Korona

Češka več držav prosila, naj sprejmejo njihove covidne bolnike

Peking, 05. 03. 2021 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mirko Vorkapić, U.Z., STA
Komentarji
115

WHO, ki preiskuje izvor covida-19, zaradi naraščajočih napetosti med Pekingom in Washingtonom namerava opustiti objavo vmesnega poročila o svoji nedavni misiji na Kitajskem in poziva k oblikovanju nove preiskovalne skupine. Češka je začela sprejemati ponudbe drugih držav glede premestitve covidnih bolnikov, saj njihove bolnišnice ne zdržijo več pritiska. Na Hrvaškem pa jih skrbi spontano druženje občanov v prestolnici in naraščanje števila okužb.

Kot je bilo že večkrat slišati v preteklih tednih, so bili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) kritični do (ne)pripravljenosti na sodelovanje kitajskih oblasti. Te namreč preiskovalcem niso omogočile zadostnega dostopa do vseh podatkov, ki bi lahko razkrili izvor virusa, vključno z možnostjo, da je ušel iz laboratorija. 

Britanski znanstveniki so potrdili, da preiskujejo 16 primerov možnega pojava novega seva koronavirusa v Veliki Britaniji. Trenutno so vsi okuženi v izolaciji, prav tako so uspeli izslediti vse njihove stike, poroča Guardian.

The Wall Street Journal je poročal, da WHO zaradi naraščajočih napetosti med Pekingom in Washingtonom namerava opustiti objavo vmesnega poročila o izvoru novega koronavirusa, danes pa je generalni sekretar WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sporočil, da bodo celotno poročilo objavili v tednu po 15. marcu. Sprva je bilo sicer predvideno, da bodo poročilo objavili v dveh fazah, najprej v februarju povzetek, nato pa celotno poročilo. Zagotovil je tudi, da bodo strokovnjaki članice še pred objavo seznanili z ugotovitvami. 

Ekipa WHO je sicer po zaključku misije zavrnila možnost, da bi virus prišel iz vuhanskega laboratorija, vendar je Ghebreyesus kmalu zatem dejal, da za zdaj vse hipoteze o izvoru virusa ostajajo odprte ter zahtevajo nadaljnje analize in študije. 

ZDA medtem pozivajo k večji transparentnosti Kitajske ter zahtevajo objavo vseh relevantnih podatkov, vključno z informacijami o zgodnjih primerih okužbe. Peking pa medtem zahteva, da WHO organizira podobne preiskovalne misije v drugih državah, vključno z ZDA, da bi ugotovila, ali je morda virus prišel v Vuhan s pošiljko zamrznjene hrane.

WHO, ki preiskuje izvor covida-19, zaradi naraščajočih napetosti med Pekingom in Washingtonom namerava opustiti objavo vmesnega poročila o svoji nedavni misiji na Kitajskem.
WHO, ki preiskuje izvor covida-19, zaradi naraščajočih napetosti med Pekingom in Washingtonom namerava opustiti objavo vmesnega poročila o svoji nedavni misiji na Kitajskem. FOTO: AP

Češka več držav zaprosila za sprejem covidnih bolnikov 

Češke oblasti so Nemčijo, Poljsko in Švico zaprosile za sprejem najmanj deset covidnih bolnikov, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Pojasnili so, da so za pomoč zaprosili, ker so bolnišnice prenapolnjene in ne morejo več zagotoviti standardne obravnave bolnikov. "Smo v situaciji, ki si je nismo želeli," je povedal minister za zdravje Jan Blatny. Še nekaj ur pred tem je sicer trdil, da zaenkrat ne potrebujejo tuje pomoči, čeprav se veča pritisk na bolnišnice.

Češka ima trenutno najvišjo raven novih okužb v Evropski uniji. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili več kot 800 okužb. Od začetka pandemije so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 21.325 ljudi.

Češki predsednik Miloš Zeman je medtem danes podpisal zakon glede dodatnega plačila za preživljanje karantene. Zaposleni bodo dobili do 14 evrov na dan, če bodo v karanteni, v katero so jih napotile oblasti. Dodatek bodo prejeli poleg nadomestila za bolniško odsotnost, ki se izplačuje, ko so zaposleni v karanteni.

Covidni bolniki na Češkem
Covidni bolniki na Češkem FOTO: AP

590 novih primerov na Hrvaškem, novi ukrepi v Zagrebu

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 590 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Število aktivnih okužb trenutno znaša 3609, so sporočili iz ministrstva za zdravje. Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je povedal, da so zabeležili rast novookuženih. Incidenca trenutno znaša 151,9, najnižja je v Istri, najvišja pa v dubrovniški županiji. Doslej so zabeležili 1227 primerov stranskih učinkov cepiva, je še povedal. Od začetka tedna so sicer na Hrvaškem zabeležili za 15,7 odstotka več okužb kot v prvih petih dneh minulega tedna.

Minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da rast nakazuje, da epimdije še ni konec. "Pojav novih sevov virusa lahko dobro situacijo obrne na glavo. Zato je potrebno okrepiti nekatere ukrepe in poudarjati, da je cepljenje zelo pomembno." Kot je dejal, bodo posebne ukrepe sprejeli za prestolnico Zagreb, kjer so problematična spontana druženja občanov. Množica ljudi se je med drugim udeležila pogreba zagrebškega župana Milana Bandića, strokovnjaki pa opozarjajo, da je dogodek predstavljal veliko epidemiološko tveganje. 

Pogrebna slovesnost za zagrebškega župana Milana Bandića.
Pogrebna slovesnost za zagrebškega župana Milana Bandića. FOTO: AP

Srbija po porastu okužb omejuje gibanje med vikendom 

Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom bo Srbija ta konec tedna znova zaostrila ukrepe za zajezitev virusa. Trgovine, gostinski lokali in storitve bodo morali biti zaprti od sobote od 12. ure do ponedeljka zjutraj. Odprti bodo ostali bencinski servisi, lekarne in trgovine z živili, je odločil krizni štab vlade. Podoben ukrep je veljal že prejšnji vikend, vendar ni bil tako strog. Gostinski obrati ter večina nenujnih trgovin in storitev so bili odprti vsaj del dneva. 

Zdravniki sicer pozivajo k podaljšanju ukrepov, saj da bo zaradi porasta okužb zdravstveni sistem kmalu na robu zmogljivosti. Vodilni epidemiolog Predrag Kon je sicer ocenil, da gre pri zaprtju ob koncu tedna za kompromis, čeprav da ni zadosten ukrep. 

Ta teden pa je število okužb znova naraslo. Oblasti so danes poročale o 4071 novih okužbah z novim koronavirusom, v petek pred dvema tednoma jih je bilo še 2518. Od začetka epidemije je sicer v povezavi s covidom-19 umrlo 4525 ljudi.

V Švici so se z minuto molka in zvonovi spomnili na žrtve pandemije

V Švico so se danes z minuto molka in zvonovi spomnili žrtev pandemije covida-19. V tej državi je zaradi covida-19 doslej umrlo več kot 9300 ljudi. Prvo smrtno žrtev so zabeležili natanko pred letom dni, 5. marca 2020.

Kanada je za uporabo v državi odobrila četrto cepivo proti covidu-19 – poleg cepiv AstraZenece, Pfizerja in Moderne je na seznam dodala še Johnson & Johnson. To je prvo cepivo, ki je učinkovito po enem odmerku, ki so ga odobrili v Kanadi. Cepivo so odobrili za vse, ki so starejši od 18 let. Vlada je zaenkrat naročila do 38 milijonov odmerkov.

Švicarski predsednik Guy Parmelin je ob tem pozval, da bi se morali spomniti tudi na svojce umrlih ter bolnike v bolnišnicah ter vse tiste, ki se po prebolelemu covidu-19 še vedno soočajo z zdravstvenimi težavami. Po vsej državi so v spomin na žrtve covida-19 cerkveni zvonovi doneli 15 minut, z minuto molka se jih je spomnila tudi švicarska vlada. Posebni žalni slovesnosti se je vlada zaradi epidemioloških razmer odpovedala.

V Švici v zadnjih dneh beležijo rahlo rast novih okužb z virusom sars-cov-2. V državi s približno 8,6 milijona prebivalci so danes potrdili 1222 novih okužb, kar je dobrih 150 več kot pred tednom dni. Povprečje zadnjih 14 dni je 164 okužb na 100.000 prebivalcev. 

Vlada je danes sporočila, da bodo v prizadevanjih za omilitev ukrepov od sredine marca državljanom in čezmejnim delavcem migrantom brezplačno razdelili pet brezplačnih testov na okužbo na mesec, s katerimi se bodo lahko sami testirali. Pogoj je seveda, da bodo na voljo zanesljivi testi. Končno odločitev naj bi vlada sprejela 12. marca. Celoten projekt naj bi stal okoli milijardo ameriških dolarjev za 8,6 milijona prebivalcev. En test stane okoli 178 dolarjev. V državi so sicer na začetku tedna znova odprli trgovine in muzeje, restavracije pa ostajajo zaprte.

V Italiji ob mejniku treh milijonov potrjenih okužb zaostrujejo ukrepe 

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je napovedal, da bodo v Kampanji od ponedeljka veljali strogi omejitveni ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. V državi se virus še naprej hitro širi, danes pa so zabeležili mejnik treh milijonov potrjenih okužb od začetka epidemije.

Epidemiološka slika se na splošno slabša v več delih države. Minister za zdravje Roberto Speranza je tako danes napovedal, da bo od ponedeljka kot rdeče območje označena tudi Kampanija. S tem bodo tam začeli veljati najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Kampanija se bo tako pridružila deželama Bazilikata in Molize, ki sta že rdeči območji. Ukrepi se bodo zaostrili še v deželi Benečija in Furlanija-Julijska krajina, saj bodo od ponedeljka tam veljali ukrepi oranžnih območij. V oranžnih območjih so med drugim gostinski obrati zaprti in lahko prodajajo le hrano za s seboj, trgovine pa ostajajo odprte.

V Italiji so danes potrdili še več kot 24.000 novih okužb, skupaj pa že 3,02 milijona. V zadnjem dnevu je umrlo še 297 ljudi, skupaj pa okoli 99.300. Porast okužb so najbolj opazili v zadnjem tednu februarja, to pa pripisujejo predvsem hitremu širjenju britanske različice sars-cov-2. Oblasti skrbijo tudi druge bolj nalezljive različice.

Število okuženih v ZDA se približuje 30 milijonom

V ZDA se je do sinoči po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo več kot 28,8 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 520.000. To je največ od vseh držav sveta, čeprav so ZDA glede na število prebivalcev po smrtnih primerih na 8. mestu. V četrtek je število okužb in smrti v primerjavi s sredo spet nekoliko naraslo, in sicer na 66.000 in 2500.

Avstralski premier blokadi izvoza cepiva iz Italije ne pripisuje velikega pomena

Avstralski premier Scott Morrison v današnjem odzivu na odločitev Italije, da zaustavi izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece proti covidu-19 v Avstralijo, tej blokadi ni pripisal velikega pomena. Kot je dejal, je odločitev razumljiva in ne bo vplivala na avstralski program cepljenja.

Italija je v okviru konec januarja vzpostavljenega mehanizma EU za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19 v četrtek blokirala izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki so bili iz Italije namenjeni v Avstralijo. To je bila prva uporaba tega mehanizma doslej.

"Ta določena pošiljka ni bila prelomna za program, zato bomo nadaljevali brez odlašanja," je dejal Morrison. Hkrati je izrazil sočutje. "V Italiji umira 300 ljudi na dan, zato lahko zagotovo razumem visoko stopnjo tesnobe, ki je v Italiji in v številnih državah po Evropi. Imajo velike krizne razmere. Tega v Avstraliji ni," je dodal. Podobno je menil tudi prvi zdravnik v Avstraliji Paul Kelly, "Moja sestra živi v Italiji. Trenutno imajo 18.000 novih okužb na dan," je dejal. Avstralski premier je še dejal, da ima Avstralija s svojo zmogljivostjo proizvodnje suverenost nad svojim programom cepljenja, kar je po njegovih besedah izjemno pomembno. Avstralski zunanji minister Greg Hunt je sicer kasneje sporočil, da je Avstralija pozvala Evropsko komisijo k razmisleku glede odločitve o blokadi izvoza.

Avstrijski organ za cepiva (NIG) je priporočil uporabo cepiva AstraZeneca brez doslej veljavnih starostnih omejitev za starejše, torej tudi za starejše od 65 let ter bolnike z visokim tveganjem. Absolutno prednost pri cepljenju imajo sedaj po besedah kanclerja Sebastiana Kurza starejši ter osebe s povečanim bolezenskim tveganjem. To pa še ne pomeni, da bodo odpovedali že načrtovana cepljenja mlajših skupin, kot so učitelji, je dodal.

Italija pa se je danes postavila v bran svojo odločitvi. V Rimu so dejali, da je blokada izvoza cepiva legitimen ukrep do v pandemiji manj prizadetih držav in v luči zamud pri dobavi cepiv, ki so po italijanskih navedbah nesprejemljive. Zunanji minister Luigi Di Maio je izpostavil, da odločitev Italija "ni bila sovražno dejanje" do Avstralije in dodal, da je bila blokada v skladu s pravili Evropske unije. Ob tem je opozoril na zamude pri dobavi cepiv ter grožnjo, ki jo predstavlja bolj nalezljiva britanska različica novega koronavirusa, ki se širi po Italiji in drugih delih Evrope. "Dokler obstajajo te zamude, je prav, da države Evropske unije blokirajo izvoz v države, ki niso ranljive," je še dejal.

Avstralija je doslej prejela 300.000 odmerkov AstraZenecovega cepiva proti covidu-19. Prve odmerke so prav danes razdelili med zdravstvene delavce. V državo je tudi že prispelo Pfizerjevo cepivo proti covidu-19. Zaloga obeh cepiv naj bi trajala tako dolgo, dokler ne bodo predvidoma do konca meseca povečali domačo proizvodnjo.

cepivo Astrazeneca
cepivo Astrazeneca FOTO: Dreamstime

Vietnam v ponedeljek pričenja z množičnim cepljenjem

Azijska država velja za eno najuspešnejših v boju proti novemu koronavirusu. Doslej se je okužilo le 2488 prebivalcev, umrlo pa je 35 ljudi s covidom-19. Komunistične oblasti v 96-milijonski državi so napovedale, da bodo s ponedeljkom pričeli z množičnim cepljenjem, potem ko je konec preteklega mesta v Vietnam prispelo 117.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

V Rusiji je januarja v povezavi s covidom-19 umrlo skoraj 29.000 ljudi. Od tega jih je 21.511 umrlo zaradi covida-19, 7169 pa jih je bilo okuženih s koronavirusom, vendar so umrli iz drugih razlogov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov ruske statistične agencije. V primerjavi z decembrom so zabeležili 65 odstotkov manj s covidom-19 povezanih smrti.

Cepljenja bodo izvajali v 18 bolnišnicah, ki zdravijo obolele s covidom-19 ter na območjih, kjer so zabeležili največ okužb, je dejal zdravstveni minister Nguyen Thanh Long

Tri države, ki ignorirajo pandemijo

Kljub temu, da se praktično ves svet spopada s posledicami pandemije novega koronavirusa, pa obstajajo tri države, kjer praktično ne poročajo o virusu ter podatkov o morebitnih primerih ne delijo s Svetovno zdravstveno organizacijo. Gre za Tanzanijo, Turkmenistan in Severno Korejo. 

Vzhodnoafriška država o primerih covida-19 ni poročala že od zgodnjega maja lani. Uradni podatki o okužbah tako stojijo pri 509, število smrti pa je 21. Tudi v Turkmenistanu doslej še niso poročali o nobenem primeru novega koronavirusa, vendar nevladne organizacije poročajo o številnih primerih in širitvi okužb znotraj meja države. Ne duha ne sluha o okužbah ni tudi v Pjongjangu, kjer trdijo, da doslej še niso zabeležili nobenega primera okužbe. Severna Koreja, ki si deli mejo s Kitajsko, kjer je pandemija izbruhnila, je sicer testirala le majhen del prebivalstva 26-milijonske države.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krona
14. 03. 2021 12.03
Nobena stvar ne bo pomagala, dokler bodo ljudje hodili bolni v službo in s tem širili virus. Če se slabo počutiš ostani doma. Pa povrhu tega še brez mask.
Apostol1
06. 03. 2021 10.58
+1
Edino Kitajski model boja proti covidu deluje , ker demokracija in virus sta nezdružljiva.
OneEarth
05. 03. 2021 19.09
-5
POPOLNO ZAPRTJE DRŽAVE ZA MESEC DNI RAZEN ZIVIL IN POTEM SLEDENJE STIKOM TER STROGE KONTROLE NA MEJAH Z OBVEZNO KARANTENO TRR CEPILNIM LISTOM
spoštovanje
05. 03. 2021 19.15
-2
Boogie Weed
05. 03. 2021 19.36
+3
Ne bo pomagalo nič ker tega se ne bomo več znebili nikoli? Ko gripa... Vsako leto cepljenje, nema druženja, masko vedno ect... Vam je to jasno folk? Edino če jih gemo gor ftrgat in instaliramo pravo ljudsko oblast.
OneEarth
05. 03. 2021 19.07
-4
Obvezno Delo od doma za vse ki to lahko ki so v pisarni, ker vecina okuzb je na delovnih mestih pa se privarcuje na potnih in zgubljenem casu na poti v in iz sluzbe nvm lje je problem ce je delo opravljeno.
silly
05. 03. 2021 19.06
+0
To ni nič res. Virus ne obstaja. Samo pehtran si na ta zadnjo namažeš in vse zgine.
spoštovanje
05. 03. 2021 19.09
+1
in greš na analni test in če nič ne zavohaš si pozitiven
2fast4
05. 03. 2021 18.55
+2
Podrč že skače okoli brez maske in pametuje, dohtarji so v zanzibarju, raja pa v 20 kvadratih z žaklom krompirja...
+2
Na Hrvaškem je bilo danes 51 na novo okuženih,tako,da ne vem kakšna porast je med njimi???
poserjemsenavas
05. 03. 2021 19.09
+0
rudikarel
05. 03. 2021 18.53
+0
mogoče imajo pa FB epidemiologi doma kakšno posteljo fraj
spoštovanje
05. 03. 2021 19.10
+2
Krematorij666
05. 03. 2021 18.52
+4
Tale prehlad in globalna zarota nekaj veliko ljudi spravi v bolnišnice...levaki, so to plačani igralci?
spoštovanje
05. 03. 2021 19.10
+2
priželjc
05. 03. 2021 18.39
+11
Ni panike, če bo šlo prepočas bojo pa naši vrli turisti poskrbel za poskok k se vrnejo iz Zanzibarja. Jih cela luštna četica tam žura. Samih mladih in poskočnih.
JOSEPH HAYDN
05. 03. 2021 18.35
+5
Bo doktor Potrč prišel pomagat z nakladanjem je odličen
Prinašalec
05. 03. 2021 18.33
+3
Nejeverni levi a verjamete v virus, ali v KUL in Erjawca.❗❓
borec91
05. 03. 2021 18.32
-2
najhujsi sev je jansisticni
Prinašalec
05. 03. 2021 18.35
-2
Prinašalec
05. 03. 2021 18.32
+1
Nejeverni levi a verjamete v virus, ali v KUL in Erjawca.
priželjc
05. 03. 2021 18.31
+0
Čez en mesc bo Slovenija druga Češka. Je..alo vas "postopno" sproščanje!
karjola
05. 03. 2021 19.04
-1
Tone 12345
05. 03. 2021 18.31
+2
Ena država prosi druge če lahko sprejmejo DESET bolnikov!in vi to napišete kot da se bliža konec sveta!pa dejte že nehat no s takimi paničarit
medus
05. 03. 2021 18.29
+0
Lockdownerji so rak naše družbe
Glavni Vogon
05. 03. 2021 18.24
+2
Tanzanija: Zanzibar je polavtonomna regija Tanzanije v Vzhodni Afriki, ki jo sestavlja severni del istoimenskega otočja v Indijskem oceanu...
Glavni Vogon
05. 03. 2021 18.23
-1
Tanzanija, 🤣, Zanzibar je polavtonomna regija Tanzanije v Vzhodni Afriki, ki jo sestavlja severni del istoimenskega otočja v Indijskem oceanu...
Sajeta5
05. 03. 2021 18.12
+2
Eno logično vprašanje, Evropske države na veliko cepijo, vse so začele z DSOji in starejšimi od 80 let.... od kje pa sedaj toliko ljudi v bolnicah, je to zaradi cepiv, kljub cepivom ali ako?
sonofabitch
05. 03. 2021 18.29
+6
Starejši v DSO-jih so bili tisti, ki so množično umirali v bolnišnično oskrbo pa potrebujejo ljudje v vseh starostnih skupinah, glih zato je ta virus tako nevaren, če zmanjka prostorah v bolnicah začnejo umirat tudi mlajši, ki bi z normalno oskrbo preživeli brez problemov.