Korona

Do potrdila o cepljenju zaradi v tujini prejetega odmerka (še) ne more več tisoč Slovencev

Ljubljana, 20. 07. 2021 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ne le v tujini cepljeni vojaki, digitalnih covidnih potrdil ne morejo dobiti tudi številni drugi Slovenci. "Problematičnih oz. takih, ki jim težko izdamo potrdilo na podlagi našega cepilnega sistema, je nekaj tisoč," je na novinarski konferenci potrdil prvi mož NIJZ-ja Milan Krek.

Do potrdil ne morejo niti vojaki, ki so imeli pozitiven PCR-test na misiji na Kosovu, saj je testiranja tam opravljala italijanska zdravstvena enota.
Do potrdil ne morejo niti vojaki, ki so imeli pozitiven PCR-test na misiji na Kosovu, saj je testiranja tam opravljala italijanska zdravstvena enota. FOTO: Bobo

Včeraj smo poročali, da se je na nas obrnilo nekaj razočaranih pripadnikov Slovenske vojske, ki so bili na dolžnosti v tujini in so se tam okužili s koronavirusom ali bili cepljeni. Ko so želeli pridobiti nova digitalna potrdila, pa so z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dobili negativen odgovor – priznamo le PCR-je, izdane v Sloveniji, prav tako cepljenja.

Na novinarska vprašanja o tem je moral nato na današnji novinarski konferenci odgovarjati tudi direktor NIJZ-ja. "V Sloveniji imamo digitaliziran sistem cepljenja. Vsak, ki se cepi pri nas, gre v bazo podatkov. Vsak odmerek prvi, drugi in če bo, tudi tretji, bo šel. To se shrani na njegovem digitalnem kartonu, ki ga lahko dobi takoj. Tudi vojak v tujini je v bazi tisti, kjer se je cepil, recimo v Prištini. Prenos teh podatkov v naš sistem pa je še v dogovoru, ker – verjetno se strinjate ne moremo sprejeti čisto vsakega potrdila kot verodostojnega. Moramo se dogovoriti za eno pravilo, ne samo pri nas, ampak v celotni Evropi," je pojasnjeval.

Primer digitalnega potrdila o cepljenju, do katerega številni Slovenci zaradi v tujini prejetega odmerka še vedno ne morejo.
Primer digitalnega potrdila o cepljenju, do katerega številni Slovenci zaradi v tujini prejetega odmerka še vedno ne morejo. FOTO: 24ur.com

Kot je dodal, tudi ne gre zgolj za cepljene vojake, ampak očitno prav tako denimo za diplomate: "Tudi za tiste, cepljene v Belgiji z enim odmerkom in v Sloveniji z drugim, velja, da ne morejo takoj dobiti potrdila za obe cepivi. Enega dobijo v Bruslju in enega v Sloveniji."

Prošnja za potrpežljivost

Poudaril je, da gre za problem, ki je vseevropski in ga bo treba reševati, vse tiste, ki imajo težave, pa je prosil za potrpežljivost. "Dogovoriti se moramo namreč na širšem, ne le na nacionalnem nivoju. Problematičnih oz. takih, ki jim težko izdamo potrdilo na podlagi našega cepilnega sistema, je nekaj tisoč," je opozoril. 

"Vnesti jih moramo na način, da ne bomo naredili kakšne napake, saj je cepilni sistem unikaten. Kar vnesemo tja, bomo čez 40 let še vedno prebrali. To je dokument, ki je stalen in se tudi dopolnjuje treba ga je zelo natančno voditi, saj potem pridejo ljudje, ki potrebujejo potrdilo tudi čez 10, 15 let," je opisal.  

Novinarje je zanimalo tudi, ali bi šlo pri potrdilih, ki bi jih prenesli v naš sistem, le za tisto o cepljenju, ali denimo tudi za potrdilo o prebolelosti oz. PCR-testiranju. "Vse našteto je stvar debate in skušamo najti skupno rešitev," je bil kratek Krek.  

Cepljenji v dveh državah, dve potrdili

Na NIJZ-jevi spletni strani, posvečeni cepljenju, je sicer navedeno, da oseba status cepljene osebe izkazuje s potrdilom, ki ga je izdala država, v kateri je bila oseba cepljena, in jamči za verodostojnost podatkov o opravljenem cepljenju. 

"Če je bila oseba cepljena z enim odmerkom v tujini in z drugim odmerkom v Sloveniji, bo za opravljeno cepljenje s prvim odmerkom pridobila potrdilo institucije oz. države, v kateri je bila cepljena, za cepljenje z drugim odmerkom v Sloveniji pa bo pridobila EU digitalno covidno potrdilo za opravljeno cepljenje v Sloveniji," je navedeno kot primer. 

Kljub temu so tisti, ki so naleteli na omenjene birokratske težave, nezadovoljni zaradi (pre)počasnega reševanja te problematike – prva opozorila glede neskladnosti glede priznavanja potrdil so se namreč pojavila že marca, ko se je v Srbiji začel t. i. cepilni turizem in so se po odmerek proti jugu odpravili tudi številni Slovenci. 

Koronavirus pasica nova


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman Kosmos
20. 07. 2021 19.29
država bananožercev .
Omas1313
20. 07. 2021 19.27
+0
Po tanovem cepljeni zbolevajo za zajčjo mrzlico🤦
mackon08
20. 07. 2021 19.20
+2
Ja seveda kupljena potrdila naj imajo kar tam kjer so se cepili.
jozefStefan
20. 07. 2021 19.01
+3
Pa dajte razumet od cepljenih v tujini nič nimamo!
Covid 19 2021
20. 07. 2021 18.22
+4
Haha, na koncu bomo imeli več cepilnih potrdil, kot pa bančnih kartic. 🤣🤣🤣🤣
TheGreatRusia
20. 07. 2021 18.12
+12
NAMERNO ZATIRANJE SPUTNIKA!