Korona

Vlada v poročilu Šarcu očita kazniva dejanja. Opozicija: Gre za politični pamflet

Ljubljana, 06. 05. 2020 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Vito Šadl, U.V.
Komentarji
804

Vlada je objavila poročilo o nabavah zaščitne opreme. Med drugim ugotavlja, da je prejšnji premier Šarec ravnal nevestno in celo izpolnil znake kaznivih dejanj. "Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo," so zapisali. Gospodarsko ministrstvo je sicer izpostavilo tri domnevno sporne pogodbe, ki jih je podpisal Ivan Gale. Poročilo bodo poslali v parlament in na policijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poročilo o nabavi zaščitne opreme
    05:09
    Iz 24UR ZVEČER: Poročilo o nabavi zaščitne opreme
  • Iz 24UR: 84 strani vladnega poročila
    03:09
    Iz 24UR: 84 strani vladnega poročila

 

80 strani dolg dokument je sestavljen iz poročil šestih ministrstev – gospodarskega, notranjega, zunanjega, obrambnega, zdravstvenega in pravosodnega – in "prikazuje celoten pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije." Poročilo bodo poslali v parlament in na policijo.

Poročilo o nabavah zaščitne opreme: Šarec je zavajal

"Slovenija se je ob začetku pandemije covida-19 srečala s pomanjkanjem zaščitnih sredstev, zaradi česar je bilo z namenom reševanja življenj treba pristopiti k nujnim nabavam zaščitnih sredstev in opreme. V tem obdobju je vladi uspelo zagotoviti zadostno količino zaščitnih sredstev in opreme, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu teh sredstev in opreme vladale izredne razmere," je zapisala vlada.

Vlada v poročilu ugotavlja, da je februarja prejšnja vlada slovenskim podjetjem poslala poziv k donaciji opreme za Kitajsko kot uradno humanitarno pomoč Slovenije. Odzvala se je slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group z donacijo 1.231.400 zaščitnih mask. Uprava RS za zaščito in reševanje je organizirala prevoz mask iz Ljubljane na Dunaj, od koder je bil organiziran let do Vuhana. Konec februarja so nato sprostili razpoložljiva zaščitna sredstva, ki so zadostovala le za nekaj dni.

Marjan Šarec in Janez Janša
Marjan Šarec in Janez Janša FOTO: Bobo

Vlada svoji predhodnici tudi očita, da čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija 3. marca 2020 sporočila, da so se od začetka izbruha covida-19 cene zaščitne opreme povečale tudi za šestkrat in da dobava lahko traja več mesecev, je ministrstvu za zdravje šele 11. marca naložila, da pridobi nujno potrebno zaščitno opremo, kar pa so ministrstva različno razumela. "Tako je takratni minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar naslednji dan kar sam izdal sklep o naročilu osebne varovalne opreme in razkužil v vrednosti 930.00 evrov," pišejo.

Bivšemu premierju Marjanu Šarcu še očitajo, da je bila Slovenija praktično edina država, ki s svojimi obveščevalnimi službami ni spremljala pandemije in analizirala "geostrateških in drugih posledic za varnost države". V poročilu Sove naj bi se tako to prvič pojavilo šele v času nove vlade.

Vlada bo v letos zagotovila milijon evrov za razvoj in začetek proizvodnje ventilatorjev v Sloveniji, prav tako milijon pa za proizvodnjo zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3.

V vseh slovenskih bolnišnicah je bilo po podatkih, ki jih je minister Aleš Šabeder  12. marca 2020 poslal mandatarju za sestavo nove vlade, na razpolago 26 postelj za intenzivno nego, ki bi jih bilo mogoče z dodatnimi ukrepi maksimalno povečati na 60. 

Šarcu očitajo tudi kazniva dejanja: "Že površen pregled osnovnih dejstev in zaporedje dogajanj v svetu, EU in v Sloveniji v februarju in marcu 2020 kaže, da g. Marjan Šarec kot predsednik 13. vlade RS očitno ni vestno ravnal v službi. Najbolj sporna je odločitev, da se za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ne odredi karantena in da se pravočasno ne zapre oziroma zdravstveno nadzoruje meja z Italijo. Zaradi tega so nastale dodatne resne posledice za zdravje in življenje ljudi ter večja gospodarska škoda. Njegovo ravnanje oziroma opustitev dolžnega ravnanja vsebuje poleg znakov kaznivega dejanja po 258. členu tudi elemente kaznivega dejanja po 177. členu Kazenskega zakonika."

Prav tako naj bi minister Aleš Šabeder šele po pritiskih zdravniške zbornice, zdravstvene stroke in novo nastajajoče koalicije na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih podpisal odredbo o razglasitvi epidemije, ki je začela veljati 12. marca 2020 ob 18. uri. "Slovenija, čeprav neposredna soseda glavnega evropskega žarišča v severni Italiji, je epidemijo razglasila šele dan za tem, ko je WHO razglasila pandemijo in celih 14 dni kasneje, kot so to storile nekatere od Italije mnogo bolj oddaljene Baltske države. Iz korespondence ministra za zdravje Šabedra izhaja, da mu Marjan Šarec hitrejšega ukrepanja v posamičnih primerih prej ni dovolil oziroma ga je celo aktivno preprečeval," pišejo.

Šarec kupoval maske za 4,64 evra, Janša za 3,40 evra

Vlada ugotavlja še, da so se maske FFP2 v času prejšnje vlade kupovale po 4,64 evra za kos, v času vlade Janeza Janše pa po 3,40 evra za kos. Povprečna cena dobavljenega ventilatorja v času Šarčeve vlade je bila 49.154,55 evra, v času zdajšnje pa 33.880,44 evra.

Vlada v poročilu ugotavlja, da sta bili uprava za zaščito in reševanje in civilna zaščita v boju z epidemijo kos svojim nalogam

V državnem logističnem centru v Rojah je bilo 16. marca na razpolago 93.500 kirurških mask, 2000 mask FFP1, 1000 mask FFP2, 3400 mask FFP3, 1,5 milijona lateks rokavic, 8649 zaščitnih kombinezonov in 374 zaščitnih očal. "Zaščitne opreme v DLC Roje na dan 16. marca 2020 ni bilo dovolj niti za en dan glede na ocenjene potrebe v Sloveniji, z izjemno lateks rokavic, kjer so zaloge glede na ocenjene potrebe zadostovale za štiri dni," pišejo.

Zavod za blagovne rezerve je do 10. aprila kratkoročno zagotovil dovolj zaščitne opreme, do takrat je zavod v času največje krize in pomanjkanja sklepal pogodbe za dobavo opreme ne glede na ceno. Dobavljena zaščitna oprema do 14. aprila pa zavodu omogoča v prihodnosti več manevrskega prostora pri pogajanjih o ceni.

Zavod za blagovne rezerve naj za še nerealizirane pogodbe za dobavo zaščitne opreme začne pogajanja z dobavitelji za korekcijo cen navzdol in skrajšanje dobavnih rokov, še pišejo.

Šarec o poročilu: Pričakovano, v stilu "mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv LMŠ"

Na poročilo se je prek Twitterja že odzval Šarec in zapisal: "Končno smo dočakali poročilo vlade o nakupih zaščitnih sredstev. Pričakovano, v stilu "mi smo super, odlični, če je pa karkoli spornega, je kriv MŠ". Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja, na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V današnji izjavi za javnost, sicer namenjeni odzivu na razrešitev direktorja NPU, so se predstavniki opozicije odzvali tudi na dolgo pričakovano poročilo. Jerca Korče iz vrst LMŠ je tako dejala, da gre za politični pamflet te vlade, "prelaganje odgovornosti za nabave, ki so se vršile v času vlade Janeza Janše na prejšnjo vlado". Dodala je, da upa, da "bomo dočakali tudi poročilo, ki bo dejansko govorilo o tem, kaj se je dogajalo, in razgalilo tudi napake te vlade". Ocenjuje, da gre za eno večjih afer v zgodovini države. "Janez je bil vedno zraven, Janez ni nikoli ničesar kriv."

"Poročilo vlade Janeza Janše razkriva, da vlada Janeza Janše ni nič kriva," pa je bil jedernat Miha Kordiš iz Levice. Matjaž Nemec iz SD pa je dejal: "Vsi vemo, da je bil dokument do potankosti sfriziran, da je predstavljen javnosti. Nenavadno je, da tisti, ki bi morali odgovarjati za svoja dejanja, danes s prstom kažejo na druge."

Medresorska delovna skupina in projektna skupina gospodarskega ministrstva

Zaradi pomanjkanja zaščitne opreme ter omejenega uvoza le-te iz drugih držav EU in tretjih držav je gospodarsko ministrstvo intenziviralo aktivnosti za vzpostavitev domače proizvodnje.

"Zaradi izjemnega obsega prispelih ponudb, zagotovitve hitrejšega preverjanja ustreznosti ponudb ter varnostnega preverjanja ponudnikov zaščitne opreme je vlada 24. marca imenovala tudi medresorsko delovno skupino (MDS) za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni," so še zapisali v poročilu. MDS sestavlja devet predstavnikov iz šestih resornih ministrstev, vodja pa je Damijan Jaklin, državni sekretar na obrambnem ministrstvu.

MDS je na prvem sestanku vzpostavila protokol postopka nabave zaščitne opreme. "Ker so bila skladišča ob razglasitvi epidemije prazna, hiter dostop do opreme pa praktično nemogoč, je gospodarsko ministrstvo z namenom zagotovitve čim prejšnjih dobav zaščitne opreme in pomoči Zavodu za blagovne rezerve (ZRSBR) imenovalo tudi projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitnih sredstev in opreme, v katero je bil kot vodja imenovan mag. Mitja Terče. Ministrstvo je želelo z ZRSBR vzpostaviti dobro in predvsem tvorno sodelovanje, zato je v skupino imenovalo tudi g. Ivana Galeta, ki je bil zadolžen za pravno podporo in izvajanje nalog s strani ZRSBR," so zapisali.

'Vse dokončne odločitve sprejemal Zavod za blagovne rezerve'

Zapisali so, da niti Terče niti kdo drug ni imel pooblastil za sprejemanje odločitev, temveč so bili v skupino imenovani zgolj za pomoč pri koordinaciji in čim prejšnji realizaciji nabav zaščitne opreme. "Na ZRSBR so posredovali predloge in usklajevali aktivnosti za hitro dobavo zaščitne opreme. Vse dokončne odločitve pa je sprejemal ZRSBR."

Poudarili so, da gospodarsko ministrstvo nima pooblastil za vodenje poslov ali odločanje in tudi ne za podpisovanje pogodb s ponudniki zaščitne opreme. 

Gospodarsko ministrstvo izpostavilo tri sporne pogodbe, ki jih je podpisal Ivan Gale

"ZRSBR je od 16. 3. 2020 do vključno 25. 4. 2020 podpisal 59 pogodb v skupni vrednosti 183.773.682,64 evrov (brez DDV), vendar so bile nekatere zaradi neizpolnjenih pogodbenih obveznosti razdrte. Podpisnik vseh pogodb za dobavo zaščitne opreme je ZRSBR," še piše v poročilu, posebej pa izpostavljajo "podpise pogodb, pri katerih je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zaznalo nepravilnosti".

Našteli so tri pogodbe, ki jih je podpisal žvižgač Ivan Gale. Prva s podjetjem OECO d.o.o. za nabavo treh milijonov mask, ki bi se po predlaganem aneksu podražila s treh na 4,9 milijona evrov, a ministrstvo ni podalo soglasja za aneks. Druga, enako kot prva sklenjena 20. marca, s podjetjem MD GLOBAL d.o.o. za dobavo 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2 v znesku 9.968.000 evrov (brez DDV). Tudi tukaj so želeli z aneksom podaljšati dobavni rok, ki je bil prvotno 27. 3., a naj bi bila"na koordinaciji pri ministru Zdravku Počivalšku sprejeta odločitev, da se aneks ne podaljša, saj gre za nezanesljivega pogodbenega partnerja (podjetje je bilo v preteklosti poznano tudi po prevarah)." 

Gospodarsko ministrstvo v poročilu našteva sporne pogodbe, ki naj bi jih podpisal žvižgač Ivan Gale.
Gospodarsko ministrstvo v poročilu našteva sporne pogodbe, ki naj bi jih podpisal žvižgač Ivan Gale. FOTO: M.M.

Tretja pogodba, ki so jo posebej izpostavili, pa je bila sklenjena 14. 4. 2020 s podjetjem Sla marketing d.o.o. za dobavo dveh milijonov trislojnih kirurških mask v vrednosti 1,8 milijona evrov (brez DDV), na kar se je že pred objavo poročila Gale odzval na svojem Facebook računu. "ZRSBR je podpisal pogodbo, čeprav je minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravko Počivalšek dne 10. 4. 2020 na redni koordinaciji povedal, da se zadeve v Sloveniji počasi umirjajo in da je k podpisovanju pogodb treba pristopiti bolj racionalno. Nenavadno je bilo tudi to, da je dobavitelj na dan podpisa pogodbe že dobavil zaščitno opremo v obsegu 1,4 milijona zaščitnih mask," so zapisali.

"Direktor Zavoda Anton Zakrajšek je za čas svoje odsotnosti za vodenje ZRSBR pooblastil Ivana Galeta, ki pa je odgovornost za podpis pogodb prevzel samo v določenih primerih, podpisnik velike večine pogodb pa je bil Lojze Černe," so na koncu še dodali.

Vlada poročilo o nabavah poslala tudi policiji

Vlada je poročilo tudi policiji. S poročilom vlade so se že seznanili. Glede na to, da policija ob razglašeni epidemiji preko vseh razpoložljivih virov dosledno spremlja in v več primerih tudi preiskuje domnevne nepravilnosti v povezavi z nakupom zaščitne in varovalne opreme, pa bodo ugotovitve iz poročila vlade vključili v preiskovanje konkretnih primerov, so še pojasnili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vladno poročilo
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (804)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vezuv_
08. 05. 2020 08.51
+3
Bolj ko berem, boljmi gre na bruhanje to sprenevedanje itd.... sprašujem se eno stvar: če je MŠ Počivalšku naročil nabavo zaščitnih sredstev še v času svoje vlade, zakaj to g. Počivalšek ni tudi naredil? Ker je bil že v dogovoru z sedanjo vlado in njenimi akterji, ki so cel čas metali MŠ polena pod noge. JJ je bil dvakrat na oblasti in vodil vlado: a ste pozabili, da je pri svojem vladanju hotel pripeljati trojko, kar so mu uspešno preprečili. In kje bi bili danes, če bi mu namera uspela? Tam kot je Grčija - uničeni še bolj kot sedaj. Kdaj je bila nezaposlenost najvišja: v času vladanja sedanjega vladnika: čez 117.000 nezaposlenih - ne njega zanima samo to, da s njegovo ime ne oblati, a GA NE ZANIMA, da je uničil gospodarstvo Slovenije z neumnimi ukrepi, ki jih je sprejemal sam s sodelavci - takšne ukrepe bi morala izdajati NIJZ in ne vlada! Sprašujem se, ali bo tudi sam pripravljen prevzeti odgovornost za to. A to pa ni kaznivo dejanje? Uničenje gospodarstva države, zadolžitev države v nedogled, obljube o dodatkih za delo v izrednih razmerah zdravnikom (dobili so popolno ničlo). Skokovita rast števila brezposelnih........Ah ne to vse je za slavospev...... Najbolj žalostno je pa to, da je JU zelo obsežna, gospodarstvo pa crkuje in ja po 14-dneh vladanja je Jj povišal plače ministrov, potem pa razglasil 30 % znižanje zaradi koronavirusa - 1 plus in 1 minus je še vedno 0, torej je že vnaprej načrtoval, da sami ne bodo nič prikrajšani. Če bo prišlo do volitev, pa dragi volivci, naj nas gre čimveč na volitve, kajti opuščanje te pravice nas je pripeljalo do te burleske, ki smo ji priča. Obtoževanja levo in desno so pa značilne za otroke in ne za odrasle osebe. Iz poročila vlade ni razvidno s kakšnimi cenami so operirali: brez DDV ali z DDV. Znajo pa pokazat na to, da je Mš nabavil dražji ventilator kot sedanja, in to ventilatorje, ki brez dodatne opreme za covid niso uporabni. Torej ne navajajo koliko bi stala še dodatna oprema in če to ceno dodatne opreme prištejemo k osnovni ceni, bi zelo verjetno bila cena teh ventilatorjev celo višja od tistega kar je nabavil MŠ. Še veliko je tega - maslo na glavi imajo levi in desni. Sama pa ne zagovarjam ne leve in ne desne, razmišljam pa z zdravo kmečko pametjo.
rde?azvezdarde?a
08. 05. 2020 20.07
+1
Tvoje komentiranje mi gre na bruhanje, pa trojka, pa pokrivanje izgub NLB Sama zlatnina.
kmkm
07. 05. 2020 18.29
-4
Izvleček iz Domovine :Da prejšnja vlada ni bila dorasla situaciji, je jasno – do 13.3. so kupili en (1) ventilator. 16.3.2020 je bil dobavljen en komad ventilator Hamilton C6 (višji cenovni razred) v vrednosti 49.154,55 EUR od dobavitelja FRAMED d.o.o., ki ga je naročila še prejšnja Vlada Marjana Šarca. nova vlada je 17.3.2020 (dan po tem) odobrila 50 komadov istih ventilatorjev Hamilton C6 od istega dobavitelja po ceni 49.289,22 EUR Seveda odobrila in naročila pa je tudi številne druge ventilatorje po nižjih cenah, najnižja cena je tudi 13.249,20 EUR za kos (naročenih 10 kos, ki pa imajo popolnoma druge sposobnosti). Iz skupnih odobrenih naročil 326 kosov po različnih cenah (nadražji je seveda Hamilton 49.289,22 EUR, najcenejši pa LUFT 3 13.249,20 je izračunana povprečna cena 33.880,44 EUR.
24ur.
07. 05. 2020 18.18
+5
Tudi v trgovinah cene rastejo.... rajše ukvarjajtese za olajšanje krize , da v poročilih ne govorijo , da Slovenija manj razvita deržava kot so Avstrija, Švica, Nemčija.....
prašek
07. 05. 2020 17.15
+6
"Mi pa imamo soglasje Podbregarja za te ventilatorje." Tako je minister Zdravko Počivalšek v Tarči manipuliral z mnenjem internista Mateja Podbregarja iz celjske bolnišnice, ko je opravičeval sporni posel z Geneplanetom. Zamolčal je namreč, da Podbregar ni ocenil samo njihovega ventilatorja siriusmed R30, ampak tudi ventilator drugega ponudnika in ga ocenil za ustreznejšega. Tole je elektronsko sporočilo, odgovor Podbregarja Počivalškovi desni roki Andreji Potočnik, 17. marca ob 21.42: "V primerjavi z R30 je Mindray SV 300 naprednejši ventilator in omogoča dodatne za pacienta vitalne meritve, ima pa tudi vse tisto, kar dodatno kot opcijo ponuja R30. Strokovno bi izbral Mindray." Naslednji dan podpišejo pogodbo z Geneplanetom. Za medicinski ventilator, ki ga je strokovna komisija treh internistov ocenila kot "R30 ni bil primeren", je Rihard Knafelj, specialist internist z UKC-ja Ljubljana, poslanki SDS-a Jelki Godec in vrhu gospodarskega ministrstva to sporočil v elektronskem sporočilu 17. marca ob 17. uri in osem minut. A taka ocena je bila očitno, kot kaže, napoti vnaprej favoriziranemu poslu z Geneplanetom.
hotchilipoper
07. 05. 2020 16.50
+8
Zdaj bi tudi žabo obtožili,samo da se rešijo iz zagate
kaktusar1
07. 05. 2020 11.12
+20
jansha in njegova falanga ve, da je napad najboljša obramba...žalostno, kaj se dogaja v tej lepi deželi, ki je postala ujetnik ene revanšistične stranke...
wolfterier
07. 05. 2020 11.19
-7
Dezertiranje pred bitko je najbolj zavrženo strahopetno kaznivo dejanje.S takimi so opravili brez komisij in odvetnikov !
Streznitev
07. 05. 2020 14.24
+8
Vsi vemo, da je bil dokument do potankosti sfriziran, da je predstavljen javnosti. Nenavadno je, da tisti, ki bi morali odgovarjati za svoja dejanja, danes s prstom kažejo na druge oziroma v prevodu: poznajo naše metode, ker so bili nekoč "naši" in jih uporabili kot bumerang in nas zafrknili.Zidan
vinogradnik33
07. 05. 2020 10.33
+21
Lopovi vpijejo , primite lopova ! Po tem scenariju je bilo narejeno poročilo te tretje Janševe vlade ! Glede na izvajanje nabav zaščitne opreme in lobiranja , je poročilo prirejeno tako , da ustreza zagotovilom o " transparentnosti " in ne koruptivnosti , torej poročilo " čisto , brezmadežno " in poveličuje uspehe pri nabavi ! To lahko smo pričakovali od te nekredibilne vlade ! Da pa sedaj iščejo kazenke odgovornosti prejšnje vlade , je pa preseglo še tako nizkotne in pritlehne ideje ! Vsi akterji v tej vladi se bojijo predvsem za svoje stolčke in zato zanikajo vse , kar je že dokazano , Janša pa bo vztrajal pri vladavini do predsedovanja EU kjer bo podprl Madžarsko in Poljsko , to je njegov strateški načrt ! Žalostno pa je to , da kjer se pojavi Janša so afere ( orožarska , Patrija , TEŠ6 , ZAŠČITNA SREDSTVA ) , vendar ga ščitijo , da ne pride do odločilnih zaključkov in kazni , ker jim ustreza in ker so vsi podporniki enaki ! Zaradi prirejanja poročila smo morali toliko časa čakati , da je zagledalo luč sveta ! Resnično samo SDS je sposoben producirati umazane ponaredke in to so že večkrat dokazali !
jg57
07. 05. 2020 10.52
-6
to kar si napisal pije vino, nikakor pa ne vode.
Streznitev
07. 05. 2020 14.31
-4
To je napisal vinogradnik, ki še dobro, da ne pije svoje šmarnice, ker že brez tega je totalno aut. Mogoče pa se motim, in je kriva šmarca gospoda komedijanta.
Boboljše
07. 05. 2020 09.46
+10
Šarec je kupoval maske po 4,64 €, Janez pa po 3,40 €. Ja zakaj? Ker so od Šarca bile prave FFP2 od te vlade pa iz sarvet in gumice za vlaganje pridelkov!.
Streznitev
07. 05. 2020 14.34
+2
Bravo ti si dasa. Podal si argument prve klase, če sodil bi klobase. Drugič upam, da bo boljše.
borjac
07. 05. 2020 09.34
+6
Ali mogoče kdo ve kdaj je bil Janša z družino na smučanju v Italiji , mogoče 28. februarja ???
wolfterier
07. 05. 2020 09.30
-10
Dezertiranje pred bitko je najbolj zavrženo,strahopetno hudo kaznivo dejanje.Nobene komisije,kazen takoj !
mackintosh
07. 05. 2020 11.07
+7
wolfi kot se je izkazalo je imela ta že tako manjšinska vlada ogromno peto kolono. desus in smc.in je bilo žal nemogoče delati. počivalnik se je pa kot se tudi sedaj vidi dogovoril z janezom za razbitje šarceve vlade. tako da svečko ne nakladaj.
Streznitev
07. 05. 2020 14.45
-2
Strokovnjak za palerine oziroma dežne plašče je brezposeln, ker ga je zafrknilo dvomesečno suho vreme in kovid in odločil se je postati trol. Ker je trol dela po naročilu in plačilu svoje stranke, ne pričakovati resnice, kdo je kriv za samosesutje peščenega gradu. Resnica je, da šmarec dolgo časa preskušal živčke Levice dokler mu ni odrekla podpore že v oktobru lanskega leta. Potem je začel z izbruhi psihičnega bolnika in so ga začeli zapuščati še svoji dragi miceni macki
borjac
07. 05. 2020 09.18
+15
Orbanova (Janševa) vlada je prevzela policijo, vojsko, sodstvo(padajo sodbe , ki niso povšeči Janezu), torej zaprli bodo Šarca, Galeta, novinarje in jih obsodili na zaporne kazni po vzoru Madžarske, 5let zapora za novinarje , ki širijo laži(kaj so laži bo odločila oblast), obeta se nam čudovita prihodnost.
wolfterier
07. 05. 2020 09.31
-5
Ja,lepo bi bilo,če se tvoja napoved uresniči,borjac.
Principat
07. 05. 2020 09.46
+16
ta osiromašeni po študiju vojak z nagnjeni k kleptomanstvu je postal revanšistični bojevnik ,ki ga zanima samo prestol in ponižavanje vseh , ki mu ne prikimavajo , v 30-tih letih je naredil največje sovraštvo med ljudmi in to do te mera opranosti da brat brata sovraži, za slovenijo še ni naredil nič , razen iz ljudske poslušnosti , olikanosti , znanja sebe kiti kot osamosvojitelja in sedaj rešitelja , taka pompozno naduta oseba je bolana , izkorišča cerkev ampak to oni dopuščajo zaradi vzajemnosti , denar je le denar in za grešna dejanja jim poklanjajo slovenska ozemlja , ki postajajo last vatikana , človek , ki je sedaj bog i batina - dobesedno , v sloveniji se bo zapisal , kot največji lubadar , kar se je stoletja gradilo , ohranjalo in nadgrajevalo v slovenskem človeku je temu škodljivcu do slovenstva to uspelo uničiti z lažmi in zavajanji
Boboljše
07. 05. 2020 09.48
-3
mackintosh
07. 05. 2020 11.09
+12
prej bodo prej. tile lopovi bido bežali v smeri madžarske ker drugje ne bodo dobrodošli.
wolfterier
07. 05. 2020 11.22
-6
Močno dvomim.Prvi bo na Mađarskem Židan.
Streznitev
07. 05. 2020 14.59
-3
To kar je zraslo na tvojem borjaču je le tvoje bolno natolcevanje brez podlage. Sistem, ki ga opisuješ, je sistem, ki smo ga zaključili z letom 1991, ko so imeli tvoji absolutno oblast. V tej vladi je vgrajena varovalka štirih strank in do takšnih ekscesov nikoli ne more priti, glede na svojo dediščino iz preteklosti in izrazoslovje, ki ga uporablja levica pa je pričakovati v smeri preganjanja političnih nasprotnikov.
Mars1212
07. 05. 2020 17.20
Edino pravilno. Enkrat je treba začet s čistilno akcijo
Karlo
07. 05. 2020 09.07
+9
@širimresnico Tako dec,i,bilne ocene dajejo le zlobni fanatiki. Če bi kdo zaslužil obsodbo je to dejansko podružničar SDS-a DESUS-ov minister Gantar. Ne samo da je kot minister odgovoren, ker je dopustil SDS-ovo kadrovsko mesarjenje po zdravstvu, ampak ni storil ničesar da bi bolnike iz domov ostarelih ustrezno a vsak slučajno zdravili v bolnišnicah. Domnevno so rezervirali postelje za "naše" za vsak slučaj....Saj veste novi direktor Krek v uvodnem nastopu grozil z 90.000 mrtvimi....Ja in Gantarja bi bilo treba vprašati koliko starostnikov je umrlo po nepotrebnem?
Streznitev
07. 05. 2020 15.05
-1
V domovih so umirali zaradi ne-ukrepanja Šarca in pošiljanja na delo okuženih zdravnikov tovariš lažnjivi Karol
mosqito
07. 05. 2020 08.56
-13
Nekoga v Šmarci orng glava boli....,da nebo po koruzi do Švedske bežal.... JA ŠAREC, TVOJIH ŠTOSOV JE KONEC...TOLE NI VEČ HEC...
prašek
07. 05. 2020 08.52
+11
Zamolčal je namreč, da Podbregar ni ocenil samo njihovega ventilatorja siriusmed R30, ampak tudi ventilator drugega ponudnika in ga ocenil za ustreznejšega. Tole je elektronsko sporočilo, odgovor Podbregarja Počivalškovi desni roki Andreji Potočnik, 17. marca ob 21.42: "V primerjavi z R30 je Mindray SV 300 naprednejši ventilator in omogoča dodatne za pacienta vitalne meritve, ima pa tudi vse tisto, kar dodatno kot opcijo ponuja R30. Strokovno bi izbral Mindray." Naslednji dan podpišejo pogodbo z Geneplanetom. Za medicinski ventilator, ki ga je strokovna komisija treh internistov ocenila kot "R30 ni bil primeren", je Rihard Knafelj, specialist internist z UKC-ja Ljubljana, poslanki SDS-a Jelki Godec in vrhu gospodarskega ministrstva to sporočil v elektronskem sporočilu 17. marca ob 17. uri in osem minut. A taka ocena je bila očitno, kot kaže, napoti vnaprej favoriziranemu poslu z Geneplanetom.
Streznitev
07. 05. 2020 15.11
+0
Nehaj nakladati o ventilatorjih, ker je prof, dr. Noč vsem obelodanil mnenje njegove komisije in ne rabimo post komentatorjev, ki so se zbudili danes iz zimskega spanja in hočejo spet spuščati dimno zaveso in lagati, kot so vajeni. V tvojih komentarjih ni niti za žličko praška resnice.
proofreader
07. 05. 2020 08.10
+3
Šarcu menda grozi 8 let zapora, pišejo na nova24.
Karlo
07. 05. 2020 08.45
+7
A Janša že izbira svoje sodnike posodiščih.?
Walter Pravicek
07. 05. 2020 08.09
+11
ZAŠČITNA OPREMA-PRELAGANJE ODGOVORNOSTI NA ŠARCA---Janša in ostali bi MORALI:začeti pri CIVILNI ZAŠČITI,ki je bila na tleh današnje Slovenije že v času Jugoslavije-oprema pa v skladiščih JNA.PREVERITI vse nakupe ZAŠČITNA OPREME za BOLNICE,SLOVENSKO VOJSKO IN CIVILNO PREBIVALSTVO od 16.05.1990,ko je postal 1.predsednik Vlade RS Peterle-pa za njim:Drnovšek 2x,Bajuk,Rop,Janša 3x(z sedanjim imenovanjem)Pahor,Bratušek,Cerar,Šarec.Ali ni bilo do mandata ŠARCA NOBENIH potreb po maskah,rokavicah,katere v bolnicah in UKC doktorji zavržejo,kot enkratno uporabo!Ali v CZ niso imeli potreb po maskah in rokavicah?Ali vojska?Res,da mora vojak imeti zaščitno masko,ki je standardi del opreme,a vseeno jih uporabljajo kuharji in še drugi,ki nočejo vdihovati smradu in širiti bacilov v hrano!KDO je toraj bil ODGOVOREN za NABAVO TAKŠNE OPREME?Kdo ni izpolnil naročil ter dal nekaj v skladišče v Roje?Ali direktorji-pred Zakrajškom niso vedeli,da nimajo teh sredstev zaščite?Kako bi naj bil vsega kriv Šarec,če do odhoda iz pozicije predsednika Vlade ni bil seznanjen z vsebino v skladišču?Zdravstveni minister za zdravstvene ustanove,Vojaški+za CZ pa za tisti del-NE PA,DA SE SEDAJ UGOTOVI,DA JE BIL "BOG IN BATINA"POČIVALŠEK,Z POMAGAČEM,KI JE DELAL"PRO BONO???"KOMU JE POČIVALŠEK ODVZEL DELO?GANTAR SE NI NIČ OGLAŠAL,TONIN,JE OPRAVIL SVOJE DELO,A VSENO BI CIVILNA ZAŠČITA MORALA TUDI IMETI BESEDOM PRI TEJ NABAVI IN DELITVI---V Mariboru kličem CZ,pa mi pove ženski glasek:Ja ka te vi mislite,da bi delili maske ljudem pred trgovinami,pa nas je ja 115000-AJA,A DENAR PA BO ŠEL IZ ŽEPOV ZA VSE?Po vaseh,kjer CZ DELUJE,SO MASKE GRATIS DOBILI STAREJŠI LJUDJE.In RESPIRATORJI-Jaz sem bil, v UKC daleč nazaj ter so mi ventilirali pljuča vsled ležanja izključno na hrbtu!NI TORAJ NI RES,DA BI JIH V BOLNICE NAKUPILI VSE SEDAJ-BILI SO TAM ŽE LETA-DRUGAČE STROKOVNJAKI PULMOLOGI NEBI VEDELI KAJ KUPUJE NEKO PODJETJE ZA TO DELO,TER BI BILI TIHO,KO SE JE POČIVALŠEK OGLAŠAL V FALCETU v TARČI ,TER VALIL KRIVDO NA DRUGE(JANŠEV SIDROM?)ZAKAJ TORAJ NI OPRAVIL MINISTER ZA ZDRAVJE GANTAR IN ZA VOJSKO+CIVILNO ZAŠČITO TONIN-POČIVALŠEK PA V REŠEVANJE INDUSTRIJE,OBRTI IN TURIZMA!!!MOREBITI BI PA SEDAJ KDO RAD ŠE OBTOŽIL PREDSEDNIKE SLOVENIJE:KUČAN,DRNOVŠEK TURK,PAHOR.SO TI KAJ KRIVI?NAMESTO,DA BI JANŠA PRESEKAL TE BEDASTE IZJAVE,OBTOŽBE IN IZMIKANJA,BI NAGNAL POČIVALŠKE IZ VLADE!KOT JE STORIL MINISTER NOTRANJIH ZADEV Z BREZNIKOM!SDS POTREBUJE GLAS-ZATO V PARLAMENT!STVARNO STE PO VZORU MADŽARA VIKTORJA ORBANA!!!
Nikolajev
06. 05. 2020 21.56
-15
Za lahko noč pa moje naslednje mnenje: Mislim, da Šarec ni slab človek, je odličen komik, kot vsak človek ima dobre in slabe strani. ..... Tudi o Janši nimam slabega mnenja. Mnenja, da je večina ljudi po srcu dobrih.
iga_biba
06. 05. 2020 21.54
+7
In to poročilo se je pripravljalo dva tedna? Res so jo lepo skupaj zlepili. Kot je rekel Manipulativno, zavajajoče in nevredno papirja na katerem bo natisnjeno. Nič o korupciji in vojnem dobičkarstvu. To kar smo vsi pričakovali.
Nikolajev
06. 05. 2020 21.51
-5
Šarec piše več knjig, nekaj naslovov: .. Maska ....... Pogled skozi rešetke..... Moj idol Janša ....
rob3rt
06. 05. 2020 21.53
+3
Misliš "Maska..... Pogled skozi rešetke.... Moj sosed - moj idol Janša...."?
Streznitev
07. 05. 2020 15.14
komarec
06. 05. 2020 21.50
+11
A je vlada že začela trenirati tek? Samo vprašam.
Streznitev
07. 05. 2020 15.17
-1
Tise boš verjetno skril v krtovo deželo, kot glista, ker s tvojo hitrostjo ne prideš daleč.