Korona

Cigler Kralj: Vlada v PKP 8 naslavlja resnične stiske ljudi

Ljubljana, 02. 02. 2021 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, M.S., U.V.
Komentarji
268

Državni zbor je na izredni seji začel z obravnavo predloga osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Ključna temelja PKP 8 sta subvencioniranje minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo. Opozicija je kritična do protikoronskih paketov, češ da so prepozni in neučinkoviti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Lahovnik o PKP 8
    06:12
    Iz 24UR ZVEČER: Lahovnik o PKP 8
  • Iz 24UR: PKP 8
    02:07
    Iz 24UR: PKP 8
  • Iz SVETA: Osmi protikoronski paket pomoči
    03:00
    Iz SVETA: Osmi protikoronski paket pomoči

 

Vlada tudi v tem protikoronskem paketu naslavlja resnične stiske ljudi, je uvodoma dejal minister Janez Cigler Kralj. "Naslavljamo številna področja in ponovno dokazujemo, da lahko z izjemnim odzivanjem zagotovimo tiste ukrepe, ki jih državljani in podjetja najbolj potrebujejo," je dodal.

Med najpomembnejšimi predlaganimi ukrepi je izpostavil tiste za ohranitev delovnih mest, popravljajo in dopolnjujejo se tudi nekateri solidarnostni dodatki iz sedmega protikoronskega zakona. Posebej je izpostavil skrb za starejše.

Subvencioniranje čakanja na delo se bo po predlogu podaljšalo do konca aprila, nato ga bo lahko vlada podaljšala še dvakrat za po mesec dni. Ukrep bo veljal za vse delodajalce, registrirane do 31. decembra 2020, ki so jim prihodki zaradi epidemije upadli za več kot 20 odstotkov, je dejal minister in dodal, da so delodajalci ta ukrep dobro sprejeli.

Kot novost pri tem ukrepu je izpostavil določbo, po kateri bo država tistim, ki ne morejo poslovati zaradi vladnih odlokov, krila stroške v zvezi z zaposlenimi na čakanju na delo doma v celoti, torej bruto bruto.

Cigler Kralj v DZ, ki obravnava osmi protikoronski zakon.
Cigler Kralj v DZ, ki obravnava osmi protikoronski zakon. FOTO: Bobo

Minimalna plača se je z letošnjim januarjem zvišala na 1024,24 evra bruto. Ker so podjetja zaradi epidemije covida-19 v težavnem položaju, jim je del bremena tega zvišanja sklenila odvzeti država. Po predlogu zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 jim bo tako v prvi polovici leta 2021 plačevala 50 evrov subvencije za delavca z minimalno plačo, v drugi polovici pa ponudila razbremenitev pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

"Delodajalec v obdobju prejemanja subvencije in še tri mesece po tem ne bo smel odpuščati iz poslovnih razlogov," je ob tem poudaril Cigler Kralj.

Predlog osmega protikoronskega zakona odpravlja tudi neenakost med delavci, ki zaradi izplačil nagrad za poslovno uspešnost s plačo za december niso bili upravičeni do kriznega dodatka v višini 200 evrov.

Krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka iz sedmega protikoronskega zakona se širi še na polnoletne dijake ter študente, ki se izobražujejo v tujini, pa tudi na prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, ter na vojne veterane in vojne invalide.

Do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov bodo zdaj upravičeni tudi brezposelni, ki so delo izgubili po lanskem 12. marcu. "S tem zaokrožujemo nabor solidarnostnih dodatkov za pomoč ranljivim skupinam prebivalcev," je dejal minister.

Skrajšani delovni čas bo država subvencionirala tudi kmetijam, ki zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi.

Za tri mesece, večinoma do konca junija, se podaljšuje tudi pomoč izvajalcem prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu ter tudi izvajalcem šolskih prevozov in občasnih prevozov s kombiji. Dodatna sredstva pa se zagotavlja Rdečemu križu in Slovenski karitas, je še povedal Cigler Kralj.

Opozoril je tudi na celovito skrb za starejše. Ti po preboleli bolezni pogosto potrebujejo še dodatno bolnišnično zdravljenje in za tiste, ki jih ni mogoče odpustiti v domače okolje, se bo z osmim protikoronskim zakonom zagotovilo podaljšano obravnavo, kar vključuje zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo. Podaljšana obravnava bo lahko trajala največ 30 dni, je še povedal Cigler Kralj.

Opozicija kritična

Opozicija v današnji obravnavi opozarja, da se vlada reševanja posledic epidemije covida-19 ne loteva na pravi način. Ukrepi so po njenem mnenju prepozni, neučinkoviti in ne zajemajo vseh ranljivih skupin. Nasprotno bodo po besedah poslancev koalicije pomembno prispevali k omilitvi posledic epidemije.

"Vlada je z vodenjem epidemije zavozila na vseh frontah," je ugotovil Marko Bandelli (SAB). Omejevalni ukrepi ne dajejo pravih rezultatov, javno zdravstvo poka po šivih, število umrlih je še vedno previsoko, je naštel. Vladi je očital, da se "za dimno zaveso covida-19 loteva zadev, ki za reševanje epidemije in zdravstvene krize niso niti nujne niti potrebne", kot primer pa navedel predlagano zvišanje poplačila socialnih prispevkov za verske uslužbence.

Tudi Brane Golubović (LMŠ) je dejal, da je vladi spodletelo pri obvladovanju epidemije. "In spodletelo ji je tudi pri reševanju podjetij in obrtnikov, ki so morali na podlagi vladnega odloka že oktobra zapreti svojo dejavnost," je dejal ter obžaloval, da vlada za ta podjetja in obrtnike še vedno ni našla učinkovitih rešitev.

Predvsem pa je Golubović opozoril, da predlagani ukrepi niso usklajeni s socialnimi partnerji. Vlada verjame, da je samozadostna, ne spoštuje nikogar in zavrača socialni dialog, je povzel.

Dejan Židan (SD) je ugotovil, da se tudi s tokratnim protikoronskim zakonom zanemarjajo pozivi zainteresiranih skupin in strokovne javnosti, ali pa predlagajo začasni ukrepi, ki niso primerni in učinkoviti. "Stihijsko sprejemanje protikoronskih zakonskih svežnjev in njihova kompleksnost ustvarjata pravno zmedo in nepredvidljivost," je dejal.

"Epidemija covida-19 vztraja v leto 2021, nesposobnost vlade Janeza Janše, da nanjo odgovori, pa prav tako," pa je odzivanje vlade na epidemijo povzel Miha Kordiš (Levica). Pomoč ne prihaja do ljudi, je opozoril in menil, da bi morali delavcem s simptomi okužbe z novim koronavirusom ponuditi polno nadomestilo plače.

Najbolj pa v Levici nasprotujejo predlaganemu subvencioniranju dviga minimalne plače, ki je eden od nosilnih ukrepov tokratnega protikoronskega zakona. "50 evrov na mesec bodo za vsako minimalno plačo prejeli kapitalisti, ki na brutalnem izsesavanju delavcev že tako mastno zaslužijo," je dejal Kordiš. Pomisleke imajo tudi v SNS, a je poslanec te stranke Jani Ivanuša dejal, da bodo zakon vseeno podprli. 

 Obravnava PKP 8 v DZ.
Obravnava PKP 8 v DZ. FOTO: Bobo

Koalicijske stranke: S protikoronskimi paketi smo ublažili gospodarsko in socialno krizo 

Eva Irgl (SDS) je dosedanje ukrepe ocenila kot pravočasne in učinkovite, predvsem pa ciljno usmerjene. "V sedmih paketih smo razdelili že veliko pomoči, pri čemer so bile upoštevane praktično vse kategorije prebivalstva, v osmem protikoronskem zakonu pa s solidarnostnim dodatkom zajemamo še nekatere druge kategorije," je dejala.

V SMC menijo, da jim je z vsemi doslej sprejetimi protikoronskimi paketi uspelo obvladati in ublažiti gospodarsko in socialno krizo. Doslej je bilo izplačanih že približno 2,5 milijarde evrov različnih pomoči gospodarstvu in ljudem, je dejala poslanka te stranke Mojca Žnidarič ter zavrnila očitke, da ni bilo storjenega dovolj za pomoč državljanom in družbenim podsistemom. Osmi protikoronski zakon prinaša dodatne ukrepe za ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu, je dodala.

Aleksander Reberšek (NSi) je predlog osmega protikoronskega zakona predstavil z besedami, da se z njim popravlja tisto, kar je bilo v prejšnjem nehote izpuščeno. Enkratni solidarnostni dodatek bodo denimo zdaj prejeli tudi polnoletni dijaki in študenti, ki študirajo v tujini.

Poleg dodatnih upravičencev do solidarnostnega dodatka je Jurij Lep (DeSUS) med ključnimi danes obravnavanimi ukrepi spomnil še na podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, odvzem dela bremena delodajalcem zaradi zvišanja minimalne plače ter podaljšanje pomoči izvajalcem prevoza potnikov. Poslancem njegove stranke se zelo pomemben ukrep zdi tudi podaljšana obravnava za starejše, ki po preboleli bolezni potrebujejo še dodatno bolnišnično zdravljenje.

Lahovnik: Naša ocena je, da bo druga polovica leta v znamenju res močnega okrevanja

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja svetovalne skupine za pripravo ukrepov za omilitev posledic epidemije Matej Lahovnik, so v PKP 8 predlagali dva ukrepa, in sicer podaljšanje subvencioniranega čakanja na delo in subvencioniranje višje minimalne plače. "Zakon o minimalni plači je slab, vendar je bil pač sprejet in je v veljavi," je dejal in poudaril, da je država glede tega za delodajalce storila največ, kar je v trenutnih razmerah lahko.

Navedel je podatke UMAR, ki ugotavlja, da se je v začetku januarja nadaljevala zmerna rast števila brezposlenih, a ta ob ohranjanju ukrepov (sofinanciranje čakanja in skrajšanega delovnega časa, moratorij na odplačilo kreditov) ni vidno odstopala od predhodnih let. 

Verjamemo, da bodo predlagani ukrepi PKP 8 zagotovili, da bo Slovenija ostala med državami, v katerih se je brezposlenost v času koronakrize najmanj povečala, je poudaril Lahovnik, ki z optimizmom gleda na drugo polovico leta. Takrat se bodo epidemiološke razmere po pričakovanjih izboljšale, z odprtjem zdaj zaprtih storitvenih dejavnosti pa naj bi po ocenah Lahovnika oživelo tudi gospodarstvo. "Naša ocena je, da bo druga polovica leta v znamenju res močnega okrevanja," je dejal. 

Ko se bo epidemiološka slika izboljšala, bo denar znova začel krožiti, pravi Lahovnik.
Ko se bo epidemiološka slika izboljšala, bo denar znova začel krožiti, pravi Lahovnik. FOTO: Miro Majcen

V svetovalni skupini sicer ocenjujejo, da ne gre več iskati dodatnih instrumentov pomoči, temveč je treba v naslednjih protikoronskih paketih začeti razmišljati o izhodni stategiji. Da bo okrevanje učinkovitejše, je po njegovih besedah bistveno, da ministrstva pripravijo ciljno usmerjene razpise za oživitev gospodarskih dejavnosti.

 SID banka je že pripravila poroštveno shemo za turizem in gostinstvo v višini 200 milijonov evrov, namenjeno financiranju obratnih sredstev in investicij, agencija Spirit Slovenija pa bo marca objavila 36 milijonov evrov vreden razpis za financiranje obratnih sredstev malih in srednje velikih podjetij, je naštel.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Domendo
02. 02. 2021 21.59
Joszef ti si prvi začel z kričanjem da so drugi kriminalci. HAHAHA smrad
Domendo
02. 02. 2021 21.54
+1
Tako je z drugimi besedami povedal, govorili boste samo to, kar vam bomo mi dovolili. Najprej med sabo popucajte. Ste hitro pozabili, kaj pišete v medijih in kaj ste govorili kot opozicija. Isti ste, Kordiš vam je pa povedal to kar vam gre. Še premalo. Sd so lopovi ampak SDS PREKAŠATE VSE Z POKVARJENOSTJO IN LOPOVŠČINAMI. Še Janša je na ORF povedal da skrbite za svoje. Pa kaj je to, če ne kriminal. Pa to ne počne nobena vlada. Kaj bio vi povedali, da se da UTD naprimer nevladnikom? To so pravzaprav cerkveni. Nevladniki ki so po ustavi ločeni od države, vi pa kradete ljudem in dajete cerkvi. Kriminal kaj pa drugega. Kdaj vam bo jasno?
Domendo
02. 02. 2021 21.15
+3
Kaj pa je drugega SDS kot kriminalna združba. Ljudje vemo kam pelje SDs politika. Je še katera služba kjer vas z kartoteko vzamejo v državno službo. Mislim povejte eno državo, da vam ljudje ki so na sodišče vstopili vačkrat kot v parlament vodijo državo. Če Anja Bah žibert Ni kriminlka pa ka podpiraš. Vsi ste isti.
Principat
02. 02. 2021 21.08
+2
kdor obvlada politiko dobro ve , da so pravzaprav spodrsljaji zaradi delovanja vzporedno druge strategije , vodo nikoli ne nosi skupaj z nafto , čez deset let bodo otroci tožili državo , kakšne travme jim je delala 2020-2021 , seveda se na to današnja koalicija požvižga , poletje bo v sloveniji prekleto vroče , trenutni indici to že nakazujejo
CIGU MIGU
02. 02. 2021 21.03
+1
a je jajo že odkorakal,,samo vprašam,ne me napadat zaradi tega
walter2
02. 02. 2021 20.41
+3
Minimalno bruto plačo za leto 2021 so določili po novi formuli (minimalni življenski stroški plus 20-40%)in s figo v žepu saj ta osebek in njegovo ministrstvo še ni določilo minimalnih življenskih stroškov za leto 2021 na katere je vezan izračun neto plače!Me prav zanima kaj mešetarijo skupaj z delodajalci in s koliko se po njihovo da preživeti v tej skorupirani državi!
Domendo
02. 02. 2021 20.08
+0
Povejte kje se zadolžujete. Počivalšek, še prej pa Cerar sta pohajkovala v združenih arabskih emiratih. Povejte ljudem da ste isti kot Fajonova. Pa vseeno mi je, ker pametni bodo šli iz te province.
Domendo
02. 02. 2021 20.05
+0
Kaj pa to, da ste v SDS otroke zaničevali in poniževali in jih podili v vojsko. To je pa pokvarjeno, da bolj nemore biti. Zdaj pa primerjajte kdo zlorablja otroike v politične namene. SDS IN SD stas dca glavna krivca za vse slabo in je potrebno ti dve stranki uničiti.
tron3
02. 02. 2021 19.34
+8
Cigler sebi 140k pa jasno še kombi da se prevaža s svojo številčno družino, Vam pa mal drobiža, kaj čte takšno je pošte nje po krščansko!!
Principat
02. 02. 2021 21.10
+1
pripravlja se odredba , da tako napram Tonina in Kralja ne smeš govoriti , pa še Peterle te bo oskubil
Domendo
02. 02. 2021 19.20
+3
So pa rpofiji v spreobračanju pozornosti od lopovščin. Lepo se je naredit neumnega in se sprenevedati je tako, Eva Irgl? Še sprašuje se zakaj sovražnost. Pa za otroke ste nam,enili 50 eur. Delavci v gospodarstvu manj kot v 200 eur, čeprav so izpostavljeni od samega začetka. Mešate med brezposelnimi in tistimi ki so izgubili delo in tistimi, ki delajo od doma. Enkrat tako drugič tako. Še enkrat brezposelni so dobili 150 eur pred skoraj enim letom. Komu ste dali denar se ve. Se tudu vidi, da je zašla. Bog vse vidi.
Domendo
02. 02. 2021 19.14
+3
Eva Irgl je malo preveč oblečena.
Misika1967
02. 02. 2021 19.05
+7
Tisoci mrtvih,tisoce brezposelnih,stresi,depresije,umori,placilna nezmoznost ljudi,korupcija,vse to in se vec so rezultati nesposobne vlade in podrepnikov. Najslabsa vlada!!😤🤑
zibertmi
02. 02. 2021 18.41
+3
človek pogreša članek ,da so sds dobavitelji izredno kvalitetnih hitrih testov pred podpisom novega velikega posla z državo.kočijaž te vlade brez sramu
Brabus
02. 02. 2021 18.22
+4
UTD bi moral biti za vse, še največ bi morali dobiti tisti, ki največ prispevajo v državno blagajno, zdej imajo pa izgubo. Na žalost pa pri nas vedno kasirajo tisti z najmanjšim vložkom v družbo in blagajno.
User1280007
02. 02. 2021 18.09
+3
Državljan SLO ki je na jesen svojega življenja v prenatrpanem DSOju po sreči prebolel covid 19 je zato avtomatsko napredoval po lestvici zahtevnosti oskrbe. Ta čas bolezni in rehabilitacije, ki lahko traja nekaj mesecev oziroma je poslabšanje stalno na primer potrebuje pomoč pri oblačenju, toaleti,... To njega oziroma svojce, ki so po možnosti ostali brez dela stane od 300-500€ na mesec (70% stroškov). Hvala vlada za pomoč, tistim ki jo res potrebujejo. V prvi vrsti so to duhovniki in ostala RKC golzazen in njeni priskledniki kot ste vi g. minister z vašim javnim zavodom.
Uporabnik1110355
02. 02. 2021 18.05
+2
Pazi. Kralj kristjanov in kralj DSO jev, organiziranega zmanjševanja števila prestarih ljudi. Kristjan!
Domendo
02. 02. 2021 18.00
+9
Cigler laže. Vsi ukrepi so namenjeni lastnikom podjetij, ki dobijo subvencije za delavce potem pa jih odpuščajo in zaposlujejo nove. Ohranjajo namišljena delovna mesta in vzdržujejo suženjski standard. Vsak dan bo več revežev. In kako kaj komentira, da so policisti brezdomcem napisali globe. Kje je logika, da te kaznijo če nimaš kje biti ko je fašistična policijska ura. In kako se to pomaga ljudem če pa jih zadolžujete. To je kriminal in vi ste kriminalci.
?enka
02. 02. 2021 17.52
+4
Cigan Kralj bi se šel Dalajlamo ...
revirji
02. 02. 2021 17.47
+5
A se je z našim avtom pripeljal?
komel123
02. 02. 2021 17.36
+6
Kakšno sistemsko rešitev naj že sprejmejo! Kako bodo zaposlili starejše od 50 let, ki jih nihče več noče, že pred korono, zdaj pa sploh. Ta socialna bomba jih ne skrbi, ker ne znajo pogledati 2 leti v naprej.