahko okužen pa ti nič ni ?? pr gripi maš vsaj kašelj kihaš al karkoli že... tukaj ti nič ni pa si bolan ...zanimljivo ... pa še kr nevarn
ni_mi_vse_eno
14. 09. 2020 21.52
+8
Plan B izgleda tako: Pride otrok z hudo sepso na nogici, pa ga najprej pošljejo na testiranje. Mogoče, če bo imel covid, ga ne bo potrebno zdraviti, saj bo pomagal ohranjati pozitivno statistiko
Arguss
14. 09. 2020 21.52
+7
Za plan svetovno posvečenih vplivnežev nebi bilo slabo ,če si kako konzervo pripravimo za domačo oskrbo.Ne bo to jutri bo pa zelo kmalu.
pop greznica
14. 09. 2020 21.52
+4
A po planu B gresta kaco in crack po havbice roland?
aviktora
14. 09. 2020 21.52
+2
Ne vem kdaj je bilo brez jamranja v bolnišnicah.
Priap
14. 09. 2020 21.49
+12
Neki čudni časi so to, ko lahko (če sploh lahko) greš do zdravnika, zgolj če si zdrav. Ne vem no, mi smo kot otroci hodili k zdravniku če smo zboleli...
mareM1979
14. 09. 2020 21.54
+0
eh te cajti so mimo zdej morš bit zdrav za zdravnika ... bolan si brez simptomov ...pa masko maš če si zdrav ... ker pač nevemo a si zdrav in brez testa nisi oz si sam lahko da nisi al pa boš ,,, jp tko je to
0208
14. 09. 2020 21.46
+3
Kaj te stare slike kažete... i
85391
14. 09. 2020 21.30
+2
Važno, da tista čevapčiču podobna Werner in Potrč ne verjameta v covid.
fljfo
14. 09. 2020 21.32
+4
85391
14. 09. 2020 21.33
+3
fljfo
14. 09. 2020 21.38
+1
Pozabil si jima dodati naziva spec. dr. virolog...
mareM1979
14. 09. 2020 21.40
-2
pejt se testirat sej pomoje ga maš pa ne veš še ;)
Julijann
14. 09. 2020 21.29
+21
Politiki so nam po preklicu epidemije vsak dan trobili, skupaj s strokovno komisijo, kaj vse bo potrebno narediti, da bomo bolje pripravljeni na jesenski čas, ko se pojavijo še ostali respiratorni virusi med ljudmi in zna izbruhniti nov val covid bolnikov ...celo hvalili so se, da bo treba celo del zdravstvenih delavcev v kratkem času pripraviti, da bodo znali delati z bolniki na intezivi, ki rabijo predihavanje, ker, kaj nam pomaga dovolj aparatov, če nimamo dovolj ljudi, ki bi z njimi znali delati ....šlo naj bi za eno hitro " specializacijo"....a je bilo kaj od tega ali ne, se ne ve, vemo le to, da so intezivni oddelki že problem,...seveda, pristojni minister se je raje grebel za svoj status, reorganizacija bolnic ga ne zanima, pravzaprav je to problem cele vlade, od katere dobim le sporočilo kaj bo prepovedano ....vem, da obstajajo ljudje, ki se virusu posmehujejo, sama se ne, obnašam se odgovorno, do sebe in ostalih, kajti, jaz se ne obnašam odgovorno, ker je to sporočila vlada s strokovno ekipo, ampak, ker se zavedam, kaj je prav, česar se pogosto ne zavedajo tisti, ki nam pravijo, kaj je prav in zakaj je tako prav ...zakone, odloke ...ni problem sprejemati, držati se jih, to pa je lahko problem pri marsikom ...tudi pri tistih, ki jih sprejemajo ...zato ljudstvo, prav bi bilo, da smo zrelejši od politike, ki je žal, le sama sebi namen ...ker, če nekaj ignoriramo, ne delamo škodo politiki, ampak drug drugemu ...
Tirea
14. 09. 2020 21.25
+33
Ne razumem, zakaj naj bi narod spostovat ukrepe, ce samo grozite in ustrahujete. Sej tudi nekdo, ki bi vestno vse spostoval ne bo dobil zdravniske oskrbe, ce je ze zdej ob taki mali cifri panika. ostali, ki rabijo pomoc zaradi drugih stvari pa ze zdaj ne pridejo na vrsto. Nesposobni ste totalno, samo zavajate, lazete in kradete. Dost vas imamo ze vsi skupaj, zaprite same sebe v bunker in pustite narodu, da normalno zivi naprej. Kaj mislite, da vas bomo spostovali ce imate stalno dvojna merila in niste noben vzor. Kako si sploh upate stopiti pred kamere, sram vas je lahko.
klukec
14. 09. 2020 21.20
+10
Kdor vsaj malo uporablja zdravo kmecko pamet ve da je korona nateg,ostali so vsi ovce
fljfo
14. 09. 2020 21.21
-5
FCBarcaa
14. 09. 2020 21.18
+9
Kam gre ta svet ...katastrofa